"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AİHM ve AB’den koparılma kumpası

Cevher İLHAN
25 Mart 2017, Cumartesi
Son dönemde Türkiye’nin AB’den kopuşuna sebebiyet veren en önemli etkenlerden biri de referandum sürecinde AB’ye veryansın eden popülist söylemlerin yanı sıra insan hakları ve hukukun üstünlüğünü hiçe sayan olağanüstü hal (OHAL) uygulamaları ve KHK’ları geliyor.

Bilindiği gibi, Kasım ayında Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 37’ye karşı 479 oyla Türkiye ile üyelik müzâkerelerinin geçici olarak dondurulması kararı alınmıştı. 

AB ve AP’nin 15 Temmuz darbe girişimini güçlü bir şekilde kınanıp Türkiye’nin sorumluları yargılama hakkının meşrû olduğu vurgulanarak, üyelik müzâkerelerinin yeniden başlayabilmesi için geçici OHAL uygulamasının kaldırılması gerektiği şartı koşulmuştu. (Milat, 24.11.17)

Peşinden Avrupa Konseyi’nin kararıyla, OHAL uygulamalarının ve ardından “cumhur-başkanlığı hükûmet sistemi”nin Türkiye’nin demokratik sürecini tıkayıp akamete uğrattığı” bildirilmişti. 

Ve gelinen noktada, Türkiye’nin üyeliğinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getiremez hale geldiği tesbitiyle, OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnâmelerine (KHK) dikkat çekiliyor…

OHAL VE KHK’LARLA…

Çarpıcı olan, AP raporunda 1996 yılında dahil edildiği bu süreçten Haziran 2004’te çıkarılan Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, Moldova, Bosna-Hersek, Gürcistan, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna ile birlikte tekrar AKPM’nin siyasî denetimine alınmasıydı. (Deutsche Welle, 17.12.2017)

Zira darbe girişiminin sorumlularını tesbit edip ve cezâlandırmanın devletin hak ve ödevi olduğu, hukuk kapsamında devletin vatandaşları koruma ve terörizmin her türüyle mücadele yükümlülüğünün bulunduğu belirtildiği sözkonusu raporlarda, “darbe ile mücâdele” perdesinde temel hak ve hürriyetleri yoğun ihlâllerle sistemli bir biçimde yok edildiği kaydediliyor. 

Yine OHAL KHK’larıyla, resmî açıklamalarla 94 bin 867 ihraç ve 30 bin 618 uzaklaştırma ile 125 bin kamu çalışanı hakkında tek kelimelik savunmalarının alınmaksızın çoğu isimsiz, imzasız sahte ihbarlarla işlem yapılması; on binlercesinin ve milletvekillerinin hiçbir delil olmaksızın gözaltına alınması ve medyaya yönelik operasyonlar “kaygı verici” olarak değerlendirilmesi bundan. 

Vakıa şu ki, birkaç satırlık KHK’larla 100 bini bulan kamu görevlisinin ihracının yanı sıra binlerce akademisyenin görevlerinden alınmasıyla yetinilmeyip, rektörlük seçimlerinin kaldırılıp atamaları bütünüyle cumhurbaşkanının imzasına bırakılıyor. Vatandaşların oluşturdukları binlerce özel okul, yurt, sağlık kuruluşu, vakıf, dernek ve iş yerinin kapısına kilit vuruluyor. Kısacası, OHAL’le millet irâdesinin temsilcisi Meclis’in yasama/kanun yapma yetkisi kanunların üstünde tutulan KHK’larla gasbediliyor. Ülke, tam bir hukukî belirsizlik ve kargaşaya sürükleniyor.

“KARANLIK SENARYOLAR”!

Özetle, tesbit şu ki, hukuksuz OHAL uygulamaları ve KHK dayatmalarına karşı açılacak dâvâların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) dönmesine karşı “önlem” alınıp Türkiye’nin AB yolunun önü kesilmeye çalışılıyor. (Sputnik, 19.3 17)

İçte kamuoyuna yönelik agresif çıkışlarla AB’ye çekilen restlerle, dışta “AB karşıtı” mihrakların ırkçı ve İslâmofobik popülist provokasyonlara üretilen bahanelerle AB’nin içten çökertilmesi komplosu kuruluyor; Türkiye’nin AB’den koparılması oyunu sahneleniyor.  

İnsan Hakları Ortak Platformu’na rapor hazırlayan akademisyen Kerem Altıparmak’ın değerlendirmesiyle bir tek “cumhurbaşkanına hakaret”ten üç bin vatandaşın yargılandığı Türkiye, neredeyse her alandaki ihlâllerle, öncelikle Avrupa Konseyi’nden çıkarılmak isteniyor. 

Ve bundandır ki, OHAL KHK’larının tazminatlarından kurtulmak için Türkiye, AİHM’den çıkma çıkmazına itiliyor. Sonunda AB’yi tamamen askıya alma “karanlık senaryolar”dan bahsediliyor. 

AKP iktidarında Ankara, Türkiye’yi AB’den koparan kumpasa geliyor, getiriliyor.

Okunma Sayısı: 4990
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı