"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yargıda “kara dönem”

Cevher İLHAN
29 Nisan 2016, Cuma
AB Bakanı’nın peşinen tanımayacağını bildirdiği Avrupa Parlamentosu (AP) “Türkiye raporu”nda demokrasi ve hukuk devleti alanlarındaki gerilemede yargı bağımsızlığının gereğine dikkat çekiliyor.

Aslında AB’den önce Türkiye’nin içinden de yargının bağımsızlık ve tarafsızlığını yitirdiğine dair ciddî ikazlar gelmişti.

Evvela Meclis eski Başkanı Çiçek’in, yargı bağımsızlık ve tarafsızlığını ve anayasal teminat altına alan, “hiçbir organ, makam, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve tâlimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı” hükmünü getiren “Anayasa’nın 138. maddesi ölmüştür” sözleri bunun tesbitiydi.

Keza AYM eski Başkanı Kılıç’ın, “En büyük hasar, toplumun vicdanı olan yargının intikam aracı olarak kullanılmasıyla hukuk güvenliği alanında oluyor. Yargının anayasa, yasa ve vicdanî kanaati sonucu oluşması gereken yorum ve kararları kendini bağımlı hissettiği vesâyet odaklarının emir ve direktifleri doğrultusunda seleksiyona tâbi tutuluyor. Ağır bir vicdan yolsuzluğu suçu işleniyor” yakınması, bunun ifadesiydi.

YENİ HSYK OPERASYONUYLA…

Geçtiğimiz süreçte, Emniyet istihbaratının tesbit ettiği onlarca canlı bombanın sınırdan geçtiğine dair bilgilere rağmen Başbakan’ın açık itirafıyla bombayla kendini patlatmadan “tutuklanmazken,” icâd edilen “mâkul şüphe” ile ve tek hâkimlik “proje mahkemeler”le iktidara meddahlık yapmayan medyaya hiçbir mâkul gerekçe gösterilmeden operasyonlar düzenleniyor.

Yandaş olmayan gazeteler, televizyonlar, haksız ve hukuksuz emr-i vakilerle sansürleniyor, Türksat uydu sisteminden çıkarılıyor, kayyım atanarak, içi boşaltılarak kapatılmaya terk ediliyor. Yine sosyal medyada iktidarı eleştirenlere, tweet atanlara peşpeşe cezâlar yağıyor. En ufak bir tenkitte bulunanlar “hakaıet”le suçlanıp içeri tıkılıyor.

AP, Türkiye’de dünyanın 180 ülkesi arasında 151. sıraya düşen basın ve ifade özgürlüğü, insan haklarına ve hukuk devletine saygı gibi kilit alanlarda Kopenhag kriterlerinden uzaklaşma endişesini iletirken, iktidara medhiyeler dizen medyadan sözkonusu “hedef” medya organlarına “kayyımlar”, “yönetim kurulları” atanıyor! Bütün medya “havuz medyası” haline getirilmek isteniyor.

Gerçek şu ki, yargının en üst kurulu olan HSYK’nın yapısı değiştirilerek iktidarın güdümüne sokulan yargının bağımsızlık ve tarafsızlığının tümden tahribiyle demokrasi, adâlet ve hukuk ıskartaya çıkarıldı. Bu operasyonla mahkemelerin ve hâkimlerin bağımsızlığı âdeta katledildi.

Adalet Bakanı üzerinden hükûmete/yürütmeye bağlanan yeni HSYK’nın 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması, “MİT Tırları” ve “darbe davaları”nın tasfiyesinde olduğu gibi hâkimler ve savcıları kararlarından dolayı açığa alması, tutuklatıp meslekten ihrâç etmesi yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının berhava edildiğinin, mahkeme ve hâkim teminatının kaldırıldığının açığa çıkan tezâhürleri oldu...

“YARGIYA GÜVEN AZALDI”

Ve yine Kılıç’ın, “Toplumda yargıya güven azaldı, yüzde 67 seviyesine indi. Adil yargılamayı sağlayan bir yargı sistemi şart. Her ilde Adalet Sarayı yapıldı; ancak adâlete güven yok. Önemli olan vicdani reflekslerin harekete geçtiği bir adaleti tesis etmek. Hukuk güvenliği yoksa, ekonomi gelişemez, normalleşme olmaz. Hukuk devleti anlayışı acilen tesis edilmelidir. Kamu gücü, intikam aracı olmaktan kurtarılmalıdır” değerlendirmesi, AB’nin “yargı bağımsızlığı ve reformu” uyarısının haklılığını bir defa daha ortaya koyuyor. (gazeteler, 22.4.16)

Okunma Sayısı: 1861
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı