"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeniden: AB

17 Ağustos 2018, Cuma 00:03
Taha Akyol, TOBB ve TÜSİAD’ın da dikkat çektiği gibi Avrupa Birliği ile ilişkilerin yeniden olumlu çerçeveye kavuşturulmasının gerekli olduğunu yazdı.

Taha Akyol, Hürriyet’te yer alan dünkü yazısında, “Avrupa ile ilişkilerde hukuk çok daha önemli. Türkiye’nin sermaye, pazar ve teknoloji gibi AB düzeyinde hukuka ihtiyacının olduğu da bellidir. TOBB ve TÜSİAD’ın vurguladığı gibi “AB ile ilişkilerimizin yeniden olumlu çerçeveye kavuşturulması” zorunludur” ifadelerini kullandı. Akyol, ‘Avrupa Faktörü’ başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı; Trump’ın kabadayılığı karşısında Avrupa ülkelerinden destek açıklamaları geliyor. Avrupa’nın en güçlü ekonomisinin Başbakanı Merkel’in açıklaması şöyle: “Türkiye ekonomisinin istikrarsızlaşması kimsenin yararına değil. Ancak Merkez Bankası’nın bağımsız olmasını sağlamak için her şey yapılmalı.” Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Merkel telefon görüşmesinde ilişkilerin daha da gelişmesine karar verdiler. İki Yunan askerinin serbest bırakılması üzerine Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, bundan memnun olduğu belirterek şu tweeti attı: “Türkiye’nin Avrupa komşularından korkacak hiçbir şeyi yok. Demokratik, istikrarlı ve müreffeh bir Türkiye görmek istiyoruz.” 

 

Sermaye, pazar, teknoloji, hukuk

Dikkat ederseniz “Merkez bankası, hukuk, demokrasi” gibi kurumsal vurgular hep Avrupa’dan geliyor. Elbette Rusya’nın, İran, Çin ve başka ülkelerin de desteği çok değerli, ama Türkiye’nin sürekli ihtiyaç duyduğu sermayeyi, pazarı ve teknolojiyi sağladığımız ve sağlayabileceğimiz temel kaynak Avrupa’dır. Hem nüfus olarak hem kurumsal ve hukuki olarak en fazla entegre olduğumuz ekonomik havza Avrupa’dır. Bizi üye yapmıyorlar, ama üyelik sürecinde hem iktisadi hem kurumsal gelişme alanlarında Türkiye’nin ne büyük kazançlar sağladığının kanıtları, AKP iktidarının 2002-2011 hükümet programlarındaki beyan ve rakamlardır.

Kudüs meselesinde de AB ile yakınlaşma yaşanmıştı

Evet, 2017 referandumuna giderken Avrupa ile büyük kavgalar yaşadık, AB’nin “Haçlı ittifakı” olduğunu söyledik. Ama Kudüs meselesinde de Trump karşısında da Avrupa ile yakınlığımız apaçık ortada. Avrupa ile ilişkilerde hukuk çok daha önemli elbette. Türkiye’nin sermaye, pazar ve teknoloji gibi AB düzeyinde hukuka ihtiyacının olduğu da bellidir. Onun için TOBB ve TÜSİAD’ın vurguladığı gibi “Avrupa Birliği ile ilişkilerimizin yeniden olumlu çerçeveye kavuşturulması” zorunludur.

 

Haber Merkezi

Etiketler: taha akyol
Okunma Sayısı: 3280
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı