"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bağdat önlerinde bir genç padişah

M. Latif SALİHOĞLU
10 Eylül 2016, Cumartesi
GÜNÜN TARİHİ 10 Eylül 1623

Osmanlı’daki Saray entrikalarının etkili olmaya başlaması sebebiyle, peşpeşe saltanat değişikliği yaşandı: Genç Osman ve I. Mustafa’nın olaylı saltanat değişikliğinin ardından, 10 Eylül 1623’te daha çocuk denecek yaştaki Sultan IV. Murad devletin başına getirilmiş oldu.

Henüz 11 yaşında iken tahta geçen Sultan IV. Murad, padişahlığının ilk senelerinde fazla birşey yapamadı. Devlet işlerini Saray’daki hakim aktörler yürütüyordu.

Ne var ki, hükümet merkezinde olduğu gibi, geniş Osmanlı coğrafyasının muhtelif merkezlerinde de türlü gaileler zuhûr etmiş, yer yer ateş bacayı sarmaya başlamıştı.

Bu gailelerden biri de Bağdat’ın her fırsatta Safeviler tarafından işgal edilmesiydi.

* * *

Safeviler, 1624'te Bağdat'ı tekrar işgal etti. Bu tarihte Osmanlı tahtında oturan Sultan IV. Murad ise, henüz çocuk denilecek (12) yaştaydı. Osmanlı kuvvetleri ile Safeviler arasında 1624-38 yılları arasında birkaç kez savaş hali yaşandı.

Bu 14-15 yıllık süre zarfında, taraflar birbirine tam galebe çalamazken, Bağdat'ın idaresinde yerlilerin anlaşmaya vardığı Safevilerin ağırlığı açıkça hissediliyordu.

Bağdat halkını yedeğine alan Safeviler, zaman zaman sınır komşusu olan Osmanlı'ya bağlı yerleşim merkezlerini rahatsız ediyorlardı.

1635 yılına gelindiğinde, Sultan IV. Murad artık büyümüş ve 23 yaşında bir delikanlı olmuştu.

Devlet merkezindeki hakimiyetini sağlama alan ve sarsılan idarî otoriteyi yeniden tesis eden Sultan Murad, önce Revan (Erivan) Seferine çıktı. Bu sefer esnasında Revan ile birlikte Tebriz'i de alarak İstanbul'a döndü. Artık sıra Bağdat'ın fethine gelmişti.

* * *

Genç Padişah, 8 Mayıs 1638 günü Üsküdar'dan hareketle Bağdat Seferine çıktı.

Başında Sultan Murad'ın bulunduğu Ordu-yu Humayûn, Konya, Adana, Halep, Urfa, Diyarbekir, Musul, Kerkük güzergâhını takip ederek, yaklaşık 195 gün sonra Bağdat önlerine vardı.

Şehir, Kasım ayı ortalarında kuşatma altına alındı.

Bağdat Kalesi’nin alınması maksadıyla yapılan bu kuşatmalar esnasında çok şiddetli çatışmalar yaşandı. Öyle ki, bir umumî taarruz esnasında Sadrazam Tayyar Paşa da ağır şekilde yaralanarak orada vefat etti.

Ancak, bu acı kayba rağmen Osmanlı'nın geri adım atmadığını gören Safevilerin kale komutanı Bektaşhan, şehri teslim etmek için Sultan Murad'a elçi gönderdi.

Devam eden 40 günlük kuşatmanın ardından, taraflar nihayet bir anlaşmaya vardı ve 24 Aralık günü barış şartlarına imzalar atılmış oldu.

Fetih öncesi yaşanan çatışmalar sebebiyle harabeye dönen Bağdat, çok hızlı ve hummalı bir onarım faaliyetiyle yeniden mamur bir şehir haline getirildi. Ardından, Osmanlı-İran Savaşını sona erdirecek ve iki ülkenin sınırlarını belirleyecek olan Kasr-ı Şirin Antlaşması’nın imzalanması cihetine gidildi. (17 Mayıs 1639)

Kısa Kısa AKTÜEL

İLERİ-GERİ SAAT UYGULAMASI

44 yıldır her altı ayda bir uygulanan ileri-geri saat uygulamasından vazgeçilmesini biz de memnuniyetle karşılıyoruz.

Bu oynamaların, ciddî bir enerji tasarrufunu sağlayamaması bir yana, insanların düzene girmiş olan 24 saatlik plânlarını da ikide bir altüst ediyordu. Bunun terk edilmesi pek hayırlı olmuştur.

GAZETE ABONELİĞİ SUÇU!

Meslekten atılan ve maaşları da kesilerek ailesiyle birlikte perişan edilen bazı memurların durumunu yakînen anlamaya çalıştık. Gördük ki, bir kısmının sadece geçmiş yıllara ait “gazete aboneliği” tesbit edildiği için “FETÖ üyesi” muamelesine tabi tutularak cezalandırılmış. Abonelik meselesini de araştırdık ki, bu kişiler istemedikleri ve hiç ücret ödemedikleri halde, ZAMAN, BUGÜN vb. gazeteler başkası tarafından ısrarla adreslerine gönderilmiş.

Okunma Sayısı: 5414
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı