"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nurs Köyü için ne bekliyoruz? (2)

M. Said ZEKİ
14 Mayıs 2018, Pazartesi
Tarihçe-i Hayatı’nda yazıldığı üzere Bediüzzaman Said Nursî, 1878’de Bitlis vilayetine bağlı Hizan ilçesi Nurs Köyü’nde dünyaya geldi.

Çocukluğunda çevresindeki medreselerde eğitim gördü. Kendisinde görülen harikulâde zekâ ve hafıza sebebiyle önceleri Molla Said-i Meşhur diye tanındı. Daha sonra “Zamanın Harikası ve Benzersizi” anlamında “Bediüzzaman” ünvanıyla şöhret buldu. 

Nurs Köyü zaman zaman çeşitli vesilelerle gündeme geliyor. TRT-2’de Uzak Diyarlar programında tanıtılmış yaklaşık sekiz on yıl önce. Düzenlenen Mevlitler, siyasilerin ziyaretleri ve hizmet vaadleri, ziyaretçilerin yazdıkları gezi yazıları köyü gündemde tutuyor. Bir dönem Ermeni köyü olup olmadığı da tartışıldı basında.

Şimdi Bediüzzaman’ın doğduğu köyle ilgili şu haberlere kısaca bir göz atalım:

04.07.2012 - Kepirli Köyü’nün adı “Nurs” olarak değiştirildi. Bediüzzaman Said Nursî’nin doğduğu yer olan Kepirli Köyü’nün adının “Nurs” olarak değiştirilmesi talebi, İçişleri Bakanlığı’nca onaylandı. Köylüler sevinç gösterisinde bulundu. 

Tarihte Nors/Nurs isimleriyle yer alan yerleşimin adı 1960’ ta Kepirli olarak değiştirilmişti. Yerleşimin adı köyde yaşayan halkın talebi üzerine 2012 yılında İçişleri Bakanlığı onayıyla yeniden “Nurs” ismini aldı. Said Nursî, 1878 yılında bu köyde dünyaya geldi. (AA)

***

12.01.2014 - Bediüzzaman Said Nursî’nin doğduğu köy olan Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Nurs Köyü’nü, geçen yıl yaklaşık 80 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Nurs Köyü Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Hikmet Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaklaşık 80 bin kişinin köyü ziyaret ettiğini söyledi. 

Köye bazen bir gün içinde 7 ayrı ülkeden ziyaretçi geldiğini belirten Okur, ‘’Azerbaycan, Rusya, İran, Irak, Suriye, Amerika, Avust- ralya ve Arabistan’dan da ziyaretçiler geliyor. Burada olduğum zamanlarda kendilerini gezdiriyorum. Köye gelenler bir gece konaklamak istiyor. Ancak yerimiz 40 kişilik olduğundan kalacak yer sıkıntısı yaşanıyor. İnşallah ileri ki zamanlarda 400 kişinin kalabileceği bir misafirhane yapmayı düşünüyoruz. Bunun için de destek bekliyoruz’’ dedi. 

Okur, Bitlis Valiliğince yürütülen proje kapsamında köyün çevre düzenlemesi yapıldığını ifade ederek, çalışmaların tamamlanmasıyla misafirlerin ziyaretlerini rahat bir şekilde yapabileceklerini kaydetti. (AA)

***

26.02.2014 - Kaymakam Sedat İnci’nin dâveti üzerine Hizan’a gelen Gaziantep Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik başkanlığındaki 4 kişilik heyet, İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî’nin doğduğu Nurs Köyü’nün inanç turizmine kazandırılması amacıyla köyde çalışma yaptı. Çalışmalar kapsamında, köy halkıyla toplantılar yapan ve köyün tarihi süreçteki envanterini çıkaran uzmanlar, ziyaretçilere daha iyi hizmet verilmesi noktasında köylüleri bilgilendirdi. .... Nurs Köyü muhtarı Mehmet Garip Aslan ise yapılan çalışmalardan dolayı Kaymakam İnci’ye ve uzmanlara teşekkür etti. (AA)

*** 

04.03.2016 - Bitlis’in yetiştirdiği İslâm âlimlerinden Bediüzzaman Said Nursî’nin doğduğu Hizan ilçesine bağlı Nurs Köyü’nün inanç turizmine kazandırılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından finanse edilen ve Hizan Kaymakamlığı’nca yürütülen projelerle Nurs Köyü’nde inanç turizminin altyapısı oluşturuluyor.

Her yıl yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği Nurs Köyü’nde Bediüzzaman’ın doğduğu ev, yürütülen projeler kapsamında eski dokusuna uygun olarak restore ediliyor.

“Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin Evinin Restorasyonu ve Çevre Düzenlenmesi” ve “Nurs Köyü Genel Çevre Düzenlemesi” projelerinin çalışmaları sürüyor, “Nurs Köyü Kalkınma ve Planlama Tasarım” ve “Nurs Mevlit Alanı” projelerinin hayata geçirilmesi için de düğmeye basıldı.

Hizan Kaymakamı Yakup Bölükbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nurs Köyü’nün özellikle inanç turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu bildirdi.

Bölükbaşı, “Ziyarete gelenlere orada konaklama imkânı sunacağız. Nurs Köyü Kalkınma ve Planlama Tasarım Projesi kapsamında da Bediüzzaman çarşısı ve müzesi oluşturacağız. Bunlar yapıldıktan sonra ziyaretçi sayısının artması bekleniyor. Talep edilmesi durumunda özel sektör eliyle otel projeleri hazırlanabilir” diye konuştu. (AA)

*** 

17 Ocak 2018 - ‘Nurs Köyü turizm merkezi olacak’ – Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Demir ve Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar ile; Bitlis’in yetiştirdiği İslâm âlimlerinden Bediüzzaman Said Nursî’nin doğduğu Hizan ilçesine bağlı Nurs Köyü’nü ziyaret etti. 

Burada köylüler tarafından karşılanan Ustaoğlu, Bediüzzaman Said Nursî’nin doğduğu evi ve ilk ders aldığı yaklaşık 400 yıllık tarihi camiyi inceledi. Ustaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Nurs Köyü’nün manevî anlamda en önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi.

Ustaoğlu, şöyle devam etti: “Bu tip mekânlara hizmet etmek, vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek ve onları daha da iyi ağırlamak hepimizin görevi. Bu incelemeden sonra buradaki eksikliklerin giderilmesi noktasında gereken gayreti göstereceğiz. 

İki yıl öncesine kadar ülkemizin her yerinden 100 binlerce kişinin gelerek Eylülün ilk haftasında Said Nursî anma faaliyetlerine katıldığını duyduk. İnsanların akın akın geldiği bu yerin tekrar o eski günlere dönmesi adına gayret göstereceğiz. Buraları yaşatmamız lâzım. Buralar birliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimizin tesisinde çok önemli misyona sahip mekânlardır. Bunları tekrar canlandırarak, önümüzdeki dönemde ülkemizin gençlerinin istifade edeceği, güzel mekânlar oluşturup hizmetlerine sunacağız..... 

2018 yılında buranın turizm merkezi olacağına inanıyoruz. “Köy yolunun standartlarını yükselteceklerini, konaklama kapasitesinin arttırılması ve kalabalık gruplar geldiğinde ihtiyaçların giderilmesi adına çalışma yapılacağını anlatan Ustaoğlu, Nurs Köyü’nün inanç turizminin önemli mekânından biri olacağını ifade etti.

***

Nurs köylüleri verilen sözlerin, vaad edilen yatırımların yapılacağı ve yapılanların tamamlanacağı günleri sabırla bekliyor; ziyaretçilerini de...

Okunma Sayısı: 2942
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı