"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cumhurbaşkanı adayı kim olmamalı?

Mehmet FIRAT
22 Aralık 2021, Çarşamba
İktidarın performansının gittikçe bozulması ve bu artışın yukardan düşen ağır bir taşın gittikçe hızlanması gibi bir görüntü vermesi, günü daha doğrusu birkaç ayı kurtarmaya yönelik bazı düzenlemeler (asgarî ücret artış rakamı, muhtemelen emekli ve memura verilecek zamlar) sonrası beklenen baskın erken seçim muhalefette CB adayının kim olmalı gibi bir arayışı bana göre, erken başlattı.

Şu ana kadar bu arayış daha çok yandaş medyada görülürken, artık muhalif cephede de daha sık dillenmeye başlandı. Bunun merak edilip konuşulması normal de, bunun en önemli final maçında kendini zayıflatacak bir hale çevrilmesi normal değil. 

Bununla ne demek istiyorum, kısaca anlatmaya çalışayım:

Muhalefetin en önemli iddiası, bu ucube sistemin her kim ve nerde olursa olsun otoriter bir yapıya sebep olacağı, kişilerden bağımsız bu yetkilerin o makama gelen kişiyi zehirlenmeye götüreceği iddiasıdır. 

Yaşananlar da bunu doğrular mahiyette görünmektedir. Gücün tek elde toplanması dışında uzun süredir devam eden tek parti yönetimi, devlet kurumlarında partileşmiş devlet anlayışı getirmiştir. Bu hal otoriteyi pekiştirmektedir. Kurumlar, alması gereken inisiyatifleri, tahmin edilebilecek sebeplerden, almamakta ve bu durum otorite gücünün daha fazla aşağıya yansımasına sebep olmaktadır.

Muhalefetten 6 parti ortak bir çalışma içinde ‘’güçlendirilmiş parlamenter sistem’’ için iddialarını dillendirmektedir. Peki, bu getirilmek istenen sistemde CB’nın fonksiyonun oldukça sembolik hale geleceği belli iken, parti liderlerini ön safa (CB’lığı adaylığı) sürmek ne kadar mantıklı ve ne kadar alınmak istenen sonuca uygun bir davranış? Akşener, CB değil, başbakanlığa adayım derken, ilerde getirilmesi düşünülen sistem için hazırlandığı mesajını veriyor ki, bunda yanlış bir durum yok. Parlamenter sistem iddiasındaki bütün partilerden de bu beklenir. Peki, daha ortada seçim kararı bile yok iken Kılıçdaroğlu’nun son dönemlerde fazla öne çıkarılmasının ardında başka niyetler düşünmek çok safça bir düşünce mi?

Hadi biraz zihin egzersizi yapalım. Dini ve mukaddes tüm değerleri iktidarın devamı için kullanan bir parti lideri olsanız ve bu değerlerin hala prim yaptığını görseniz, nasıl bir rakip ile yarışmak istersiniz? Toplumun tüm kesimlerinden kabul görecek veya en azından itiraz edilmeyecek bir rakip mi, yoksa daha baştan doğru/ yanlış düşünceler ile en azından karşıdaki kitleden bir kesimin hayır, olamaz diyeceği bir rakip mi?

Zaten çöplüğe atılması düşünülen bir sistem için risk almayı gerektiren makul, mantıklı bir gerekçe var mı? Oysa bu bir final maçı ve zayıflık nedeni olabilecek tüm unsurların baştan dışlanması gerekmiyor mu?

Kazansa bile istemediğini söylediği bir yönetim tarzının başına neden ısrarla K. Kılıçdaroğlu getirilmek isteniyor? Veya itiliyor?

Erdoğan gibi bir adayın kimi isteyeceği noktasından bakarken, kendi cephelerine de bakmakta fayda var. Kim ne dersin desin CHP’nin hazır siyasî yaklaşımları, söylemleri ve iddiaları 40 yıl, 70 yıl öncesi CHP’nin çok uzağında. Bunu insaf sahibi herkesin fark etmemesi mümkün değil. Peki, eski despot, dine-dindara savaş açan, demokrasi değil fanatizmi ön planda tutan CHP’li kesim çok mu memnun bu gidişattan? Her vesileyle ulasalcı, ideolojik yaklaşımların kalıbı dışında kalmak istemeyen, baş örtüsü görünce tansiyonu fırlayanlar Halkçılar tablonun değişmesi için fırsat kollamıyorlar mı? Bu fosiller için en büyük engel kim? Bunun cevabı çok açık. Bu tabloda CB’na oynayacak bir Kılıçdaroğlu, eski genetik yapı hasretindekiler için bulunmaz bir fırsat. Kazansa partiden kopacak ve parti yeni savrulmalara gidecek, kaybetse, bu kadar güçlü toplumsal muhalefete rağmen başaramamış, hezimete uğramış biri olarak kenara itilecek. Görüldüğü gibi hem iktidarın hem de parti rotasından rahatsız olan CHP’lilerin buluştuğu ortak nokta K. Kılıçdaroğlu’nun CB adayı olmasıdır.

Seçimi muhalefetin kazandığı ama, anayasayı değiştirecek ve referanduma gidecek bir sayıyı yakalayamadığını düşünün. Böyle bir durumda orada oturacak CB’nın bugün eleştirilen bütün özelliklerden uzak olması ve sınırların dışına çıkmaya kalktığında Millet İttifakı’nın bunu sınırlarına çekebilecek durumda olması lazım. Bu da liderler dışında bir aday olması halinde durumu kolaylaştıracaktır. Bir parti genel başkanının oraya çıkmaşı, beklenmeyen senaryolar oluşması halinde hareket alanını daraltacaktır.

Bana göre bu geçiş süresinde Millet İttifakının hiçbir lideri böyle bir talepte olmamalı, ülke sağlam bir demokrasi limanına varmadan yerini terk etmemeli. Hepsi bir arada muhafazakâr ve milliyetçi ve CHP seçmeninin dışlamayacağı, asla olmaz demeyeceği bir isim bulup bütün mesailerini buna yöneltmeli. Şimdiden gereksiz tartışmaların erkenden önüne geçmek için ortak anayasa toplantısı yapılacaksa orada da deklare edilmelidir.

Denilebilir ki bir muhalefet partisinin iç işlerinin tasası sana mı kalmış? Emin olun cevabım onların iç işleri benim umurumda olmaz. Ama mevcut konjonktür bütün ülkeyi ilgilendiren bir noktaya yöneliyorsa ve gemide yalnız olmayacaklarsa bunu akl-ı selim ile bir daha düşünün demek çok yanlış sayılmaz.

Okunma Sayısı: 2264
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • A.Necdet Hocaoğlu

    22.12.2021 21:47:32

    Çok güzel bir yazı olmuş Allah razı olsun

  • Ömer

    22.12.2021 21:26:32

    Maşallah binlerce tebrikler güzel bir makale olmuş kaleminize sağlık. Böyle yazıların devamını bekliyoruz. Bu ülke hepimizin.Hür Demokrat Adalet dağıtan bir ülke için ortak paydaşlarda her kesime iş düşüyor.

  • metin tezcan

    22.12.2021 17:23:57

    Sayin Ilhan KESICI merkez sag ın reddetmiyecegi kaliteli ozelliklere sahiptir.Cillerden sonra DYP de genel baskanliga aday olmuş, ama m.agar in devreye sokulmasiyla secimi engellenmis,burokrasiyi,idareciligi bilmesi devleti bunca yildir tanıması, Demirelin cenazesinde birçok dini vazifeleri bizzat kendisinin yapması vs gosteriyorki ortak aday olmaya en uygun adaylardan biridir.selamlar.

  • metin tezcan

    22.12.2021 17:14:17

    Mehmet bey tebrik ve tesekkur ediyorum,anlayana her şeyi anlatmışsınız,fazla söze hacet yok ,ama ben kimin adayliginin daha uygun olcagini sizin bu guzel yazınızdan cesaret alarak soyleyeyim,malum rahmetli Menderes 3 arkadaşıyla CHP den istifa ederek Demokrat misyonun başına geçerek "Islam kahramanı" gibi bir sıfatı Bediuzzaman gibi ahir zamanin sahibinden almayi hakedecek guzel işlere imza atmistir.Şimdi de tarih tekerrur ediyor.

  • Fatih Aslan

    22.12.2021 12:46:30

    Güzel bir yazı. Kaygı ve ciddi çekinceleri olan hususlara vurgu yapılmış, tebrikler.

  • Mehmet Türeli

    22.12.2021 01:30:40

    Mükemmel bir yazı, tebrikler kardeşim. Allah razı olsun

  • Hür

    22.12.2021 00:47:37

    Tebrikler ilk yazı tam 12 den

  • Muzaffer Erol

    22.12.2021 00:24:35

    Cumhur Başkanı adaylığı için DP Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın konjöktüre en uygun, birleştirici, sağlam tabanı olan, siyasette tecrübeli, donanımlı, yabancı dili güçlü, seviyeli, inanaçlı, demokrasi aşığı bir şahsiyet.... Parlamenter sisteme geçerken Gültekin Uysal gibi herkesin kabullenesileceği, uzlaşabileceği, yıpramamış, saygılı, sevilip sayılan bir şahsiyet dururken başka yerlerde aramak aklıma zait görünür....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı