"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Son başbakan kim olacak?

Mehmet KARA
30 Nisan 2017, Pazar
“AK Parti zaten bir kongre sürecine girmiş durumda. Bir kan, can tazelemesi yapacağız. İnşallah 2018’de olağan kongremizi gerçekleştireceğiz. 2019’da Mart yerel seçim, 3 Kasım 2019’da meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yenilenecek” demişti Başbakan Binali Yıldırım, ama öyle olmayacak.

Yıldırım, referandumun ardından partisinin bundan sonraki yol haritasını açıkladığı beyanlarının gazeteler de “olağanüstü kongre yok” başlığıyla verilmesine şaşırmıştık. Şaşırmakta haklı çıktık. Yıldırım takvimi açıklamakta erken davranmıştı! Önce söylediği takvim bir iki gün içinde değişiverdi…

***

16 Nisan’daki halk oylamasında 18 maddenin yüzde 51.41’le kabul edilmesiyle birlikte üç madde hemen yürürlüğe girdi. HSYK’nın yapısı değişiyor. Meclis tarafından HSK’ya seçilen 7 üyelik için müracaatlar başladı. Geri kalan 4 üyeyi cumhurbaşkanı belirleyecek. Adalet Bakanı ve Müsteşarı da “doğal üye” olduğu için toplam 15 üyeli yeni HSK bir ay içinde yeni yapısına kavuşacak.

İkincisi askerî yargı kaldırılıyor. Anayasa Mahkemesi’nin askerî üyesinin görevine son verilecek. Diğer üyelerin görev süreleri bitince yeni üyeler seçilecek… Değişiklikle Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden 15’ini Cumhurbaşkanı atayacak.

Hemen uygulanacak üçüncü değişiklik ise, Cumhurbaşkanı’nın partisine üye olmasının yolunun açılması... 2 Mayıs’ta Erdoğan’ın partisine üye olması bekleniyor.

Binali Yıldırım’ın ilk açıklamasına göre, cumhurbaşkanının 2018 yılı içinde parti genel başkanı olacağı düşünülüyordu. Ancak bu açıklamadan günler sonra Yıldırım’ın ifade ettiği takvimin epey değiştiği anlaşılıyor.

Buna göre, partinin en yetkili organının 2 Mayıs’ta toplanıp, 21 Mayıs’ta AKP’nin olağanüstü kongresini toplama kararı vermesine kesin gözüyle bakılıyor. Olağanüstü kongreler cumhurbaşkanı seçimi, Ahmet Davutoğlu’nun görevi devrettiği kongre de yaşanmıştı. Bu AKP için 3. olağanüstü kongre olacak.

Erdoğan 2 yıl 9 ay sonra tekrar partisinin başında genel başkan olacak. Binali Yıldırım ise daha bir yılını doldurmadan genel başkan koltuğunu bırakacak.

Kongre öncesi ve sonrasında AKP’de taşlar yerinden oynayacak. Bakanlar kurulunda geniş çaplı değişiklik bekleniyor. Partinin yetkili organlarında da değişikliğe gidilmesi kesin… Başbakan Yıldırım bunu “kan tazeleme” olarak nitelendiriyor. Daha şimdiden kimlerin bakan olacağı, kimlerin gideceği ile ilgili tahminler, yönlendirmeler başladı.

***

21 Mayıs’tan sonra “partili cumhurbaşkanı” sistemi de başlamış olacak. Cumhurbaşkanı’nın partideki makamı hazırlandı bile…

Bundan sonra merak edilen ise, Yıldırım’ın durumu, Erdoğan’ın mesailerinin tanziminin nasıl olacağı, bakan ve AKP MKYK’da yapılacak değişiklikten sonra yaşanacaklar. Bir de tabiî ki erken bir seçimin olup olmayacağı…

Yıldırım başbakan olarak kalacak mı? Bu görevi 3 Kasım 2019’a kadar sürdürecek mi, yoksa son başbakan başka bir isim mi olacak? Malûm bu tarihte başbakanlık makamı kalkıyor. Partide bir görevi olacak mı? Eş başkanlık ya da genel başkanvekili gibi bir makama mı gelecek? Bütün bunlar önümüzdeki günlerde epey tartışılacak.

Esas olan ise Cumhurbaşkanı’nın mesailerini nasıl tanzim edeceğinde. Cumhurbaşkanı aynı zamanda AKP Genel Başkanı olacağı için hem devlet işleri hem de parti işleri ile uğraşacak. Salı günleri partisinin grup toplantısın da konuşacak, ardından genel kurula katılacak. Sonra Cumhurbaşkanlığı’na geçip devlet işlerini yapacak… Kabine değişikliğini başbakan mı hazırlayacak, Erdoğan mı?

Cumhurbaşkanı sıfatıyla AKP’yi de yönetecek olması “tarafsızlık” konumunu hep tartışılır hale getireceği kesin.

“Türk tipi Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” Kasım 2019’da yürürlüğe gireceği için önümüzdeki 2.5 yılda hem parlamenter sistemin hem de yeni sistemin uygulanacak olması bazı tartışmaları ve ilginçlikleri beraberinde getireceği için erken bir seçimin gündeme gelmesi kaçılmaz görünüyor.

Ancak “uyum yasaları”nın da çıkması gerektiği için burada yine MHP’nin durumu önem kazanacak. Uyum yasalarının bir an önce çıkması için “evetçi kanat”ın işbirliği yapıp Meclis’ten bir an önce çıkarılıp yeni sisteme geçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bakalım önümüzdeki günler Türkiye’yi neler bekliyor…

Okunma Sayısı: 4325
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı