"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakan Çelik: Ambargodan Rus çiftçisi daha çok etkilenir

27 Kasım 2015, Cuma 13:06
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'nın ekonomik tepkisinin tarım alanına da genişletilmesi halinde ithalat ve ihracat rakamlarına göre Rus çiftçisinin daha fazla etkileneceğini söyledi.

Çelik ayrıca Rusya tarafından Türkiye’ye henüz resmi bir ambargo kararında kendilerine ulaşmadığını belirtti.

Faruk Çelik, Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanı İbrahim Al Duheyri ile makamında kabul etti. Kabul sırasında Bakan Çelik, Rusya ile yaşanan krizin iki ülkenin tarım alanındaki ilişkilerine yansıması ile ilgili konusundaki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çelik, iki ülke arasında sadece ekonomik değil sosyal ve kültürel alanda da bağlar olduğunu belirterek, uçağın düşürülürken hangi millete ait olduğunun bilinmediğini vurguladı.

Çelik, her ülkenin kendi güvenliğini sağlamasının zorunlu olduğunu, yaşanan olayın neden yaşandığına başka mecralara uzanmadan spesifik olarak bakılması gerektiğini kaydetti.

Çelik, “Kimin ne hatası kimin ne kusuru varsa bu çerçevede olayın ele alınması gerekirken bu olayların başka alanlara taşırılması duygusal ve hissi bazı değerlendirmelerin yapılması ülkeler arası ilişkiler açısından doğru olmadığı inancı içerisindeyim özellikle tarım alanında Rusya ile çok ciddi ilişkilerin olduğunu hepimiz biliyoruz.

Rusya'ya yılda 1 milyar 270 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı yapılırken Rusya'dan 2 milyar 850 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiriyor. Dolayısıyla yaşanan sorun ile ilgili çözüm aramak varken konuyu tarıma veya ekonomik alanlara sıçratmanın doğru olmayacağını ve bu duygusal yaklaşımların iki ülke ilişkilerine fayda sağlamayacağı inancı içerisindeyiz.

Burada ithalata ve ihracatımıza baktığımız zaman hem Türk hem Rus üreticisi etkilenecek, hatta Rus üreticisinin daha çok etkilenecektir. Soğukkanlı şekilde olaya yaklaşılması gerektiğinin doğru olacağını düşünüyorum. Konu ile bağlantılı Dışişleri ve Ekonomi bakanlıkları çalışmalarını sürdürüyor.

Bugün öğleden sonra yapacağımız ilk bakanlar kurulu toplantısında da konu bakanlıkları ilgilendiren boyutlarıyla ele alınacak ve toplantı sonunda hükümet sözcümüz açıklama yapacak. Yetkililer arasında çalışma ve diyaloglar sürdürülüyor. İki dost ülke arasındaki ilişkiler gerçekten gereksiz alanlara taşınmaz ve aklı selim hareketlerle sorunun gerçekten çözümü konusunda çalışılırsa sonuca ulaşırız" diye konuştu.

"RUSYA TARAFINDAN RESMİ OLARAK TÜRKİYE'YE AMBARGO KARARI ULAŞMIŞ DEĞİL"

Rusya tarafından Türkiye’ye resmi bir ambargo kararı ulaşmadığını belirten Çelik sözlerini şöyle tamamladı: 

“Ayrıntılı şekilde bakanlıkla ilgili birfinglerimizi alıyoruz. Önümüzdeki dönemde kısa orta ve uzun vadeli çalışmalarımızla ilgili detayları paylaşacağız. Kısa zamanda nereden nasıl başlayacağımızı, yürütülen projelerle birlikte hangi alanlara öncelik verilmesi gerektiğini sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle bir araya gelerek planlayıp kamuoyu ile paylaşacağız."

Okunma Sayısı: 1268
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı