Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Röportaj

Murat ÇETİN

Bu setin arkasında büyük emek var

Gazetemiz, yaz hediyesi olarak okuyucularına 3 CD’lik bir set hediye ediyor. Bu setin yapımcılığını üstlenen, Asya Prodüksiyon Yapımcı-Prodüktörü Dursun Özsoy, sorularımızı cevaplandırdı.

Dursun Bey, bu 3 CD'lik film setini hazırlarken nelere dikkat ettiniz?

Bu sette 3 ayrı film düşündük: Sûreler, Namaz Öğreniyorum ve Cevşen.

Çalışmamız, bilgisayarda ve VCD playerde izlemek için tasarlandı. Kur’ân okumanın daha kolay olması için, gözün rahat algılayabileceği büyüklük tercih edildi. Güzel bir okuyuşla birlikte, bir daire okunan kelime üzerinden geçerek rahat algı sağlıyor. İzleyen ve Kur’ân okumak isteyen kişi muhtemel okuma hatalarını giderebiliyor. Hatta konsantre olmak ve anlamına yaklaşmak için olabildiğince büyük olması psikolojik bir etki bırakıyor. Benzeri çalışmaların eksik yönleri göz önüne alınarak ekranda görünen ayetler tek satır ve büyük boy olması tercih edildi.

Sûreler VCD'si hakkında bilgi verir misiniz?

Sûreler VCD'si Kur’ân’dan bir kısım sûreleri içermektedir. Hem gözle takibi çok rahat, hem güzel bir okuyuşla dinleme zevki tattırıyor. Ekranın üst kısmında sûre ve âyet sayısı, sayfa sayısı verilmekte, alt kuşakta da okunan ayetin hangi ayet olduğu ve Türkçe anlamı verilmektedir. İzleyen istediği an durdurup yavaşca takip ederek Kur’ânı hem okuyup, hem mealini izleyebilir.

Sûreler VCD’sinin yapım aşamalarını, bu işin içinden biri olarak, okuyucularımızla paylaşır mısınız?

Önce proje senaryosu hazırlandı.

Stüdyoda sûreler okunarak ses kayıtları yapıldı. Bu aşamada sesin rütuşları ve Kur’ândan kontrolleri yapıldı.

Kur’ân sayfalarından vcd formatı için digital görüntüler oluşturuldu.

Ayetler grafik çalışmasıyla dijital stüdyo çalışması yapıldı. İlk stüdyo çalışmasında, ayetler ile hafızın okuma sesleri montajda birleştirildi.

Sonra bu okuma üzerinden yine sese uyumlu olarak takip için daire oluşturuldu. En hassas nokta olan iş, ayetin kelimesi, ses ve izleme yuvarlağının birbirine uydurulması işiydi.

Binlerce dijital kare halinde ayetin resimlerinden hassas bir montajlama işi ile son kontroller yapıldı.

Bu işin arkasında bir ekip olduğu anlaşılıyor. Tıpkı bir filmin çekim süreci gibi…

Evet, tasarlanmış orijinal bir filmin yapım aşamasındaki süreç aynen bu filmlerin yapımında da işledi.

Bu proje için de bir yapım ekibi oluşturuldu.

Bir yönetmen, bir uzman (Kur’ân danışmanı), grafiker, film montaj operatörü, düzeltmen kontrolör hoca, teknik kontrolör,

Yaklaşık 60 dakikalık olan filmlerimiz 5 er kişilik ekiple 45 gün sürede tamamlandı.

Asya Prodüksiyon olarak, başka projeleriniz var mı? Bu çalışmanın arkası gelecek mi?

Bu Kur’ân çalışması aslında bir ön çalışmadır. Tamamının da bir hatim olarak yapılması projelerimiz arasında yer almaktadır. Piyasada bu tür çalışmalara çok talep olduğu görülmektedir. Görsel çalışmanın unsurları ve iletişim etkisi açısından kitabın önünde seyretmektedir. Namaz ve Dua seti aslında tam olarak hem zamanlama, hem ihtiyacı giderme anlamında yerli yerinde bir karar olmuştur.

Zaten insanlar manevi boşluklarını gidermek için (gerek kendileri gerek ailesi ve çocukları için) yaz ve tatil zamanlarını gözetmektedirler. Onlar için bir fırsat olan bu zaman diliminde Asya Prodüksiyon olarak bizim için de bir fırsat olmuştur. Çünkü yaptığımız çalışma bizim de ifade etmek istediklerimiz için güzel bir fırsat oluşturmuştur.

Biraz da “Namaz Öğreniyorum” VCD’sinden söz edelim… Bu VCD’yi piyasadakilerden ayıran özellikler nelerdir?

Çünkü bu konu gerçekten ihtiyacın kuvvetli olduğunu gösteriyor. Ayrıca yıllardır yapılan çalışmalar ya ihtiyacı karşılamıyor. Veya yeterli kalitede yapılamıyor. Özellikle bizim yaptığımız Namaz Öğreniyorum vcd'sinde bu ihtiyaçları gözardı etmemeye çalıştık. Meselâ en önemli özellik olarak Namaz Öğreniyorum, filminde şunu dile getirmeyi öngördük.

Namazın teknik anlatımı diyebileceğimiz detaylı anlatımının yanında, Namazın hikmeti, neden 5 vakitte kılınıyor olması gibi konuları da açmaya çalıştık.

Tabiî Risâle-i Nur gözlüğü ile bakılınca; neden bir insan namaz kılmalı? Neden 5 ayrı vakit? Bu vakitler ne anlatıyor insana? İnsanın duyguları, psikolojik durumu göz önüne alınırsa her bir vaktin namaz kılan bir insanı gerçekten heyecanlandırabileceğini yansıtmaya çalıştık.

Örnek olarak; sabah namazını anlatırken önce sabah vaktinin insan için ne anlama geldiğini, neleri hatırlattığını ifade ettikten sonra sabah namazının kılınışını anlattık.

Bu filmin hazırlığı da yine bir proje senaryo ile başladı.

Namazla ilgili yazılar toplanıp, özet bir metin yazıldı. Burada sadece metin çalışmasının en az 3 hafta sürdüğünü söylemeliyiz.

Sette neler var?

1- SÛRELER

Kur’ân’dan kısa sûreler. Okuyan: Mustafa Başkarcı. Ekranda Kuran satırları kayarken bir daire ile izlenecek. Üst kuşakta sûre adı, alt kuşakta ise âyetin meali yazı olarak görünecek. Kur'ân'dan son cüz’den kısa sûreler okunacak.

2- NAMAZ ÖĞRENİYORUM

Namazın hikmeti, namaz ve abdestle ilgili bilgiler ve namaz kılmayı öğrenmek için uygulamalı VCD. Kadın ve ve erkek için namaz kılmanın şekilleri...

3- CEVŞEN

Cevşen-ül Kebirin Arapça hattı ekranda kayarken, mealleri altta görünecek. Okunan kelimeler bir daire ile takip edilecek. Okuyan: Mustafa Başkarcı.

Murat ÇETİN

01.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (30.05.2006) - Osmanlı hiç ırkçı olmadı

  (29.05.2006) - ‘Gemi yürütmekle fetih kutlanmaz’

  (26.05.2006) -

  (22.05.2006) - BOP provokasyonları devrede

  (20.05.2006) - Şemdinli sanıkları koruma altında

  (19.05.2006) - Hükümet sivil toplumu arkasına alamadı

  (18.05.2006) - Toplum asker gibi düşünmeye zorlanıyor

  (16.05.2006) - Devletin yapısı değişmeli

  (15.05.2006) - Özgürlüklerin sınırını toplum çizer

  (14.05.2006) - İslâm, kadını ‘anne’ yapmıştır

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004