Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

TSK’ya Afganistan baskısı artıyor

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı Orgeneral James Jones, Türkiye’den, Afganistan’daki askerlerinin başşehir Kabil dışında da görev yapmasını kabul etmesini istedi.

Orgeneral Jones, Washington’da küçük bir grup gazeteciyle söyleşisinde, Brüksel’de gelecek hafta yapılacak NATO toplantısı öncesinde, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 26 üye ülkeye birer mektup gönderilerek, bu ülkelerden, Afganistan’daki birliklerinin görev alanına getirilmiş kısıtlamaları kaldırmalarının talep edildiğini söyledi. Jones, “Bunu bütün üye ülkelere söylüyorum. Askerler üzerinde sınırlamalar olduğu sürece asker göndermek yetmez. Ülkelerin Afganistan’daki birliklerine getirdiği sınırlamalar, komutanların ihtiyaç duyduğu imkân ve kabiliyetleri ve manevra yeteneğini kısıtlıyor” dedi.

Orgeneral Jones, “Bu sınırlamalardan bazıları, ülkelerin görev bölgesine ilişkin getirdikleri kısıtlamalar. Meselâ Türkiye, kuvvetlerinin sadece Kabil bölgesinde görev yapmasına izin veriyor. Bu bir sınırlama. Ancak sadece Türkiye’yi ayırmaya çalışmıyorum. Diğer ülkelerin de uyguladığı sınırlamalar var” diye konuştu.

Jones, “Brüksel’de gelecek hafta 26 üye ülkenin katılımıyla üst düzey bir NATO toplantısı var. Bunun öncesinde, bütün ülkelere birer mektup gönderilerek, kaldırılmasıni istediğimiz sınırlamalar kendilerine iletildi” dedi.

/ WASHINGTON

26.10.2006


 

KKTC ile doğrudan ticarete öncelik

AB Komisyonu, KKTC’ye malî yardımı ve doğrudan ticaretin başlamasını öncelikleri arasına aldı.

Gelecek yıl için çalışma programını belirleyen AB Komisyonu, Türkiye ve Hırvatistan’la müzakerelerin başlatılmasından övgüyle bahsederken, Avrupa’nın geleceği tartışmasının, “genişleme sayesinde Avrupa’ya gerçek değişim getiren dinamik birlik zemininde cevaplandırılabileceği” bildirdi. AB Komisyonunun 2007 yılı öncelikleri belgesinde, “Kosova’nın nihaî statüsünün açıklığa kavuşturulması başta olmak üzere, Batı Balkanlar’da istikrarın güçlendirilmesi yanında, Türkiye ve Hırvatistan ile önemli fasıllarda müzakerelerin açılması, Avrupa’nın güvenliğine, istikrarına ve uzun vadeli refahı için zemin oluşturulmasına büyük katkı yapacaktır” denildi. Belgede Bulgaristan ve Romanya’nın 2007 yılında AB’ye katılması gereği vurgulanırken, üye devletlerin bu konudaki nihaî kararı bu yıl içinde alması istendi. AB Komisyonunun öncelikler belgesinde, “Kıbrıs Türk toplumunun (KKTC) mali yardım ve (doğrudan) ticaret gibi sorunlarının gözden geçirileceği” ifadesine de yer verildi.

/ BRÜKSEL

26.10.2006


 

Olmert’e yolsuzluk soruşturması

İsrail Başbakanı Ehud Olmert hakkında, İsrail’in önemli bankalarından Bank Leumi’nin (Halk Bankası) çoğunluk hisselerinin satışında usulsüzlük yaptığı iddiasıyla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

Olmert’in, geçen yıl Maliye Bakanlığına vekalet ettiği sırada, bankanın çıkarlarına ters düşmesine rağmen İsrailli milyarderler Daniel Abrams ve Frank Louie’ye Leumi bankasının satış işlemlerinin tamamlanmasında yardımcı olduğu iddia ediliyor. Devlet Denetleme Kurulunun, konuyla ilgili araştırmalarına geçen ocak ayında başladığı ve bulgularını birkaç hafta önce kamu savcılarına ilettiği kaydediliyor. Adalet Bakanlığı, bu aşamada soruşturmanın cezai bir nitelik taşımadığını ve polisin olaya müdahil olmadığını bildirdi.

/ KUDÜS

26.10.2006


 

Finlandiya iyimser

Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin devam edeceği konusunda iyimser olduğunu söyledi.

AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Başbakanı Vanhanen, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada, Türkiye’deki reformların hızıyla ilgili sorunların müzakerelerin aksamasına yol açmasından kaçınacakları konusundaki iyimserliğini dile getirdi.

Vanhanen, Türkiye ile müzakereleri sürdürmek için bir çözüm konusunda çok çalıştıklarını, bu sonbaharda makul bir çözümün bulunacağını umduğunu belirterek, bu konuda “iyimser” olduğunu ifade etti. AB’nin çözüm için “yeni bir girişim” üzerinde çalıştığını belirten Vanhanen, ayrıntı vermedi. Vanhanen, Türkiye konusunun, Finlandiya’nın 31 aralıkta sona erecek dönem başkanlığının son aylarının en zor konusu olacağını da kaydetti.

/ STRASBOURG

26.10.2006


 

Başkonsolosa dâvâda karar çıkmadı

Paris İstinaf Mahkemesi, Fransa’daki Ermenilerin, Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu resmi internet sitesinde Ermeni soykırımı iddialarına karşı çıkan metni gerekçe göstererek Başkonsolos Aydın Sezgin aleyhinde açtığı dâvâda kararını yine erteledi.

Mahkemenin dâvâyla ilgili kararını 8 Kasım’da vereceği, tarafların avukatlarına duyuruldu. Daha önce 11 Ekim günü açıklanması beklenen karar, mahkeme başkanı tarafından, “bilgisayardaki sorunlar yüzünden” düne ertelenmişti. Fransa’da Ermeni Davasını Savunma Derneği, Türkiye’nin Paris Başkonsolosluğu resmî internet sitesinde Ermeni soykırımı iddialarına karşı çıkan metni gerekçe göstererek, Başkonsolos Sezgin ve internet sitesinin resmî servis sağlayıcısı France Telecom şirketi hakkında geçen yıl Paris 17. Asliye Hukuk Dairesine başvurmuştu. 17. Daire, geçen yıl Aydın Sezgin’in diplomatik dokunulmazlığını gerekçe göstererek başvuruyu reddetmişti. Ermeniler, daha sonra karara itiraz için istinaf mahkemesine başvurmuştu.

/ PARİS

26.10.2006


 

Blair’e destek dibe vurdu

İngiltere’de iktidardaki İşçi Partisinin oy oranı, son 20 yılın en düşük seviyesine indi.

The Guardian gazetesinde yer alan kamuoyu yoklaması, bir seçim olması halinde İşçi Partisinin yüzde 29, Muhafazakâr Partinin yüzde 39 oranında oy alma potansiyeline sahip olduğunu ortaya çıkardı. İşçi Partisinin lideri Başbakan Tony Blair, baskılar neticesinde bir yıl içinde görevinden ayrılacağını açıklamıştı. Blair önderliğindeki parti, 1997 yılından bu yana iktidarda bulunuyor. Muhafazakâr Partinin yeri lideri David Cameron’ın, hükümetin sağlık hizmetleri ve vergi politikalarını eleştirmesinin, partisinin çıkışa geçmesini sağladığı yorumları yapılıyor.

/ LONDRA

26.10.2006


 

ABD kongre seçimi için rekor harcama

ABD’de 7 Kasımda yapılacak kongre seçimlerinin, 2.6 milyar dolara yaklaşan seçim harcamalarıyla, Amerikan tarihinin en pahalı seçimi olacağı belirtiliyor.

Tarafsız bir araştırma grubu olan Center for Responsive Politics (CRP) adlı kuruluş tarafından açıklanan rapora göre, ABD Başkanı George W. Bush’un Cumhuriyetçi Partisinden kongre adayları, parti yetkilileri ve partiyi destekleyen grupların şu ana kadarki harcamaları 1.4 milyar dolar, Demokrat Partinin ise 1.2 milyar dolara ulaştı.

ABD’de 7 Kasım’da yapılacak seçimle, kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senatoda koltuklar yenilenecek. Irak ve ekonominin durumu dolayısıyla Bush yönetiminin oy kaybettiği, Cumhuriyetçi Partinin, kamuoyu yoklamalarına göre, 7 Kasım seçimleriyle birlikte Temsilciler Meclisinin kontrolünü Demokrat Partiye kaptırma ihtimali çok yüksek görünüyor. Demokrat Partinin Senatoda da kontrolü ele geçirme ihtimalinden söz ediliyor. Demokrat Parti, Temsilciler Meclisinde 15 koltuk ve Senatoda da 6 koltuk daha kazanırsa, kongrenin kontrolünü ele geçirmiş olacak. Demokrat Parti, kongrenin sadece alt kanadı Temsilciler Meclisinin kontrolünü ele geçirmesi durumunda bile, başta Irak olmak üzere, Bush yönetiminin politikaları üzerinde daha büyük etki sahibi olacak.

/ WASHINGTON

26.10.2006


 

Bush’un, Irak’tan çekilme niyeti yok

ABD Başkanı George Bush, Amerikalıların zafere kadar Irak’ta kalacağını söyledi.

Bush, Florida eyaletindeki Sarasota’da seçimlerden önce düzenlediği toplantıda, Orta Doğu politikasından söz ederken, Amerikalıların gerektiği kadar Irak’ta kalacağını ve vaktinden önce Irak’tan çekilmenin sonuçlarının felakete yol açacağını iddia etti.

Köktendinciliğin baskın çıkacağı bir Orta Doğu’da İsrail gibi ülkelerin aşırı düşman güçler tarafından çevreleneceğini, İran’ın nükleer silah sahibi olacağını, hükümetlerin kökten dincilerin denetimine geçeceğini ve Batı’nın petrol ihtiyacını keseceğini savunan Bush, “Bu, hedeflerimize ulaşmadan çekilirsek, gerçeğe dönüşecek bir senaryodur” ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi adayı Vern Buchanan’a destek olmak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Bush, 5 yıl önce bir okulu ziyareti sırasında 11 Eylül saldırılarının haberini aldığı şehirdeki konuşmasında, “20 yıl sonra, insanlar, ‘nasıl olur da tehdidi algılamamışlar’ diye sorar. Ben bu tehdidi algılıyorum. İşte bu yüzden de Irak’taki zafer için bir stratejim var” dedi.

Bush, Irak’taki çatışmanın zor olduğunu da kabul ederek, “Ancak Irak’ta biz kazanacağız” iddiasında da bulundu.

/ SARASOTA

26.10.2006


 

Bayramda da kan durmadı

Irak ve Afganistan’da Ramzan Bayramı’nda da kan durmadı. Çatışmalarda 55 kişi hayatını kaybetti. Irak’taki Amerikan askerlerinin başkent Bağdat’ın Şii semti Sadr’da baskınlar düzenlediği, baskınlarda 5 kişinin öldüğü bildirildi.

Görgü şahitleri ve hastahane kaynakları, Şiî din adamı Mukteda Sadr’a bağlı Mehdi Ordusunun karargahı olarak bilinen semte gece düzenlenen saldırılarda 6 kişinin de yaralandığını belirtti. Bazı şahitler, askerlerin bölgeye hava saldırısı düzenlediğini söylerken, bir tanık, Amerikan ve Irak birliklerinin Sadr semtindeki bir büroya hava ve kara saldırısı düzenlediğini, bölgede kontrol noktaları oluşturduğunu ve semtten çıkışlara kısıtlamalar getirdiğini ifade etti. Ölenler arasında bir yaşlı kadınla, Mehdi Ordusuna mensup 2 kişinin bulunduğu da kaydedildi. Irak’taki Amerikan askerlerinin, ülkenin batısındaki Ramadi’de yola bomba yerleştirmeye hazırlanan 12 direnişçiyi öldürdüğü bildirildi.Afganistan’ın güneyinde ise, 38 Taliban militanının NATO birlikleri tarafından öldürüldüğü bildirildi. NATO’ya bağlı ISAF sözcüsü Komutan Luke Knittig, birliklerinin ülkenin güneyinde 2 operasyon düzenlediğini ve bu operasyonlarda devrik Taliban rejimine bağlı 38 militanın öldürüldüğünü açıkladı.

/ BAĞDAT/KANDAHAR

26.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004