Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Yaratılış karşısındaki vecd halini resmediyorum

Hayatını Avusturalya’da sürdüren ressam Füsun Sağlam’ın yağlı boya eserlerinden oluşan sergide, kendi deyimiyle “Yaratılış karşısında hissedilen vecd hali” resimlere yansımış durumda. San'atçı, yeryüzündeki bütün unsurlarda yaratılmışlığın etkisini gördüğünü ve bunun da kendisine ilham kaynağı olduğunu belirtiyor.

Füsun Sağlam, Avustralya’da hayatını sürdüren ve Türkiye’de aldığı sanat eğitimiyle paralel olarak çok farklı konularda yağlıboya eserler ortaya koyan, tabiri caizse “Farklı kültürleri sentez yapabilen” nitelikte bir san'atçı. Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nu bitirdikten sonra Avusturalya’ya yerleşen san'atçı, daha sonra yeniden Türkiye’ye dönerek çeşitli karma sergilere katıldı. Bugüne kadar 11 kişisel sergi açan Sağlam, şu anda da Avustralya’da Sydney Macguirie Üniversitesi Sanal Gerçeklik Dalı Laboratuvarı’nda “Sanal ve Sanal Gerçeklik ilişkisi” üzerine bir projede çalışıyor.

“Resim yaparken hissettiğim duygularımın yoğunluğu benim için başarılı olma konusunda çok önemli” diyen Sağlam, etrafında gördüğü her şeyi yaratılmışlığın ekseninde değerlendirdiğini ve bu hissin verdiği hazzı da resimlerine aktardığını belirtiyor. Sağlam, “Yaratılışın gücü öyle bir huzur veriyor ki, o duyguyu resimlerinde anlatmadan edemezdim” diyerek resimleri için bulduğu ilhamı nereden aldığını da açıklamış oluyor. Sağlam, resim konusunda kendisinin aslında çok da çaba harcamadığını söyleyerek, kendi ifadesiyle “Ben sadece boyuyorum, resim zaten ortada” diyor. Duygularını resimlerle olabildiğince etkili şekilde ve anlaşılabilir olarak aktardığını anlatan Sağlam, aldığı tepkilerin de bu anlamda çok olumlu olduğunu, resimleri görenlerle bu anlamda olumlu bir iletişim kurduğuna inandığını ifade etti. Sağlam’a göre bazı resimlerin en dikkat çeken yanı “Katarsis” duygusunun hakimiyeti. Sağlam eserlerinde yağlı boya kullandığını, kanvas üzerine akrilik boya kullanarak çalıştığını anlattı. Sanatçının kendi tarzında saydam hatlar halinde üst üste yapılan katlar resme fotoğraf inceliği etkisi uyandırması da var. San'atçı, resimlere ilham kaynağı olarak gördüğü çevresini tahlil edebilme becerisini şu sözlerle ifade ediyor: “Doğa karşısında, o yaratılışın mükemmelliği karşısında hissettiğiniz ışık, o vecd hali, o kadar güçlü ki, o duygu, benim ifade aracım olan resimde ortaya çıkıyor. Duygular kendiliğinden geliyor ve ben hissettiğimi resme döküyorum. Eskiz yapmıyorum. O, heyecanı yok ediyor. Herkesin etkilendiği şeylerden etkileniyorum. Özel olarak beni diğerlerinden daha fazla etkileyen ya da resimlerimi diğerlerinden daha fazla etkileyen bir unsur yok. Çevremden herkes kadar etikleniyorum. Meselâ İstanbul’da yaşamıyorum. İstanbul ile sürekli iç içe değilim ama İstanbul trafiğinden sizin gibi etkileniyorum. Sanıyorum benim farkım hissettiğim şeyleri anlatma tarzımda. Anlattığım şeyin nasıl meydana geldiğini, hangi aşamalardan geçerek karşımda olduğunu ve hepsinden önemlisi yaratılışın mükemmelliğini düşünüyorum. Bu, inanılmaz ölçüde haz veriyor insana.”

Türkiye’de açtığı 11. sergisinin ardından yeniden Avustralya’ya döneceğini söyleyen Sağlam, bundan sonraki çalışmaları için netleştirdiği bir programı olmadığını da belirterek zaman zaman kendi içinde değerlendirmeler yaparak yeni çalışmalarını da sergileyeceğini ifade ediyor.

San'at severler, san'atçının eserlerinden oluşan sergiyi Pazar ve Pazartesi günleri dışında 11.00-19.00 saatleri arasında Levent Almelek Sanat Galerisi’nde görebilecek.

10.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yaratılış karşısındaki vecd halini resmediyorum

  İznik çinileri Kent Müzesinde

  Kültür Bakanlığı fotoğraf koleksiyonu Amasya'da

  Her köye kütüphane

  Ukrayna’da “Kale” gibi sergi

  İsmail Dede Efendi anıldı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004