Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

AESOB Başkanı Barışık: Esnaf zor günler geçiriyor

Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Kazım Barışık, 2006 yılında ‘’iflas patlaması’’ yaşandığını ve sayının 4 bin 372’i bulduğunu, son 7 yıl rakamının da 18 bin 284’e ulaştığını bildirdi.

Barışık, yazılı açıklamasında, ‘’ülke ekonomisinin can damarı ve bel kemiği’’ olarak tanımlanan esnaf ve sanatkârların zor ve sıkıntılı günler yaşadığını belirtti.

İl genelinde sicile kayıtlı 129 bin 850 esnaf ve sanatkâr bulunduğunu bildiren Barışık, 2005 yılında 3 bin 2 olan terk sayısının 2006’da 4 bin 372’e yükseldiğini, 2005’te 6 bin 676 olan yeni açılan iş yeri sayısının da 5 bin 494’e gerilediğini kaydetti. Barışık, 2001’de yaşanan ekonomik kriz döneminde bile 2 bin 191 esnafın kepenk kapattığına dikkat çekerek, yazılı açıklamasında, ‘’2006 yılında ‘iflas patlaması’ yaşandı.

Açılan iş yeri sayısındaki azalma da esnaf ve sanatkârın içinde bulunduğu kötü durumu ortaya koyuyor. Son 7 yılın rakamlarına bakıldığında da durum aynı. Toplam 18 bin 283 esnaf kepenk kapattı’’ ifadelerine yer verdi. Açıklanan iyileşmelere rağmen halen esnafın kendisine gelemediğini vurgulayan Barışık, şöyle devam etti: ‘’Her geçen gün belimiz daha da bükülmekte, sattığımızın yerine yenisini koyamamaktayız. Siftahsız eve dönüyoruz. Piyasada çarklar dönmüyor, senetler, Bağ-Kur primlerimiz ödenemiyor. Zor günler geçiriyoruz. Esnafımız, sanatkârımız adeta kan ağlıyor. Ya birikimlerimizi elden çıkarıp ticarî hayatımızı sürdürmeye çalışıyor ya da kepenklerimizi birer birer kapatıyoruz. Faizler düştü, enflasyon azaldı, ama esnafın, sanatkârın, işçinin, memurun, çiftçinin cebine giren bir şey yok.’’

Barışık, ayakta durmakta güçlük çeken esnafın aldığı krediyi ödeyemez duruma geldiğini ve icralık olduğunu da belirterek, Adana, Mersin ve Osmaniye’yi kapsayan bölgedeki 41 kooperatifteki 40 bin kayıtlı üyeye geçen yıl 100 milyon YTL civarında kredi dağıtımı yapılabildiğini, 5 kooperatifin ise kredi kullandıramadığını kaydetti.

/ ADANA

09.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İş dünyası endişeli

  AESOB Başkanı Barışık: Esnaf zor günler geçiriyor

  Cari açık niye arttı?

  Petrolde iç kaynaklar gün yüzüne çıkarılsın

  Kayıtdışının büyüklüğü bilinmiyor

  Hazine, bu hafta dış borç servisi yapacak

  Yalıtım sektörü büyüyor

  Rusya, Avrupa'ya petrol akışını kesti

  Vergi iadesi devam etmeli

  Sahte fiş verene hapis cezası gelebilir


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004