Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Gelecek, eskisi gibi olmayacak

Her yıl bitimi olan Aralık ayının sonunda, bir çevre dostunun dediği gibi; çılgınlar gibi eğlenenler olabilir. Hazin duygularla yılın muhasebesini yürütenler, senaryolar üretenler, hayallerini yenileyenler, ya da sadece huzur arayanlar. Bayramın ilk gününün yılın son gününe denkliğine ne diyeceksiniz? Yarın hepiniz için güzel olsun.

İletişim anlayışı 10 yıl öncesine göre çok değişti. Time dergisi, her yıl geleneksel olarak seçtiği ‘Yılın İnsanı’nı, bu yıl ‘siz’ yani, ‘bilgi çağı insanı’ olarak belirledi. Pazar pazar, 2006 başlarında keşfettiğim, çok da müdahil olmadığım (şimdi mobilleri moda) ağ günlüklerinden, biraz daha içimde kalanları yazmak istedim. Bana göre; genelin ilgisinin profilini çıkarmaya çabalayacağım (çoğunluğun amatör olması hafifletici bir sebep değil), ardından 2006’nın diğer gelişmelerine bakacağız.

New York Times gazetesinin 5 Ağustos 2005’te yayınlanan başyazısında da: “Bloglar dünyasının gelişmesini teknik bir olay olarak düşünmemiz son derece tabiîdır. Ama bu aynı zamanda son derece insanca bir olay; insanların sürdürdüğü gelip geçici gündelik sohbetleri genişletmenin ve somutlaştırmanın bir yoludur. Bloglar dünyası, önümüzden gelip gitmekte olan hayatın tuhaf dolaysızlığını her gün biraz daha fazla yakalamaktadır. Bu dünyayı, yeryüzünde yaşayan yegâne geveze türün ‘küresel düşünce’ balonu farz etmek mümkündür” deniliyor. Tükettiğimiz hayatın, ürettiğimiz günlüklerinde, sinirimi bozan blogcularla başlarsak; boy boy çektiği mânâsız fotoğrafları yayınlayanlar... Sayfalarında fazlasıyla incik boncuk ve renk kullananlar... Aktiviteyi itiraf.com’ a döndürenler... Sevdiği kıza veya erkeğe şairâne sözler yazanlar... Jean Austin olmaya çalışan kadınlar... Başarılarım şunlardır, aldığım ödüller diye bağıranlar... Bakın şurası gezdiğim yerler, ne hoş bir hayatım vardır psikozunda olanlarını ve ahkâm kesenlerini kara listeye alabiliriz.

Yazanlara teklifim; yazarken çok samîmî olmayın. Samimiyet ve sosyalleşme çabaları, insan insana muhtaç gözlemleri, okul yıllarında yeni hayata yelken açanlar için geçerlidir. Yarın, öyle hiç tanımadığınız insanlarla (emin misiniz?) bir araya gelerek, ‘A ne hoş. Siz şu papatya mıydınız?’ diyaloglarına esir düşmek istemezsiniz. Sonrasında, patronunuzun o sade diyaloglarınızdan çıkarsadığı, işten çıkarmalara, gevezeliğiniz sayesinde ulaşırsınız. ‘Yelkenim yok gitmeye, denizde yürürüm kime ne’ dersiniz. Bknz: Geçen senemizde, Haliç’ten yürüyerek geçebileceğini iddia eden nevroz bir kişilik vardı, ismini vermeyelim! Yine de ücretsiz hizmetleriyle şakıyabileceğiniz Mybloglog.com Yahoo’nun, Netlarus.com da ülkemizden, bizden önermesi.

Gelelim yılın listesine. Sizce 2006’nın bilişim dünyası açısından olumlu ve olumsuz gelişmeleri hangileriydi? Gönül isterdi ki, Technorati’nin istatistiklerine bakalım. İdare edin son gün. İyi işler: Microsoft ve Intel ziyaretleri (beklenen sesi getirmese de). 2001 yılında duyurulan Apple iTunes, bu sene iPod’la başarısını katladı. Google’ın, YouTube’u satın alması. Microsoft’un Zune’u, uzun bir aradan sonra çıkarması. Playstation 3. Ulusal işletim sistemi Pardus’un ilerlemesi. 2007’ye girerken Ece Ajandasından fazlasını vaat eden netvibes.com. Türkiye’nin ilk video topluluğu izlesene.com.

Kötüler: Çocuk pornosu, Telekom’un pahalı ADSL hizmeti. Ülkemizde henüz 2 milyon 700 internet kullanıcısı bulunması… 2007’de de alan adları, 3G lisansı, bizim beklediklerimiz. Internet dünyasındaki hararetli gelişmeleri gelecek yıl da aktarmaya, Allah izin verirse devam edeceğiz....

*Yogi Berra

Belma UĞUR

31.12.2006


Telekom’dan indirim ve zam sinyali

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, 2007 yılında hem telefon hem de ADSL hizmetlerinin tarifelerinde değişiklikler yapacaklarını belirterek, şehir içi aramalarda artışlar yapacaklarını, şehirler arası ve milletler arası aramalarda ise indirime gideceklerini açıkladı.

Doany, bazı gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, Türk Telekom’un 2006 yılı performansı ve 2007 öngörüleri hakkında bilgi verdi. Şirketin yeni organizasyonunu anlatan Doany, 2006’nın geçiş yılı olduğunu, 2007’nin Türk Telekom için çok büyük bir yıl olacağını söyledi. Paul Doany, şöyle devam etti:

“Türk Telekom olarak hem sesli aramalarda hem de ADSL’de yeni tarifeler uygulayacağız. Yeni tarifelerle Türkiye’nin konuşma trafiğini Batı Avrupa seviyesine çekmeyi, ev ve iş telefonlarını Türkiye’nin toplam iletişim pazarı içinde daha güçlü bir alternatif haline getirmeyi ve müşterilerin giderek büyüyen iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için daha geniş ve farklı çözümler sunmayı hedefliyoruz.”

2007’de Türk Telekom’un ev ve iş telefonlarında 50 milyon telefon kullanıcısının hayatını yakından etkileyecek değişikliklere imza atacağını duyuran Doany, “Bu değişimler, StandartHATT, KonuşkanHATT, HesaplıHATT, ŞirketHATT ve YazlıkHATT tarifelerinde şehir içi, şehirler arası, milletler arası ve sabit hat-GSM aramalarını kapsayacak” diye konuştu.

Şehir içi arama zamlanacak,

şehirler arası ucuzlayacak

Yasal düzenlemelerin devam ettiği için duyurusunu 11 Ocak 2007’de yapacakları yeni tarifeler hakkında bilgi veren Paul Doany, şunları söyledi:

“Şehir içi aramalarda 2004 yılından bu yana ilk kez artış yapılacak, artışlar enflasyon seviyesini geçmeyecek. Şehirler arası ve milletler arası aramalarda yüzde 55’i aşan indirimler yapılacak. Sabit hat-GSM aramalarında Temmuz 2006’da yüzde 39’a varan indirim yapılmıştı, yeni indirimle bu oran yüzde 50’yi aşacak. Müşterilerin toplam telefon ödemelerin içindeki sabit ücret payını Avrupa seviyesine yaklaştırmak için artışlar yapılacak, bunun yanında kullanıcılara ücretsiz kontör verilecek.”

Doany, Türkiye’deki ADSL kullanıcısının yüzde 15’inin sınırsız, yüzde 85’inin sınırlı erişim olduğunu belirterek, “Yeni yılda ADSL’de hız artırımı ve fiyatlandırmalarıyla ilgili büyük bir duyuru yapacağız. 2007 ADSL yılı olacak” diye konuştu. Doany, Türk Telekom’un yeni tarifelerinin Telekomünikasyon Kurumunun onayına tabi olmak üzere 1 Mart 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini, bu zaman diliminde müşterilerin yeni tarifelerin hangisinin kendileri için en iyi seçenek olduğu konusunda bilgilendirileceklerini dile getirdi.

Doany, sabit hatlardaki fiyat artışlarından sonra dahi Türkiye’deki fiyatların diğer Avrupa ülkelerinin altında olduğunu belirterek, “Türkiye’deki sabit ücret son derece düşük. Erişim maliyetinin çok altındayız. Biz erişim maliyetinin yüzde 50’sini bile karşılayamıyoruz. Bunu düzeltmemiz lâzım, sabit ücret en azından maliyeti karşılamalı” diye konuştu. Türk Telekom’un 2007 yılı hedeflerini de aktaran Doany, şunları kaydetti:

“Borçlu aboneler için ‘Tatlıya Bağlayalım’ kampanyası yapacağız. Bunun detaylarını yakında paylaşacağız. Yeni ADSL toptan satış tarifelerini hayata geçireceğiz. Kısaca, yeni tarifelerle yeni bir dönem başlıyor. Türk Telekom’un müşteri odaklı yaklaşımı ve iş modelinde yapılacak değişikliklerle kullanıcılar daha iyi hizmetler ve geniş seçeneklere kavuşacak. 2007 konusunda çok heyecanlıyız. Hem ses açısından hem de ADSL konusunda çok büyük planlarımız var. Ancak detaylarını yasal düzenlemeler devam ettiği için önümüzdeki günlerde duyuracağız.”

Halka arz

Doany, Türk Telekom’un halka arzına ilişkin sorulan bir soruya “Halka arzın zamanını bilmiyoruz. Buna hükümet karar verecek. Önümüzdeki yıl olabilir ya da bir sonraki yıl olabilir. Ama şirket önümüzdeki yılın ilk yarısında halka arza hazır olacak. Yüzde 45’lik hissenin bir kısmı satılacak. Bu yurt içi ya da yurt dışına olabilir, henüz netleşmedi” karşılığını verdi.

Global telekomünikasyon pazarı hakkında bilgi veren Paul Doany, pazarın 1,2 trilyon doları aştığını, Türkiye pazarının ise 12,4 milyar doları bulduğunu aktardı.

Avrupa’da hat başına yıllık sabit hat gelirinin 320 avro, Türkiye’de 184 avro olduğunu anlatan Doany, hat başına düşen uzak mesafe arama trafiğinin Avrupa’da yılda bin 164 dakika, Türkiye’de ise 420 dakika olduğunu sözlerine ekledi.

[email protected]

Hüseyin UÇAR

31.12.2006


Vista’da ilk güvenlik açığı çıktı

Microsoft’un şimdiye dek yapılan en güvenli işletim sistemi olarak tanıttığı Vista’da ilk güvenlik açığı ortaya çıktı.

Microsoft, Ocak ayında yayınlanacak yeni kuşak işletim sistemi Windows Vista’da ilk güvenlik açığının tesbit edildiğini kabul etti. Güvenlik açığının kodları ve nasıl suistimal edilebileceğine dair bilgiler internette yayınlandı. Microsoft’un güvenlik uzmanlarından Mike Reavey, bu kodu suistimal eden bir yazılıma rastlanmadığını açıkladı.

Reavey, çıkan güvenlik açığına rağmen Windows Vista’nın şimdiye dek hazırlanan en güvenli işletim sistemi olarak niteliyor. Microsoft, Vista’nın güvenlik duvarı, güvenlik güncellemesi ve anti-virüs programları gibi konularda en güvenli işletim sistemi olduğunu savunuyor. Microsoft, Vista’nın lansmanını güvenlik konularında yeterince olgunlaşmadığı gerekçesiyle birkaç kez ertelemişti.

Fin güvenlik şirketi F-Secure uzmanı Mikko Hyppönen, açığın ciddî bir tehlike arz etmediğini ve suistimal edilmesi için bilgisayarın daha önceden hacker tarafından ele geçirilmiş olması gerektiğini dile getirdi.

Vista’da yönetici (administrator) kullanıcı özellikleri başlangıç ayarı olarak varsayılmıyor, bu sayede birçok çok güvenlik unsuru devre dışı kalmayacak.

31.12.2006


Yılın internet sitesi belli oldu

Nıelsen-Netraıtın’ın araştırmasında yılın en başarılı internet sitesi ünvanı YouTube’un oldu. Değerlendirmenin sitelerin yıl içerisinde elde ettikleri kullanıcı artışına göre yapıldığı araştırmada ikinci sırayı online ansiklopedi Wikipedia elde etti. Üçüncülük ise ünlü çöpçatan sitesi MySpace’nin oldu.

Bu siteler kullanıcı sayılarını bir yıl içerisinde ortalama 30 milyon kişi artırmayı başardı. Ancak sıralamada asıl liderin ünlü arama motoru Google olduğu belirtiliyor. Site bir yıl içerisinde kullanıcı sayısına 27 milyon kişiyi eklemeyi başarırken sıralamada birinci sırada bulunan YouTube’u da satın aldı.

Google’ın yanı sıra Ebay ve MSN de kullanıcı sayılarını artıran siteler arasında bulundu. Yahoo! ve AOL ise kullanıcı sayısında sıkıntı yaşamaya başlayan siteler arasında gösterildi.

31.12.2006


Telefonda sınırsız konuşma imkânı!

Amerika ve Avrupa’daki birçok ülkede görülen sınırsız görüşme hizmetleri ilk defa İkon Telekom tarafından Türk tüketicisine sunuluyor.

İkon Telekomünikasyon’un piyasaya Aralık ayı içinde sunduğu yeni ürünü İkonVoIP ADSL kullanıcılarına yurtdışında çok yaygın kullanılan VoIP (Sesin İnternet üzerinden taşınması) teknolojisi sayesinde sabit ücretle sınırsız şehirler arası görüşme yapma imkânı veriyor.

İkonVoIP kullanıcıları evleri ve işyerlerinde bulunan genişbant İnternet erişimleri (ADSL, Kablonet, kiralık hat) sayesinde sabit fiyat ile şehirler arası sınırsız telefon görüşmesi yapabilecekler. Amerika ve Avrupa’daki birçok ülkede uygulanan sınırsız görüşme hizmetleri ilk defa İkon Telekom tarafından Türk tüketicisine sunuluyor.

3 senedir lisanslı olarak Türkiye de faaliyet gösteren İkon Telekom geliştirdiği teknolojisi ve bilgi birikimi ile artık sınırsız görüşme rahatlığını Türkiye pazarına sunmanın zamanının geldiğine inanarak İkonVoIP ürünü ile aylık 34.90 YTL ye sınırsız şehirler arası hizmeti vermeye başlıyor. Tüketiciler ADSL bağlantılarına takacakları bir telefon adaptörü ile bütün dünya ile görüşme imkânına sahip olabilecekler. Kullanıcılar, kişisel ve kurumsal olmak üzere toplam 9 ayrı fiyat seçeneğinden birini seçerek ister sınırsız olarak şehirler arası görüşme yapabilecekler isterlerse başka bir paket seçerek Amerika ve bir çok Avrupa ülkesini de sınırsız arayabilecekler.

İkonVoIP Ürün ve Hizmet konseptine en uygun ürün olarak Cisco‘nun Linksys ürünlerini gören İkon Telekom, büyük bir kullanıcı kitlesine hitap etmesi planlanan ürün ve hizmetlerde geniş bir ürün yelpazesine sahip Linksys’in diğer ürünlerini de kullanmayı planlıyor.

İkonVoIP hakkında daha fazla bilgiyi www.ikontelekom.com.tr Web sitesinden alabilirsiniz.

31.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004