Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Genç işsizler artıyor

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonomide son yıllarda yaşanan çeşitli iyileşmelere karşın, ‘’Türkiye’nin en büyük sorunu olan bürokrasinin özel sektörün önünü tıkamasına engel olunamadığını’’ kaydetti.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin yıllardır çözülemeyen en büyük sorunlarından biri olan işsizliğin hala devam ettiğini belirterek, 2006 yılı Ekim ayı itibariyle Türkiye’deki toplam işsiz sayısının 2 milyon 344 bine ulaştığını, gençlerin yüzde 39’unun iş bulma konusunda umudunu tamamen yitirdiğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, genç işsiz sayısının 1.5 milyonu geçtiğini kaydeden Demirtaş, 15-24 yaş grubundaki genç nüfusun yüzde 32’sinin çalıştığına, yüzde 28’inin öğrenci olduğuna, yüzde 40’nın ise çalışmadığına işaret ederek, 2001 yılı krizinin yaşandığı dönemde bile yüzde 16,2 oranında olan genç işsiz oranının, 2006 yılı Ekim ayı itibariyle yüzde 18,8 oranına ulaştığını bildirdi. Genç işsizlerin oranının normal işsizlerin iki katına yaklaştığını dile getiren Ekrem Demirtaş, Türkiye’de son yıllarda hızla artan şiddet olaylarının içinde, büyük oranda işsiz gençlerin yer aldığına dikkati çekti. Her yıl 900 bin üniversite mezununun işgücü piyasasına katıldığını, ancak bunların büyük kısmının iş bulamadığını kaydeden Demirtaş, şöyle dedi:‘’Devlet olarak, yerel yönetimler olarak iş imkanları sağlamak için özel sektörün önünü açmalıyız. Ülkenin ilk sıraya oturan sorunu bürokrasiyi engel olmaktan çıkartıp, destek olan bir noktaya oturtmamız gerekiyor.’’

/ İZMİR

08.02.2007


 

Türkiye sendikal haklarda geri noktada

ANKARA- KESK tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin sendikal haklar ve örgütlenme konusunda oldukça geri bir noktada bulunduğu ifade edilerek, geçen yıl 8 kamu emekçisinin sürgün edildiği, 246 kamu emekçisi hakkında disiplin soruşturması açıldığı, 137 kamu emekçisinin tutuklandığı savunuldu.

Alınan bilgiye göre, KESK, dünyanın en büyük işçi örgütü durumundaki Uluslararası Sendikalar Konfederasyonunun (ITUC) Sendikal Hak

İhlalleri Raporu’nda yer almak üzere ‘’Türkiye’de Sendikal Hak ve Özgürlükler Sorunu’’ isimli bir rapor hazırladı. Raporda, AB’ye tam üyelik sürecinin başlamasıyla sendikal haklar ve örgütlenme özgürlüğüne ilişkin sosyal politika alanının giderek daha önemli hale geleceğine işaret edildi.

/ ANKARA

08.02.2007


 

İran heyetinden ortaklık teklifi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin, finans ve ulaştırma sektöründeki bazı sıkıntılar aşılabildiği takdirde, 2010 yılına kadar 10 milyar doları rahatlıkla geçebileceğini bildirdi.

İranlı iş adamları heyeti, MÜSİAD’ı ziyaret ederek, ortak iş imkanlarını değerlendirdiler.

MÜSİAD Genel Başkanı Bolat, burada yaptığı konuşmada, gıda, tekstil, mobilya, makine ve aksamları, yedek parça ve ilaç sektöründe iki ülke arasında yoğun ilişkiler bulunduğunu kaydetti. Karşılıklı ticaret hacminin 2006 yılı sonu itibariyle 5 milyar dolara ulaştığını bildiren Bolat, petrol ve doğal gaz ithalatındaki artışın bu rakamı yükselttiğini aktardı.

Bolat, ‘’Biz de İran’a daha fazla mal satabilmek, oradaki yatırımlardan yararlanmak istiyoruz. İki ülke arasında finansal ve ulaştırma sektöründeki bazı sıkıntılar aşılabildiği takdirde, ticaret hacminin 2010 yılına kadar 10 milyar doları rahatlıkla geçebileceğine inanıyoruz’’ diye konuştu. İran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Başkan Yardımcısı ve Türk-İran İş Konseyi Eş Başkanı Fereidoun Entezari de İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin uzun vadede geliştirilmesi için ortak şirketler kurmanın önemine işaret etti.İki ülkenin birbirlerini tamamlayıcı bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Entezari, inşaat malzemeleri, tekstil, gıda, turizm, otel yapımı, petro kimya, ilaç ve kozmetik gibi alanlarda Türk şirketleriyle işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.

/ İSTANBUL

08.02.2007


 

YTL, Ocak'ta tüfe'de değer kaybetti

Yeni Türk Lirası (YTL) Ocak ayında, bir önceki aya kıyasla Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) bazında değer kaybetti,

Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) bazında ise değer kazandı. Merkez Bankası verilerine göre, 1995=100 TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Ocak ayında, bir önceki aya göre yaklaşık 1,6 azalarak, 160,2’den 157,6’ya indi.

Aynı dönemde 1995=100 ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ise yüzde 1 değer kazanarak 139,1’den 140,5 düzeyine yükseldi. Öte yandan YTL’nin değeri, Ocak ayı itibariyle bir yılda TÜFE bazında yüzde 8,48, ÜFE bazında ise yüzde 5,26 geriledi.

/ ANKARA

08.02.2007


 

Türk-İş sözleşmelere hazırlanıyor

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, bu yıl 118 iş yeri ve işletmede toplam 322 bin 921 işçi adına toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürüteceklerini bildirdi.

Kılıç, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın ‘’kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde, ücretlerin enflasyon hedefleriyle uyumlu belirlenmesi gerektiği şeklindeki ikazının, özgür pazarlık düzenine açıkça müdahale’’ olduğunu söyledi.

Türk-İş Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu konfederasyon genel merkezinde toplandı. Kılıç, toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl 118 iş yeri ve işletmede toplam 322 bin 921 işçi adına toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürüteceklerini belirtti.

Bu işçilerden 124 bin 149’unun sözleşmesinin 1 Ocak 2007, 21 bin 106’sının sözleşmesinin 1 Şubat 2007, 175 bin 206’sının sözleşmesinin ise 1 Mart 2007’den itibaren geçerli olacağını kaydeden Kılıç, önceki yıllarda olduğu gibi toplu iş sözleşmelerinin Türk-İş bünyesinde oluşturulan kurulca izleneceğini ifade etti. Komisyonun bugün ilk toplantısını yaparak izlenecek stratejiyi belirleyeceğini ve alınacak ilke kararlarını bağlı sendikalara duyuracaklarını söyleyen Kılıç, ilke kararları kapsamında AKP hükümetleri döneminde alınan ücretlerin enflasyon karşısındaki genel seyrinin inceleneceğini, ücretlerdeki kaybın telafi edilmesi, korunması ve iyileştirilmesi üzerinde görüşme yapılacağını anlattı. Sendikaların bu süreçte ortak hareket edeceğini ve prosedürleri belirlenecek takvime göre yürüteceğini dile getiren Kılıç, teşkilatlarına müzakerelerin hızlandırılması yönünde çağrı yapacaklarını bildirdi. Kılıç, toplu iş sözleşmelerinin en kısa sürede ve masa başında sonuçlanması yönünde çaba göstereceklerinden kuşku duyulmaması gerektiğini söyledi.

/ ANKARA

08.02.2007


 

2007 KOBİ yılı olacak

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Fuarı (KOBİF) Bilgi ve Eğitim Fuarı’nın, 14-15 Şubat tarihleri arasında Adana’da açılacağı bildirildi.

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin 20 ilini kapsayan ve Adana’da 14-15 Şubat tarihlerinde TÜYAP Adana Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuarın, çözüm ortaklarıyla bir araya gelerek KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmaya yönelik olduğunu söyledi.Fuarın, yeni girişimcilere yardımcı olmasının yanında mevcut girişimcilerin ufkunu da açacağını ifade eden Baş, şöyle konuştu:’’Fuar, KOBİ’lerle ilgili tüm tarafları bir araya getirerek, güçlendirilmesi, üretim, dış ticaret, markalaşma, finansman, pazarlama, iç ve dış yatırım olanakları gibi konularda bilgi gereksinimlerini karşılamaya yönelik olacak. Artık üretimde, istihdamda ve ihracatta çok önemli bir çıkış yaşanması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle fuar 2007’nin en önemli etkinliğidir. 2007’nin KOBİ yılı olacağını inanıyorum.’’

/ ADANA

08.02.2007


 

Malî disiplin sürecek

Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, öngörülen ‘’asgari geçim indirimi’’ sistemi nedeniyle ücretlilerin 1 yıl kaybı oluşacağı yönündeki görüşleri değerlendirirken, ‘’2007 yılı için vergi iadesi 2008’de alınacaktı. 2008’de iade yerine, asgari geçim indirimi getirilmiş oluyor. Boşluk söz konusu değil’’ dedi.

Osman Arıoğlu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) düzenlediği 9. sosyal politika toplantısında ‘’Ücretliler üzerindeki yükler ve Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikler’’ konulu konuşma yaptı. 2003 yılında bütçeyle ilgili koydukları hedeflerin endişeyle karşılandığını, 2005 yılına gelindiğinde ise artık hedeflerin tutacağı konusunda kamuoyunda kaygı kalmadığını dile getiren Arıoğlu, şöyle konuştu:‘’2006’da, resmi olarak hedeflerin ne aşamada gerçekleştiğini, zannediyorum bunu önümüzdeki günlerde başbakanımız açıklayacak. Onun için, ondan önce ben burada herhangi bir açıklama yapmayacağım ama herkes şunu biliyor ki bu hedefler, 2006 yılında da rahatlıkla tutturuldu. Dolayısıyla artık Türkiye’de mali disiplinin devamı konusunda kimsenin bir endişesi söz konusu değil. ‘’

/ ANKARA

08.02.2007


 

Çiftçi, iklim şartlarının düzelmesini bekliyor

Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu, soğuk havalardan etkilenen çiftçilerin iklim şartlarının düzelmesini beklediğini belirtti.

Halil Ordu, yaptığı açıklamada, soğuk havaların bölgede bir hayli etkili olduğunu söyledi. Isıtma konusunda seralarında tedbir alan çiftçilerin, soğuklardan pek etkilenmediğini belirten Ordu, ancak yurdun çeşitli bölgelerinde kar ve soğuk havanın etkili olmasının, Antalyalı çiftçileri kara kara düşündürdüğünü söyledi. Kar sebebiyle yurdun bazı bölgelerinde yolların kapalı olması nedeniyle Anadolu tüccarının Antalya’dan mal alamadığını, tüketiciye mal gidemediğini anlatan Ordu, şöyle konuştu:’’Kar nedeniyle Anadolu tüccarı mal alamıyor. Tüketiciye ürün gitmiyor. Antalya’dan Karadeniz ülkelerine yapılan ihracatta ise sorun yaşanıyor. Hava muhalefeti nedeniyle Karadeniz kentlerinde limanlarda gemiler bekletiliyor.

/ ANTALYA

08.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004