Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

AB, âdil ve sadık olsun

Bu yılın temmuz ayında AB dönem başkanlığını alacak olan Portekiz’in Başbakanı Jose Socrates, ‘’Türkiye için özel bir kriter ortaya konulmamalıdır, ne azı ne de fazlası... Ben buna adalet ve sadakat diyorum. Türkiye’nin AB’ye üye olmasında elbette çıkarı vardır ama AB’nin de Türkiye’nin üye olmasından dolayı çıkarları vardır’’ dedi.

Portekiz’deki resmi temaslarını sürdüren TBMM Başkanı Bülent Arınç, önceki gün Başbakan Sokrates ile bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre, Arınç, Jose Socrates ile görüşmesi sırasında, Türkiye ile Portekiz’in iki dost ülke olduğunu belirterek, kendilerinin de parlamentolararası ilişkileri güçlendirmek istediklerini söyledi.

‘’TÜRKİYE, BİRLİĞİN İLKELERİNE SADIK’’

Türkiye’nin AB sürecinde en büyük desteği Portekiz’den gördüğünü kaydeden Bülent Arınç, Temmuz ayında AB dönem başkanlığını alacak olan bu ülkenin dostluğunun bu süreçte de devam edeceğini umduğunu ve AB için bu dönemin başarılı geçeceğine inandığını ifade etti. TBMM Başkanı Arınç, Türkiye’nin, birliğin ilkelerine sadık olduğunu, verilen ödevleri yaptığını, çok sayıda yasal değişikliğe gittiğini hatırlattı. Portekiz Başbakanı Socrates de kendilerinin Türkiye’nin AB’ye girmesine destek verdiklerini ve bu desteğe devam edeceklerini vurguladı. Türkiye’nin son dönemlerde AB için yaptığı reformları takdirle karşıladıklarını vurgulayan Socrates, bu reformların Türkiye’nin AB’ye girmesine yol açacağını bildirdi.

‘’TÜRKİYE BU GENİŞLEMEDE YERİNİ ALMALI’’

Socrates, ülkesinin Türkiye’nin AB’ye üye olması konusunda samimi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

‘’Eğer iki taraf bir araya gelmiş ve konuyu müzakere ediyorsa bu konuda başarılı olmak için çalışmalı. Biz bu konuda sadakatliyiz ve tüm konularda uzlaşma sağlandıktan sonra Türkiye’nin AB’ye girmesini istiyoruz. Bizler, AB’nin genişlemesini, Türkiye’nin de bu genişlemede yer alması gerektiğini savunduk. Portekiz, dönem başkanlığı sürecinde bu noktada hareket edecektir. En önemli sorun sayacağım husus, batı ile islam dünyası arasındaki ilişkilerdir. O nedenle Portekiz’in dönem başkanlığında önceliklerimizi belirleyeceğiz ve Akdeniz’in güneyindeki ılımlı islam ülkeleriyle diyalog başlatacağız. Açık olarak söylüyorum; Türkiye’nin bizimle beraber olması gerekir. Türkiye ile yapılan müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasını istiyoruz. Bu konuda yardımcı olacağımızı bilmenizi istiyorum, bizim tutumumuz budur.’’

Portekiz Başbakanı Socrates, AB’nin Türkiye ile müzakerelerini adil bir şekilde yürütmesi gerektiğinin altını çizerek, ‘’Türkiye için özel bir kriter ortaya konulmamalıdır, ne azı ne de fazlası... Ben buna adalet ve sadakat diyorum. Türkiye’nin AB’ye üye olmasında elbette çıkarı vardır ama AB’nin de Türkiye’nin üye olmasından dolayı çıkarları vardır’’ dedi.Socrates sözlerini, ‘’En önemli husus hem dost bir ülkede hem de dost bir ulusun yanındasınız’’ diyerek tamamladı.

/ LİZBON

31.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB, âdil ve sadık olsun

  İşgalci sözü ABD’yi kızdırdı

  BM kaygılı, İran rahat

  BM: İslâma hakaret yasaklansın


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004