Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kaynak zengini, yatırım fakiriyiz

Türkiye’nin enerji üretiminde kullanılabilecek toryum, bor, rüzgar, güneş gibi yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip olduğu, etkin kullanımla dışa bağımlılıktan kurtulunabileceği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Mahmut Kılıç anlaşmalar çerçevesinde Rusya’dan 2035’e kadar toplam 67.8 milyar metre küp doğal gaz alınacağını belirterek, diğer enerji kaynaklarında yeterli altyapı bulunmayan Türkiye’nin doğal gaza mahkum hale geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin elektrik enerjisinin yüzde 22-23’ünü hidro elektrikten, yüzde 50’ye yakınını da doğal gazdan ürettiğini hatırlatan Kılıç, şöyle konuştu:

‘’Geçtiğimiz günlerde iki kriz oldu, İran doğal gaz vanasını kapattı, Ukrayna krizi vardı. Biz bu doğal gazı 25-30 yıl almaya mecburuz. Aksi takdirde cezai müeyyideleri var. Bu da tamamen, zamanın hükümetleri döneminde yapılan yanlış politikalardan kaynaklanıyor. Türkiye’nin enerji üretimi neredeyse taşıma suyla değirmen döndürmeye benziyor. Dışa bağımlı durumdayız, oysa inanılmaz zenginlikte yer altı kaynaklarımız var. Bunun yanı sıra güneş ve rüzgâr gücünü de etkin şekilde kullanabiliriz. Ancak yatırım yapan yok.’’

Türkiye’nin hidrojen enerjisinde kullanılan bor madenleri bakımından çok zengin olduğunu hatırlatan Kılıç, ‘’Dünya bor üretiminin yüzde 75’ini ülkemiz karşılıyor. En fazla üreten biziz, ancak en çok kazanan ise ABD. Bu da yatırım eksikliğinden kaynaklanıyor’’ dedi.

Nükleer enerji santrallerinde uranyumun yerine kullanılabilecek olan toryumun, 21. yüzyılın en stratejik maddesi olacağını belirten Kılıç, Türkiye’nin yapılan araştırmalara göre, kesin olarak 380 bin ton, tahminen 800 bin ton civarındaki rezervle dünyada ikinci sırada olduğunu kaydetti. Türkiye’nin uranyum bakımından zengin olmadığını ancak toryumu zenginleştirebileceğini ifade eden Kılıç, ‘’Uranyuma karşı alternatif olan toryum, toprak altında kullanılmayı bekliyor’’ diye konuştu. Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle rüzgâr ve güneş enerjisi açısından da zengin olduğunu vurgulayan Kılıç, bu kaynakların etkin şekilde kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

/ ADANA

31.03.2007


 

IMF’den Türkiye’ye övgü

Uluslararası Para Fonu (IMF) Dış İlişkiler Direktörü Mesud Ahmed, Türkiye’nin ekonomik performansının iyi olmayı sürdürdüğünü söyledi. Mesud Ahmed, uygulanan disiplinli ekonomik politikaları, bankacılık, vergi reformu ve özelleştirme gibi yapısal alanlarda sağlanan ilerlemeleri ise övdü.

Washington’daki IMF Merkezi’nde düzenlediği brifingde Türkiye’nin durumunu değerlendirmesi istenen IMF’nin baş sözcüsü konumundaki Ahmed, enflasyonun hedefin üzerinde seyrettiğini hatırlatarak IMF heyetinin, Merkez Bankası’nın mevcut faizleri sıkılaştırma eğilimini desteklediğini kaydetti. Mesud Ahmed, ‘’IMF destekli programa ilişkin Türkiye’nin performansı iyi olmayı sürdürüyor. Disiplinli malî politikalar ve özellikle yüksek faiz dışı bütçe fazlası, genelde enflasyon ve kamu borcu oranlarındaki düşmenin yanı sıra güçlü bir büyüme sağladı. Bankacılık, vergi reformu ve özelleştirme alanlarında da önemli yapısal ilerlemeler elde edildi’’ dedi.

Ahmed, ‘’İleriye bakıldığında, malî sürdürülebilirlik, düşük enflasyon ve güçlü büyüme için, malî disiplinin ve özellikle sosyal güvenlik alanında olmak üzere yapısal reformların sürmesinin gerektiğini görüyoruz’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

31.03.2007


 

İthalat istihdamı daraltıyor

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Yusuf Engin, dışarıdan gelen ucuz maliyetli ürünlerin istihdam alanını daralttığını, işçi sayısını azalttığını vurguladı. Genel Başkan Engin, tekstil sektöründe kayıt dışı sorunu olduğunu belirterek, bunun haksız rekabete yol açtığını kaydetti.

İşverenin, sosyal sorumlulukları yerine getirmede çözümsüzlükle karşı karşıya kaldığını, işçi ücretlerini aşağı çekmekle tedbir almaya çalıştığını ifade eden Engin, şöyle konuştu: ‘’Tekstil sektöründe örgütlenme sorunu var. Çalışanlar sendikalaşamıyor. Çünkü dörtte üçü kayıt dışı çalışıyor. 12 Eylül’de başlayan ve çalışanlar aleyhine 27 yıldır devam eden yasal düzenlemeler var. İnsanların sendikalardan bahsetmesi, sendikanın ‘S’sinden bahsetmesi birçok iş yerinde iş akdinin feshine yol açıyor.’’

Dışarıdan gelen ucuz maliyetli ürünlerin istihdam alanını daralttığını, işçi sayısını azalttığını vurgulayan Engin, bu durumun sendikaların küçülmesine yol açtığını savundu. Türkiye’de 10 milyonun üzerinde işsiz olduğunu, buna her yıl 800 bin kişinin katıldığını ifade eden Engin, Hükümetin yasal ve pratik engelleri süratle kaldırarak istihdamın üzerindeki yükü hafifletmesi gerektiğini söyledi. Engin, şunları kaydetti: ‘’Kural dışı üretim yapan ülkelere karşı Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü ve diğer uluslararası kurumlar aracılığıyla baskı yapılması lâzım.’’

Çalışanların ücretlerine yapılan kesintilerin makul seviyeye çekilmesi gerektiğine işaret eden Engin, ‘’Avrupa ortalamasında kesintiler yüzde 20 iken bizde yüzde 45’lere geliyor. Bordroda tahakkuk edenin yarısını şu ya da bu ad altında devlet alıp götürüyor. 1 milyon YTL yıllık kazancı olan bazı serbest meslek erbabı, yıllık 6 bin YTL gelirli asgarî ücretliden daha az vergi ödüyor’’ dedi.

/ KAYSERİ

31.03.2007


 

Düşük kur, geliri yükseltecek

Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye ve sıcak paranın etkisiyle döviz fiyatlarının düşük seyretmesi, makro ekonomik tahminleri de etkiledi.

2007 yılı Programı hazırlanırken, 1,54 YTL olarak tahmin edilen ortalama dolar kuru tahmini, döviz fiyatlarının seyri dikkate alınarak 1,46 YTL seviyesine çekildi. Yıl sonu dolar kuru tahmini de 1,55 YTL olarak revize edildi.

Yılbaşında öngörülen 410 milyar 712 milyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) tahmini, yeni kurla birlikte 433 milyar 173 milyon dolara çıkıyor. Revizyonla birlikte ortaya çıkacak GSYH artışı 22 milyar 461 milyon doları bulacak. Kişi başına GSYH rakamı da revizyonlu birlikte 5 bin 560 dolardan, 5 bin 864 dolara çıkıyor. Revizyonla birlikte kişi başına gelir tahmini de 304 dolar yükselmiş olacak.

Düşük kurla birlikte enerji KİT’lerinin zam yapma ihtiyacı azalıyor, dış kredili projelerde TL karşılığı düştüğü için, kuruluşların daha fazla kredi kullanma imkanı doğuyor. Bunun yanında enflasyona katkısı da bulunan düşük kur, sermaye girişlerine de zemin hazırlıyor.

/ ANKARA

31.03.2007


 

Aylık ortalama ücret brüt 1376 YTL oldu

Türkiye’de geçen yılın dördüncü döneminde (Ekim-Kasım-Aralık) kişi başına aylık ortalama brüt ücret 1376 YTL olarak hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘’İmalat Sanayinde 2006 Yılının Dördüncü Dönemine ilişkin Ücret ve Kazancı’’ açıkladı.

Aylık ortalama brüt kazançlar iki basamaklı ekonomik faaliyet kolu itibariyle incelendiğinde, en yüksek ortalama brüt kazanç, 4278 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında olurken, bunu 2955 YTL ile kimyasal madde ve ürünleri imalatı ekonomik faaliyeti takip etti.

Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki iş yerlerinde, en yüksek ortalama brüt kazanç 4146 YTL ile yine kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve 3301 YTL ile de kimyasal madde ve ürünleri imalatı ekonomik faaliyet kolunda oldu.

Toplu iş sözleşmesi kapsamı dışındaki iş yerlerinde en yüksek ortalama brüt kazanç ise 4733 YTL ile tütün ürünleri imalatı ekonomik faaliyet kolunda olduğu görüldü. Aylık ortalama brüt kazançlar kamu ve özel sektör ayrımında incelendiğinde, 2006 yılının dördüncü döneminde kamu sektöründe en yüksek ortalama brüt kazancın 4146 YTL ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı sektöründe oldu.

Özel sektörde ise en yüksek ortalama brüt kazanç 4529 YTL ile yine kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı sektöründe yaşandı.

/ ANKARA

31.03.2007


 

Belediyeler konut alanı istiyor

Kocaeli sınırları içindeki 44 belediyeden 27 belediye Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan imar planına itiraz etti.

Sınırları içindeki imar planlarına itiraz eden belediye başkanları, en çok tarım ve orman arazilerinin çokluğundan, konut ve ticaret alanının ise azlığından yakındı. İmar Komisyonu Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, orman ve tarım arazilerini kendilerinin belirlemediğini kaydederek, “Orman Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, İSKİ, İSU ve Anıtlar Yüksel Kurulu’nun kararlarına dokunma ve düzeltme yetkimiz yok. Bu itirazlar bakanlık düzeyinde yapılması gerekir” dedi.

Yeni Asya / KOCAELİ

31.03.2007


 

Petrol, 70 dolara doğru

Uluslararası ham petrol fiyatları, yükselişini sürdürüyor. ABD ham petrolünün, Mayıs ayı varil teslim fiyatı 18 sentlik artışla 66,21 dolara çıktı.

Brent türü Kuzey Denizi Ham Petrolü’nün varil fiyatı da 32 sentlik yükselişle 68,20 dolar düzeyine çıktı.

İran’ın 15 İngiliz askerini esir alması ve BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yeni yaptırım kararı almasının ardından ham petrol fiyatları yükseliş trendini sürdürüyor.

/ LONDRA

31.03.2007


 

Otoyol 330 işçi çıkardı

Otoyol A.Ş’nin Adapazarı’nda bulunan fabrikasında 330 kişinin işten çıkarıldığı bildirildi.

Yeşiloğlu, fabrikanın üretim programına bağlı olarak işçi çıkarttıklarını söyledi. İş sözleşmelerine son verdikleri işçilerin yasal haklarının ve tazminatlarının tümünü peşin olarak ödediklerini kaydeden Yeşiloğlu, ‘’Üretim programımıza bağlı olarak işçi çıkarttık. Elimizde stoklar var ve pazar şartlarına bağlı olarak da işçi çıkartmak durumunda kaldık. İşten çıkarılan işçilerin bütün ücretleri peşin olarak ödendi. İhbar tazminatlarını da peşin olarak ödedik.’’

/ SAKARYA

31.03.2007


 

‘Akredite’ KOBİ’lere destek

Akreditasyon İletişim Kampanyası Koordinatörü Şükrü Güneş, akredite uygunluk değerlendirme hizmetlerinden faydalanan KOBİ’lere, ihracatın kapılarını açtıklarını ve KOSGEB tarafından önemli destekler verildiğini bildirdi.

Güneş, “Ülkemizde desteklenen ve gelişen kalite altyapısının avantajlarını kullanan ve akredite uygunluk değerlendirme hizmetinden faydalanan KOBİ’ler için ihracat ve büyümenin kapılarını açıyoruz” dedi.

Açıklamada, KOBİ’lerin kalite açısından ürünlerini belgeleyebilmeleri ve bunun maliyetlerine etkisinin en az düzeyde olması için KOSGEB tarafından “Genel Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği” ve “CE İşaretlemesine İlişkin Test ve Analiz Desteği” verildiği belirtildi. KOSGEB tarafından verilen desteğin amacının, işletmelerin ulusal ve ulusla rarası pazarlarda ürün kalitelerini belgelendirmek için duydukları hizmet giderlerinin, geri ödemesiz olarak desteklenmesi olduğu belirtildi.

/ ANKARA

31.03.2007


 

Yurt dışına çıkış harcı 15 YTL

Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanunun Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmî Gazetede yayınlandı. Tebliğe göre, yurt dışına çıkış harcı, 1 Nisan’dan itibaren 15 YTL olarak ödenecek.

1 Nisan 2007’den itibaren Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile toplu taşıma araçlarıyla yurt dışına çıkış yapılması halinde, yurt dışına çıkış harcı, düzenlenen bilet üzerine, “yurt dışına çıkış harç pulu’’ yapıştırılmak suretiyle ödenecek.

/ ANKARA

31.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004