Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

2007 yatırım yılımız olacak

Ülker Şirketler Topluluğu Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Gıda Grubu olarak 2007 yılını ihracat ve yatırım yılı ilan ettiklerini söyledi. Düzenlediği basın toplantısınıda, gıda grubunun 2006 yılını değerlendiren ve 2007 yılı hedeflerini açıklayan Tütüncü, Ülker Şirketler Topluluğu içinde, 12 yıllık bir geçmişi olan Gıda Grubu’nun kısa sürede pazarda çeşitli kategorilerde ilk üçte yer alma başarısını gösterdiğini vurguladı.

2006 yılı cirosu 2 milyar dolara ulaşan grubun, 54 milyon dolarlık ihracatını yüzde 50 oranında artırmayı hedeflediğini belirten Tütüncü, gıda grubu olarak bu yıl sonuna kadar 42 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirecelerini bildirdi.

Tütüncü açıklamasına şöyle devam etti: “Gıda Grubu’nun en önemli yatırımı süt alanında olacak. Türkiye’nin en büyük süt ve süt ürünleri üreticisi konumundaki Ülker Ak Gıda, Karaman’da yeni bir fabrikayı Haziran ayında hizmete sokacak. 2007 yılının en önemli yatırımı olacak bu projeyle Ülker’in bin 600 ton olan günlük süt üretim kapasitesi 2 bin 100 tona çıkacak” dedi.

“YENİLİKÇİ ÜRÜNLERİ

SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Mehmet Tütüncü, Ülker’in gıda alanında ilk yatırımını gerçekleştirdiği margarin sektöründe yüzde 36’lık payla lider olduğunu belirtti. Tütüncü, konuşmasında gazlı içecekler sektörünü de değerlendirdi: “2003 yılında pazara sunulan Cola Turka o tarihten bu yana, Türkiye kola pazarında yüzde 52 oranında büyüme sağladı. Cola Turka ince kutu konseptiyle de sektörde öncülük yaptı. Bu yenilikçi yaklaşımı geleneksel Ülker Çamlıca gazoza ‘yeni bir tat’ kazandırarak devam ettirdik ve Çamlıca Vişneli’yi geliştirdik. Camlıca Vişneli’nin tadı tüketiciler tarafından çok beğenildi.”

Tütüncü’nün verdiği bilgiye göre, 2006 yılında çorba sektörüne de giren Ülker, İzmir’deki Örgen fabrikasında hazır çorba, bulyon, toz tatlı ve lezzetlendirici üretmeye başladı ve kısa sürede pazarda ikinciliğe yerleşerek iddiasını ispatladı. Gıda grubu, ‘yeni’ olduğu kahvaltılık gevreği sektöründe de önemli bir başarı gösterdi. Bu segmentte dünyanın en büyük tahıl gevreği üreticisi Kellogg’la markasını yan yana getiren Ülker, kısa sürede pazarda sektörün ikincisi oldu.

MISIR VE PAKİSTAN'A YATIRIM YAPACAĞIZ

Toplantının açılışında konuşan Ülker İstişare Konseyi Üyesi ve Grup Sözcüsü Metin Yurdagül de, bugün Ülker Şirketler Topluluğunun 7,5 milyar dolar cirosuyla, bisküvi ve çikolata başta olmak üzere 5 büyük grupta 65 şirketiyle faaliyet gösterdiğini ve 110 ülkeye 461 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti. Topluluğun yurtdışında 7 ülkede 10 fabrikası olduğunu da ifade eden Yurdagül, “Yurtdışı yatırımlarımız 2007’de hız kazanarak devam edecek ve mevcut yatırımlarımıza Mısır da katılacak. Ayrıca Pakistan’da da kek fabrikasının inşaatına başlayacağız” dedi.

İSTANBUL / Ümit KIZILTEPE

14.04.2007


 

Tüketicilerin bankaya borçları 70 milyar YTL

Bankaların 6 Nisan itibariyle tüketici kredisi alacakları 186.3 milyon YTL artarak 48.7 milyar YTL’ye çıktı. Tüketicilerin bankalara olan borcu ise 40 milyon YTL artarak 69.9 milyar YTL oldu.

Merkez Bankası’nın verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre, konut kredisi alacakları 116 milyon YTL’lik artışla 23.4 milyar YTL’ye ulaştı. Taşıt kredilerinin 12 milyon YTL gerileyerek 5.9 milyar YTL’ye düştüğü söz konusu bir haftalık dönemde, diğer tüketici kredileri ise 82 milyon YTL artarak 19 milyar 311 milyon YTL’ye çıktı. Tüketicilerin bankalara olan kredi kartı borçları ise geçen hafta 146 milyon YTL’lik düşüşle 21 milyar 221 milyon YTL’ye geriledi. Tüketicilerin bankalara olan kredi kartı borçlarının 21.1 milyar YTL’sinin YTL cinsinden olduğu belirlendi. Bunun 8.8 milyar YTL sini taksitli, 12.3 milyar YTL’sini de taksitsiz oluşturuyor.

Tüketicilerin bankalar olan kredi kartı borçlarının 46.7 milyon YTL’sini yabancı para cinsinden olduğu belirlendi.

/ ANKARA

14.04.2007


 

Kayıt dışına balyoz

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede 2006 yılı Milat oldu. Kayıtdışılığın üzerine adeta balyoz gibi inen Maliye Bakanlığı, sadece son bir yılda yaptığı vergi incelemeleri sonucunda 47 milyar YTL’lik matrah farkı tespit etti.

Maliye Bakanlığı, son 4 yılda kayıtdışı ekonomiye en büyük darbeyi 2006 yılı içinde vurdu. Seferberlik ilan eden Bakanlık, 108 Maliye Müfettişi, 288 Hesap Uzmanı, 326 Gelirler Kontrolü ve 2 bin 675 Vergi Denetmeni’nden oluşan 3 bin 397 kişilik denetim personeliyle, son bir yıl içinde 75 bin 911 adet vergi incelemesi yaptı. Vergi incelemeleri sonucunda 44 milyar YTL matrah incelenirken, yaklaşık 47 milyar YTL matrah farkı bulundu. Düzenlenen vergi inceleme raporlarının büyük bir bölümü yargıya intikal etmeden uzlaşma ile sonuçlandı ve gelir tahsilatına dönüştü.

/ ANKARA

14.04.2007


 

Bank Asya’ya 175 milyon dolarlık sendikasyon kredisi

Bank Asya, Hypo-und Vereinsbank AG aracılığıyla Standart Chartered Bank (London) ve ABC İslamic Bank (Bahreyn) liderliğinde ve toplamda 40 bankanın katılımıyla 175 milyon dolar murabaha sendikasyon kredisi aldı.

İmza töreninde konuşan Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca, Bank Asya olarak 2006 yılında halka arzı başarılı bir şekilde tamamaladıklarını belirterek, 2006 yılı verileri hakkında bilgi verdi. Geçtiğimiz yıl Bank Asya’nın öz kaynaklarının 633 milyon YTL, aktif toplamı 4 milyar 179 milyon YTL’ye yükselirken, vergi sonrası net karının ise 146 milyon YTL olarak gerçekleştiğini aktaran Kabaca, “Bu sonuçlarla Bank Asya, sektörün en karlı ve en hızlı büyüyen bankası olarak yerini almış bulunmaktadır” dedi.

Toplamda 40 bankanını katılımıyla bugüne kadar gerçekleşen en geniş katılımlı murabaha sendikasyon kredisi olduğunu belirten Kabaca, 175 milyon dolarlık kredinin, 89 milyon dolarlık kısmı için bir yıl, 86 milyon dolarlık kısmı için iki yıl vade imkanı sağlandığını söyledi.

Kabaca, ir yıl için libor artı yüzde 0.65, iki yıl için libor artı yüzde 0.85 oranıyla temin edilen krediyi, KOBİ’lere uzun vadeli olarak kullandıracaklarını ifade etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

14.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004