Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Mevlüt Dinç’le…

Okuyacağınız yazıyı, geçen hafta çok hasta olduğum için gazeteye yollayamadım değerli okurlar. İki haftadır bilgisayarımda sizler için bekletiyorum. Dersinize çalıştıysanız, Mevlüt Dinç hakkında çoğunuz bilgi sahibi oldunuz. İsmini daha önce duymayanlar, duydular umarım. Artık kendisini tanıtmaya kalkışmayacağım, dünya tanıyor zaten. Yeni oyunu hakkında yalnızca İstanbul’da geçeceğiyle ve çok yakında çıkacağıyla ilgili bilgi verebilirim. Aynı anda binlerce kişi internet üzerinden gerçek İstanbul sokaklarında oynayacakmış, daha fazlasınıysa ben de bilmiyorum. Ha, şehirde trafik hâlâ yoğun…

* 2001 yılında Sobee’yi kurdunuz. Neden döndünüz?

Yaklaşık 1983’den beri dünya oyun sektöründe edindiğim başarı ve birikimi ülkemde değerlendirmek amacı ile Türkiye’ye döndüm. Ayrıca 20 yılı aşkın süre İngiltere’de yaşamaktan yoruldum ve ülkemi çok özledim.

* Hiçbir zaman bilgisayar oyunları hayatımda çok yer kaplamadı. Ama bu oyunlar için ölenler var. Siz çok büyük çabalarla, çok çok büyük yerlere geldiniz. Bir dolu ödül kazandınız. Hatta hatta dünyadaki en önemli oyuncusunuz. Spectrum’da öğrenenler dünyanın en iyi programcılarıysa, sizin başladığınız yıllarda üretilenlerle bugünküleri kıyaslayabilir misiniz?

Aslında ben de oyun oynamam pek, ben oyun yapmayı seviyorum. Bence o ilk yıllarda çok kısıtlı koşul ve platformlarda yapılan oyunlar çok önemliydi. O zamanlar iyi oyun nedir, oyunu oyun yapan unsurlar nelerdir, oynanabilirlik vs. gibi en temel özellikler ortaya çıktı. Bugün yapılan başarılı oyunların çoğu eski klasik oyunlardan esinlemeler içeriyor. Bence bugün yapılan çoğu oyunlarda eski oyunlardaki oyun kalitesi yok ve yeni yeni bugün yapılan bazı oyunlarda oynanabilirlik üzerine çaba harcandığını görüyoruz. Yani donanım gücü arttıkça iyi oyun yapılması kolaylaşmıyor hatta zorlaşıyor bence. Tabiî donanım geliştikçe oyuncuların beklentisi artıyor, yeni fikirler bulmak da giderek zorlaşınca belki bugün başarılı oyun yapmak çok daha zor.

* Bir gün oyunlarınızın gerçek (veya daha inandırıcı) olacağını düşünerek mi  çalışıyorsunuz?

Dediğim gibi donanım gücü arttıkça oyuncuların beklentisi çok daha etkileyici ve inandırıcı görüntüler içeren oyunlar yönünde. Bizim de çabamız daha inandırıcı ve etkileyici oyunlar yapmak ama bunu sadece görüntü ile kısıtlamadan oynama zevkini de yansıtmak. Bu dengeyi kurmak çok zor, ama bir oyunun başarısında bu temel öge yatıyor: Hem güzel görünecek, hem güzel oynayacak.

* PlayStation 3’ü, nasıl buldunuz? PlayStation’ı siz geliştirmek ister miydiniz?

PlayStaion 3’ü henüz detaylı inceleme şansım olmadı ama çok iyi bir makine olduğuna eminim. Ben donanım tarafı ile değil de içerik tarafı ile ilgileniyorum. Umarım Türkiye’den PlayStation 3’e oyun yazma şansını yakalarız bir gün!

* Son Işık Oyun Stüdyosu’nun geliştirdiği ve yapımcılığını sizin üstlendiğiniz ‘Kâbus 22’ hazırlanırken geleceğin İstanbul’u mu vardı zihninizde?

Son Işık’taki arkadaşlar oyunu kurgularken gelecekteki İstanbul’dan ziyade gelecekteki dünyayı düşündüler sanırım. Sadece oyun İstanbul’daki mücadeleyi işliyor.

* Kâbus 22’de yaratıklara ateş ediliyor ve kan basıncı düşük seviyede. Oyunla kimler hedeflendi?

Ben şahsen şiddete kesinlikle karşı olan birisiyim ve oyunlarda mümkün olduğu kadar bunu geri planda tutmayı hedeflerim. Oyunda yaratıklar öldürülüyor, oyunu herkes oynasın isteriz ama yaş sınırı koyduk oyuna ve 18+ sınırlaması var.

* Geçtiğimiz yıl ‘Age of Empires III’ oyununda Türkler pis barbarlar olarak aşağılanıyorlardı. Sizse oyunlarla İstanbul’u ve ülkemizin tanıtımını yapmayı düşünüyorsunuz. Turizm Bakanlığı’yla çalışmak aklınıza geldi mi?

Maalesef bazı oyunlarda ırkçı temalar işleniyor ve bu çok üzücü bir şey, aslında bu tür şeyleri Hollywood sinemasında da görmek mümkün. Oyun sektöründe başarılı olmamız çok önemli bence. Bu kadar büyük bir kitleye hitap eden ve her türlü sınırları ortadan kaldıran bir mecrada, ülkemizin hem tarihi hem de kültürel ögelerini tanıtma şansımız var. Açıkçası Turizm Bakanlığı’nın desteği iyi olabilirdi ama henüz emekleme aşamasında olan oyun sektörüne gereken ilgi olmadığından yeterli dikkat ve ilgiyi henüz çekeceğimizden emin değilim. Yayınladığımız oyunların başarısı anlaşılınca umarım uygun kişi ve kurumlar desteğini esirgemez!

* Sobee’nin yeni projeleri neler olacak? Vestel ve Mynet dışında başka şirketlerle de projeleriniz olacak mı ve ‘Son Işık’ ekibiyle birlikteliğiniz sürecek mi?

Tabiî ki yeni projelerimiz olacak, son iki ay içerisinde çok önemli adımlar attık. Vestel ve Mynet gibi firmaların destek vermesi çok önemli. Umarım devamı gelir ve başka firmalar ve kişiler de Türkiye’deki oyun sektörüne yönelik çabaları destekler. Son Işık ekibi ile birlikteliğimizin devamını diliyorum ve birlikte çok daha büyük projelere imza atacağımıza inanıyorum.

Belma UĞUR

11.02.2007


HP’den bedava Vista atağı

HP kullanıcıları, Windows Vista’ya ücretsiz geçecek. HP, müşterilerinin bilgisayarlarını ücretsiz olarak Windows Vista’ya yükseltmeleri için destek veriyor. HP markalı bilgisayar kullanıcıları, işletim sistemlerini ücretsiz olarak Windows Vista’ya yükseltebilecek. Kullanıcılar 15 Mart’a kadar Vista’ya ücretsiz yükseltme imkânından faydalanabilecek.

http://www.hp.com/go/windowsvistaupgrade adresine giren HP bilgisayar kullanıcıları, yükseltme taleplerini ilgili formlarla HP’ye bildirecek. Bu kullanıcılara HP tarafından 2 DVD’lik bir paket gönderilecek. DVD’lerin birinde kullanıcılara Vista’ya, mevcut dosyalarını ve verilerini yitirmeden, en doğru şekilde yükseltme yöntemi adım adım anlatılıyor. İkinci DVD ise Vista’ya geçişte kullanıcılara gerekecek donanım sürücülerini içeriyor. Bu DVD’nin yanı sıra yeni donanım sürücüleri çıktıkça HP Support Web sayfalarından sunularak kullanıcıların yeni işletim sistemini sıkıntısız kullanmaları temin edilecek.

Vista’ya ücretsiz yükseltme imkânından 26 Ekim 2006 – 15 Mart 2007 tarihleri arasında HP markalı bilgisayar alan müşteriler yararlanabilecek.

Halihazırda 500’e yakın HP görüntüleme ve baskı ürünü de Windows Vista işletim sistemine uyumlu olarak üretiliyor. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi; www.hp.com/windowsvista, www.hp.com/officesystem, www.hp.com/microsoft ve www.hp.com/solutions/exchange adreslerinden öğrenebilirsiniz.

Zafer ÇAĞRIı

11.02.2007


Çocuklar için internet güvenliği

Dünyanın önde gelen platform bağımsız yönetim yazılımı şirketlerinden biri olan CA, hem kurumsal hem de ev kullanıcıları için sunduğu yeni çözümlerine özellikle anne ve babaları çok rahatlatacak bir çözüm daha ekledi. CA’nın İnternet Security Suite güvenlik ürünleri kapsamında bulunan “Ebeveyn Kontrolü” modülü, ailelerin yaşa özel kontroller ve kullanımı kolay filtreleme seçenekleri ile online avcı ve uygunsuz sohbet gibi rahatsız edici içeriklerden çocukların korunmalarını sağlıyor.

CA Ebeveyn Kontrolü çözümü, sabit diskte az yer kaplama, sistem kaynaklarının verimli kullanımına imkân tanıma, hızlı kurulum ve çabuk tarama gibi diğer bütün CA güvenlik ürünlerinin sahip olduğu özelliklere sahip. Çocukların bilgisayar kullanımının yönetilmesi ve istenildiği gibi sınırlandırılmasını imkânlı kılan CA Ebeveyn Kontrolü çözümü, çocukların hem İnternet üzerinde nasıl zaman geçirdiğini raporlayarak anne ve babalara kontrol imkânı veriyor; hem de bilgisayar başında geçirdikleri zamanı daha verimli olarak kullanabilmelerini sağlıyor.

CA Ebeveyn Kontrolü çözümü, ailelerin sürekli veritabanı içerisinde bloke edebilecekleri kategorileri ve web sitelerini seçebilmelerine ya da bütün Web sitelerini bloke ederek içinden uygun buldukları siteleri seçebilmelerine imkân sağlıyor. Anne-babaların erişim kontrol kurallarını belirli zamanlar içerisinde çalıştırabildikleri bu çözüm sayesinde, İnternet erişimi veya bu erişimi kullanan sohbet, oyun, dosya paylaşımı gibi uygulamalar sadece çocuğun ders çalışma saatlerinde bloke edilebildiği gibi tamamen de kaldırılabiliyor.

11.02.2007


Korsanlardan internetin kalbine saldırı

Bilgisayar korsanları, son yılların en önemli siber saldırısında internetin omurgasını hedef aldı. Bilgisayar korsanları, son yılların en önemli siber saldırısında internetin omurgasını oluşturan bazı sunucuları devreden çıkarmaya çalıştı.

Küresel internet trafiğini doğrudan yönlendiren sunucuları hedefleyen hackerların 7 Şubat 2007 günü yaptıkları saldırıda, üç ana sunucu devre dışı bırakılmak istendi.

İnternette alan adlarının kullanımı ve gelişiminden sorumlu kuruluş olan ICAAN, ‘org’ ve başka bazı alan kodu ile biten web sitelerinin trafiğini yöneten UltraDNS ve ABD Savunma Bakanlığı’nın serverlerine birer ‘veri barajı’ göndererek saldırı düzenleyen hackerların bu girişimi sonunda, bazı sitelere ulaşmakta sıkıntı görülürken, kalıcı bir hasar oluşmadı. Birkaç saat süren bu saldırının planlı ve uyum içinde olduğunu kaydeden uzmanlar, saldırının en ilginç tarafının, sistemin, kendini toparlayabileceğini göstermesi olduğunu belirtti.

Bir bilgisayar güvenlik yetkilisi, veri barajı gönderilerek düzenlenen saldırıyı, 14 aşırı kilolu adamın bir asansöre binerek, yerinden kalkamaz hale getirmesine benzetti.

11.02.2007


Vista ve Office 2007 kapış kapış

30 Ocak’ta piyasaya sürülmesinin ardından kullanıcıların büyük talebiyle karşılaşan Microsoft Windows Vista ve 2007 Office sistemi, satışa sunulduğu mağazalarda tükendi.

Microsoft’un 20 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Microsoft Windows Vista ve 2007 Microsoft Office sisteminin bireylere yönelik versiyonları, 30 Ocak’ta satışa sunuldu. Kurumlar için olan versiyonları 30 Kasım 2006’da piyasaya sürülen ürünlere yoğun talep gösteren bilgisayar kullanıcıları, eldeki stokların kısa sürede tükenmesine yol açtı.

Microsoft Windows Vista ve 2007 Microsoft Office sisteminin dünyadaki ilk lansmanı Microsoft Zirve 2007 kapsamında Türkiye’de gerçekleşti. Tüm dünyada aynı anda piyasaya çıktığı 30 Ocak 2007 tarihinde bütün Bimeks ve büyük Teknosa mağazalarında kullanıcılara sunulan, Microsoft Windows Vista ve 2007 Microsoft Office sistemi, 2 Şubat Cuma gününden itibaren de Gold Bilgisayar, EP, Darty, Vatan Computer ve tüm Teknosa mağazalarında satılmaya başladı.

Teknoloji mağazalarından gelen talebe yetişemediklerini belirten Arena Bilgisayar Genel Müdür Yardımcısı Tarık Tüzünsu şunları söyledi: “30 Ocak tarihinde bize gelen bütün ürünlerin mağazalara dağıtımını gerçekleştirmiştik. Ürünler bir-iki gün gibi kısa bir sürede tükendiği için yeni siparişte bulunduk. 12 Şubat itibarıyla yeni bir sevkiyat daha yapıp, kullanıcıları bekledikleri Vista ve 2007 Office sistemi ile buluşturacağız.”

Bimeks Yazılım Ürün Yöneticisi Yener Baykal da, Microsoft Windows Vista ve 2007 Microsoft Office sisteminin lansmanları ile birlikte müşterilerden gelen yoğun talebi karşılamakta zorlandıklarını belirtti ve şöyle konuştu: “Şu anda sadece İngilizce sürümleri satabiliyoruz. Türkçe sürümler piyasaya çıktığında talebin daha da artacağını düşünüyoruz. Türkçe ürünler piyasaya çıktığında müşterilerimizin bir sorunla karşılaşmamaları için gerekli hazırlıkları yapıyoruz.”

11.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004