Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Nejad: İsrail’in sonu için düğmeye basıldı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “İsrail’in yıkılması için düğmeye basıldığını ve geri sayımın başladığını” söyledi.

Ahmedinejad, İran İslâm devrimi lideri Humeyni’nin ölümünün 18. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, ülkesinin izlediği politikanın, Filistin, Lübnan ve Irak halklarına direnişte örnek olduğunu savundu. İsrail’in geçen yaz Lübnan’a saldırdığını ve bir aydan fazla süren savaşta yenildiğini söyleyen Ahmedinejad, “Lübnan halkı İsrail rejiminin 60 yıllık gururunu kırdı ve siyonist rejimin yok olma düğmesine bastı.

Artık İsrail için geri sayım başladı. İnşallah, yakın bir gelecekte siyonist rejimin yok oluşuna tanık olacağız” diye konuştu.

Ahmedinejad, on gün önce İsfahan’da yaptığı konuşmada da “Geçen yılki gibi bu yaz da Lübnan’a saldırmayı düşünüyorsanız, ciddî bir yanılgı içindesiniz. Eğer Lübnan’daki hatayı tekrar ederseniz, bölge milletlerinin öfkesi patlayacak ve siyonist rejimin kökünü kazıyacak” demişti. “İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini” söyleyerek dikkatleri üzerine çeken Ahmedinejad, “İsrail’in, Avrupa’ya, Kanada’ya veya Alaska’ya taşınmasını” da önermişti.

/ TAHRAN

04.06.2007


 

Irak'ta 15 ölü

Irak’ın başşehri Bağdat’ın kuzeybatısındaki Diyala eyaletinde meydana gelen iki ayrı saldırıda 15 kişinin öldüğü bildirildi.

Bölgedeki Balad Ruz semtinde bulunan bir pazar yerinde yaşanan ilk olayda, bomba yüklü bir aracın mahkumları taşıyan bir polis konvoyunun yanında infilak etmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden birinin polis olduğu belirtildi.

Öte yandan Mukdadiye ve Bağdat arasındaki anayolda ilerlemekte olan bir minibüse silahlı saldırı düzenleyen militanlar 5 kişiyi öldürdü, 7 kişi ise olaydan yaralı olarak kurtuldu. 3 Amerikan askeri öldürüldü Öte yandan Irak’ta önceki gün düzenlenen saldırılarda 3 ABD askeri öldürüldü. Amerikan ordusunca bugün yapılan açıklamada, başkent Bağdat’ın batısındaki bir operasyon sırasında, yol kenarına yerleştirilmiş bir bombanın patlaması sonucu 1 asker öldü, 2 asker de yaralandı. Diyala bölgesinde de bir askeri araca bombalı saldırı düzenlenmesi sonucunda da 1 asker öldü, 2 asker yaralandı. Ayrıca Bağdat’ın güneyinde devriye gezen askerlere ateş açılması sonucu 1 asker öldü.

/ BAĞDAT

04.06.2007


 

İngiliz ordusu çekilmek için bastırıyor

İngiliz Sunday Telegraph gazetesi, İngiltere’deki üst düzey ordu yetkililerinin, yeni başbakandan, İngiliz askerlerinin 12 ay içinde Irak’tan çekilmesini öngören bir takvimi onaylamasını istediğini, duyurdu.

Gazetenin haberinde, İngiliz ordusundaki üst düzey yetkililerinin, bu ay içinde başbakanlık görevine başlayacak Gordon Brown’dan, İngiltere’nin Irak’tan ‘kısa sürede’ çekilmesi ve Afganistan’da Taliban ile yapılan savaşa yoğunlaşılması gerektiği yönündeki isteklerini iletecekleri, belirtildi. Haberde, gazeteye, adı gizli kalmak şartıyla açıklamada bulunan bir askeri yetkilinin, ‘’İngiltere, Afganistan ve Irak ile aynı anda savaşacak fiziki yetenekte değil. Sorun hangisini bırakacağımız. Hükümet ve üst düzey savunma yetkilileri, Irak’ı bırakmamız gerektiğine karar verdiler’’ şeklindeki ifadelerine yer verildi.

Haber üzerine, yine adı gizli kalmak şartıyla açıklamada bulunan İngiltere Savunma Bakanlığından bir sözcü, ‘’Irak’tan çekilme konusunda herhangi bir politika değişikliği yok’’ dedi. Yetkili, ‘’Irak’tan yavaş yavaş, Iraklıların kendi güvenliklerini üstlenebilecek duruma gelmelerini sağlayan şartları oluşturarak, çekilinmesi durumu devam etmektedir’’ diye konuştu.

/ LONDRA

04.06.2007


 

Angela Merkel, İran’a öfkeli

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran’ın nükleer faaliyetleri konusunun, gelecek hafta Heiligendamm kentinde düzenlenecek G-8 zirvesinde de ele alınacağını söyledi.

Merkel, Der Spiegel dergisine verdiği röportajda, İran’la yaşanan krizle ilgili sürecin BM’de devam ettiğini, ancak hazırlık amacıyla bu konuyu Heiligendamm’da da ele alacaklarını belirterek, “Hem ekonomik yaptırımlar hem de çok ciddi şekilde yaptığımız müzakere önerilerinin yenilenmesi konusu da görüşülecek” dedi. Tahran yönetiminin, “Transrapid” adı verilen Alman hızlı tren projesiyle de ilgilendiğinin hatırlatılması ve bu konuda İran’a yardım edilmesini doğru bulup bulmadığına ilişkin soruya karşılık da Merkel, “Açıkça söyleyeyim; hayır. Transrapid yapımında, cumhurbaşkanının sürekli şekilde İsrail’i yok etmek istediğini söyleyen bir ülkeye Alman yardımı sağlanmasının tümüyle kabul edilemez olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Doğu Avrupa’da kurulması planlanan füze savunma sistemleri konusunda G-8 zirvesinde ABD Başkanı George Bush ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında arabuluculuk yapıp yapmayacağına dair soruyu da Merkel, şöyle cevapladı: “Rusya Devlet Başkanının temmuz ayı başında Amerika’ya gitme kararını memnuniyetle karşılıyorum. Amerikan Savunma Bakanının da Moskova’ya gitmesini olumlu karşıladım. Bence her ikisinin de arabulucuya ihtiyacı yok. Aralarındaki sorunu kendileri çözebilecek güçteler.”

İran’ı ve diğer bazı ülkeleri de potansiyel bir tehdit olarak gördüğünü ifade eden Merkel, “Soğuk Savaş döneminin sona ermesinden sonra Rusya’yla oluşturulan ilişkilerin ışığında bütün düşüncelere rağmen işbirliği yapılması gerektiğine inanıyorum. Kesin olan şey; bu silahlar Rusya’ya yönelik değil. Ruslar da bu projeye en iyi şekilde dahil edilmeliler” dedi.

/ BERLİN

04.06.2007


 

Filistin havantopu, İsrail askerlerini vurdu

Hamas’ın Gazze’den fırlattığı havantopu, Erez sınır kapısı yakınlarında biri ağır olmak üzere 4 İsrail askerinin yaralanmasına sebep oldu.

Gazze sınırı yakınındaki ‘kibbutz’ adı verilen kollektif çiftliklerden birine düşen iki havantopu ise can kaybına sebep olmadı. Saldırının sorumluluğunu Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları üstlendi. Filistinlilerin 15 Mayıs’tan bu yana ateşlediği 285 roket, 2 İsraillinin ölümüne 25’inin de yaralanmasına yol açtı. İsrail’in bu süre içerisinde Gazze Şeridi’nin hedef alan saldırılarında ise 16’sı sivil 53 Filistinli hayatını kaybetti. Bu arada, İsrail, Gazze Şeridi’ndeki militanlara yönelik saldırılarına devam edeceğini bildirdi.

Haftalık kabine toplantısında konuşan Olmert, roket saldırılarında bir azalma görüldüğünü ancak buna rağmen militanlara yönelik saldırılarına devam edeceklerini açıkladı.

/ GAZZE

04.06.2007


 

AB, hoşgörüsüzlükten endişeli

France 24 televizyon kanalı ve Herald Tribune gazetesinde yayınlanan Novatris/Harris Interactive tarafından yapılan bir kamuoyu anketine göre, Fransızların bir çoğu, diğer Avrupalılar gibi göçmenler için kota getirilmesini istiyor.

Fransızların yüzde 62’si göçmenlere sosyal yardım hakkını sadece göç ettikleri ülkenin vatandaşlığını aldıktan sonra verilmesinden yanalar. Ankete göre, Avrupalı komşularına göre göçmenlik konusunda daha açıklar. İngilizlerin yüzde 67’si, İtalyanların yüzde 55’i, Almanların yüzde 55’i, Fransızların yüzde 32’si ve İspanyolların yüzde 45’i ülkelerinde çok fazla göçmen olduğunu düşünüyor.

İtalya, İngiltere ve Almanya’da çoğu vatandaş kaçak göçmenlerin yeniden ülkelerine geri gönderilmesi istiyor. Ama sadece Fransızlar’ın yüzde 34’dü böyle bir fikirden yana.

Avrupa Konseyi Başkanı Eva Smith-Asmussen, yabancılara karşı hoşgörülü ülkeler dahil Avrupa’nın açıklık ve tolerans değerlerini kaybetmesinden kaygı duyduğunu ifade ederek, “Avrupa tolerans gibi değerler üzerine kurulu. Ama bir anda tek önemli olan konu güvenlik oldu ve diğer konular unutuldu” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı ırkçılığa ve hoş görmezliğe karşı raporunda, ırkçılık ve ırk ayrımının bugünkü aldığı şekillerinin ‘kompleks ve kaygılandırıcı’ olduğu vurgulanıyor.

Komisyon, AB üyesi ülkelerde ‘ırkçılık ve hoş görmezlik olaylarını’ gözlemledikten sonra bazı medya tarafından sürdürülen negatif ortamdan ve politikacıların konuşmalarındaki kullanılan ırkçı argumanlardan ‘çok fazla endişeli’ olduğunu belirtti.

Rapora göre, Çok kültürlü toplumlarda küreselleşme ve ekonomik krizlerinde doğurduğu etkiler nedeniyle, yabancı düşmanı söylemler yükselişte.

Bu durumdan özellikle göç talebinde bulunanlar ve kaçak göçmenler etkilendi. Rapora göre, göç konusundaki tartışma yalnızca sertleşmekle kalmayıp, toplumdaki bütün kesimlerde, özellikle yabancıların üzerinde kötü bir görüntü bırakmaya başladı. Siyasilerin tüm çabalarına rağmen, bu süreç ırkçılığa zemin hazırlıyor ve günlük hayatta ayırımcılık devam ediyor. Yasadışı ayrımcılığı ilan etmek yeterli değil ,aynı zamanda bu durumla mücadele etmek de gerekiyor.

/ BRÜKSEL/PARİS

04.06.2007


 

Fethülislâm’dan UNIFILL’e suçlama

Lübnan’ın kuzeyinde, Fethülislâm militanlarıyla Lübnan ordusu arasında çıkan çatışmada 2 Lübnan askeri öldü.

Askeri bir sözcü, askerlerin çıkan çatışmalarda öldüğünü belirtti. Sözcü, çatışmaların yoğunluğunun azaldığını ancak militanlar teslim oluncaya kadar ateşkesin söz konusu olmadığını söyledi. Bu ölümlerle önceki günden bu yana hayatını yitiren Lübnan askerlerinin sayısı 9’u buldu. Fethülislam ile Lübnan ordusu arasında 20 mayısta başlayan çatışmalarda, 44’ü asker olmak üzere 97 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Bu arada, Lübnan’da yayımlanan An-Nahar gazetesi, ordu ile çatışmalar yaşayan Feth-ül İslâm örgütünün ülkede 11 Eylül benzeri saldırılar planladığını bildirdi.

/ BEYRUT

04.06.2007


 

Tam 19 yıl sonra komadan çıktı

Polonya’da kaza sonucu komaya giren demiryolu işçisi, 19 yıl sonra uyandı. Polsat TV kanalının haberine göre, Jan Grzebski adlı işçiye 1988 yılında vagon çarptı. Darbe yüzünden beyninde tümör gelişen işçi, konuşamaz ve kıpırdayamaz hale geldi.

Aradan bunca yıl geçtikten sonra hayata dönen Grzebski, “Her şeyi duydum, her şeyi gördüm. Doktorlar bana bir-iki ay ömür biçmişti” diye konuştu.

Kaza olduğu sırada 4 çocuğu bulunan Grzebski’nin bugün 11 torunu var. Grzebski komaya girdiğinde Polonya’da komünistler iktidardaydı ve ülkede kıtlık hükmünü icra ediyordu. Bugünse Polonya AB ve NATO üyesi.

/ VARŞOVA

04.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004