Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

‘Tutsat’ı bilen yok

Konut finansman sistemi tutsat (mortgage) duyulmasına rağmen, sistemin herkes tarafından bilinmediği bildirildi. Araştırma şirketi GFK Türkiye, şehirleri temsilen 16 ilde yaptığı ‘’Mortgage Bilinirlik Araştırması’’, sistem konusundaki bilinirlik düzeyini, konut alma eğilimlerini ve konut alırken kredi kullanma eğilimlerini ortaya koydu.

Buna göre, araştırmaya katılanların yüzde 61’i tutsatı duyduğunu belirtirken, tutsatı duyduğunu belirten her üç kişiden biri sistem hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.

Katılımcıların yüzde 31’i sistem hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını belirtirken, sistemi ‘’biraz’’ bilenlerin oranı yüzde 58, yeterince bilgi sahibi olanların oranı ise yüzde 11 olarak gerçekleşti.

Şehirlerde ikamet ettiği konutta kiracı olanların oranı yüzde 42 olarak belirlendiği araştırmaya göre, önümüzdeki 3 yıl içinde konut satın almayı düşünenlerin oranı yüzde 20. alt ekonomik sosyo gruplara doğru gidildikçe ev satın almayı düşünenlerin oranının yükseldiği görüldü.

Konut satın almayı düşünenlerin yüzde 52’si banka kredisi kullanmayı düşünürken, geri kalanı banka kredisini tercih etmiyor.

Konut hakkında en fazla ‘’tanıdıklar’’ ve ‘’emlâkçılar’’ aracılığıyla bilgi sahibi olunuyor. Bunu kendisi çevreyi gezerek bilgi alanlar ve interneti kullananlar izliyor.

TUTSATIN AVANTAJLARI

Tutsatın diğer konut kredilerinden daha avantajlı olduğunu düşünenlerin sistemin hangi avantajlarının bulunduğunun sorulması üzerine, katılımcıların yüzde 36’sı ev kirası yerine ödenebildiğini, yüzde 34’ü ödemesinin kolay olduğunu, yüzde 22’si taksitlerinin uygun olduğunu, yüzde 18’i ise kredi faiz oranının düşük olduğunu belirtti.

Sistemi avantajlı bulanların yüzde 4’ü evin kolay alındığını, yüzde 3’ü peşinatının düşük olduğunu ifade ederken, yüzde 3’ü peşinatının düşük olduğunu, yüzde 3’ü imkân olmayanların da ev sahibi olabildiğini, yüzde 2’si de devlet güvencesi olmasını sistemin avantajları arasında saydı.

Diğer taraftan sistemin diğer konut kredilerinden daha avantajlı olmadığını düşünenlerin yüzde 27’si faiz oranlarını yüksek, yüzde 22’si ödemeleri yüksek bulurken, yüzde 21’i vadelerin çok uzun olduğunu, yüzde 15’i de düşük gelirliler için avantajlı olmadığını belirtti.

/ ANKARA

04.06.2007


 

KDV indirimi tüketiciye yansımadı

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, ‘’Gıda ticareti yapan herkesin KDV indirimini tüketiciye yansıtması gerekirken, görüyoruz ve izliyoruz ki bu indirim tüketiciye yansıtılmamakta’’ dedi.

Karagöz, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de KDV ve ÖTV adı altında alınan vergilerin toplam vergiler içindeki payının yüksek olduğunu defalarca dile getirdiklerini, hatta bu konuda imza kampanyası düzenlediklerini hatırlattı. Alım güçlerinin düşük olması sebebiyle çoğu tüketicinin, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığına dikkati çeken Karagöz, vergilerin ağır oluşunun bu ihtiyaçların karşılanmasını daha da zorlaştırdığını vurguladı.

Karagöz, tek haneli enflasyona rağmen, KDV’nin çift haneli oluşunun vergilerdeki adaletsizliğin bir göstergesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

‘’Geç kalınmış da olsa 1 Haziran 2007’de yürürlüğe giren, beyaz peynir, süt, et, kuru fasulye gibi halkın günlük yaşamında önem taşıyan ürünlerin KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e çekilmesini sevindirici bulduk. Dileriz ki bu oran bütün gıdaları kapsayacak şekilde daha da aşağı çekilir. Ama ne yazık ki bazı gıdalardaki KDV indirimi esnafa yaradı. Toptancısından perakendecisine, pazarcısına kadar gıda ticareti yapan herkesin bu indirimi tüketiciye yansıtması gerekirken, görüyoruz ve izliyoruz ki bu indirim tüketiciye yansıtılmamakta.’’

KDV’si indirilen gıda maddelerinin satış fiyatlarının, yasanın yürürlüğe girdiği 1 Haziran itibariyle yüzde 10 aşağı çekilmesi gerektiğini belirten Karagöz, şu görüşlere yer verdi:

‘’En son sözü tüketicilerimiz söylediği için en büyük güç tüketicidir. En iyi denetleyici de yine tüketicilerimizdir. Tüketicilerimiz indirim öncesi ve sonrası fiyatları kontrol etsinler, gıdalardaki KDV indirimini fiyatlarına yansıtmayan alışveriş merkezlerinden, marketlerden ve pazarcılardan alışveriş yapmasınlar. Fiyatlarına bu indirimi yansıtmayan alışveriş merkezlerini ve marketleri derneğimize bildirsinler. Takipçisi olacağız. Bu indirimi tüketiciye yansıtmayan alışveriş merkezlerini ve marketleri tüketicilerimize duyuracağız.’’

/ BURSA

04.06.2007


 

Memurlar ek zam istiyor

KESK üyeleri, ‘’Ücret adaletsizliğine hayır, ek zam istiyoruz’’ talebiyle bütün illerde alanlara çıkacak. Alınan bilgiye göre, KESK üyeleri, ‘’memur maaşlarına yapılan zammın gerçekleşen enflasyonun gerisinde kaldığı’’ gerekçesiyle 7 Haziran Perşembe günü bütün illerde alanlara çıkarak basın açıklamaları düzenleyecek.

KESK Genel Merkezinden, konfederasyona bağlı sendikalara gönderilen yazıda da ‘’Ücret Adaletsizliğine Hayır, Ek Zam İstiyoruz’’ talepli basın açıklamaları için bütün illerde hazırlık yapılması istendi.

Basın açıklamaları, illerdeki KESK şubeler platformları tarafından gerçekleştirilecek. KESK tarafından yapılan araştırmada, kamu çalışanlarına ortalama yüzde 3.9 olarak yansıyan Ocak ayı zammının pek çok ürün için yılın ilk 4 ayındaki enflasyonun gerisinde kaldığı belirtilmişti.

Araştırmada, söz konusu dönemde kamu çalışanlarının ücretlerindeki reel kaybın kiralar karşısında yüzde 2.55, ekmek fiyatları karşısında yüzde 2, genel olarak gıda ürünlerinin fiyatları karşısında yüzde 4’ü bulduğu savunulmuştu.

KESK yönetimi, kamu çalışanlarının maaşlarının, gıda ürünleri ve kiralardaki artışlardan kaynaklı reel kayıplar da dikkate alınarak yeniden revize edilmesini istiyor.

İYİLEŞTİRME ZAMMI TALEBİ

Türkiye Kamu-Sen tarafından yapılan çalışmada da tavuk eti, beyaz peynir, kira, patates, kuru soğan, içme suyu ve ekmek gibi zorunlu harcamalardaki ortalama fiyat artışı yılın ilk 4 ayında yüzde 25 olarak hesaplanmıştı. Konfederasyon yönetimi, uygulanmayan Uzlaştırma Kurulu kararları ve ekonomideki büyümenin karşılığı olarak Temmuz 2007’den itibaren en düşük memur maaşına 300 YTL iyileştirme zammı talep ediyor.

/ ANKARA

04.06.2007


 

Ziraatçılar Derneği, Ziraat’in özelleştirilmesine karşı

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtanı’ın ‘’Ziraat Bankası’nın özelleştirileceğine’’ ilişkin sözlerini ‘’talihsizlik’’ olarak değerlendirirken, ‘’Ziraat Bankası’nın özelleştirilmesine ilişkin yaklaşımı kınıyorum’’ dedi.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Yetkin, Ziraat Bankası’nın sadece bankacılık hizmeti veren bir özelliğe sahip olmadığını 36 görevi yerine getiren bir banka olduğunu belirterek, bankanın aynı zamanda kırsal kesimdeki bütün vatandaşlara eksiksiz hizmet veren bir kamu kuruluşu olduğunu bildirdi. Yetkin, Ziraat Bankası’nın Cumhuriyet’in kuruluşundanbu yana hem tarım sektörüne hem Türk çiftçisine hizmet götürmeyi kendisine görev edinmiş bir banka olduğunu belirtti.

/ ANKARA

04.06.2007


 

Yüzen fuar Bluexpo Karadeniz’e yelken açtı

Türk turizm endüstrisini Karadeniz’in önemli turizm limanlarına taşıyacak Bluexpo görkemli bir açılışla demir aldı.

Dünyada pek çok başarılı örneği olan ve Türkiye’de de ilk kez 1926 tarihinde hayata geçirilen, ikincisi ise çok istenmesine rağmen dönemin şartları sebebiyle gerçekleştirilemeyen “yüzen fuar”, 2 Haziran’da Sarayburnu’ndan demir aldı. Açılışa Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve işdünyasının önemli isimleri katıldı.

Türkiye’yi yani bir fuarcılık anlayışı ile tanıştırmayı amaçlayan ADG Fuarcılık tarafından yürütülen üç yıllık titiz bir çalışmanın ürünü olan Bluexpo, turizm endüstrisini tanıtmanın yanında Türkiye’nin tanıtımında da önemli rol oynayacak.

Fuar kapsamında ürün ve hizmetlerini sergileyecek mutfak ve catering donanımları, çamaşırhane temizlik bakım ekipmanları, bahçe mobilyaları, halı-yer-duvar kaplamaları ve tekstil ürünleri üreticilerinin doğru alıcılarla buluşması için ADG Fuarcılık tarafından üç yıldır titiz bir çalışma yürütülüyor.

4-5 Haziran Bulgaristan/Varna, 6-7 Haziran Romanya/Köstence, 8-9 Haziran Ukrayna/Odesa, 10-11 Haziran Ukrayna/Yalta, 12-13 Haziran Rusya/Soçi ve 14-15 Haziran Gürcistan/Batum rotasını izleyen fuar, geminin 16 Haziran’da Trabzon limanına gelmesinin ardından 18 Haziran’da İstanbul’da sona erecek. Açılışın ardından fuar Sarayburnu’nda bir gün boyunca açık kaldı. (Bilgi için: 0(212) 2123460)

Yeni Asya / İSTANBUL

04.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004