Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Okulda namaz genelgeyle serbestti

Okulda ibadeti 1977 yılında serbest bırakan genelgeyi çıkaran dönemin Adalet Partili (AP) Milli Eğitim Bakanı Nahit Menteşe, o dönem öğrencilerin adeta birbirini yediğini belirterek, “Biz de okullarda gençlerin kafasına, gönlüne Allah korkusunu koyalım diyorduk. İbadet genelgesini velilerin isteğinin yanı sıra ülkedeki iç huzuru sağlama, kargaşaları önleme, sükûnet ortamına bir gerekçe olsun diye çıkarttık” dedi.

Okullarda ibadeti serbest bırakan genelgeyi çıkaran dönemin AP’li Bakanı Menteşe, aynı görüşe sahip olduğunu vurguladı. O dönem Cumhuriyet Halk Partililerin hücumlarına maruz kaldıklarını hatırlatan Nahit Menteşe, niçin böyle bir genelgeye ihtiyaç duyulduğu konusunda ise şunları söyledi:

“O dönem öğrenciler adeta birbirini yiyordu. Kavgalar, kargaşalar vardı. İlk başta soldan öldürme, vurma, kırma olayları başladı. Bunun önüne geçmek istedik. Biz de okullarda gençlerin kafasına, gönlüne Allah korkusunu koyalım diyorduk. İbadet genelgesini velilerin isteğinin yanı sıra ülkedeki iç huzuru sağlama, kargaşaları önleme, sükûnet ortamına bir gerekçe olsun diye çıkarttık.”

Genelgeyi benimsediğini ve içeriğine aynen katıldığını ifade eden Nahit Menteşe, “Biz bunları Allah rızası için, dine hizmet için yaptık, istismar için değil. O zamanlar biz bunları yaparken CHP kıyameti koparıyordu; ama biz Allah rızası için bildiğimiz doğru yolda yürüyorduk. Mahiyetini aynen benimsiyorum. İbadet serbesttir.” diye konuştu.

Son günlerde kamuoyundaki namaz ile ilgili tartışmaları çok yakından izlemediğini; ancak ibadet konusunda kimsenin kimseye baskı yapamayacağını ifade eden Menteşe, 1977’deki genelgenin de bilgisi dahilinde olduğunu, içeriğine aynen katıldığını dile getirdi. Menteşe, şunları söyledi: “İbadet etmek serbesttir. Yeter ki istismar mahiyetinde olmasın. Ben namaz kılanı severim, ibadetine düşkün olanı da severim. Yardımcı da olurum. O dönemki müsteşar arkadaşımız dört dörtlük bir insandı ki bu, benim bilgim dahilinde yapıldı.” Namaz genelgeyle serbest “Namaz düşmanlığını” köşesine taşıyan Vakit Gazetesinden Hasan Karakaya da okulda ibadeti serbest bırakan genelgenenin hâlâ yürürlükte olduğunu yazdı. Talim Terbiye Kurulu’nda 13 Aralık 1977 tarihinde karara bağlanan genelgeye göre; okullarda, okul yöneticileri, ibadet etmek isteyen öğrencilere yardımcı olmakla yükümlü. Süleyman Demirel başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin Millî Eğitim Bakanı Nahit Menteşe zamanında bütün valiliklere, dönemin müsteşarı Abdurrahman Demirtaş imzasıyla gönderilen emirde şöyle deniyor: “Bazı öğrenci velileri, bakanlığımıza zaman zaman yaptıkları müracaatlarında ibadet etmek isteyen çocuklar için okul müdürlüklerince gereken kolaylıkların gösterilmesini talep etmektedirler. Bilindiği gibi din ve vicdan hürriyeti Anayasamızın 19. maddesi ile teminat altına alınmıştır. Bu itibarla bakanlığımıza bağlı okullarda ders saatleri dışında ibadetlerini yerine getirmek isteyen öğrencilere okul idarelerince mümkün olan kolaylıkların gösterilmesi gerekmektedir. Bilgi ve gereğini rica ederim...”

/ ANKARA

04.06.2007


 

Sınırlara hakim olmak

Güneydoğu’dan gelen şehit haberleri ve Ankara-Ulus’u kana bulayan terör saldırısının ardından gündeme taşınan sınır ötesi harekât tartışmaları sürüyor. Kuzey Irak’taki PKK varlığına yapılacak bir operasyonun faydadan çok zarar getireceğini belirten dış politika uzmanları ve yorumcular, sonu belirsiz bir maceraya atılmanın sakıncalarından söz ediyorlar. Kuzey Irak’ta PKK militanları ve peşmergeler ile ABD askerî güçlerinin bizi karşılayacağını belirten yorumcular, önce sınırlarımıza hakim olmamız gerektiği konusunda birleşiyorlar.

ABD: TSK GÜÇ KULLANMASIN

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ‘’Türk Ordusu Kuzey Irak’ta kuvvet kullanmasın’’ dedi.

Gates, Singapur’da katıldığı güvenlik toplantısına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ‘’Ayrılıkçı Kürtler konusunda Türkiye ile birlikte çalışmayı ve Türkiye’nin emniyetini muhafaza gayretlerini destekliyoruz. Ancak Türkiye’nin Kuzey Irak’a tek taraflı müdahalesi gerilimi artırır’’ diye konuştu.

‘’Türkiye’nin Kürt terörizmi hususunda hakikî kaygıları vardır. Türkiye ile bu sorunda Türkiye’nin kendi toprakları içinde denetimi sağlaması hususunda ortak çalışmalarımız sürmektedir’’ diyen Gates, ‘’ABD’nin askerî çözüm dışındaki telkininin Ankara tarafından dikkate alınıp alınmadığının’’ sorulması üzerine, ‘’Zannederim’’ cevabını verdi.

Gates, ‘’Türk yetkilileriyle görüşmelerimiz devam ediyor ve özel temsilcimiz (emekli General Joseph Ralston) soruna derinden muhatap’’ dedi. Talabani ve Barzani biraraya geldi Bu arada. Irak’ın kuzeyindeki Kürt partilerinin üst düzey yöneticileri, bölgede yaşanan son gelişmeleri ele almak üzere Süleymaniye’ye bağlı Dukan kasabasında bir araya geldi. Görüşmelere Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanı (IKYB) ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Irak Kürdistan Demokrat Partisi ve Bölge Başkanı Mesut Barzani (IKDP) ile Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani ve iki partinin üst düzey yetkilileri katılıyor. IKYB Başkanı Talabani, tedavi görmek üzere gittiği ABD’den dönmüştü. Talabani, Beyaz Saray’da Başkan George Bush’la da görüşmüştü. IKDP lideri Barzani ise dün Irak Başbakanı Nuri Maliki ile Erbil’de ortak basın toplantısı düzenlemişti. Maliki ve Barzani, Türkiye’nin sınır ötesi operasyon düzenlemesini istemediklerini ifade ederek, problemlerin diyalog yoluyla çözülmesini istemişlerdi. Bu arada, Irak’ın kukla Başbakanı Maliki de komşuların Irak’a sınır ötesi bir operasyonunu kabul etmediklerini ve buna mukabil, Irak topraklarının da komşulara zarar vermesi için kullanılamayacağını söyledi.

04.06.2007


 

CHP halkın karşısında statükonun yanında

Yeni Asya’ya konuşan CHP Parti Meclisi eski üyesi Haluk Özdalga, CHP’nin demokrasi gibi bir derdi olmadığını, statükonun yanında ve halkın karşısında yer aldığını söylüyor ve ekliyor: “Baykal ve arkadaşları sadece basit bir balo değil, maskeli balo oynuyorlarmış. Sosyal demokrat gibi” görünüp, demokrasiyi sabote ediyorlarmış” dedi.

"Baykal ve CHP’yi yöneten arkadaşlarının demokrasiye sadakati yok. Sandıkta kazanmadığı ve kazanamadığı iktidarı, Ankara’da ayak oyunları ile elde etmeye çalışıyor. Asker üzerinden siyaset yapıyor. Demokratik işleyişin durdurulması için açık kışkırtma yaptı. Deniz Baykal tarafından 2002’den bu yana izlenen siyaset, askerî rejim himayesinde kurulan Sunalp Paşa’nın MDP’sinin Millet Meclisine girdikten sonra izlediği siyasetin bile gerisinde, ondan daha demokrasi karşıtı. Baykal yazık ediyor CHP’ye…"

RÖPORTAJ BÖLÜMÜNÜ TIKLAYIN

Hasan Hüseyin KEMAL

04.06.2007


 

Bağış: Türkiye’ye hata yapan cevabını alır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dışilişkiler Danışmanı, AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, “Türkiye’de, Kuzey Irak’ta ya da başka yerde hiçbir kişi ya da grup, Türkiye karşıtı olma cesareti taşıyamaz. Eğer hata yapan varsa, gerekli cevabı alır” dedi.

Egemen Bağış, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in, Kuzey Irak konusunda yaptığı değerlendirmelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Bağış, açıklamada şunları kaydetti: ‘’Sayın Öymen’in açıklaması, seçim ortamında ulusal güvenlik konusunda edilen sorumsuz sözlerin son örneğidir. Önceki gün Kuzey Irak’taki sivil timimizle ilgili olay konusunda hükümetimiz hassasiyetle ve aciliyetle gereken hamleleri yapmıştır. Türkiye’de, Kuzey Irak’ta ya da başka yerde hiçbir kişi ya da grup, Türkiye karşıtı olma cesareti taşıyamaz. Eğer hata yapan varsa, gerekli cevabı alır. Bu cevabın zamanlaması Türkiye’nin takdirindedir. Zamanlamayı muhataplarımız, ya da Onur Öymen değil, biz belirleriz. Gereken, usulünce yapılır. Öymen, Kuzey Irak konusunda AK Parti Hükümeti’ni TBMM’den yetki almaya çağırmakta ve 2003’teki yetkilerden söz etmektedir. 2003’ün asıl yetkisini 1 Mart 2003’te tezkere ile AK Parti istemişti. Öymen, o zaman tezkereye ‘ret’ oyu verip Kuzey Irak’taki yapının bu hale gelmesine uzanan yolu açmıştır. Şimdi durumdan pişmanlık duyuyorsa, kendisini teselli etmemizi beklememelidir. Türkiye’yi yıllarca NATO’da temsil etmiş olan Öymen, ayrıca Kuzey Irak konusunda NATO kurumlarında ABD ile diplomatik çatışmaya girilmesini tavsiye etmektedir. Üstelik ‘NATO’nun geleceğinin tehlikede olduğunu’ söylemektedir. Türkiye’nin 55 yıldır üyesi olduğu NATO ittifakının geleceğinin tehlikede olduğunu Öymen’den öğrenmiş oluyoruz. Bu durumda Öymen’e, ‘Türkiye’yi NATO’dan çıkartıp nereye götüreceğini’ sormamız gerekiyor.’’ Türkiye’nin Batı ittifakının temel kurumlarıyla olan ilişkilerinin CHP tarafından demagoji konusu yapılmasının bir trajedi olduğunu belirten Bağış, CHP milletvekillerinin NATO’nun Türkiye’ye bir faydası olmadığını söylediklerini, NATO ittifakının sonunu ilan ettiklerini ve Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşması sürecini ulu orta konuşabildiklerini ifade etti.

/ ANKARA

04.06.2007


 

ANAVATAN’dan istifalar sürüyor

Anavatan Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Halil İbrahim Özsoy ve Cengiz Altınkaya partisinden istifa ettiklerini bildirdiler.

İbrahim Özsoy, ANAVATAN Genel Başkanlığına gönderdiği istifa dilekçesinde şunları kaydetti:

“Genel Başkan Sayın Erkan Mumcu’nun partide sebep olduğu son olaylar ve ifadeleri dolayısıyla Anavatan Partisi MKYK üyeliği ve parti üyeliğinden istifa ediyorum. Gereğini bilgilerinize rica ederim.’’

Altınkaya ise istifa dilekçesinde, ‘’24 yıl boyunca mensubu olmaktan onur duyduğum Anavatan Partisi üyeliğinden, son gelişmeler nedeniyle istifa ediyorum’’ dedi.

Anavatan Partisi Bitlis milletvekili Edip Safder Gaydalı, Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Orhan Şahin, Başkan Yardımcısı Murat Çakıroğlu eski bakanlardan Nejat Arseven, Lütfullah Kayalar ile eski milletvekili Şerif Bedirhanoğlu Anavatan Partisinden önceki gün istifa etmişti.

Kayalar, CHP’den milletvekili adayı

Bu arada eski bakanlardan Lütfullah Kayalar’ın, CHP’den milletvekili adayı olacağı belirtildi.

Kayalar, Yozgat adayı olarak CHP’nin listesinde yer alacak. Kayalar, ülkenin içinde bulunduğu ortamda aldığı daveti kabul ederek CHP’de politika yapmaya karar verdiğini söyledi. Kayalar, “Bu çatı altında görevimizi sürdüreceğiz” dedi.

Bitlis Milletvekili Gaydalı da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kendisine milletvekili adaylığı teklifinde bulunduğunu belirterek, bu teklifi ailesi ve seçmenleriyle değerlendirdiğini söyledi.

/ ANKARA

04.06.2007


 

Listeler, YSK’ya bugün bildirilecek

Siyasî partiler, milletvekili aday listelerini bugün saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) bildirecekler.

YSK’nın belirlediği seçim takvimine göre, bağımsız milletvekili adaylığı için de il seçim kurullarına bugün saat 17.00’ye kadar başvurulacak. YSK, siyasî partilerin verdikleri aday listelerini hemen incelemeye alacak ve saptayacağı eksiklikleri ilgili siyasî partilere bildirecek. Siyasî partiler, aday listelerindeki eksiklikleri, 8 Haziran Cuma gününe kadar tamamlayacaklar. Milletvekili geçici aday listeleri, 10 Haziran Pazar günü radyo, televizyon ve Resmî Gazete’de yayımlanacak. Aynı gün geçici adaylar, ilgili il seçim kurulu ve YSK’ca doğrudan incelemeye alınacak. Bu adaylara karşı yapılacak itirazlar da incelenecek. YSK, istifa, itiraz veya inceleme üzerine adaylıktan çıkarılanlar sebebiyle ortaya çıkan aday eksilmelerinin tamamlanmasını 15 Haziran Cuma günü siyasî partilere bildirecek.

Milletvekili aday listelerindeki eksiklikler, ilgili siyasî partilerce tamamlanarak 17 Haziran Pazar gününe kadar YSK’ya bildirilecek.

YSK, milletvekili kesin aday listelerini 20 Haziran Çarşamba günü radyo, televizyon, Resmî Gazete ve illerde ilân edecek.

/ ANKARA

04.06.2007


 

Unakıtan: Özal gözümüzü açtı

Türkiye’nin dışa açılması ve dünya ile entegre olması gerektiğini vurgulayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Özal ile birlikte gözümüz açıldı. Bugün Özal’ın partisiyiz diyerek ortalıkta dolaşıp konuşanlardan bahsetmiyorum. Özal hayatta olsa hepsini sopayla kovalardı” dedi.

Antalya’da MÜSİAD Genel İdare Kurulu (GİK) Toplantısı’nın gala yemeğinde konuşan Maliye Bakanı Unakıtan, kurumlar ve gelir vergisinde oranları indirdiklerini, şimdi de KDV’yi indirdiklerini ifade ederek, “Hükümetimiz vergi indiren hükümet olarak, ben de Maliye Bakanı olarak tarihe geçeceğim” diye konuştu.

Türkiye’nin ekonomideki önündeki en büyük tehlikenin kapalı ekonomi olduğunu vurgulayan Unakıtan, globalleşme ve küreselleşmeden en iyi şekilde yararlanılması gerektiğini kaydetti.

Unakıtan, Türkiye’nin dışa açılması ve dünya ile entegre olması gerektiğini belirterek, “Özal ile birlikte gözümüz açıldı. Bugün Özal’ın partisiyiz diyerek ortalıkta dolaşıp konuşanlardan bahsetmiyorum. Özal hayatta olsa hepsini sopayla kovalardı” diye konuştu. Türkiye’nin birinci gündeminin ekonomi olduğunu söyleyen Bakan Unakıtan, “Bugünlerde herkes bülbül kesilmiş. Allah bu ülkeyi koalisyonlardan korusun. Ne karanlık günlerdi.hükümet memurun maaşını ödeyemez duruma gelmişti. Çok şükür o günler artık geride kaldı. Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar olmaz. Türkiye’de bu doğru politikaların devam etmesi lazım” açıklamasında bulundu.

/ ANTALYA

04.06.2007


 

Amasyalı, adaylık başvurusunu çekti

Eski milletvekili İsmail Hakkı Amasyalı, CHP’ye yaptığı milletvekili aday adaylığı başvurusunu geri aldığını bildirdi.

Amasyalı, yaptığı yazılı açıklamada, ‘’somut ülke sorunlarını kucaklayacak bir siyasi heyetin oluşması düşünülmediği kanaatiyle’’ CHP’ye yaptığı milletvekili aday adaylığı başvurusunu geri aldığını belirtti.

/ ANKARA

04.06.2007


 

TBMM tatile girdi

Meclis, milletvekili genel seçimlerinin kesin sonuçları ilân edildikten sonraki 5. gün toplanmak üzere dün tatile girdi. Dün toplanan Danışma Kurulunda anlaşma sağlanması üzerine Danışma Kurulu teklifi , Genel Kurula sunuldu.

Danışma Kurulu teklifi doğrultusunda alınan karara göre, Meclis, dünkü çalışmalarını tamamladıktan sonra tatile girdi.

Genel Kurul, 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılması kararlaştırılan milletvekili genel seçimine ilişkin kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilmesinden sonraki 5. gün saat 15.00’te toplanmak üzere kapandı.

Danışma Kurulu teklifine göre, Genel Kurulda dün Sağlık Bakanlığında 2 daire başkanlığı kurulmasına ilişkin teklifin görüşülmesine devam edildi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği nükleer güç santrallerinin kurulması ve işletilmesine ilişkin kanun ele aldı.

Genel Kurulda ayrıca, Sigortacılık Kanunu Tasarısı, Mera Kanununda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi, Jeotermal Enerji Kaynakları ve Mineralli Sular Kanun Teklifi ile uzayın araştırma ve kullanımına ilişkin Türkiye ile Ukrayna arasındaki işbirliği anlaşmasının onaylanmasına ilişkin tasarı görüşüldü.

/ ANKARA

04.06.2007


 

Türk savunma füze sistemlerine dünya firmaları talip

Türk hava sahasının daha da etkinleştirilerek güçlendirilmesini amaçlayan hava savunma füze sistem projeleri arasında yer alan “orta irtifa hava savunma füze” sistemi ihalesinde, yarışacak firmalar netleşmeye başladı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığının 18 Nisan 2007 tarihinde duyurusunu yaptığı füze sistemleri tedarikine ilişkin ihalede, dünyanın önde gelen savunma şirketlerinin yarışması bekleniyor. SSM’nin programına göre söz konusu ihaleye, aralarında Türk savunma şirketlerinin de yer aldığı toplam 16 savunma şirketinin, “bilgi istek dokümanı” alarak ihaleye teklif verme hazırlıklarına başladıkları öğrenildi. Bu arada SSM’nin belirlediği programa göre bilgi istek dokümanına son cevap verme tarihi ise 1 Ağustos 2007 tarihi olarak belirlendi. Hava savunma füze sistemleri için gerekli finansmanın ise diğer benzer projelerde olduğu gibi Savunma Sanayii Fonu tarafından karşılanması planlanıyor.

/ ANKARA

04.06.2007


 

Susuz yaz endişesi

Yağışların mevsim normallerinin çok altında seyretmesi ve özellikle İstanbul’da yazın su sıkıntısı olacağı endişesi insanları tasarrufa ve günlük alışkanlıklarında değişime zorlarken, bazı sektörler ve firmalar da yeni ürün tasarlamaya ya da var olan ürünlerini geliştirmeye başladı.

İstanbul’da şebeke suyunun yüzde 80’inin konutlarda tüketildiği dikkate alındığında, su tüketim alışkanlıkları ve boşa akan suyu daha özenle kullanma önem kazanamaya başladı. Muhtemel kuraklık tehlikesine karşı tasarruf tedbirleri gündeme gelirken, firmalar da suyu daha az harcayan yeni ürün tasarımlarına yöneldi.

ECA ve Serel markalarıyla tanınan Elginkan Topluluğuna bağlı Elmor Tesisat Malzemesi Genel Müdürü Hakan Günderen, su rezervlerinin hızla tükendiğine dikkat çekerek, ‘’Firmamızın bu konudaki çalışmaları 1999 yılında başlamış olup, ülkemizde su tasarruflu armatür MIX200 serisi olarak üretilmiştir. Bu serinin lavabo ve evye bataryalarında, benzer piyasa ürünlerine göre yüzde 50 su tasarrufu sağlanmaktadır’’ dedi.

OTELLER, TASARRUF YÖNELDİ

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, otellerin birçoğunda 1-2 günlük ihtiyacı karşılayacak su depoları bulunduğunu, bazı otellerde ise bu depoların büyüklüklerinin 3-4 güne kadar çıktığını, ancak bunların küçük kesilmeleri karşılayabileceğini söyledi. Uzun süren kesilmelerde alternatif olarak tankerlerle bu ihtiyacının karşılanabileceğine dikkat çeken Bayındır, ‘’Hiçbir zaman insanlara (su kalmadı, susuz idare edin) deme şansımız yok’’ diye konuştu. Otellerin zaten uzun zamandan beri su tasarrufu yaptıklarına dikkat çeken Bayındır, tonu 3,5 YTL’den aldıkları suyun maliyetinin oteller için çok yüksek olduğunu ve önemli bir gideri oluşturduğunu, bundan dolayı otelcilerin suyu çok ekonomik kullandığını ifade etti.

Bayındır, tasarruf için lavabo musluklarına daha az su gelmesini sağlayan filtre taktıklarını, umumî yerlerdeki tuvaletlerde yine suyun boşa akmasını engellemek için elektronik musluklar kullanıldığını, duş başlarına suyu ekonomik kullanıcı küçük aygıtlar bağladıklarını anlattı.

HAMAMLAR, KAPANABİLİR

İstanbul Hamamcılar Odası Başkanı Ali Yılmaz ise hamamlara gelen müşteri sayısının 5 ile 10 arasında değiştiğini ve ayda 25-30 ton arasında su harcandığını belirterek, olası su sıkıntısına karşın tedbir aldıklarını, hemen hemen bütün hamamların kuyusu bulunduğunu kaydetti.

Kuyu suyunun yeterli olmaması halinde işlerini yürütebilen hamamların tankerlerle su satın alarak soruna çözüm bulabileceğine işaret eden Yılmaz, ‘’Ancak konunun bir de şu yanı var; su kesilirse gelen müşterilerde artma olabilir. Çünkü insanlar evde çok sık yıkanamayınca hamamları tercih edebilirler’’ dedi.

SU DEPOSU SATIŞLARI DÖRDE KATINA ÇIKTI

Susuzluk tehlikesi karşısında satışları hareketlenen su depolarına olan talep son zamanlarda artarken, Kartal Plast Polyester Ürünleri ve İnş. San. Ltd. Şirketi Sahibi Mehmet Çankaya, barajlarda su seviyeleri düşmeden önce ayda 25-30 adet civarında olan satışların şu anda haftada 25-30’a yükseldiğini ve aylık bazda satışların susuzluk endişesi sebebiyle dörde katlandığını bildirdi. İnsanlarda son zamanlarda ciddî anlamda tedirginlik yaşandığını ve bunun tedbir amaçlı su deposu almaya ittiğini belirten Çankaya, en çok talep gören su depolarının 5 bin ile 20 bin litre arasında değişen büyüklükte olduğunu, stoklama amaçlı bu su depolarının bodrum katına konularak hidrofor aracılığıyla suyun pompalandığını söyledi.

DEPO İZOLASYON İŞLERİ ARTTI

Mavi Damla Temizlik İzolasyon ve Madencilik’ten Kemal Tuğrul ise atıl durumda bulunan ve bir süredir kullanılmayan ya da kullanıldığı halde su kaçağı olan su depolarına izolasyon hizmeti verdiklerini belirtti. Son zamanlarda geçen yıla oranla bu hizmetleri talep edenlerde yüzde 150 oranında artış yaşandığını aktaran Tuğrul, ‘’Ama bu yıl su sıkıntısı nedeniyle müşteri sayımızda ciddî artış var’’ diye konuştu.

Eminönü’nde bahçe malzemeleri satan Nur Yeşilyurt da, daha önce günde bir adet sattıkları plastik su bidonlarından şu anda günde ortalama 10 adet satıldığını söyledi. Daha temkinli davranmaya başlayanların evinde bidon bulundurma ihtiyacı duyduğunu belirten Yeşilyurt, müşterilerin evde en azından yüzlerini yıkayacak kadar su bulundurmak istediklerini anlattı.

Ayrıca çiçek sulamak için insanların hortum yerine sulakları tercih etmeye başladıkları belirtti. Hortum satan Cumhur Yorulmaz ise, geçtiğimiz yıl bu zamanlara göre hortum satışlarında azalma görüldüğünü belirterek, ‘’Geçen sene bu ay 70-80 top mal satmışım, bu sene 20-25 top ancak satılmıştır’’ diye konuştu.

BARAJLAR YARININ ALTINA İNDİ

Alınan bilgiye göre, 28 Mayıs 2007 tarihi itibarıyla barajlardaki doluluk oranı yüzde 44,71’e indi. Barajlarda 386 milyon 199 bin metre küp su bulunurken, İstanbul’da günlük ortalama 2 milyon metre küp su kullanılıyor. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, İstanbullular’ın yüzde 6’sı duş alırken sürekli akan musluk altında yıkanıyor, yüzde 24,4’ü diş fırçalarken musluğu sürekli olarak açık bırakıyor. Saniyede 1 damla damlatan musluk yılda 6 ton su kaybına sebebiyet verirken, bir arabanın hortumla yıkanması halinde 250-500 litre arasında su harcanıyor.

İSKİ, İstanbullulara suyu daha tasarruflu kullanmaları için hazırladığı el ilanları, web sitesi ve basın açıklamaları ile tavsiyelerde bulunuyor. Herhangi bir su sıkıntısı yaşanmaması için diş fırçalarken, el yıkarken, traş olurken suyu boşa akıtmamalarını, tasarruflu su kullanımını sağlayacak ürünlerin tercih edilmesini, halıların hortumla yıkanarak temizlenmemesini öneren İSKİ, ayrıca araçların dolu kova ile temizlenmesini, bulaşık ve çamaşır makinelerini tam doldurmadan çalıştırmamayı, duş alırken ihtiyaç kadar su tüketilmesini tavsiye ediyor.

/ İSTANBUL

04.06.2007


 

Son sınıflara 1 hafta OKS izni

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na (OKS) girecek ilköğretim son sınıf öğrencilerinin sınav izni bugün başlıyor.

İlköğretim son sınıf öğrencileri, sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmelerinin sağlanması ve motivasyonlarının artırılması ve stresten uzak kalmaları amacıyla OKS’nin yapılacağı 10 Haziran Pazar gününe kadar izinli sayılacaklar. Bu öğrenciler, 11 Haziran Pazartesi gününden itibaren, ilköğretim okullarının yaz tatiline gireceği 19 Hazirana kadar eğitime devam edecekler. Lise son sınıf öğrencileri ise 8 Haziran Cuma gününden itibaren ÖSS’nin yapılacağı 17 Haziran Pazar gününe kadar izinli sayılacaklar. Lise son sınıf öğrencileri, 18 ve 19 Haziran günlerinde okula devam edecekler.

/ ANKARA

04.06.2007


 

Türkiye ile Rusya kaçakçılığa karşı işbirliği yapacak

Türkiye ve Rusya Federasyonu Gümrük teşkilatları, özellikle uyuşturucu kaçakçılığına karşı ortak mücadele kararı aldı.

Gümrük Müsteşar Vekili Bülent Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümrük Müsteşarlığı İle Rusya Federal Gümrük İdaresi arasında yapılan görüşmeler sonucunda ortak bir protokol imzalandığını belirtti.

Ertem, “Geçtiğimiz hafta tamamladığımız görüşmeler sonucunda özellikle uyuşturucu madde kaçakçılığına ortak mücadele yürütme kararı aldık. Bu konuda bilgi paylaşımı ve ortak operasyonlar dahil her türlü işbirliğini yapacağız” dedi.

Protokole göre, Karadeniz’deki limanlar üzerinde kaçakçılığa karşı denetimlerin arttırılacağını kaydeden Ertem, gerekli çalışmaların yapılması için önümüzdeki aylarda iki ülke gümrük yetkililerinin yeniden bir araya geleceğini bildirdi.

Ertem, kaçakçılığın önlenmesi amacıyla diğer komşu ülkelerle de işbirliği çalışmaları yaptıklarını kaydederek, uyuşturucu ve mal kaçakçılığına karşı topyekün mücadele etmede kararlı olduklarını ifade etti. Rusya Federal Gümrük İdaresi ile yapılan görüşmelerde iki ülke arasında kurulması planlanan “yeşil koridor” sistemini de ele aldıklarını belirten Gümrük Müsteşar Vekili Ertem, sistem ile Türk ihraç ürünlerinin Rusya pazarına daha rahat girmesinin amaçlandığını söyledi.

/ ANKARA

04.06.2007


 

İki ayda 140 terörist etkisiz hale getirildi

Terörle mücadele kapsamında son iki ayda yürütülen çalışmalarda 65 terörist ölü, 55 terörist sağ olarak ele geçirildi, 20 terörist ise güvenlik güçlerine teslim oldu.

Güvenlik kuvvetlerinin 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında yürüttükleri terörle mücadele faaliyetlerinde Nisan ayında 78, Mayıs ayında 62 olmak üzere toplam 140 terörist etkisiz hale getirildi. Nisan ayında 41 terörist ölü olarak ele geçirilirken, 26’sı sağ yakalandı, 11’i ise güvenlik güçlerine teslim oldu.

Mayıs ayında ise 24 terörist ölü, 29 terörist sağ olarak ele geçirildi. 9 terörist de güvenlik güçlerine teslim oldu.

/ ANKARA

04.06.2007


 

Rauf Denktaş, taburcu edildi

KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, tedavi gördüğü hastaneden taburcu oldu.

Memorial Hastanesinde, 19 Mayıs’ta operasyonla iki dizine protez takılan Denktaş, çıkışta hekimlerine teşekkür etti. Daha önce yürüyemez hale geldiğini ve 2 haftadır tedavi gördüğü hastaneden yürüyerek çıkmanın sevincini yaşadığını belirten Denktaş, ‘’Kendimi çok sağlıklı hissediyorum’’ dedi. Denktaş’ı hastane çıkışında Kıbrıs gazileri ve İstanbul’da yaşayan KKTC’lilerden oluşan grup uğurladı.

/ İSTANBUL

04.06.2007


 

17 yeni üniversiteye rektör

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 17 yeni üniversiteye tedviren (yönetmekle görevli olarak) rektör görevlendirdi.

5662 sayılı ‘’Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Daire Kanun’’ 29 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından 17 yeni üniversiteye rektör görevlendirmeleri gündeme geldi. Söz konusu kanunun 8. maddesi ile 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa eklenen geçici 34. maddenin ikinci fıkrasındaki, ‘’Bu kanunla yeni kurulan ve bağlantısı değiştirilen yükseköğretim kurumlarında uygulamayla ilgili olarak ortaya çıkacak sorunlar Yükseköğretim Kurulu kararıyla çözümlenir’’ hükmü gereğince, 17 yeni üniversiteye 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13. maddesinde öngörülen usul ve esaslara göre rektör adaylarını belirleme seçimleri yapılıp atanıncaya kadar, YÖK tarafından tedviren rektör görevlendirildiği bildirildi

/ ANKARA

04.06.2007


 

Klima şişmanlatıyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, klimaların yanlış kullanıldığında sinüzit, bronşit ve zatürre gibi hastalıklara sebep olabildiğini ve şişmanlamaya bile yol açtığını bildirdi.

Şeker hastaları, yaşlılar, bebekler, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, kemoterapi hastaları, böbrek yetersizliği ve kronik akciğer hastalığı (astım, bronşit gibi) bulunanların ve sigara kullananların klimadan kaynaklanan hastalıklara daha kolay yakalanabildiğini anlatan Yorulmaz, ‘’Klima doğru biçimde kullanılmadığında ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır’’ dedi.

Klimadan çıkan soğuk havanın doğrudan insana çarpması ile ciddî soğuk algınlığı ortaya çıkabildiğini belirten Yorulmaz, şunları kaydetti: ‘’Çok sıcaktan ve terliyken klimalı ortama geçmek, vücut ısısını birden bire düşürerek kas ağrılarına neden olabilmektedir. Klimalar, ortamdaki nemi kurutarak üst solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Bakımı yapılmayan klimalarda üreyen mikroplar, yaşlılarda ve çocuklarda ölümle sonuçlanan hastalıklara neden olabilir. Klima, ortamdaki nemi kurutarak burun ve solunum yollarını koruyan mekanizmayı bozmaktadır. Klimalar bilinçsiz kullanıldığında özellikle kas romatizması ve kireçlenmesi olanları etkiler.’’

‘’KLİMA ŞİŞMANLATIYOR’’

Prof. Dr. Yorulmaz, Amerika’da yapılan araştırmalara göre, klimaların vücudu belirli bir ısıda tutmayı sağladıkları ve vücudun kendi ısı dengesini kurmasını engellediği için şişmanlığa yol açabildiğini ifade ederek, bunun yanında klimanın, kapalı mekânlarda hareketsiz biçimde daha uzun süre zaman geçirmeye yol açarak da şişmanlatabildiğini söyledi.

/ EDİRNE

04.06.2007


 

Matematik hiç bu kadar komik olmamıştı

Konya’da bir beldedeki ilköğretim okulunda görev yapan sınıf öğretmeni, çocuklara bölme işlemini kolay yoldan öğretebilmek için 15 öğrenciyle ‘’Paypay’’ adlı 45 dakikalık bir eğitici komedi filmi çekti.

Konya’nın merkez Karatay ilçesine bağlı İsmil beldesindeki Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda sınıf öğretmenliği yapan Harun Karaca, yaptığı açıklamada, matematikte 4 işlemden en zor kavranılanın bölme işlemi olduğunu belirtti.

Bölme işlemini öğrencilere eğlenceli yoldan anlatabilmek ve matematiği sevdirebilmek için bir film çekmeye karar verdiğini ifade eden Karaca, film ile bölme işlemini görselleştirmek istediğini anlattı.

Karaca, Türkiye’de ilköğretimde okuyan çocukların büyük kısmının matematiğe karşı antipati duyduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

‘’İnsan antipati duyduğu şeye karşı ilgisiz kalıyor ve o konuyla uğraşmak dahi istemiyor. Biz Türkiye’de ilk kez çektiğimiz 45 dakikalık filmle, matematiğe karşı oluşan bu antipatiyi kırmaya çalıştık. Filmde bölme işleminin felsefesi verildi. Çok renkli masalımsı formatta harika bir çocuk filmi oldu.’’ Eğitim, komedi ve macera türünde bir film olan Paypay’ın senaryosu da dahil olmak üzere 6 ay içinde tamamlandığını anlatan Karaca, filmde okuldaki 15 öğrencinin oynadığını ve yaklaşık 10 bin YTL’ye mal olduğunu bildirdi.

/ KONYA

04.06.2007


 

Yangında köpük sudan daha etkili

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, “Bu yıl yangına müdahalede uçaklar aracılığıyla köpük de kullanacağız. Çünkü bir defa atılan köpük, uçakla 5 defa atılan sudan daha etkili oluyor” dedi.

Genel Müdür Kahveci, Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçelerindeki orman yangını söndürme ekiplerini denetledi.

Bodrum-Milas havalimanına Orman Genel Müdürlüğüne ait helikopterle gelen Genel Müdür Osman Kahveci, yangına müdahale amacıyla kiralanan C-125 tipi 2 amfibik yangın söndürme uçağında incelemelerde bulundu. Uçaklarda görev yapan Türk ve İtalyan pilotlarla görüşen Kahveci, uçakların özellikleriyle ilgili bilgi aldı.

Bu yıl Türkiye genelinde çıkan yangınlarda yaklaşık bin hektarlık alanın zarar gördüğünü belirterek, şöyle konuştu: ‘’Bu alanların 800 hektarlık bölümü çalılık ve makilik alan. 200 hektarlık bölümü ise ormanlık alan. Yangınlara müdahale amacıyla kiralanan amfibik uçakların her biri 5.5 ton su atıyor. Bu yıl ayrıca yangına müdahalede uçaklar aracılığıyla köpük de kullanacağız. Çünkü bir defa atılan köpük, uçakla 5 defa atılan sudan daha etkili oluyor. Köpük ve suyu aynı anda kullanarak yangına etkili müdahale edeceğiz’’ diye konuştu.

/ BODRUM

04.06.2007


 

Yeşilay’dan uluslar arası bağımlılık kongresi

Yeşilay’ın düzenlediği “I. Yeşilay Uluslar arası Bağımlılık Kongresi” İstanbul The Marmara Oteli’nde 28-31 Mayıs tarihlerinde üç gün süren bir organizasyonla gerçekleştirildi.

Bilimsel Kurul Başkanlığını Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu’nun yaptığı kongreye, Finlandiya, İrlanda, Hindistan, Avusturya, Norveç, İngiltere, Almanya, Polonya, Bulgaristan, Pakistan, Sırbistan, Fransa gibi ülkelerden akademisyenler, bilim adamları, sivil toplum örgütü başkanları katılarak tebliğlerini sundular. Türkiye’den ise, çok sayıda uzman katılarak tebliğlerini bundu. Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Av. M. Necati Özfatura yaptığı konuşmada, “Ortalama 2 yılda bir düzenlemeyi hedeflediğimiz bu toplantı, ülkemize ve dünyaya bağımlılıklarla ilgili en son gelişmelerin aktarılmasında önemli bir kaynak özelliği taşıyacak. Biz, toplumsal bilincin doğru bir şekilde, bilimsel bir alt yapıya dayanarak yükselmesini arzu ediyoruz.” dedi. Kongre Koordinatörü ve Yeşilay Genel Sekreteri Ahmet Sırrı Arvas ise, “Bağımlılık kongresinde sunulan tebliğler, belli bir düzenleme yapıldıktan sonra web sitemizde yayınlanacaktır.” dedi.

/ İSTANBUL

04.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004