Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İşgalciler askersiz kaldı

Irak’ta 3 İngiliz askerinin hayatını kaybettiği bildirildi. İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, askerlerin Basra şehrindeki üslerine düzenlenen havan topu saldırısı sonucu öldükleri belirtildi.

Açıklamada, ölen askerlerden birinin Kraliyet Yedek Hava Gücü’ne bağlı 504. Filo’dan, diğer ikisininse Kraliyet Hava Gücü Alayı’na bağlı 1. Filo’dan olduğu kaydedildi.

Bu arada, İngiliz Daily Telegraph gazetesi, İngiltere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Dannatt’ın Irak ve Afganistan’daki savaşların İngiliz ordusunun yedek askersiz kalmasına yol açtığı görüşünde olduğunu yazdı.

Gazete’nin çıkacak olan sayısında Dannatt’ın yazdığı kişisel hatırlatma notundan alıntılara yer verildi. Gazete, kendi internet sitesine gönderilen hatırlatma notunda Dannatt’ın ‘’Umulmadık durumları (ve devam eden operasyonları) karşılamak için yedek kuvvetlerimiz hemen hemen hiç yok. Şimdi umulmadık durumlara tepki verme kapasitemiz hemen hemen hiç yok. Durumu idare edilebilir olarak değerlendiriyorum, ancak bu seviyedeki operasyonların, halkımız, ekipmanımız ve gelecekteki operasyonel kapasitemiz üzerindeki uzun dönemli etkileri beni kaygılandırıyor’’ ifadelerini kullandığına dikkati çekti.

/ LONDRA

22.07.2007


 

Müşerref’ten ikinci cephede ateşkes

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, görevden aldığı Başyargıç İftihar Muhammed Çaudri’nin Yüksek Mahkeme tarafından tekrar eski görevine iade edilmesi kararını tamamen kabul edeceğini söyledi.

Müşerref’in sözcüsü Raşid Kureshi, Pakistan AP ajansına yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme’nin kararına razı olduklarını, saygıyla karşıladıklarını ve hürmet edeceklerini bildirdi.

Pakistan’ın 13 üyeli Yargıçlar Kurulu Başkanı Yargıç Halilürrahman Ramdey, Müşerref’in 9 Mart’ta görevden aldığı Çaudri’ye yapılanların yasal olmadığını söylemiş, başyargıcın dün tekrar eski görevine getirilmesine karar vermişti.

Çaudri’nin 3’e karşı 10 oyla tekrar Yüksek Mahkeme’nin başına getirilmesi Pakistan genelinde coşkuyla karşılandı. Çaudri’nin avukatı Aitaz Ahsan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Başyargıçın tekrar eski görevine getirilmesi bütün ulus için bir zaferdir” dedi.

Başyargıç Çaudri’nin görevden alınması, hukukçuları, muhalefeti ve birçok Pakistanlıyı ayağa kaldırmış, 1999’da darbe ile iktidara gelen Müşerref, siyasî hayatının en büyük siyasî kriziyle karşı karşıya kalmıştı. Çaudri’nin görevden alınmasını protesto eden avukatlar ve Müşerref muhalifleri ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 40’dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Çaudri’nin, anayasa gereğince bu yıl genelkurmay başkanlığını bırakması gereken Müşerref’in bu görevde kalmasına karşı çıkacağı endişesiyle görevinden alındığı iddia edilmişti. Çaudri taraftarları, bazı dosyalar konusunda hükümeti zorlayan bağımsız çizgideki başyargıcın susturulmak istendiğini öne sürmüştü. Görevden alınmasından bu yana Çaudri, adli kararlara siyasetin karışmasına karşı çıkan bir kampanyaya öncülük ediyor.

/ İSLAMABAD

22.07.2007


 

Dick Cheney, ABD Başkanı oldu

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney bugün Beyaz Saray’daki oval ofiste geçerek Başkanlık koltuğuna oturacak. Beyaz Saray basın Sekreteri Tony Snow, Başkan George W. Bush’un rutin kolon kanser tetkiki yaptırması sebebiyle, başkanlık yetkisini yardımcısı Cheney’e birkaç saatliğine devrettiğini söyledi.

ABD Anayasasının 25. maddesi gereği başkanlık yetkisini geçici olarak Cheney’e devredecek olan Bush, kolon kanseri tetkikini Maryland eyaletinde yaptıracağı öğrenildi. Rutin kanser muayenesi sebebiyle Bush’un başkanlık yetkisini devredeceği Cheney de ABD Başkanı olduğu süreyi Maryland eyaletinde bulunan evinde geçirecek. Bush daha önce 29 Haziran 2002’de yine aynı gerekçeyle başkanlık yetkisini yardımcısına devretmişti. Beyaz Saray, Cumartesi günü gerçekleşecek olan başkanlık yetki transferlerinin hangi saatler arasında olacağını açıklamadı. Başkan olmasının öncesinde kolon tümörüne sahip olduğu anlaşılan Bush’un tümörünün kanserojen olmasından endişe edilmiş; ancak 2002 yılındaki yapılan tetkiklerde herhangi olumsuz bir bulguya rastlanmamıştı. Doktorlar 5 yıl içinde yeni bir testi tavsiye etmesi üzerine Bush, test olmak için bugüne yeni bir randevu almıştı.

Yaklaşık 40 yıl önce 1967’de onaylanan Anayasanın 25. maddesine göre yetkilerini geçici olarak devreden ilk ABD Başkanı Ronald Reagan olmuştu. Reagan, kanserojen özellik gösterme aşamasındaki kolon tümörünü 1985 yılında yaptırdığı bir ameliyat öncesi başkanlık yetkilerini devretmiş ve 25. maddeye göre “başkanlık yetkilerini ilk devreden başkan” olarak Amerikan tarihine geçmişti.

/ WASHINGTON

22.07.2007


 

Erbil Valisi: Sınırötesi harekât dostluğumuzu bozar

Irak’ın Erbil şehrinin Valisi Nevzat Hadi, Türk ordusunun bir sınırötesi operasyon yapmayacağına kesinlikle inandığını belirterek, buna gerekçe olarak da “Türk-Kürt dostluğunun üstün gelecek olmasını” gösterdi.

İsrail’in Jerusalem Post gazetesinde yer alan “Türkler kuzey Irak’ta kaybolur” sözlerine açıklık getiren Vali Hadi, bu sözleriyle bölgedeki zor doğal şartları kastettiğini ifade etti. Hadi, Türkiye’nin dostluğuna ihtiyaçları olduğunu ve zor zamanlarında kendilerine kucak açmalarını asla unutmayacaklarını söyledi. Kerkük’ün bir Kürt kenti olduğunu savunan Hadi, Irak Anayasası’nın Kerkük’ün geleceği ile ilgili 140. maddesinin ise uygulanması halinde en çok Türkmenlere yarayacağını kaydetti.

Nevzat Hadi, İsrail’de yayınlanan Jerusalem Post gazetesine verdiği röportajda kendisine atfedilen sözlerini yalanladı. Hadi, “Ben PKK’nın oradan zor çıkarılacağını ve Türk askerinin bölgeye yabancı olduğunu; eğer oraya girerse orada kaybolacağını söyledim. Çünkü orası zor ve dağlık alandır.” dedi. Açıklamasının yanlış yorumlandığını savunan Erbil Valisi Hadi, “Onların geç yansıttıkları bu haberde sözlerimin aynı zamanda yorum yapılarak ve tamamen çarpıtılarak verilmesi beni şaşırttığı kadar da üzmüştür. Ben böyle bir şey demedim. Bu gazete için röportaj yapan kişi, makamımda bana Fransız bir gazeteci olduğunu söyledi. Ben İsrailli bir gazete için gelen birisi ile görüşmedim. Ben Türkiye’den döneli daha bir hafta olmadı. Böyle bir sorun varsa aramızda be oraya nasıl ziyaret ederim.” diye konuştu.

/ ERBİL

22.07.2007


 

Tony Blair, Neron’a benzetildi

Orta Doğu Dörtlüsü üyelerinin, grubun temsilcisi Tony Blair’le Lizbon’da yaptığı toplantı da gazetelerde dür sabah irdelenen haberler arasında yer alıyor.

Guardian, Arap basınının Blair’in Orta Doğu temsilciliği görevine başlamasına ilişkin yorumları okurlarına aktarıyor.

‘Mısır’ın haftalık El Ahram Weekly gazetesi yazarı Celal Nasır, Blair’in Orta Doğu konusunda görevlendirilmesini ‘felaket bir tercih’ olarak nitelerken, Lübnan’da yayımlanan Daily Star gazetesinde yazan Rami Huri’ye göre, Blair’in Arap-İsrail barışı için özel temsilciliğe atanmasının ‘Roma’yı yakan imparator Nero’nun; Roma İtfaiye Müdürlüğü’ne atanmasından farkı yok.’ Guardian Quartet olarak adlandırılan Orta Doğu Dörtlüsü’nün Hamas’ın muhatap alınmamasında ısrarcı olduğuna dikkat çekerken, Financial Times yazarlarından Philip Stephens’e göre, Blair’in Hamas’la görüşmesi gerek.

“Görüşmekle pazarlık arasında bir ayrım vardır. Ve görüşme pazarlık için bir zemin bulunup bulunmadığını anlamaya yardımcı olur. Bu görüşmelerin sonuç vermemesi yüksek ihtimal. Ancak Orta Doğu Dörtlüsü, Hamas’tan görüşmelere başlamak için aslında pazarlık sürecinin parçası olan şartları dayatamaz.’’ “Blair’in önünde, Kuzey İrlanda deneyimi var. IRA’ya Kuzey İrlanda’nın varolma hakkını tanıması şartı getirilmemişti. Ayrıca örgütün şiddeti reddetmesi de, 10 yıl süren görüşmelerin başında değil sonlarına doğru ortaya çıkmıştı. İstihbarat servislerinin rolü, düşmanları tanımak, diplomatlarınki ise, onlarla konuşmaktır.’’

/ LONDRA

22.07.2007


 

Clinton Afrika’ya yardıma çağırdı

Eski Amerikan başkanlarından Bill Clinton, Afrika’ya yardımların artırılmasını istedi.

Malavi’nin Neno kasabasında büyük bir hastanenin açılışında konuşan Clinton, “Daha fazlasını yapmalıyız. Bizim bu projeyle yaptığımız şey, zenginlere ve bütün hükümetlere dünyanın bu en yoksul insanlarına daha fazla yardım eli uzatmanın ve onların hayat standardını yükseltmenin mümkün olduğunu göstermek” dedi.

Neno’daki 80 yataklı ultra-modern hastane, Clinton Vakfıyla İskoçyalı milyarder Tom Hunter tarafından yaptırıldı. Hunter de konuşmasında, Malavi ve Ruanda’ya 10 yıl içinde 100 milyon dolarlık yardımda bulunacağını belirtti.

/ NENO

22.07.2007


 

New York, ev sahipliğine hazırlanıyor

Amerika’nın New York şehrinin, Başkan George Bush tarafından teklif edilen Ortadoğu Barış Konferansına ev sahipliği yapabileceği belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Eylül ayında toplanması beklenen konferansın New York’ta yapılabileceğini söyledi.

Başkan George Bush, Pazartesi günü Ortadoğu’da barış için uluslar arası bir konferans toplanması çağrısında bulunmuştu. Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice, bu ay sonunda, Arap meslektaşlarıyla bir araya gelerek, konferansın yerini ve tarihini belirleyecek.

/ NEWYORK

22.07.2007


 

Taliban, Alman rehinelerden ikincisini de öldürdü

Afganistan’da Taliban’a bağlı eylemciler, ikinci Alman rehineyi de ilkinin öldürülmesinden iki saat sonra öldürdüklerini duyurdu.

Taliban’ın sözcülerinden Muhammed Kari Yusuf, yabancı bir haber ajansına, bilinmeyen bir yerden uydu telefonuyla yaptığı açıklamada, ikinci Alman rehineyi de öldürdüklerini bildirdi.

Taliban, Alman askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi için bugün öğlene kadar süre tanımıştı. Taliban ayrıca, Afgan hükümetinin tutuklu bütün savaşçılarını serbest bırakmasını istiyor.

/ KABİL

22.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004