Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bankacılardan risk uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Beklenti Anketi’ne katılan bankaların üst düzey yöneticileri, seçim harcamaları sebebiyle bütçe açığı ve risklerin artması uyarısında bulundular.

BDDK, Temmuz 2007 Bankacılık Sektörü Yönetici Kesimi Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı. Sekizincisi yapılan ve Temmuz-Eylül 2007 dönemine ait beklentileri içeren çalışmada 91 üst düzey banka yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirildi. Ankette, sektörü en fazla etkileyecek faktör olarak Genel Seçimler sebebiyle siyasi faktörler görülmekle beraber, siyasi gelişmelerden dolayı olumsuz bir beklenti bulunmadığı tesbit edildi.

Seçim harcamaları sebebiyle bütçe açığı uyarısında bulunan banka yöneticileri, faizlerin düşeceği beklentisini aktardı. Banka yöneticileri, risklerin artmasını beklemekle birlikte, bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü ve kârlılığının da artacağını ifade ettiler.

Toplam borç 341.5 milyar YTL

Merkezi Yönetim toplam borç stoku 30 Haziran itibariyle 341.5 milyar YTL olarak gerçekleşti. Hazine’den yapılan açıklamaya göre, toplam borç stokunun 222.3 milyar YTL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsinden, 117.5 milyar YTL tutarındaki kısmı döviz cinsinden ve geriye kalan 1.6 milyar YTL tutarındaki kısmı ise dövize endeksli borçlardan oluştu. 2007 Haziran sonu itibariyle toplam borç stokunun yüzde 54.1’i iç piyasaya, yüzde 20.2’si ise kamu kesimine olan iç borçlardan oluşurken, dış borçların ağırlığı yüzde 25.7 olarak gerçekleşti.

Hazine, 117,8 milyon dolar dış borç ödeyecek

Hazine gelecek hafta 117,8 milyon dolar genel bütçe ve hazine garantili dış borç servisi yapacak. Hazine haftanın en büyük dış borç geri ödemesini 98,2 milyon dolar ile 24 Temmuz Salı günü yerine getirecek. Hazine, 23 Temmuz’da 1,9 milyon dolar, 25 Temmuz’da 15,6 milyon dolar, 26 Temmuz’da 0,4 milyon dolar ve 27 Temmuz’da 1,7 milyon dolar dış borç geri ödemesi gerçekleştirecek.

/ ANKARA

22.07.2007


 

Kuraklık kaliteyi düşürecek

Ülke genelinde hububat hasadının büyük bölümünün tamamlandığı, kuraklık dolayısıyla üretim ve kalitenin düşük olması sebebiyle fiyatların yükselişe geçtiği belirtilerek, ürününü bugüne kadar satmayan çiftçiye ‘’dayanabildiğin kadar dayan’’ tavsiyesinde bulunuldu.

Buğday fiyatlarının yükseldiği belirtilerek, ürününü bugüne kadar satmayan çiftçiye ‘’dayanabildiğin kadar dayan’’ önerisinde bulunuldu.

Adana’nın Merkez ilçe Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle hububat rekoltesinde yüzde 15’e varan düşüş yaşandığını söyledi. Ülke genelinde hububat hasadının büyük bölümünün tamamlandığını belirten Girmen, üretim ve kalitenin düşük olması sonucu, fiyatların son bir ayda önemli ölçüde yükseldiğini ifade etti. Girmen, hasat döneminde Çukurova’da 38 YKr olan birinci kalite buğdayın fiyatının 45 YKr’ye, Ankara’nın Polatlı ilçesinde ise 40 YKr olan fiyatların 48 YKr’ye yükseldiğini bildirdi. ‘Buğday ithalatı yapılacak fiyatlar yeniden düşecek’ denilerek çifçinin ürkütüldüğünü savunan Girmen, küresel ısınma sebebiyle dünya borsalarında da fiyatların yükseldiğini ve ithalatın cazip gözükmediğini iddia etti. “Bu sebeble üreticinin deposundaki buğdayı satmayarak dayanabildiği kadar dayanmalı” diyen Girmen, buğdayın 50 YKr’yi bulabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

/ ADANA

22.07.2007


 

“Nükleer enerji zorunluluk haline geldi”

Ankara Ticaret Odasının (ATO) hazırladığı ‘’Nükleer Enerjide Acil Durum’’ konulu raporda, Türkiye için nükleer santralın tercih değil, zorunluluk haline geldiği öne sürüldü.

ATO’nun Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı verilerinden yararlanarak hazırladığı rapora göre, 2007 Mart ayı itibariyle, dünyada 31 ülkede ticarî olarak işletilmekte olan 435 nükleer santral bulunuyor. Hindistan’da 7, Rusya’da 5, Çin’de 5, Bulgaristan’da 2, Tayvan’da 2, Ukrayna’da 2, Arjantin, Finlandiya, İran, Japonya, Kore, Pakistan ve Romanya’da birer adet olmak üzere toplam 30 nükleer santral inşaatı da devam ediyor. Dünyada işletilmekte olan nükleer santrallerin toplam kapasitesi 368 bin 744 MWe (megavat elektrik gücü). Nükleer enerji, dünya elektrik talebinin yaklaşık yüzde 16’sını karşılıyor. Bir başka ifade ile dünya üzerinde her 6 ampulden biri nükleer enerji ile yanıyor. Nükleer santral sayısında, ABD başı çekiyor. 103 nükleer santrali bulunan ABD’yi 59 santral ile Fransa izliyor. 55 santral ile Japonya üçüncü, 31 santral ile Rusya dördüncü sırada bulunuyor.

Türkiye’de ise 5 MW ve 250 KW gücünde iki adet araştırma reaktörü bulunuyor. İlkini TAEK ile Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi, ikincisini ise İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü işletiyor.

Türkiye’nin elektriğin yüzde 46,6’sını yerli, yüzde 53,4’ünü ithal kaynaklardan elde ettiği ve artan talebi karşılamak için her yıl 12-13 milyar kilowat saatlik elektrik üretmek zorunda olduğu belirtilen raporda, ülkenin yüzde 70 oranında dışa bağımlığı da dikkate alındığında nükleer santral kurmanın, tercih değil zorunluluk haline geldiği öne sürüldü.

/ ANKARA

22.07.2007


 

Esnaf ve sanayiciye yeni tanım

Esnaf ve sanatkâr ile tacir ve sanayiciler, yeniden tanımlandı. Resmi Gazete’de yayınlanarak, yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararında, yeni tanımlamada Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulu Kararları esas alındı.

Buna göre, Koordinasyon Kurulunun tesbit edeceği ve Resmî Gazete’de yayımlanacak esnaf ve sanatkar meslek kollarına dahil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedeni çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilen ve işletme hesabına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunanlardan Vergi Usul Kanunundaki nakdi limitleri aşmayanlar esnaf ve san'atkâr sayılacak. Bu kişiler, esnaf ve san'atkâr sicili ile esnaf ve san'atkârlar odalarına kaydedilecek.

Esnaf ve san'atkâr siciline kayıtlıyken, daha sonraki yıllarda yıllık alış ve satış tutarları veya gayri safi iş hasılatı, esnaf ve san'atkâr sayılma hadlerine aşanlar, kendileri istemedikçe ticaret siciline ve dolayısıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki odalara kayıt için zorlanamayacak. Bunlardan yıllık alış veya satış tutarları ya da gayrisafi iş hasılatı esnaf ve san'atkâr sayılma hadlerinin 6 katını aşanların kayıtları ise esnaf ve san'atkâr sicili kanalıyla ticaret siciline aktarılacak.

Karar uyarınca, Vergi Usul Kanununa istinaden 1. sınıf tacir sayılan ve bilânço esasına göre defter tutanlar ile işletme hesabına göre defter tutarlar ve esnaf grubunun dışında kalanlar, tacir ve sanayici olarak nitelendirilecek. Bu kişiler ticaret siciline ve TOBB bünyesindeki odalara kayıtlı olacak.

/ ANKARA

22.07.2007


 

Türk Telekom’dan yeni tarife

Türk Telekom’un yeni tarifesi yürürlüğe giriyor. Danıştay 13. Dairesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararı sebebiyle yürürlüğe giren tarifeye göre, StandartHATT’ta şehir içi ücretlerinde yüzde 16, HesaplıHATT’ta ise yüzde 10 indirime gidildi.

Türk Telekom’un yeni tarifesi bugün yürürlüğe girdi. Yeni tarifelerin 21 Temmuz’dan itibaren uygulanacağı belirtilen Türk Telekom, açıklamasında, Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanan tarife ile uzak mesafe (şehirler arası-milletler arası-GSM aramaları) görüşme ücretlerindeki yüzde 55’ten yüzde 60’a varan indirimlerin korunduğu, buna ek olarak StandartHATT’ta şehir içi ücretlerinde yüzde 16 oranında yeni indirimler yapıldığı belirtildi. HesaplıHATT’taki şehir içi indirim oranının ise yüzde 10 olacağı kaydedilen açıklamada, daha önceki tarifelerde bulunmayan, ancak 1 Mart tarihli tarifeyle yeni getirilmiş olan StandartHATT’taki bedava gece kontörü uygulamasına son verildiği ve HesaplıHATT’ta uygulanan bedava kontör sayısının 100’e indirildiği bildirildi.

Buna karşılık, müşterilerin talepleri doğrultusunda HesaplıHATT’taki gece kontörlerinin kullanımının yıl sonuna kadar uygulanmak üzere akşam saat 22.00’den 20.00’ye çekildiği, böylece bedava kontörlerin kullanımının daha uygun hale getirildiği kaydedildi.

“Yeni telefon tarifesi onaylanmamalı“

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Türk Telekom’un Ağustos ayında uygulamaya koymak istediği “yeni” fiyat tarifelerinin, Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanmaması gerektiğini bildirdi. TELKODER, yeni tarife onaylanırsa, “iptal istemiyle” mahkeme sürecini yine başlatacağını duyurdu. TELKODER tarafından yapılan açıklamada, aylık sabit ücretteki yüzde 24’lük artışın aynen korunması, şehirler arası/uluslar arası görüşmelerde ciddî indirim yapılırken şehiriçi görüşmelerde artış yapılması ve indirim ile zammın aynı tarifede yer almasının, Türk Telekom’un, Yürütmeyi Durdurma Kararı’nı umursamadığının göstergesi olduğunu savundu. Açıklamada, “Aynı şekilde, ücretsiz kontör karşılığı konuşma zamanlarına sınırlama getirme “gizli zam” anlamını taşımakta, şehirlerarası görüşmelerde “indirimli tarifeyi” kullanma hakkı kullanıcıların elinden alınmaktadır. Telekomünikasyon Kurumu, onay vermeden önce bu haksız uygulamayı mutlaka dikkate almalıdır” denildi.

/ İSTANBUL

22.07.2007


 

Üsküdar’daki arazi Güneri İnşaat’ın

Karayolları Genel Müdürlüğünün Anadolu yakasında bulunan 95 bin 939 metrekarelik arazi ihalesinde en yüksek teklif, Güneri İnşaat’tan geldi.

Güneri İnşaat, Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının portföyünde bulunan Karayollarına ait arazinin, hasılat paylaşımı yöntemiyle gerçekleştirilecek konut projesi ihalesine katılan firmalar içinde, 344 milyon YTL toplam hasılat ve 137 milyon YTL idare payıyla en yüksek teklifi verdi.

Emlak Konut GYO yönetiminin ihaleyi onaylamasının ardından, Güneri İnşaat, 1/1000’lik planları onaylatacak. Ayrıca şirket imar ve inşaat izni alacak. Kısmen deniz manzaralı olan arsanın planlarının SİT Kurulu tarafından da onaylanması gerekiyor.

1/5 binlik plan onaylı arsaya 60 bin metrekare inşaat yapılabilecek. Şirket, konutların metrekaresini 5 bin 700 YTL’den satacak.

/ İSTANBUL

22.07.2007


 

Geçici işçiler 3 ay içinde yerleştirilecek

Geçici işçilerin kadroya geçirilmesi projesinde ikinci aşama tamamlandı. Sözleşmeli olacak personelin tavan ücretleri ise devlet memurlarının Temmuz zammına paralel yüzde 3 ile 4 oranında zamlanıyor.

Kamu kuruluşlarının, sürekli işçi ya da sözleşmeli kadrosuna alınacak geçici işçilerle ilgili teklif verme süresi önceki akşam sona erdi.

Kuruluşların kadro tekliflerinin iletilmesinin ardından Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı’nca oluşturulacak komiteler, gelen teklifleri inceleyecek. Uygun görülen teklifler onaylanacak ve yeni kadrolar vize edilecek. Bu işlemin ardından onay dosyaları hemen ilgili kuruluşlara gönderilecek. Kamu kuruluşları da, vizelere göre yeni atama işlemlerini gerçekleştirecek. Böylece 218 bin 733 geçici işçi, en geç 3 ay içinde sözleşmeli ya da sürekli işçi statüsüyle istihdam edilmeye başlanmış olacak.

/ ANKARA

22.07.2007


 

İmarzedelere 60 gün içinde ödeme

İmar Bankası’ndan bono satın almış olan yaklaşık 22 bin İmarzedeye yapılacak ödeme için gereken Bakanlar Kurulu Kararı çıktı.

Toplam 1 milyar YTL’nin üzerinde tutması beklenen ödeme için, 20 gün içinde başvurular alınacak. Ödeme 60 gün içinde yapılacak. Bonolar için 19 Ocak 2004’ten başlamak üzere Tüketici Fiyatları Endeksi’ne göre faiz işletilecek. Bakanlar Kurulu’nun, İmar Bankası’nca Devlet İç Borçlanma Senedi satışı adı altında toplanan tutarların ödenmesine ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

/ ANKARA

22.07.2007


 

Boydak 6 şirketi ile ISO 500 listesinde

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde, Boydak Holding 6 firması ile yer aldı.

Geçen yıl listede 91. Sırada yer alan Hes Kablo 2006 yılında gerçekleştirdiği hızlı büyümesi ile bu yıl listede 70. sıraya yükseldi. Listede Merkez Çelik 98., Boytaş Mobilya 115., İstikbal Mobilya 231., Boyteks Tekstil 372., Form Sünger ise 496. sırada yer aldı.

Türkiye’nin istihdam oluşturan ilk 50 kuruluşu listesinde ise Boytaş Mobilya 22. sırada, Merkez Çelik ise 29. sırada bulunuyor. Ayrıca Merkez Çelik, Boytaş Mobilya ve İstikbal Mobilya ile Boydak Holding, Türkiye’nin en büyük ilk 10 mobilya sanayi kuruluşu arasında 3 ayrı firması ile yer alıyor.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, “Yarım asır öncesinde babalarımızın çabası ile bir atölyede temelleri atılan Boydak Holding’i her yıl Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında görmek bizim için büyük bir gurur kaynağı olmuştur. Boydak Holding şirket ve markaları Türkiye’ye yayılan güven ve kalite unsuru ile birleşen bir yapıda günden güne daha çok ilerlemektedir.”dedi. Hacı Boydak, “Hedefimiz bize büyük bir onur veren bu unvanı önümüzdeki dönemde de koruyarak, Türkiye’ye istihdam ve katma değer oluşturan yatırımlarımıza hız kesmeden devam etmektir” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

22.07.2007


 

BONET’ten yeni et ürünleri

Bonet, ürün yelpazesine eklediği; Bonet Dana Burger, Bonet Adana Köfte, Bonet Kuzu Çöp Şiş ve Bonet Kuzu Beyti’yi tüketicilerin beğenisine sundu.

Türkiye’de kırmızı etin güvenilir isimlerinden BONFİLET firması, kalite ve başarı çizgisini, taze et markası Bonet’in yeni ürünleriyle yükseltmeye devam ediyor. Bonet, düzenlediği toplantı ile yeni ürünleri olan Bonet Dana Burger, Bonet Adana Köfte, Bonet Kuzu Çöp Şiş ve Bonet Kuzu Beyti’yi tanıttı. Bonet Koruma Çemberi güvencesinde tüketiciye sunulan ürünler, pratik hazırlanabilme imkanı da sağlıyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

22.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004