Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Dünyanın çatışmaya tahammülü yok

Avrupa Konseyi Parlamento Meclisi Başkanı Rene van der Linden, ne Avrupa’nın, ne de dünyanın medeniyetler arası bir çatışmaya girmeye tahammülü olmadığını söyledi. Kültürel ve Dinler arası Diyalog Konferansında konuşan Linden, “Dinler ve kültürler arası diyalog zamanımızın önemli olaylarından biridir. Politikacılar bu konuya öncelik vermelidir” dedi.

Avrupa Konseyi Parlamento Meclisi Başkanı Rene van der Linden, ne Avrupa ne de dünyanın medeniyetler arası bir çatışmaya girmeye müsait olmadığını söyledi.

Pan-European Cooperation’ın Kültürel ve Dinler arası Diyalog başlığı altında geçtiğimiz ay Sen-Petersburg’da yaptığı Uluslararası Konferans’ta, Linden, “ne Avrupa ne de dünya medeniyetler arası bir mücadeleye girmeyi kaldıramaz. Dinler ve kültürler arası diyalog zamanımızın önemli olaylarından biridir. Politikacılar bu konuya öncelik vermelidir” dedi.

“Dinle beraber çalışarak; paylaşılan değerlerin, insan hayatına saygı duyarak ve insani değerler üzerinde durarak savunulması gerektiğini” belirten Linden, kiliselere Avrupa Konseyi tarafından resmî bir statü verilmesi teklifini yineledi.

“Kiliselerin ve diğer dinî kurumların, kendi ahlâkî ve etiksel vaatlerine ve değerlerine göre sivil toplumda ve geçerli demokratik partnerleriyle birlikte aktif birer oyuncu olmaları gerektiğini” vurgulayan Linden, yapılacak olan daha geniş kapsamlı kültürel ve dinler arası bir müzakereden sonra parlamentonun dini kurumlara yeni bir statü verilmesi taraftarı olacağından emin olduğunu söyledi.

Rene van der Linden şunları söyledi:

“Parlamento Meclisi, Avrupa Konseyi içinde kültürel ve dinler arası diyalog için doğal ve ayrıcalıklı bir açık oturumdur. Parlamento üyelerimiz, toplumların ve kültürlerin geniş kesimlerinden geliyor ve çoğu dünyadaki inananların çoğunu temsil ediyorlar. Meclisin başkanı olarak ben bu potansiyeli yetkim altında, kültürel ve dinler arası diyaloğa öncelik vermede kullanmak istiyorum.”

Kemal BENEK / ANKARA

22.07.2007


 

42.5 milyon seçmen

Türkiye, bugün 23. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gidiyor. 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak. Vatandaşlar, seçmen bilgi kâğıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Seçmen bilgi kâğıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Oy verme işlemi doğu illerinde 07.00-16.00, batı illerinde ise 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.

Vatandaşlar, seçmen bilgi kâğıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Seçmen kâğıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri geçerli kimlik belgeleriyle (nüfus kâğıdı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.

Belediyeler ile köy ve mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik bilgileri geçerli olmayacak. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oyunu kullanamayacak.

Seçmenler, YSK’nın ‘’www.ysk.gov.tr’’ internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.

Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00 saatleri arasında, bu illerin dışında kalan diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. Seçim günü, sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sıra ile birer birer alınacak.

Gebeler, hastalar, özürlüler ve yaşlılar sırada bekletilmeden oylarını kullanabilecek.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerine de bugün sandık konulacak.

14 SİYASî PARTİ, 699 BAĞIMSIZ

Seçime 14 siyâsî parti katılacak. 85 seçim bölgesinin bulunduğu seçimde, 699’u bağımsız, toplam 7394 aday yarışacak.

Çekilen kura sonucu siyâsî partiler, birleşik oy pusulasında sırasıyla; Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi olarak yer alacak.

İlk kez bağımsız adayların isimleri de birleşik oy pusulasında bulunacak. Pusulaların üst bölümünde siyâsî partilere, alt ve yan bölümlerinde bağımsız adayların isimlerine yer verilecek.

Bağımsız aday sayısı fazla olan illerde büyük zarflar, diğer illerde normal boyuttaki zarflar kullanılacak.

OYLARIN TASNİFİ

Sandıklar, sandık seçmen listesindeki seçmenlerin tamamı oy kullanmış olsalar dahi, oy verme için belirlenen sürelerin bitiminden önce açılamayacak.

Oy verme için belirlenen sürelerin bitiminde sandık başında bekleyen varsa, bunların sayımı yapılarak hepsinin oy kullanması sağlanacak.

YSK’nın belirlediği esaslara göre, hangi seçmen tarafından atıldığı belli olacak şekilde imza, mühür veya işaret taşıyan, arkasında sandık kurulu başkanlığının mühürü bulunmayan oy pusulalarının yanı sıra hiçbir yerine ‘’evet’’ ve ‘tercih’’ mühürü basılmamış oy pusulaları geçersiz sayılacak. Birden fazla siyâsî partiye ayrılan alana basılmış veya taşmış ‘’evet’’ veya ‘’tercih’’ mühürlü oy pusulaları da geçersiz olacak.

/ ANKARA

22.07.2007


 

Seçim günü yasakları

Propaganda dönemi, siyasî partilerin radyo ve televizyonda dün yaptıkları son konuşmalarla saat 18.00’de sona erdi. Bu saatten bugün saat 21.00’e kadar yayın yasağı uygulanacak.

Milletvekili seçiminin yapılacağı bugün sabah saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılmayacak, içkili yerlerde umumî mahallerde alkollü içki verilmeyecek, içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün umumî eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Bugün sabah saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse silah taşıyamayacak, saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Bugün saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. Yüksek Seçim Kurulunca gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

22.07.2007


 

Oy kullanırken dikkat!

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’a göre, oy verme günü seçmenler belirlenen yasaklara uymamaları halinde uymamaları durumunda alacakları cezalar şöyle:

*Haksız oy temin edenlere 1 yıldan 3 yıla hapis cezası,

*Seçmenin oyunu kullanmasına engel olanlara 1 yıldan 4 yıla hapis cezası,

*Sandık başında oy verme yönünden kendisine yükletilen ödevleri ihtara rağmen yapmayan seçmenler 500 liradan bin liraya kadar hafif para cezası,

*Oyunu kullandıktan sonra ihtara rağmen sandık başından ayrılmayan veya herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunan veya bunlara teşebbüs edenler 3 aydan 1 yıla hapis cezası,

*Oy verme sırasında seçme yeterliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs edenler veya verenler 2 yıldan 5 yıla hapis cezası,

*Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya verenlere 3 yıldan 5 yıla hapis cezası,

*Bir sandıkta oy verdikten sonra başka bir sandıkta oy vermeye teşebbüs eden veya veren kimselere 3 yıldan 5 yıla hapis cezası.’’

22.07.2007


 

Tatilci seçmenler dönüyor

Ege ve Akdeniz sahillerinde tatillerini geçiren çok sayıda vatandaş, bugün yapılacak seçimler sebebiyle oy kullanmak için dönüş yolcuğuna başladı.

Edinilen edindiği bilgiye göre, tatil köyü, otel ve yazlıklarındaki tatillerini yarıda kesen seçmenleri taşıyan yolcu otobüsleri ile otomobiller, Çanakkale güzergâhını kullanarak, Trakya Bölgesi’ne geçiş yapıyor. Otobüs ve otomobiller İskele Meydanı’nda uzun kuyruklar oluştururken, Çanakkale-Eceabat arasında yolcu ve araç taşıyan araba vapurları, sefer saatini beklemeden seferlerini sürdürüyor.

/ ÇANAKKALE

22.07.2007


 

YSK Başkanı Aydın: Seçime hazırız

Hakan Der - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, seçime her yönüyle hazır olduklarını belirterek, bütün seçmenleri oy vermeye çağırdı.

Aydın, yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 aydır süren seçim takviminin, oy oy verme işlemiyle sonuçlanacağını hatırlattı. Seçim hazırlıklarının tamamlandığını, il ve ilçe seçim kurullarından herhangi bir eksikliğin iletilmediğini anlatan Aydın, ‘’Seçime her yönüyle hazırız. Oy verme işlemleri güven içinde yapılacaktır’’ dedi.

Seçime katılımın yüksek olmasını temenni ettiğini dile getiren Aydın, ‘’Tüm seçmenleri oy vermeye çağırıyorum. Bu bir vatandaşlık görevidir. Seçmenler, ülkeyi ve dolayısıyla kendisini yönetecek kişiyi seçecek. Herkes bir anlamda, oylarıyla yönetimde söz sahibi olmalı’’ diye konuştu.

/ ANKARA

22.07.2007


 

Başörtülüler çözüm bekliyor

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformunun Abdi İpekçi Parkında her hafta yaptığı “başörtüsüne özgürlük” eylemlerinin 76. haftasında konuşan Esra Duru, “Çözüm için direndik ve bekledik. Artık hayal kırıklığı değil sorunlarımıza çözüm bekliyoruz” dedi.

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformunun Abdi İpekçi Parkında her hafta yaptığı “başörtüsüne özgürlük” eylemlerinin 76. haftasında konuşan KADBİR’den Esra Duru, haksız ve hukuksuz başörtüsü eylemini bir kez daha kınadıklarını belirterek, yasakçıların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Yasak bitene kadar direneceklerini söyleyen Duru, verilen mücadelenin hak kapsamında olduğunu hatırlatarak, “Maddî/dünyevî bir çıkarımız yok” dedi. Kurulacak olan yeni hükümete uyarılarda bulunan Duru, Allah’ın emri başörtüsü yasağının, İHL’leri hedef alan katsayı probleminin, Kur’ân Kursları önünde bulunan yasak ve kısıtlamalarının, YÖK zulmünün son bulmasını istedi. Bugüne kadar beklediklerini ve uyarılarda bulunduklarını belirtti. Duru, “Çözüm için direndik ve bekledik. Artık hayal kırıklığı değil sorunlarımıza çözüm bekliyoruz” dedi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

22.07.2007


 

Türkiye, Avrupa için gerekli

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, dengeli ve demokratik bir Türkiye’nin Yunanistan’ın da bulunduğu coğrafya ile beraber Avrupa için gerekli olduğunun altını çizdi.

AB Haber’e göre, Bakoyanni, haftalık New Europe dergisine verdiği mülakatta Avrupa Birliği’nin (AB) Reform Anlaşması, Kosova ve Türkiye konularında görüşlerini açıkladı. Bakoyanni, AB’nin amacının uluslar arası konularda tek ses olabilmek olduğunu ve bu anlamda Reform Anlaşmasının bunu gerçekleştirmek için atılmış önemli bir adım olarak görüdüğünü belirtti.

Türkiye hakkında ki görüşlerini de açıklayan Bakoyanni, Türkiye de mevcut geleneksel ve muhafazakâr AKP hükümetinin Avrupa ile olan ilişkileri ilerletmek yönündeki çabalarına karşın Türkiye’deki seküler siyasî gücün ve ordunun tepkileri ile karşılaştığını ve bunun bir paradoksa sebep olduğu yönündeki bir soruya da bu konuda önyargılı olunmaması gerektiğini, dengeli ve demokratik bir Türkiye’nin Yunanistan’ın da bulunduğu coğrafya ile beraber Avrupa için gerekli olduğunun altını çizdi.

“TAM UYUM, TAM ÜYELİK”

Dora Bakoyanni, Türkiye’nin dolambaçlı ve zor bir yoldan geçeceğini ve kendisinin Türkiye’nin bu uzun yol sonucunda demokratik değerlerin kazanılacağı konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelerde istekli olmasının ama bu isteğe karşı Avrupa’dan açık ve beklenen bir cevap gelmemesi konusunda başka bir soruya cevap veren Bakoyanni, ‘’Yunanistan’ın Türkiye’nin üyeliğine desteği kesin ve mesajları da acıktır. Tam uygunluk (AB reformlarına tam uyum) eşittir Tam üyeliktir. Şüphesiz bölgesi ve Avrupa için büyük önemi bulunan, coğrafi öneme ve büyük ekonomik potansiyele sahip olan bir Türkiye’ye desteklerimizin yorulmadan ifade edilmesi gerekiyor’’ diye konuştu.

Türkiye’nin, AB’ye kurumsal, politik ve ekonomik uyumu için çaba sarf etmesi gerektiğine işaret eden Bakoyanni, üyelik şartlarının bütün Avrupa ülkeleri tarafından gerçekleştiğini, yüksek standartların yakalanması için sürekli çalışıldığını ve bunu yapmanın AB vatandaşlarına ödenmesi gereken bir borç olduğunu da sözlerine ekledi.

/ BRÜKSEL

22.07.2007


 

Polise roketli saldırı

Terör örgütü PKK üyeleri, Hakkari’nin Şemdinli ilçesi girişindeki polis noktasına roketli saldırı düzenledi. Saldırıda, 2 polis memuru hafif yaralandı.

Alınan bilgiye göre, gece saatlerinde terör örgütü PKK üyeleri tarafından, Şemdinli girişindeki polis noktasına roketli saldırı düzenlendi. Saldırıda hafif yaralanan 2 polis memuru, Şemdinli Devlet Hastanesindeki tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin yakalanması için bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldığı bildirildi.

YOLA DÖŞENEN BOMBA İMHA EDİLDİ

Bu arada, güvenlik güçleri, Şırnak’ta yola döşenen patlayıcı maddeyi bularak imha etti.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan terörle mücadeleye ilişkin duyuruda, Şırnak’ın dağlık arazi kesiminde arama tarama faaliyeti icra eden güvenlik güçleri tarafından önceki gün sabah terör örgütü mensuplarınca yola döşenen patlayıcı maddenin bulunarak yerinde imha edildiği belirtildi.

Muş’un Malazgirt ilçesinde de terör örgütüne ait bir fotokopi makinası, 81 adet Kaleşnikof piyade tüfeği fişeği ile çeşitli doküman ve muhtelif malzeme ele geçirildiği bildirildi.

Öte yandan, Genelkurmay Başkanlığı önceki gün Şırnak’ta ölü ele geçirilen teröristlerin üzerinden çıkan malzemelerin fotoğrafını da yayımladı. Fotoğrafta, patlayıcı maddelerin patlatılmasında kullanılan cep telefonu ve araba uzaktan kumanda cihazları yer alıyor.

/ HAKKARİ / ANKARA

22.07.2007


 

Büyükelçi Baird: Sınırötesi operasyonla ne kazanılır anlamıyoruz

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Nicholas Baird, Türkiye’nin şimdiye kadar terör örgütü PKK’ya karşı gösterdiği direnci takdir ettiklerini ancak Irak’ın kuzeyine yapılacak muhtemel sınırötesi operasyonla “ne kazanılacağını anlamadıklarını” söyledi.

Büyükelçi Baird, Irak’ın kuzeyinde PKK’ya karşı kuşkusuz tedbir alınması gerektiğini ifade ederek, “Biz, ABD, Irak ve Türkiye’den oluşan üçlü gruptan daha fazla ilerleme kaydetmesini bekliyoruz. Kürt bölgesel yönetiminin verdiği bazı tepkilerin, Türkiye’nin işlerini kolaylaştırmadığını anlamasının önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Baird, bölgesel yönetimin kısa ve orta vadede Türkiye ile yürüteceği “iyi ve sıcak” ilişkilerin özellikle ekonomi alanında, Kürt yönetimine avantaj sağlayacağını düşündüğünü ifade ederek, “Daha iyi ilişkiler olmasını umuyoruz” dedi.

İngiltere’nin, AB ile müzakerelerinde ve diğer bütün işbirliği alanlarında ilerleme sağlamak için yeni oluşacak hükümetle çalışma arzusu bulunduğunu söyleyen Baird, Türkiye’nin İngiltere için çok önemli bir ülke olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin AB ile müzakere sürecinin yavaşlamadığını kaydeden Baird, “Şu andaki hızdan memnunuz. Elimizden geldiğince hızlıca fasılların açılmasını sürdürmek istiyoruz. Portekiz’in bu dönem için iyi hedefleri var ve bunun üzerinde elimizden geldiğince çok çalışmalıyız” dedi.

Türkiye’nin ekonomik olarak “inanılmaz bir potansiyeli” bulunduğunu söyleyen Baird, “Şimdiki büyüme hızını sürdürürse bu yüzyılın ortasında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak” diye konuştu.

/ ANKARA

22.07.2007


 

Zana hakkında soruşturma

Kapatılan DEP’in eski milletvekili Leyla Zana hakkında, önceki gün Iğdır’da düzenlenen mitingde yaptığı konuşma sebebiyle soruşturma açıldı.

Iğdır Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük tarafından yapılan yazılı açıklamada, Leyla Zana ve Mehmet Nuri Güneş hakkında, önceki gün düzenlenen mitingdeki konuşmalarının içeriği sebebiyle, TCK’nın 216 ve 302. maddeleri ile 298 sayılı yasanın 58. maddesi gereğince soruşturma açıldığı bildirildi.

Açıklamada, ayrıca tahkikatın geniş kapsamlı olarak sürdüğü belirtildi.

/ IĞDIR

22.07.2007


 

Derneğimizin adı kullanıldı

Bazı internet haber sitelerinde ve gazetelerde, gazetemizi hedef alan açıklamaların sahibi gibi gösterilen Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Av. Halil Doğan, derneğin 2. Başkanı Av. Kadir Akbaş ile birlikte gazetemizi ziyaret etti. Sözcülüğünü derneğin Genel Sekreteri Ahmet Nazlı’nın üstlendiği bir grubun yaptığı basın açıklamasının kendilerini bağlamadığını ifade eden Av. Halil Doğan, söz konusu yayın kuruluşlarına dernek adına tekzip metni gönderdiklerini söyledi.

Sözcülüğünü derneğin Genel Sekreteri Ahmet Nazlı’nın üstlendiği bir grubun yaptığı, basın açıklamasının kendilerini bağlamadığını ifade eden Av. Halil Doğan, söz konusu yayın kuruluşlarına dernek adına tekzip metni gönderdiklerini söyledi.

Av. Halil Doğan şunları söyledi: “Bahsi geçen haberdeki açıklamanın derneğimizle hiç bir ilgisi yoktur. Böyle bir mesele derneğimizde ne gündeme alınmış, ne görüşme yapılmış, ne karar alınmış, ne de açıklama yapılmıştır.”

AÇIKLAMA İMZA SAHİPLERİNİ BAĞLAR

Açıklamanın altında isimleri bulunan ve çoğu hukukçu olmayan kişilerce imzalandığını hatırlatan Doğan, “Basın açıklamasını yapan kişinin aynı zamanda derneğimizin sekreteri olmasından istifade edilerek açıklamanın dernek tarafından yapılmış olduğu havası verilmeye çalışılmıştır. Bu, açıkça gerçeklere ve hukuka aykırıdır. Açıklama ancak altında imzası olan kişileri bağlar. Tabiî ki kişiler istediklerini düşünmekte ve açıklama yapmakta hürdürler. Ama bunun dernekle ilişkilendirilmesi mümkün değildir. Haber sitelerine de tekzip yazısı gönderdik. Kendi sitemizde de kamuoyuna duyurduk. Bunun böyle olmadığını bu ziyaretimizle size de yüz yüze bildirmek istedik” diye konuştu.

/ İSTANBUL

22.07.2007


 

Üniversitelerde tanıtım günleri

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSS) sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar için tercih ve yerleştirme heyecanı başladı. 23 Temmuz - 3 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek tercih sürecinde, üniversiteler adaylara yardımcı olmak ve okullarını tanıtmak için faaliyetler düzenliyor.

Ankara’daki birçok üniversitede, tercih yapacak öğrenciler için, okulları en iyi şekilde anlatacak ‘’Tanıtım Günleri’’ gerçekleştiriliyor.

Derlenen bilgiye göre, üniversitelerin bir bölümü tanıtım günlerine başladı, bir bölümü ise tanıtım için tercih sürecinin başlamasını takip eden 26-27 Temmuz tarihlerini seçti. Bazı üniversitelerin tanıtım etkinliği için aynı tarihleri belirlediği dikkat çekti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) üniversite öğrencisi olmaya aday gençlere, üniversite hayatı, meslek seçimi ve tercihler hakkında geniş çaplı bilgi vermek için ‘’ODTÜ Tanıtım Günleri’’ düzenliyor. Bu yıl yedincisi yapılacak olan ‘’ODTÜ Tanıtım Günleri’’ 26-27-28 Temmuz 2007 tarihlerinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde 10.00 - 16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Alınan bilgiye göre, tanıtım faaliyeti süresince, ODTÜ mezunu profesyonel danışmanlar tercih danışmanlığı hizmeti verecek.

Hacettepe Üniversitesi’nin tanıtım günleri ise 26-27 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Tanıtım faaliyetinde, ‘’Tıptan Güzel San’atlara, Konservatuvardan mühendisliğe kadar bütün alanlarda iddialı olan’’ Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim ve öğretim alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilecek.

Tanıtım Günleri, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü içinde yer alan Yıldız Amfi’de 09.30 - 16.30 saatleri arasında herkese açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

Ankara Üniversitesi ise Nisan ayında düzenlediği tanıtım günlerini ÖSS tercihleri öncesi tekrarlamıyor. Ancak üniversitenin Hukuk Fakültesi, 20 Temmuz Cuma günü 14.00 - 18.00 saatleri arasında Cebeci Kampüsündeki binasında tanıtım etkinliği düzenleyecek.

Gazi Üniversitesi de, üniversite adaylarını tercihlerini yapmadan önce tanıtım günlerine dâvet ediyor. Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan tanıtım günleri Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi ön bahçesinde 25-26 Temmuz tarihlerinde yapılacak.

Bilkent Üniversitesi de, yıl boyunca düzenlediği tanıtım turlarına ek olarak 2007 ÖSS sonuçlarının açıklanmasını takiben hafta sonları dahil her gün saat 9.00 - 18.00 arası Rektörlük Binası’nda yaz dönemi tanıtım turları gerçekleştirmeye başladı. Turlar, 3 Ağustosta sona erecek.

Başkent Üniversitesi de, 2 Temmuz’da başlattığı tanıtım günlerini 3 Ağustosa kadar sürdürecek. Üniversitenin Bağlıca Kampüsü’nde bulunan Rektörlük Binası ve Öğrenci İşleri Bürosu’nda gerçekleştirilen tanıtım günlerinde, 08.00 - 18.00 saatleri arasında, Cumartesi ve Pazar günleri de dahil olmak üzere haftanın yedi günü adaylara üniversite ve bölümler hakkında bilgi veriliyor.

Çankaya Üniversitesi ise, 16 Temmuzda başlayan ve 3 Ağustosa kadar pazar hariç her gün görev yapacak olan ‘’ÖSS Tercih Danışmanlığı ve Rehberlik Bürosu’’ aracılığıyla tercih yapacak adaylara yardımcı oluyor.

Uzmanlar, adayların bilinçli tercih yapmaları için 09.30 - 17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

/ ANKARA

22.07.2007


 

Tarihî eser operasyonu

Eminönü’nde bir iş yerine düzenlenen operasyonda, Yunan ve Roma dönemlerine ait olduğu belirtilen 449 parça tarihi eser ele geçirildi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ilçedeki bir antikacı dükkânında yasa dışı yollarla elde edilen tarihî eserlerin satıldığı yönündeki ihbarları değerlendirerek, söz konusu adrese operasyon yapıldı.

Kaçakçılık Büro Amirliği ekipleri, iş yeri sahibi Hüseyin C’yi gözaltına aldı. Dükkanda yapılan aramada, Yunan ve Roma dönemlerine ait olan 286 sikke, 26 kurşun sapan taşı, 21 boncuk, 9 silindir mühür, 11 pişmiş toprak eser, 9 kurşun obje, 8 bronz yüzük, 13 bronz küpe halkası ve boncuktan yapılmış 1 kolyenin de aralarında bulunduğu 449 parça tarihî eser ele geçirildi.

/ İSTANBUL

22.07.2007


 

THY’de greve doğru

THY Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İŞ) tarafından asılan grev kararı ile ilgili, ‘’Herkesi sağduyulu olmaya ve bu kuruma sahip çıkmaya çağırıyoruz. Grevin kazananı olmaz’’ dedi.

Kotil, THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir ve Genel Müdür Yardımcıları ile birlikte THY Genel Müdürlük binasında Hava-İş ile yürütülen 21. Dönem Toplu İş Sözlemesi görüşmeleri süreciyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Havacılık sektörünün büyüdüğüne, ancak ulusal ve uluslar arası rekabetin de arttığına dikkati çeken Kotil, bilet fiyatlarının ucuzlamasına bağlı olarak gelirlerin azaldığını, petrol fiyatlarının ise maliyetleri artırdığını söyledi. Hava-İş Sendikası ile 16 Mart 2007 tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde 40 asıl ve 3 geçici madde üzerinde anlaşma sağlanamadığını hatırlatan Kotil, sendika yönetiminin ilk teklifinde hiçbir değişiklik yapmadığını öne sürdü.

22.07.2007


 

Halfetililer ‘’sosyal şok’’ yaşadı

GAP Projesi kapsamında inşa edilen Birecik Barajı sebebiyle 5’te 2’lik bölümü sular altında kalan Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde, maddî zararları karşılanan vatandaşlar, taşındıkları ‘’Yeni Halfeti’’de sosyal açıdan çeşitli sorunlar yaşıyor.

Halfeti Kaymakamı Yavuz Selim Süzer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilçe merkezinin çoğunluğunun sular altında kalmasının ardından ‘’Yeni Halfeti’’ye taşınan vatandaşların ilk önceleri, ‘’ilçeden köye göç etmiş’’ duruma düştüklerini ve az da olsa çeşitli sosyal sorunlar yaşadıklarını anlattı.

Süzer, bazı vatandaşların ilk etapta eski düzenlerini terk etmeleri sebebiyle bir ‘’sosyal şok’’ yaşadığını kaydetti.

Birbirine uzak 4 köyün de mahalle olarak ilçeye bağlanmasının ardından, toplu taşıma hizmetlerinin bulunmaması nedeniyle ilçede ulaşımda sıkıntıların yaşandığı aktaran Süzer, önümüzdeki yıllarda resmi kurumların da yeni yerleşim birimine taşınmasının planlandığını, böylece bu sorunun da giderilmiş olabileceğini anlattı.

Süzer, bu durumda eski Halfeti’nin tamamen bir turistik mekan haline geleceği ve başta kaymakamlık binası olmak üzere eski binaların turistik amaçla kullanılmasının düşünüldüğünü kaydetti.

Alınan bilgiye göre, 2000 yılından sonra GAP kapsamındaki Birecik Barajı’nda su tutulmaya başlanmasıyla, bir bölümü su altında kalan Halfeti’deki nüfusun çoğu, 9-10 kilometre uzaklıkta inşa edilen ‘’Yeni Halfeti’’ye taşındı.

İş yeri, tarla ve arazileri sular altında kalan vatandaşlara istimlak bedelleri ödenirken, evleri sular altında kalan vatandaşlar da, Başbakanlık Toplu Konut İdaresince (TOKİ) inşa edilen yeni yerleşim birimindeki evlere taşınınca, ilçe merkezinde sadece birkaç ev ve iş yeri ile resmi kurumlar kaldı.

Daha önceleri adeta bir sahil beldesinde, Akdeniz iklimine benzer iklimde yaşamaya alışan vatandaşlar, 10 kilometre uzaklıkta da olsa yeşilliğin bulunmadığı ve karasal iklimin hakim olduğu bölgede yaşamaya alışmakta bir süre sıkıntı yaşadı. Bölge halkı, aradan geçen sürede yerleştikleri ‘’Yeni Halfeti’’yi de yeşillendirdiler, ancak yine de akarsu bulunmadığı için aynı iklimi bulamıyor. Küçük bir turizm beldesine dönen eski yerleşim birimine çoğu ilçe sakini artık sadece resmî kurumlarda veya banka şubesindeki işlemler için gitmek durumunda kalıyor. Toplu taşıma hizmetlerinin bulunmadığı ilçede bu alanda en büyük sorun ulaşımda yaşanıyor.

/ ŞANLIURFA

22.07.2007


 

Aliağa’daki yangın söndürüldü

İzmir’in Aliağa İlçesindeki Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOBSİ) Kubilay Boya fabrikasında çıkan yangın söndürüldü.

Yangına çok sayıda itfaiye aracının müdahale etmesine karşın, su vanalarının azlığı nedeniyle zor anlar yaşandı. Yaklaşık 4,5 saat süren çalışmayla yangın söndürüldü.

İtfaiye yetkilileri, boya fabrikası ve yanıcı, parlayıcı tesislerde olması gereken itfaiye araçları için ring hattı, kimyasal yangın söndürme sistemi ve elektriği bağımsız su pompalama sistemi olmaması yüzünden yangını kontrol altına almada zorlandıklarını belirttiler.

Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ve Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, yangın söndürülünceye kadar fabrika sahasından ayrılmadı. Yangında, 5 milyon dolar maddi hasar meydana geldiği, fabrikanın sigortalı olduğu belirtildi.

/ ALİAĞA

22.07.2007


 

Anız yangınları, ısınmayı arttırıyor

Bazı çiftçiler için tarlanın temizlenmesinden ibaret gibi görünen anız yangınlarının, karbondioksit açığa çıkması sebebiyle küresel ısınmayı arttırdığı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Gür, yaptığı açıklamada, anızlar ve hasat artıklarını yakmanın sadece toprağı değil, organik kökenli maddelerin yanması sonucu açığa çıkan karbondioksit başta olmak üzere çeşitli kimyasal gaz ve bileşiklerinin, havaya karışması sebebiyle canlı hayatını da olumsuz etkilediğini söyledi.

Bazı çiftçiler için tarlanın temizlenmesinden ibaret gibi görünen anız yangınlarının, karbondioksit açığa çıkarması nedeniyle küresel ısınmaya katkıda bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Gür, şunları kaydetti:’’Bugün, dünyanın karşı karşıya bulunduğu en büyük sorunu küresel ısınmadır. Her anız yangını küresel ısınmayı artırıcı etki yapmaktadır. Yani, farklı orijinli organik kütlelerin yanması sonucu atmosfere karışan karbondioksit miktarı, küresel ısınmayı artırmaktadır. Ayrıca anız yangınları, pek çok yerde ormanların yanmasına sebep olarak, daha fazla karbondioksidin havaya karışmasına yol açmaktadır. Bu nedenle anız yangınları hafife alınmamalı, çiftçiler bilinçlendirilmeli, alınacak somut önlemlerle anız yangınlarına geçit verilmemelidir.’’

/ KONYA

22.07.2007


 

Ergenlerin kafası karışık

Ankara Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç, küreselleşmenin en çok ergenleri etkilediğini belirterek, ‘’Ergenler, dünyanın öbür ucundaki insanların etkilerine fazla maruz kalmaya başladı’’ dedi.

Kılıç, yaptığı açıklamada, toplumun değişikliklere açık hâle geldiğini söyledi. Küreselleşme sebebiyle Türkiye’de özellikle ergenlerin kafalarının karışık olduğunu kaydeden Kılıç, bunun sebebi olarak, ergenlerin dünyanın öbür ucundaki insanların etkilerine fazla maruz kalmalarını gösterdi.

Bir önceki kuşağın, dış dünyanın bu kadar farkında olmadığını belirten Kılıç, ergenlerin, dünyanın öbür ucundaki insanların nasıl davrandığı, neler yiyip neler içtikleri, nasıl giyindikleri ve hangi müziği dinledikleri gibi pek çok konuda bilgi sahibi olduklarını ifade ederek, “Yeni kuşak, çevresinin çok fazla farkında ve bu farkındalık kafalarının daha fazla karışmasına sebep oluyor. Kendi ailelerini, yaşadıkları toplumu ve kendilerini kıyasladıkları ya da örnek aldıkları kapsam şimdi çok daha fazla genişledi. Tabiî aileler de buna yetişemiyorlar. Dolayısıyla ergenlerle aileler arasındaki kuşak farkı gittikçe açılıyor’’ diye konuştu.

Özellikle ergenlik döneminin dış dünyaya daha açık ve daha ilgili bir dönem olduğunu kaydeden Kılıç, bu anlamda küreselleşmenin en çok ergenleri etkilediğini kaydetti. Yeni açılımların beraberinde yeni riskleri de meydana getirdiğini vurgulayan Kılıç, ailelerin ergeni koruma ve özgür bırakma konusunda dengeli olmalarını önerdi. Ergenlerin bu dönemde tecrübe kazanmalarının çok önemli olduğunu belirten Kılıç, ebeveynlerin sadece ciddî riskler olduğu zaman ergenlere müdahale etmeleri gerektiğini söyledi. “AYRIŞMALAR GENÇLERİ ŞİDDETE YÖNLENDİRİYOR’’ Kılıç, toplumsal değişikliklerin, şiddetin gençler hatta çocuklar arasında yaygınlaşmasına da sebep olduğunu ifade etti. Toplumda gelir dağılımları arasındaki farkların artmasının ayrışmalara sebep olduğunu belirten Kılıç, bu sebeple her grubun kendi kültürlerine itildiğini söyledi. Yerleşim yerlerinin de birbirinden ayrıldığını kaydeden Kılıç, ‘’Eskiden herkes normal mahalle okullarında okurdu. Özel okullar çok azdı. Daha eğitimli ailelerin çocuklarıyla daha az eğitimli ailelerin çocukları arkadaş olurlardı. Çocuklar okullarda birbirlerine kendi kültürlerini aktarırlardı. Dolayısıyla bir toplumsal birliktelik daha ilkokuldan itibaren başlardı. Bir eşitlik duygusu olurdu çocuklarda ama gitgide bu kayboldu. Bunun nedenlerinden biri de özel okulların artması ve maddi durumu daha iyi olan ailelerin çocuklarını özel okullara göndermesi’’ diye konuştu. (aa)

/ ANKARA

22.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004