Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran-ABD yeniden masada

İran ile ABD arasında Irak’ın güvenliği konusundaki görüşmelerin ikinci turunun yarın yapılması bekleniyor. Hemşehri gazetesi, kimliğini açıklamadığı bir yetkiliye dayanarak dün verdiği haberde, görüşmelerin ikinci turunun iki ülkenin büyükelçileri arasında bugün Bağdat’ta yapılacağını yazdı.

İran hükümet sözcüsü Gulam Hüseyin İlham, gazetenin haberine ilişkin yaptığı açıklamada, “ikinci tur için tarih veremeyeceğini, görüşmeler başladığında herkese bilgi verileceğini” bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı da ikinci turun tarihinin henüz kesinlik kazanmadığını kaydetti. Tahran ve Washington, Irak’ın güvenliği konulu doğrudan görüşmelerin ilk turunu 28 Mayıs’ta Bağdat’ta yapmıştı. Bu görüşmelerden sonra açıklama yapan İranlı ve Iraklı yetkililer, ikinci turun yakın bir zamanda yapılacağını söylemiş, ancak tarih vermemişti.

/ TAHRAN

23.07.2007


 

Amerikalılar istedi, Maliki Meclis’i göreve çağırdı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkede istikrarın sağlanması için hayati öneme olan yasaların geçirilmesi için Parlamento’dan yaz tatilini kısa kesmesini bitirmesini istedi.

Amerikan yönetimi, Irak’ta ayrılıkçı şiddetin sona ermesini ve Şiiler ile Sünniler arasındaki uçurumun kapatılmasını amaçlayan bazı yasaların çıkarılması için hükümete baskı uyguluyordu. Bu yasalardan sadece petrol gelirlerinin dağılımı ile ilgili olan Parlamento’ya sunulmuştu.

Nuri Maliki’nin ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker ve diğer ABD’li yetkililer ile yaptığı görüşmenin ardından ofisinden yapılan açıklamada “Siyasî süreç ileri gitmeli. Hükümet, Irak halkına zor zamanlarında bir şeyler vermek için Parlamento ile birlikte çalışmalı” denildi.

Parlamento’da olan petrol yasası, Sünnilere petrol gelirlerinden pay verilmesini garantilemeyi hedefliyor. Dünyanın en büyük üçüncü petrol rezervlerine sahip olan Irak’ta petrolün çok büyük bir kısmı Şiilerin ve Kürtlerin hakimiyetindeki bölgelerde bulunuyor.

Irak hükümetinin ve Washington’ın önemli gördüğü yasalardan bir diğeri ise Saddam döneminin Baas Partisi mensuplarının kamu kuruluşlarındaki ve ordudaki görevlerine geri dönmesini amaçlıyor. İki yönetim de bu yasaların yılsonuna kadar çıkması için uğraşıyor. Ancak tatilde olan Parlamento, bu yüzden vakit kaybediyor olarak görülüyor.

/ BAĞDAT

23.07.2007


 

“Türkiye ile müzakereler zorunlu”

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, “Türkiye’nin AB üyeliği konusunun, Avrupa Birliği’nin güvenilirliği ile ilgili olduğunu” söyledi.

Barroso, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesindeki demecinde, Türkiye’nin AB perspektifine de değinerek, “AB’de oybirliği ile alınan kararların bağlayıcı olduğunu” belirtti.

Türkiye’nin üyeliği konusunda başlatılan müzakerelerin tam üyelik anlamına gelmemekle birlikte, alınan kararlar doğrultusunda bu müzakerelerin sürdürülmesi zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Barroso, “Bu konuda ortaya konulan kriterlerin uygulanmasında katı olalım. Ancak, Türkiye’nin tam üye olup olmayacağına ilerideki bir tarihte biz ve Türk ortaklarımız birlikte karar vereceğiz” dedi.

/ ATİNA

23.07.2007


 

Kosova oylaması askıya alındı

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupalı müttefikleri, Kosova’nın nihaî geleceğine ilişkin Birleşmiş Milletler’de uzlaşma sağlama girişimlerini, Rusya’nın muhalefeti üzerine askıya aldı.

Bağımsızlık isteyen Kosovalı Arnavutların sabırsızlığı artıyor.

Sırbistan ile Kosova’daki etnik Arnavut azınlık arasında dört ay sürecek, yeni bir doğrudan görüşme turu düzenlenmesi çağrısı yapıldı.

İngiltere’nin BM’deki daimî büyükelçisi Emyr Jones Parry, ‘Rusya’nın muhalefeti devam ederken, ABD ve Avrupa’nın ortaklaşa hazırladığı dördüncü bir karar tasarısını daha oylamaya sunmanın anlamı olmadığını’ söyledi.

Rusya, BM’nin özel elçisi Martti Ahtisaari’nin hazırladığı plana muhalefet ediyor.

Fransa’nın BM daimî temsilcisi Jean Marc de la Sabliere de ‘eğer Kosova’nın düzgün şekilde kalkınması ve Sırbistan’ın da doksanlı yılların savaş ortamından ileriye taşınması isteniyorsa, nihai statüsünün, mümkün olan en kısa süre içinde çözümlenmesi gerektiğini’ ifade etti.

Kosova Yönetimi Başbakanı Agim Çeku, daha erken saatlerde 28 Kasım’da Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlıklarını ilân etmeleri gerektiğini öne sürdü.

Agim Çeku, Kosova Parlamentosu’nun bu yönde bir tasarıyı, kendisinin ABD’deki temasları sonrası bölgeye dönüşünde kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Çeku Pazartesi günü Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la görüşecek.

Sırbistan Parlamentosu ise Salı günü Kosova’nın bağımsızlığını reddeden bir tasarıyı kabul etmeye hazırlanıyor.

Çeku’nun Kosovalı Arnavutların bağımsızlıklarını ilân etmelerini istediği 28 Kasım, aynı zamanda Arnavutluk’un da bağımsızlık günü.

Kosova’da nüfusun yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan Arnavutlar da yıllardır bu günde kutlamalar yapıyorlar.

Rusya, Kosova’nın statüsüyle ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan son tasarıyı reddetmişti.

Tasarı AB’nin bölgede yönetimi BM’den devralmasını ve Kosovalı Sırplarla Arnavutlar arasındaki görüşmelerin dört ay daha sürmesini öngörüyordu.

Kremlin taslağın, en kötü ihtimalle bu sürenin sonunda Kosova’nın bağımsızlığını ilân etmesi anlamına geleceğini vurguluyor.

ABD ise daha önce Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilânına desteğinin sinyallerini vermişti.

/ NEW YORK

23.07.2007


 

Alman rehinenin cesedi bulundu

Afganistan’ın güneyinde bu hafta kaçırılan 2 Alman vatandaşından birinin cesedinin köylüler tarafından bulunduğu bildirildi.

Bölge polis şefi Muhammed Heves Mazlum, cesedin, geçen Çarşamba 2 Alman ve 5 Afganın kaçırıldığı Vardak bölgesinde bulunduğunu söyledi.

Mazlum, Alman vatandaşının ölüm sebebinin henüz bilinmediğini kaydetti.

Bir Taliban sözcüsü, 2 Alman rehinenin, Almanya’nın Afganistan’daki 3 bin askerini çekeceğini taahhüt etmemesi üzerine öldürüldüğünü iddia etmiş, Afgan ve Alman yetkililerse ellerindeki istihbaratın rehinelerden birinin kalp krizi geçirerek öldüğünü, diğerinin ise hâlâ hayatta olduğunu gösterdiğini belirtmişti.

Bu arada Güney Kore’den bir heyetin, 23 Güney Koreli rehinenin kurtarılması çabalarına yardımcı olmak üzere Kabil’e geldiği bildirildi.

/ KABİL

23.07.2007


 

Millî marşı bilmeyen başbakan!

Belçika’da başbakan olması beklenen Yves Leterme’nin millî marşı bilmediği ortaya çıktı.

Kral 1. Leopold’un tahta çıkışını kutlamak için yapılan törenlere gelişinde Leterme, Belçika ulusal televizyonunun “hangi tören için geldiniz?” şeklindeki sorusuna muhattap oldu. Leterme bu soruya, “Anayasanın tekrar yürürlüğe girmesi.” diyerek cevap verdi. Muhabir, Leterme’den millî marştan birkaç satır okumasına karşılık yeni başbakan adayı, Fransız millî marşından bir iki satır okuyarak cevap verdi. Muhabirin, “Bunlar Belçika millî marşından mı?” şeklindeki sorusuna da “Bilmiyorum.” diyerek cevapladı.

Leterme’nin Flemish Hristiyan Demokrat Partisi, 10 Haziran’daki seçimlerde 30 vekil çıkarmıştı. Leterme, Belçika Kralı 2. Albert’ten 21 Temmuz’da hükümeti kurmak için görev almıştı.

/ BRÜKSEL

23.07.2007


 

İran bayrağı yarıya indirme geleneğini kaldırdı

İran’da artık bayraklar yarıya indirilmeyecek.

Devlet başkan yardımcısı Pervez Davudi imzasıyla yayımlanan genelgede, bayrağın üzerinde Kelime-i Tevhid ve tekbir yazılı olduğu hatırlatıldı ve bu sebeple bayrağın yarıya indirilmesinin caiz olmadığı belirtildi.

Devrimden önceki yeşil-beyaz-kırmızı İran bayrağının ortasında aslan ve güneş resmi bulunuyordu. Devrimden sonra bu resimlerin yerini tekbir ve Kelime-i Tevhid almıştı.

/ TAHRAN

23.07.2007


 

Hindistan’ın Robin Hood’u mevta oldu

Hindistan’da Uttar Pradeş ile Madya Pradeş eyaletlerinin cangıllarında 32 yıldır zengini soyarak çaldıklarını fakirlere veren ünlü haydut Şiv Kumar Patel, polisin operasyonunda 10 elemanıyla birlikte öldürüldü.

“Yeşil Dadua” lakabıyla tanınan çete reisi 56 yaşındaki Şiv Kumar hakkında, gasp, adam kaçırma ve cinayet suçlarından en az 200 dâvâ bulunuyordu.

Hindistan toplumunda en alt sınıflardan Kurmi kastı mensubu Dadua, Hindistan’ın en alt kastlarının yoksul halkınca çok sevildiği için, İngiltere’nin 12. yüzyılda Nottingham-Sherwood ormanları hakimi olarak zenginleri soyarak çaldıklarını yoksullara dağıtan kahramanı Robin Hood’a benzetiliyordu.

/ LUCKNOW

23.07.2007


 

Veziristan’da 13 kişi öldürüldü

Pakistan’da askerlerin, Afgan sınırındaki sorunlu Kuzey Veziristan vilayetinde 13 militanı öldürdüğü bildirildi.

Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, ülkenin bu sorunlu aşiret bölgesinde dün gece militanların küçük gruplar halinde çok sayıda ordu karakoluna saldırı girişiminde bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, militanların bu saldırılarının geri püskürtüldüğü ve 13’ünün öldürüldüğü belirtildi.

/ İSLAMABAD

23.07.2007


 

Çin, sellerle boğuşuyor: 152 ölü

Çin’de şiddetli yağışların sebep olduğu sellerde ve toprak kaymalarında 1 haftada 152 kişinin öldüğü bildirildi.

Resmî Şinhua ajansının Sivil İşler Bakanlığına dayanarak verdiği habere göre, yüz binlerce kişi evlerinden tahliye edildi. Felâketten en çok etkilenen ülkenin güneyindeki Yunnan bölgesinde 59 kişinin öldüğü, binlerce evin yıkıldığı ve 386 bin kişinin tahliye edildiği kaydedildi.

Ülkenin güneybatısındaki Çongçing şehrinde 42 kişinin öldüğü, 12 kişinin kayıp olduğu belirtilen haberde, altyapının ve haberleşme sistemlerinin de zarar gördüğü şehirde evlerinden tahliye edilenlerin sayısının 300 bin olduğu bildirildi.

Şinhua, ülkenin doğusundaki Şandong bölgesinde de 40 kişinin öldüğünü, 9’unun kayıp olduğunu ve 112.600 kişinin evlerinden tahliye edildiğini kaydetti. Ülkenin batısındaki Sincan bölgesindeki sellerde 11 kişinin öldüğü, 100’den fazlasının yaralandığı bildirildi.

/ PEKİN

23.07.2007


 

Gizli patlayıcıları fareler bulacak

Kolombiya polisi, gizli patlayıcı maddeleri bulmak amacıyla fare eğitiyor.

RCN TV kanalının bildirdiğine göre, polis 3 yıllık eğitimden geçirdiği farelerin bazılarını, maharetlerini göstersinler diye yakında İspanya ve Meksika’ya yollayacak.

TV’ye göre, eğitimden geçen 7 fare, bombaların ortaya çıkarılmasında yüzde 98 oranında isabet kaydediyor. Fareler, bombayı bulunca arka ayaklarının üzerinde dikilerek polislere haber veriyor.

/ BOGOTA

23.07.2007


 

Satürn’ün 60. uydusu keşfedildi

Satürn’ün 60. uydusu keşfedildi, yeni uyduya geçici olarak “Frank” adı verildi.

Avrupa Uzay Kurumu (ESA), Londra Üniversitesi’nden Carl Murray başkanlığındaki ekibin NASA’nın Cassini uzay aracı tarafından çekilen görüntüleri incelerken “Frank”ı keşfettiğini bildirdi. Murray, yeni uydunun ilk kez 30 Mayısta, uzay aracının çektiği görüntülerde basit bir leke gibi göründüğünü belirterek, “Methone ve Pallene uydularının olduğu bölgeye bakarken bir şey dikkatimi çekti” dedi.

Bunun ardından 2004-2007’deki eski görüntüleri inceleyen bilimadamları, “Frank”ın 2 kilometre çapında olduğunu, kaya ve buz tabakasından oluştuğunu belirledi.

/ PARİS

23.07.2007


 

Dubai Burcu, dünyanın en yüksek kulesi oldu

Dubai’de inşa edilen kule, 512,10 metre yüksekliğe erişerek dünyanın en yüksek kulesi oldu.

“Dubai Burcu” adlı kule, Tayvan’ın başşehri Taipei’de dünyanın en yüksek binası olarak gösterilen “Taipei 101”i şimdiden 4 metre geçti. Kulenin yapımına 2004 başında başlanmıştı. İnşaat seneye tamamlanacak. Bina şimdiden 141 kat yükselmiş bulunuyor. Kulenin kaç kat olacağı açıklanmıyor. “Dubai Burcu”, 20 milyar dolarlık devasa bir proje kapsamında inşa ediliyor. Proje çerçevesinde 30 bin konut ve dünyanın en büyük ticaret merkezi inşa ediliyor.

/ DUBAİ

23.07.2007


 

National Geographic, video oyun ile gezdirecek

National Geographic, video oyun geliştirme ve online oyun dağıtımı gibi alanlarda faaliyet gösteren Big Fish Games ile işbirliğine gidiyor.

İşbirliği çerçevesinde, video oyun şirketine ait iki oyun, National Geographic’in dünyaya karşı duyduğu sorumluluğu yansıtacak biçimde kullanıcılara dağıtılacak. Anlaşma gereğince; Big Fish Games stüdyolarında geliştirilen popüler video oyunlar, National Geographic’i online ve fiziksel olarak takip edenlere dağıtılacak. Bu modele göre işleyecek olan işbirliği, ilk olarak Hidden Expedition: Everest ve Travelogue 360: Paris oyunları ile hayata geçirilecek.

23.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004