Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İş dünyası reform bekliyor

Sanayiciler, seçimlerin ardından işbaşına gelecek hükümetten, vergi politikası reformu, yatırım teşvik sisteminin revize edilmesi, terör ve kaçakçılığa karşı kararlı mücadele, gerçekçi ve dengeli bir kur politikası gibi konularda bir dizi reform bekliyor.

Kocaeli Sanayi Odasının, Kocaeli imalat sanayinde Nisan-Haziran 2007 dönemini kapsayan bu yılının ikinci çeyreğine ilişkin araştırmasına göre, sanayi kuruluşlarında kapasite kullanımı yüzde 70,93 olarak belirlendi. Bu oran büyük ölçekli firmalarda yüzde 77,97, KOBİ’lerde ise yüzde 69,09 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki çeyreğe göre kapasite kullanımı yüzde 4 azaldı, geçen yılın aynı dönemine göre ise aynı seviyede kaldı.

Sanayicilerin, 22 Temmuz milletvekili genel seçimleriyle iş başına gelecek hükümetten öncelikli beklentileri arasında vergi politikası reformu çatısı altında küresel rekabette eşit rekabet şartlarını sağlamak üzere, sosyal güvenlik reformunun tamamlanarak istihdam üzerindeki malî ve mevzuat kaynaklı yüklerin kaldırılması, istihdam dostu bir vergi sisteminin geliştirilmesi, kayıt dışının kayıt altına alınarak vergi gelirlerinin artırılması, LPG üzerindeki yüksek vergi oranları ile biyodizeldeki ÖTV’nin düşürülmesi, hammaddelerin KDV oranlarının gözden geçirilmesi, Ukrayna, Rusya gibi ülkelerden demir hammaddesi ithalatında antidamping vergisinin kaldırılması ve Gümrük Vergisinin düşürülmesini yer alıyor.

Sanayiciler ayrıca, ÖTV ve KDV’nin düşürülmesi, KDV beyannamelerinin üç aylık verilmesi, geçici verginin kaldırılması, vergi barışının sağlanarak, devlete olan borçların yeniden yapılandırılmasını talep ediyor.

/ KOCAELİ

23.07.2007


 

KOBİ bakanlığı kurulsun

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, seçim sonrasında bir KOBİ Bakanlığı kurulmasını istedi.

Özgenç yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin üreterek büyümesi ve refahını artırması gerektiğini belirterek, yeni dönemle ilgili beklentilerini şöyle ifade etti:

“KOBİ Bakanlığı üzerinde durulması gereken önemli konulardan biridir. Türkiye’de küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, sayısal olarak ekonomideki toplam işletmelerin yaklaşık yüzde 95’ini oluşturuyor. KOBİ’ler toplam istihdamın yüzde 60’ını, toplam ihracatın yüzde 35’ini temsil ediyor. Bu önemli kitlenin tüm sıkıntıları çözümlendiğinde, ekonomik ve sosyal kalkınmada büyük aşama olacaktır. İnsanlarımızın yaşam kalitesi yükselecektir. Meselâ işsizlik sorunu ancak KOBİ’lerin gelişimi ile çözülebilir. KOBİ’lerin olmazsa olmazlarından birisi KOBİ Bakanlığı kurulmasıdır.’’

/ ANKARA

23.07.2007


 

Buğdayda spekülatör oyunu

Kuraklığa bağlı hububat rekoltesindeki azalma sebebiyle oluşan spekülatif fiyatların, son bir hafta içinde TMO’nun alım fiyatları seviyesine gerilediği bildirildi.

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanvekili Aysun Çınar, yaptığı açıklamada, Türkiye’de geçen yıl 28 milyon hektar alanda 35 milyon ton hububat üretimi yapıldığını belirtti. Çınar, yıllık ortalama buğday üretimi 2,5 milyon ton olan Konya Ovası’nda bu yıl kuraklık sebebiyyle rekoltenin azalmasına rağmen, Güneydoğu, Hatay ve Trakya’da üretimin kuraklıktan etkilenmemesi sebebiyle, kuraklığa bağlı rekolte kaybının toplamda düştüğünü belirtti. Un sanayicileri olarak, hasat döneminin başından itibaren, fiyatların şişirildiği, olması gereken gerçek değerlerin çok üzerine çıktığı konusunda açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Çınar, şöyle konuştu:

“Biz daha önce, piyasadan buğday toplayıp stok yapan spekülatörlerin hüsrana uğrayacağını söylemiştik. Harman sezonu sonuna yaklaşmakta olduğumuz bu dönemde ülkeye yurt dışından buğday ithal edilmemesine rağmen fiyatlar kendiliğinden gerilemeye başladı. Yani söylediğimiz olay gerçekleşti. Kuraklığa bağlı hububat rekoltesindeki azalma sebebiyle oluşan spekülatif fiyatlar, son bir hafta içinde TMO’nun alım fiyatları seviyesine geriledi. Buğday stok eden spekülatörlerin beklentileri boşa çıkarken, fiyatların 0,47’den 0,40-0,43 YTL aralığına gerilemesi, ihracatta zorlanan un sanayicilerini bir ölçüde rahatlattı.’’

/ KONYA

23.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004