Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

AB yolundan çıkarsak biz de kaybederiz, AB de

AB Uzmanı Cengiz Aktar, “27 Nisan muhtırası AB sürecinin tavsamasının bir sonucudur. AKP bütün hayal kırıklıklarına rağmen bu süreci devam ettirseydi bunu yaşamazdık. Türkiye harıl harıl AB uyumu için çalışan bir ülke olsaydı, askeriye o lâfı etmeden on kere düşünürdü” şeklinde konuştu.

Yeni Asya’nın sorularını cevaplandıran Aktar, başörtüsü yasağıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “‘Kamu alanı’ kavramının içeriğinin değişmesi lâzım. On sekiz yaşına gelmiş, ne yaptığını bilen bir kıza ‘kafanı aç, kafanı kapa’ demenin bir âlemi yok. Ne isterse onu yapar. Rüştünü ispat etmiş insanların böyle bir sorunu olmaması gerektiği kanaatindeyim.”

DEVAMI RÖPORTAJ SAYFASINDA

Hasan Hüseyin Kemal

23.07.2007


 

Tepki oyları sandığa yansıdı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan olumsuzlukları ve sonrasında TSK tarafından yayınlanan 27 Nisan bildirisine karşı oluşan tepkiyi iyi değerlendiren AKP yüzde 47 oy aldı. 330 civarında milletvekili çıkarması beklenen AKP’ye verilen bu desteğin, hak ve özgürlüklerin genişletilmesi ve yasakların kaldırılması için tanınan yeni bir şans olduğu yorumları yapılıyor.

MHP ve bağımsızlar Mecliste

Cumhuriyetin değerleri üzerinden oy toplamaya çalışan CHP, DSP ile birleşmesine rağmen 2002 seçimlerindeki oy oranında kaldı. Oluşturduğu gerginlik ve kutuplaşma politikasıyla AKP’nin oy oranını yükseltmesine katkıda bulunan CHP’nin milletvekili sayısı yarı yarıya azaldı. Meclise giren üçüncü parti MHP olurken, DP ise yüzde onluk barajını aşamadı.

Ağar istifa etti

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, görevinden istifa etti. Ağar, DP Basın Müşaviri Necmi Hatipoğlu aracılığıyla yaptığı açıklamada, ‘’Demokrat Parti Genel Başkanlığı görevimden istifa ediyorum. Kamuoyuna ve Demokrat Parti’ye gönül veren aziz dâvâ arkadaş-larımın bilgisine saygıyla duyururum’’ dedi. Hatipoğlu, konuyla ilgili detayların önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirterek, gelen seçim sonuçlarına göre Ağar’ın bu konudaki tavrının net olacağını söylediğini hatırlattı.

Bağımsızlar da Mecliste

Dünkü seçimlerin dikkat çekici bir sonucu da, çok sayıda bağımsız adayın milletvekili seçilerek meclise girmesi oldu. 20’nin üzerinde DTP’linin, bağımsız milletvekili olarak Meclise girmesi ve grup kurması da mümkün olabilecek. Seçim sonuçlarına göre, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz Rize’den, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu da Sivas’tan bağımsız milletvekili seçildi. Toplam bağımsız milletvekili sayısının 25'i bulması bekleniyor.

Seçim günü sakin geçti

Milletvekili Genel Seçimiyle ilgili olarak, Türkiye geneli polis sorumluluk bölgesinde sadece 30 olay meydana geldiği, 25 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, dün 08.00-17.00 saatleri arasında, 17 Seçim Kanunlarına ve diğer kanunlara muhalefet, 4 mükerrer ve başkasının yerine oy kullanma, 6 darp, hakaret ve gruplar arasında müessir fiil ile 3 görevli memura mukavemet, hakaret ve tehdit olayları meydana gelirken, 25 kişi gözaltına alındı.

Hizmet yoksa oy da yok

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 156 seçmeni bulunan köyün sakinlerinin, köylerine hizmet getirilmediği iddiasıyla oylarını kullanmadığı bildirildi.

/ ANKARA

23.07.2007


 

Liderler sandık başında

Liderler milletvekili genel seçimlerinde oyunu seçim çevrelerinde kullandılar.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Ankara, Çankaya Birlik Mahallesindeki Ahmet Andiçen İlköğretim Okulunda 2073 Numaralı sandıkta kullandı.

Soru üzerine, seçimin demokrasinin gereği olduğunu belirten Sezer, ‘’Ulusumuz, ülkemiz, Türkiye için hayırlı olsun’’ dedi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, oyunu Manisa’da kullandı. Arınç, İzmir Caddesi üzerindeki evinin yakınında bulunan Murat Germen İlköğretim Okulu’na eşi Münevver Arınç ile geldi.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunu İstanbul’da kullandı.

Eşi Emine Erdoğan ile birlikte Üsküdar Emniyet Mahallesi’ndeki Burhaniye İlköğretim Okulu’na gelen Erdoğan, oyunu 3/B sınıfındaki 2165 numaralı sandıkta kullandı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise oyunu Antalya Lisesindeki 3275 numaralı sandıkta kullandı.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, oyunu Ankara Türkkonut İlköğretim Okulu’ndaki 1231 nolu sandıkta, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ise, eşi Işın Mumcu ile birlikte oyunu Çankaya Türkiye Noterler Birliği İlköğretim Okulu’ndaki 4399 nolu sandıkta kullandı.

/ ANKARA

23.07.2007


 

Demirel: Hayırlı olsun

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, oyunu Çankaya İlköğretim Okulunda 1131 numaralı sandıkta kullandı. Demirel, oyunu sandığa atarken besmele çekerek ‘’Hayırlı olsun’’ dedi.

Demirel’e yeğeni Yahya Demirel’in eşlik ettiği görüldü.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, oyunu eşi Filiz Büyükanıt ile Çankaya İlköğretim Okulu 1125 Numaralı sandıkta kullandı. Büyükanıt, oyunu kullanırken gazetecilerin bir şey söyleyip söylemeyeceğini sormaları üzerine, ‘’Hayır, bir şey söylemeyeceğim. Hayırlı olsun’’ dedi.

23.07.2007


 

Ağar oyunu açık atmadı

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, Elazığ’da oyunu kullandı. Ağar, oyunu kullanacağı Vali Tevfik Gür İlköğretim Okuluna, eşi Emel Ağar ile geldi.

DP lideri 1260 nolu sandıkta oyunu kullanmak için kabine giderken eşi Emel Ağar, ‘’Burada kullan, nasıl olsa herkes biliyor kime vereceğini’’ dedi.

Bunun üzerine Ağar, ‘’Olur mu öyle şey. Her şeyin bir kuralı var’’ diyerek kabine girdi.

DP liderinin oyunu kullandığı sırada partililer alkışlarla ‘’Başbakan Ağar’’ şeklinde slogan atarken, Ağar, ‘’Burada olmaz, sandık başında olmaz’’ dedi.

23.07.2007


 

Sandık başında kavga: 3 yaralı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde sandık başında kavga eden iki gruptan 3 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Topuzlu köyünde sandıkta oy verme işlemi sırasında iki grup arasında belirlenemeyen bir sebeple başlayan tartışma, bıçaklı kavgaya dönüştü. Kavgada, Ramazan Akdoğan, Ercan Akdoğan ve Mesut Ekinci sopa ve bıçak darbeleriyle yaralandı. Batman Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan durumu ağır olan Ramazan Akdoğan Diyarbakır’a sevk edildi. Olaydan sonra jandarma köyde geniş güvenlik tedbiri aldı.

/ BATMAN

23.07.2007


 

7 seçmen için sandık kuruldu

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Güvencik köyünde, yalnız yaşayan muhtar ve eşi ile kayıtlarını köy nüfusundan aldırmayan 5 seçmen köyde kurulan sandıkta oy kullandı.

Edinilen bilgiye göre, zaman içinde çocukların eğitimi ve ekonomik sebeplerle oldukça fazla göç veren ve sadece Muhtar Muharrem Çelik ile eşi Saniye Çelik’in yaşadığı Güvencik köyünde seçimler için 1 sandık kuruldu. Muhtar ve eşinin yanı sıra nüfus kayıtlarını köyden aldırmayan 5 kişi, köy meydanındaki bir ağacın altına kurulan sandıkta 2 görevlinin eşliğinde oylarını kullandı.

/ BAYRAMİÇ

23.07.2007


 

Seçmene ücretsiz otobüs

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Adana ve çevresinde bulunan yaylalardaki seçmenler için ücretsiz otobüs seferleri düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, 100’ü aşkın belediye otobüsü ile kiralanan 750’ye yakın otobüs, midibüs ve minibüs aracılığıyla, belirlenen yaylalardaki seçmenlerin oy kullanabilmeleri için sabah saatlerinden itibaren şehir merkezine ücretsiz seferler düzenlendiği belirtildi. Seferlerin, Horzum, Kamışlı, Kızıldağ ve Çamardı yaylaları ile Yumurtalık ve Karataş sahillerinden düzenlendiği, oy kullanma işlemlerinin tamamlanmasının ardından ise vatandaşların tekrar yaylalara taşındı.

/ ADANA

23.07.2007


 

Oyunu kullanan tatile çıktı

Seçim öncesi tatil beldelerinden şehirlere dönüşte yoğunluk yaşayan otobüs firmalarında dün akşamdan itibaren tatil yörelerine doğru yoğunluğun başladığı, haftalık doluluk oranlarının yüzde 90’ın üzerine çıktığı bildirildi.

Konya’da kurulu bir otobüs firmasının yetkilileri, yaptığı açıklamada, son birkaç gündür tatilcilerin oy kullanmak için yoğun şekilde tatilden dönüş yaptığını söyledi. Dönüş yoğunluğunun seçim sabahı sona erdiğini ifade eden yetkililer, seçim akşamından itibaren bilete talebin giderek arttığını bildirdi. Yetkililer, haftalık doluluk oranlarının dündeen itibaren yüzde 90’ın üzerine çıktığını, sonraki hafta için rezervasyon aldıklarını belirterek, seçimden sonra öncesine göre daha hareketli bir sezon yaşayacaklarını kaydetti.

/ KONYA

23.07.2007


 

Düzceli köylüler iki oy kullandı

Düzce’de 15 köyde yaşayanlar, 23. dönem milletvekili genel seçimlerinin yanı sıra mahalle olmak için de oy kullandı.

Düzce’de mücavir alan sınırlarında yer alan 15 köy, mahalle statüsüne kavuşmak için dün referanduma gitti. Düzce Seçim Kurulundan alınan bilgiye göre, 15 köyle ilgili mücavir alandan mahalle statüsüne geçiş hakkındaki halk oylaması, dün gerçekleştirildi. Mücavir alandan mahalle statüsüne geçiş için, Koçyazı (Metek), Sancaklar, Tokuşlar, Çakırlar, Çamköy, Çavuşlar, Sallar, Kazukoğlu, Nalbantoğlu, Kuyumcuhacıali, Mergiç, Akpınar, Şıralık, Yukarı Yahyalar, Aşağı Yahyalar köylerinde sandık başına gidildi.

/ DÜZCE

23.07.2007


 

Güvenik tedbirleri üst seviyede

İçişleri Bakanı Osman Güneş, oy verme saatinin başlamasıyla birlikte yurt genelinde önemli bir olay yaşanmadığını belirterek, güvenlik güçlerinin gerekli tedbirleri aldığını söyledi.

Güneş, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde kurulan ‘’seçim harekat merkezi’’ni ziyaret ederek, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal’dan bilgi aldı. Güneş, yaptığı açıklamada, TBMM’nin 23. Dönem milletvekili genel seçiminin yapıldığını hatırlatarak, seçimin huzur ve güven içinde gerçekleştirilmesi için planlamalar yaptıklarını anlattı. Çeşitli illerde vali, il emniyet müdürü ve jandarma komutanları ile ilgili birim temsilcilerinin katıldığı değerlendirme toplantıları düzenlediklerini hatırlatan Güneş, ‘’Vatandaşlarımız bugün anayasal haklarını kullanıyorlar. Arkadaşlarımız da seçimin huzur ve güven içinde gerçekleşmesi için çalışmalarını sürdürüyorlar’’ dedi. İllerde kurulan seçim harekat merkezlerinin Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bilgi aktardığını, bu bilgilerin İçişleri Bakanlığı’nda oluşturulan ve bir müsteşar yardımcısının başkanlığında çalışan ‘’Seçim Harekat Merkezi’’nde toplandığını belirten Güneş, herhangi bir sorun çıkması durumunda kendisine kadar bilgi akışının sağlandığını, sorunların ilgili merkezlere de iletildiğini bildirdi.

“Ülke genelinde bizi sıkıntıya sokacak, hamdolsun, önemli bir olay meydana gelmedi’’ diyen Güneş, ‘’Bundaki en önemli neden milletimizin engin sağduyusudur. Güvenlik güçlerimiz yurt genelinde her türlü tedbiri almıştır’’ diye konuştu.

/ ANKARA

23.07.2007


 

Tarım işçisi sandığa gidemedi

Seçimde oy kullanmak için tatilciler akın akın dönüş yaparken, on binlerce tarım işçisinin imkânsızlıklar yüzünden sandığa gidemediği bildirildi.

Konya’nın Çumra ilçesi Belediye Başkanı Nasır Ersöz, yaptığı açıklamada, Çumra bölgesine Adana, Mersin ve doğu illerinden gelen tarım işçilerinin yol masrafı sebebiyle oy kullanmak için geri dönemediğini belirtti.

Çumra ve çevresinin her yıl okullar kapanmadan tarım işçisi göçü aldığını bildiren Ersöz, pancar tarlalarında çalışmak üzere bölgenin en az 10 bin geçici göç aldığını ifade etti. Ersöz, şunları kaydetti:

“Sadece Çumra olarak 10 bin tarım işçisi... Meyve bahçeleri ve Konya’nın diğer pancar üretim bölgeleriyle birlikte rakam daha da fazla oluyor. Oy için geri dönenler yok denecek kadar az. Herkes oyunu kullanırken Pazar günü bile işçiler tarlada geçimlerini sağlayacak parayı kazanmaya çalışıyor. Çumra bölgesine Adana, Mersin ve doğu illerinden gelen tarım işçileri oy kullanmak için geri dönmedi. Yol ücreti onlar için çok büyük külfet oluşturuyor.’’

Ersöz, işçilere oy kullanmaları konusunda önerilerde bulunduklarını, ancak kalabalık olmaları ve yol paralarının fazla tutacağı gerekçesiyle oy kullanacakları yere gitmediklerini vurguladı.

/ KONYA

23.07.2007


 

YSK’nın sitesi kilitlendi

Seçmen bilgi kartı gelmediği için nerede oy kullanacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar ise, sabah saatlerinden itibaren ‘’www.ysk.gov.tr’’ internet sitesine girerek, nerede oy kullanacaklarını öğrenmeye çalıştılar.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, YSK’nın sitesinde, saatte yaklaşık 90 bin vatandaş sorgulama yapmak istedi. Aşırı yüklenme nedeniyle özellikle gümrüklerde görev alan YSK personelinin işlem yapamaması nedeniyle, site vatandaşlara kapatıldı. Siteden yalnızca gümrüklerdeki oy kullanma işleminde görev alan personel, kullanıcı adı ve şifresiyle yararlanabildi. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullandı. Oy kullanırken TC Kimlik Numarası istenmedi.

Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme işlemi o ildeki oy verme saatlerine göre yapıldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul’u 3, Ankara’yı 2, İzmir’i 2 seçim çevresine ayırdı. Böylece, Türkiye genelinde 85 seçim çevresi oluştu. Seçime, 14 siyasi parti ve bağımsızlar katıldı.

/ ANKARA

23.07.2007


 

Millet demokrasi istiyor

Cumhurbaşkanlığı seçimi, Genelkurmay muhtırası gibi gerginliklerle girilen seçim süreci geride bırakılırken 23. Dönem Milletvekili Genel Seçimi dün gerçekleştirildi.

Yaşlı genç, toplumun her kesiminden insan, doğru olduğunu düşündüğü tercihini oy sandıklarına attığı zarflarda belirtti. Kimisi çocukluğundan gelme bir alışkanlıkla bir partiyi tercih ettiğini söylerken, kimisi demokrasi, fikir ve inanç özgürlüğünü sağlayacağına inandığı partiye oy verdiğini söyledi. Meclise girecek partilerden umutlu olanına da olmayanına da rastlanılan seçmenlerin ortak beklentisi ise demokrasi, huzur, istikrar ve sakin bir ortam.

DEMOKRASİ İÇİN OY VERDİM

Sibel Boztaş

En çok ihtiyacımız olan demokrasiyi, fikir ve inanç özgürlüğünü sağlayacağına inandığım DP’ye oy verdim. Siyasetten ne beklediğinle alâkalı, seçtiğin partinin vaatlerine inanıp inanmamak. Siyasetten hiçbir zaman bir menfaat beklemedim. Beklediğim tek şey, hürriyet. Gölge etmesinler başka ihsan istemez. Demokrat misyonun şu ana kadar ki icraatları bana güven veriyor. Biz burada iyiyi seçmiyoruz, kötünün iyisini seçiyoruz. Çünkü siyasetin iyisi olamaz.

Seçim öncesi gergin bir ortam vardı. Menfaatler söz konusu olduğu sürece gerginlik hep olur. Önemli olan da o gerginlik karşısında geri adım atmamaktır. Siyasilerin iddiası demokrasi ve hürriyetse, bunun için sonuna kadar dik durmalılar. Ama geçmiş hükümetten bunu göremedim.

OLUMLUYA KATKIM OLSUN

Seyit Yıldırım

Gelecek parti belli olduğu için fazla umudumuz yok. Her şey ortada, karanlığa doğru gidiyoruz. Yine de oy kullanmayı tercih ettik. Çünkü bu olumsuzlukları olumluya çevirmek için benim de bir katkım olsun istedim. Medya da AKP’yi destekliyor. Muhtemelen birinci parti olarak gelecek AKP. Bizim bazı değerlerimiz vardı ve medya eskiden bizi hiç desteklemezdi. Ama bu insanlar değiştiklerini söyledikten sonra medya desteklemeye başladı.

İbrahim Yiğitbaş

Seyit arkadaşımla aynı görüşteyim. Türkiye karanlığa doğru gidiyor.

YASAK ÇÖZÜLEMEDİ UMUTLU DEĞİLİM

Ayşe Yiğitbaş

Ben başörtüsü yasağı mağduruyum. Yasak dolayısıyla öğretmenlik yapamadım. O yüzden pek umutlu değilim. İnşallah bu dönem isteklerimiz doğrultusunda gelişmeler olur.

KÖTÜNÜN İYİSİNİ SEÇTİM

Meral Erdoğan

Kötünün iyisini tercih ettiğimi düşünüyorum. Verecek başka parti yok. Pek bir şey değişecek gibi görünmüyor ama en azından barajı aşacak diye seçtim oy verdiğim partiyi. Çok da umutlu değilim kendilerinden.

BİZE İYİ GÜNLER GÖSTERSİNLER

Sabahaddin Acarkan

Meclise girecek partilerden iyi çalışmalar diliyorum. Bizlere iyi günler göstersinler. Millet hakikaten sıkıntı içerisinde. Emekliyim ben. Aldığımız maaş yetmiyor. Bir de kirada olsak yandık. Hayat pahalı. Bu anarşi olayları da çok üzüyor insanı. Askerlerimiz şehit olarak geliyorlar, çok üzülüyoruz. İnşallah bunların önüne geçerler. Tabiî Cenâb-ı Allah ne gösterecek bilemiyoruz. Hangisi hayırlıysa o olsun. Seçimden önce çok çirkin lâflar söylediler birbirlerine. Yine de çocukluğumuzdan beri bildiğimiz partiye CHP’ye oy verdim.

SAKİN ORTAM BEKLİYORUM

Reyhan Varol

Ben eski düzeni bekliyorum. Daha durgun, daha sakin bir ortam. En azından bu kargaşa, kavga bitsin. İnsanlar kişiliklerini unutmuşlar. Toplumsal iç gerilimden korkuyorum. Meclise gireceklerin bunu önleyebileceğini düşünmüyorum ama yine de geldim oyumu kullandım. Belki verdikleri vaatlerden birisini tutarlar diye.

BENİM İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPMADILAR

Gülhan Türk

Benim için hiçbirşey yapmadılar, o yüzden ben de bu dönem onlardan hiçbir şey beklemiyorum. Özürlülük yasasından başörtüsü konusuna kadar bir çok problemim var. Bunlara çözüm bulamadım. Onlardan hiçbir şey beklemiyorum. Sisteme hizmet ettiklerini düşünüyorum. Gelip oy verdim ve doğruyu tercih ettiğimi düşünüyorum. En azından oy verdiğim partinin şu ana kadar yalanını görmedim. Siyonizme hizmetini görmedim.

KAVGALI DÖNEMLERDEN BIKTIK

Selim Kutlu

İlk kez oy veriyorum. Daha önceden karar verdiğim için hangi partiye oy vereceğime, heyecanlı değilim. Meclise girecek partilerin, şu andaki istikrar ortamını devam ettirmelerini, seçim propagandası döneminde devam eden çatışmaları Mecliste devam ettirmemelerini, aşırı kutupların icraatları engellememesini istiyorum. Bunu başarabilmeleri çıkaracakları milletvekili oranlarına bağlı. Tek başına iktidar olan bunu sağlayabilir gibi geliyor. Ben ümitliyim o konuda. Geçtiğimiz dönem küçük esnafın hali çok iyi değildi. Ama sabit maaşlı insanların alım gücünün arttığına inanıyorum. Çünkü çok şeyde zam olmadı. Ben ekmeği üç dört sene önce hangi fiyata alıyorsam hâlâ aynı fiyata alıyorum. Başörtüsü konusunda hükümetin geçtiğimiz dönem pasif kaldığını düşünüyorum. İnşallah yeni dönemde onunla alâkalı daha olumlu, iyi inisiyatif kullanılır. Bir de şunu söylemek istiyorum, kavgalı dönemlerden bıktı artık bu ülkenin insanı.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

23.07.2007


 

Ankara’da kaza: 6 ölü

Ankara’nın Akyurt ilçesi yakınlarında meydana gelen zincirleme trafik kazasında 6 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Çankırı-Ankara karayolunun 27. kilometresindeki Tatarçayı mevkisinde, Çankırı’dan Ankara istikametine gelen ve sürücüsünün kimliği henüz tesbit edilemeyen 06 EUF 89 plakalı otomobil, karşı yönden gelen 06 FPE 29 plakalı minibüsle çarpıştı. Veyis Işık yönetimindeki 06 EFP 41 plakalı otomobil de bu araçlara çarptı.

Kazada, 06 EUF 89 plakalı otomobilde bulunan ve kimlikleri henüz tesbit edilemeyen 6 kişi öldü, 06 FPE 29 plakalı minibüsteki 2 kişi de yaralandı. Yaralılar Akyurt Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı, ölen 6 kişinin cesedi de aynı hastanenin morguna kaldırıldı.

/ AKYURT

23.07.2007


 

Eğitimsizlik suça itiyor

Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat İrfan Güven, yaptığı açıklamada, suç işleyen çocukların genellikle eğitim düzeyi düşük, maddî durumu iyi olmayan ailelere mensup olduklarını belirtti.

Şanlıurfa Barosunun kayıtlarına yansıyan istatistiklere göre, Şanlıurfa’da, 2004’te bin 169, 2005’te 823, 2006’da bin 169, 2007’de ise yıl başından bugüne kadar 335 çocuk hakkında çeşitli suçlardan dâvâ açıldı. Şanlıurfa Barosundan aldığı bilgiye göre, 2004-2007 yılları arasında 12 yaşından küçük 30, 12-15 yaş arasında bin 116, 15-18 yaş arasında ise 2 bin 350 çocuk suç işledi. Suç işlemenin, 15-18 yaş aralığında yoğunlaştığı belirlendi.

Kız çocuklarının toplumsal ve kültürel yapının gereği sokakla az temas etmesi sebebiyle daha az suç işlediği, 2004-2007 yılları arasında 89 kız olmak üzere 3 bin 405’i çocuğun, genellikle hırsızlık, uyuşturucu madde bulundurma veya kullanma, gösteri ve yürüyüş kanuna muhalefet ve tehdit gibi suçları işlediği kaydedildi.

Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat İrfan Güven, suç işleyen çocukların genellikle eğitim düzeyi düşük, maddî durumu iyi olmayan ailelere mensup olduklarını kaydetti.

Sokakta bulunan çocuğun ‘’suç işleme’’ potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Güven, şehrin son yıllarda yoğun oranda göç alması, ekonomik sebepler, ailelerin çok çocuklu olması, eğitim seviyesi gibi sebeplerin çocuğu suça ittiğini kaydetti.

Çocuk hakları gelişemedi

Güven, Türkiye’de çocuk hakları alanının kadın veya insan hakları alanı gibi gelişemediğini ifade etti. Türkiye’de çocuk suç ve cezaları alanında sorunların bulunduğunu, çocuklara hapis cezası yerine, kitap okuma, bir iş yerinde istihdam etme gibi sosyal amaçlı cezalar vererek, topluma kazandırılması gerektiğini savunan Güven, bunun Avrupa ve Amerika’da örneklerinin olduğunu söyledi. Çocukları yargılamanın farklı olduğunu, kanunların çocuğun korunması yönünde karar verdiğini belirten Güven, dolayısıyla suç işleyen çocukların genellikle serbest bırakıldığını, bu yüzden bazı çocukların ‘’zaten serbest kalacağım’’ düşüncesiyle suçu alışkanlık haline getirdiğini kaydetti.

/ ŞANLIURFA

23.07.2007


 

Hizmette Avrupa farkı

Zonguldak’ta, evinin önünde düşerek ayağı kırılan oğluyla hastanede ilgilenmemesine kızan gurbetçi baba, telefonla Almanya’daki sigorta şirketini arayarak yardım istedi.

Şirket, çocuğa uçakta refakat etmesi için sağlık personeli de sağlayarak, gurbetçinin havaalanına getirilmesi için Ankara’dan ambulans gönderdi.

Alınan bilgiye göre, Almanya’nın Recklinghausen şehrinden tatil için Çayköy’e gelen Şendoğan Sarı’nın 17 yaşındaki oğlu Tayfun, evlerinin önünde merdivenlerden düştü. Ayağı kırıldığı belirlenen Tayfun’un kaldırıldığı Çaycuma Devlet Hastanesinde hafta sonu olması sebebiyle gerekli ilgiyi göremedi. Baba, Almanya’daki sigorta şirketini aradı. Sigorta şirketi, Ankara’da anlaşmalı bulunduğu özel bir hasta nakil ambulans servisi ile irtibat kurarak Tayfun’un köyüne gönderdi. Almanya’ya sefer yapan uçakta da gurbetçinin yerini ayırttı. Çayköy’e gelen ambulans, Tayfun Sarı’yı, Almanya’ya gideceği uçağa götürmek için evinden aldı.

Baba Sarı, ‘’Memleketimizdeyken, yabancı bir ülkeden yardım istemekten dolayı çok üzüntülüyüz. AB’ye girmek isteyen ülkemiz, öncelikle insana verilen değeri artırmalıdır’’ dedi.

/ ZONGULDAK

23.07.2007


 

Kaçak yapılaşmaya hava ve karadan sıkı takipi

Adana Orman Bölge Müdürlüğü’nün, sorumluluk alanlarında bulunan yaylalık bölgelerde kaçak yapılaşmayı önlemek için, denetimlerini havadan helikopterle karadan da özel ekiplerle sürdürdüğü bildirildi.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yaptığı açıklamada, yaz aylarındaki sıcak hava ve yüksek nem oranı sebebiyle Çukurova yöresindeki şehirlerde oturan vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yaylalardaki en önemli sorunun, kaçak yapılaşma olduğunu söyledi. Kaçak yapılaşmanın, verimli ormanlık alanlara büyük zarar verdiğini belirten Yılmaz, bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla hem havadan, hem de karadan sıkı bir denetim mekanizması kurduklarını ifade etti.

/ ADANA

23.07.2007


 

Bir hafta arayla ikinci sel felâketi

Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı İnkaya köyü, bir hafta arayla ikinci kez sel felâketini yaşadı.

Geçtiğimiz hafta aşırı yağışlar sebebiyle yaşanan selde 30’dan fazla evin kullanılmaz hale geldiği köyde, dün gece de sel yine 30 evi çamur deryasına çevirdi. İnkaya köyü, en son 4 yıl önce yaşadığı sel felâketini bu sene bir hafta arayla iki kez yaşadı. Aşırı yağışların ardından köy içinden geçen derenin taşması sonucu ev ve ahırlar çamur altında kaldı. Önceki selde zarar gören eşyaları temizlemek üzere yıkayıp kapı önlerinde kurutmaya çalışan köylüler, aniden bastıran selle birlikte bu eşyalarından da oldular. Bazı vatandaşlar birtakım ev eşyalarını köyün alt tarafında bulunan dereden çıkarıp getirdiler. 6 buzağının sel sularına kapılarak telef olduğu İnkaya’da vatandaşların tek tesellisi ise can kaybının olmaması. Geceyi dışarıda geçiren vatandaşlar, önceki selde Kızılay tarafından kurulan çadırlara sığındılar.

/ KARS

23.07.2007


 

Sevgisizlik de bebeği ağlatır

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Acil Tıp Birimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayri Levent Yılmaz, bebeklerin sadece hastalandıklarında değil, duygusal yönden açlık hissettiklerinde ve ilgisiz kalındığında da ağlayabildiklerini söyledi.

Doç. Dr. Yılmaz, hiçbir rahatsızlığı olmamasına rağmen günde 3 saatten daha uzun süren, haftada 3 günden daha fazla tekrarlayan bebek ağlamasının mutlaka dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Yılmaz, ‘’Ağlayan bebek yakınması, çocuk acil polikliniklerinde sık karşılaşılan, hem anne ve babayı endişelendiren hem de hekime dedektiflik görevinde genellikle faili meçhul dosyalar açıp kapattıran bir yakınma’’ dedi.

Ağlamanın genellikle fiziksel sağlık açısından sorun oluşturmadığını belirten Doç. Dr. Yılmaz, ‘’Bu durumlarda hekimin ağlayan bebeğin ağlama nedenini çok dikkatli bir öykü, fizik inceleme ve yakın gözlemle bulması ve tedavi etmesi gereklidir’’ dedi.

Doç. Dr. Yılmaz, ağlama nöbetlerinin bebeklerde genellikle hayatın 2 ve 3. haftasında başladığını, saatlerce sürebildiğini, ağlamanın çoğunlukla ikindi zamanı, akşamları ve gece yarısında tetiklendiğini, 4’üncü aydan sonra ise genellikle ortadan kalktığını, ancak günde 3 saatten fazla süren ağlamanın mutlaka sebebinin araştırılıp çözüm yoluna gidilmesi gerektiğini kaydetti.

DİKKAT ÇEKME İSTEĞİ

Hiçbir sebep bulunmamasına rağmen ağlayan bebeğin, sevgisiz kalıp dikkat çekme isteğinde olduğunun akla getirilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Yılmaz, şunları söyledi: ‘’Aileler, bebekleri ağladığında önce hasta oldukları akıllarına geliyor, oysa sevgisiz kalmış olabileceği düşünülmüyor. Bebeği rahatlatmak sadece altını temiz tutmak, karnını doyurmakla olmaz, sevgiyi de hissettirmek zorundayız. Bebeğin hafif dokunuşlarla saçının okşanması, vücuduna yine hafif dokunuşlarla masaj yapılması ona inanılmaz bir mutluluk verir. Onunla ilgilenmek, gülmesini sağlamak, küçük hediyelerle şaşırtmak ya da ilgisini çekecek ortamlarda bulunmasını sağlamak bebeği duygusal yönden besler.’’

Doç. Dr. Yılmaz, bebeğin gelişiminde uyku, beslenme ve iyi bakım ne kadar önemliyse sevgi ve güven gibi ona ilk yıllarda aşılanabilecek duyguların da büyük önemi bulunduğuna işaret ederek, annelere şu tavsiyelerde bulundu: ‘’Annenin sıcaklığı, kulağa fısıldanan tatlı sözler, kucağa alınıp okşanması, bebeğe hayattaki ilk dersi olan sevgiyi öğretir. Bebeğiniz daha ilk doğduğunda, onu kollarınızın arasına aldığınızda, kendisine değer verdiğinizi hisseder. Zaman içinde bu sıcak duyguları iyice öğrenen bebeğiniz, sevginizi karşılıksız bırakmayacaktır. Sevgi bir annenin bebeğine öğretebileceği en güzel duygudur. Aslında tanımlanması zor olan bu duyguyu ona dokunarak, konuşarak, sarılarak öğretebilirsiniz. Bu duygunun kendisi için önemli olduğunu anlayan bebeğiniz, sizin yokluğunuzda bu duyguyu arayacak, sevgiyi böylece öğrenmiş olacaktır.’’

Doç. Dr. Yılmaz, bebeğin ilk aylarda öğrenebileceği bir başka duygunun ise güven olduğunu belirterek, şöyle dedi: ‘’Her zaman yanında olduğunuzu bilmek, ağladığında kucağınıza almanız, onu önemsediğinizi gösterir. İlk aylarda aşılanan bu güven duygusu, ileride onun yaşantısını önemli ölçüde etkiler. Kendine güvenli bir birey olarak yetişmek için, güven duygusunu hissetmelidir.’’

/ ADANA

23.07.2007


 

10 milyon dolarlık ada

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi yakınlarında bulunan 980 bin metrekarelik Tavşan Adası 10 milyon dolara satışa çıkarıldı.

Edinilen bilgiye göre, Bozcaada’nın 1 mil kuzeyinde yer alan yaklaşık 980 bin metrekarelik bir alanı kaplayan ve halk arasında da tavşan ya da merkep adası olarak da bilinen Mavriya Adası, 10 milyon dolar bedelle satılığa çıkarıldı. İlk kez 2003 yılında Eskidji Müzayede evi tarafından satışa çıkarılan adaya o zamanlarda alıcı çıkmadığı öğrenildi. Son olarak İstanbul’daki Sena Emlak Şirketi tarafından yeniden satışa çıkarılan adaya talip çıkıp çıkmayacağı ise merakla bekleniyor.

23.07.2007


 

Yaz meyvelerini bol bol tüketin

Meyve ve sebzelerin vücut için önemli olduğunu belirten uzmanlar, yaz meyveleri ve sebzelerinin cildi koruduğunu ve halsizliği önlediğini belirtti.

Uzmanlar, yaz meyveleri ve sebzelerinin vücut için önemli derecede fayda sağladığı ve sağlık açısından tüketilmelerinin şart olduğu belirterek, yaz meyveleri ve sebzelerinin cildi koruduğunu, halsizliği ve bellek zayıflığını önlediğini ifade etti. Yaşlanmanın belirtisi olan cilt kırışması, hareketsizlik, güçsüzlük ve bellek zayıflamasının sorumlusunun kimyasal maddelerin yetersizliği olduğunu belirten uzmanlar, vücuttaki bu problemleri çözmek için yaz meyvelerini tavsiye ediyor.

/ BURSA

23.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004