Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Çalınan tarih yuvasına döndü

Türkiye’den kaçırılan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bulunan 23 tarihî eser, Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimiyle Türkiye’ye getirildi. Türkiye’den 1 Nisan 2007 tarihinde, BAE’ye bağlı Şarika (Sharjah) Emirliği’ne giden bir uçak alana indiğinde kontrole takıldı. Uçakta, yaklaşık bin 666 kilogram ağırlığında heykel, stel ve lahit parçalarından oluşan 23 adet tarihi eser bulundu.

Şarika Arkeoloji Müzesi’nin deposunda koruma altına alınan eserlerin, Müze Müdürü Prof. Dr. Abboud Jasim ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Dubai Kültür ve Tanıtma Ataşesi’nin görüşmesi sonucunda, Türkiye kökenli olduğu öğrenildi.

Bunun üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı eserlerin iadesi için girişim başlattı. Eserler, 10 Temmuz 2007 tarihinde bakanlıkta görevli Hakan Melih Aygün, Özgür Mehmet İrkin ve Mehmet Sönmez Köse nezaretinde, Türk Hava Yolları’na ait tarifeli seferle Türkiye’ye getirildi.

Türk makamlarınca yapılan araştırmada, eserlerin Şarika Serbest Bölgesi’ne kayıtlı Magnus şirketince üç ayrı sevkıyatla ithal edilmek istendiği ortaya çıktı.

Eserleri Türkiye’den çıkaran şirket ve kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunulması konusunda Adalet Bakanlığı; şirketlerin araştırılması ve Türkiye’ye giriş-çıkış kayıtlarının tesbit edilmesi için de İçişleri Bakanlığı ile temasa geçildiği bildirildi.

“BAKANLIĞA BAĞLI HERHANGİ

BİR MÜZEDEN ÇALINMADI”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, eserlerin bakanlığa bağlı herhangi bir müzeden çalınmadığının tesbit edildiğini söyledi.

Tarihî eserlerin kaçak kazı sonucu bulunmuş olabileceğini belirten Düzgün, bunların da kesin olarak incelemeler sonucunda ortaya çıkacağını kaydetti. Düzgün, eserlerin şu anda Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde tutulduğunu belirterek, ‘’Eserlerin hangi döneme ve hangi yöreye ait olduklarına ilişkin uzman tesbiti yapıldıktan sonra, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde veya ilgili müzede sergilenmesi düşünülüyor’’ dedi. Orhan Düzgün ayrıca, şu ana kadar yapılan incelemelerde imitasyon esere rastlanmadığını, çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

23.07.2007


 

Ahmet Özhan’dan Mevlânâ konseri

“2007 Mevlânâ Yılı Etkinlikleri’’ kapsamında Türk Sanat Müziği san’atçısı Ahmet Özhan bir konser verecek. Özhan, ‘’Mevlânâ... Aşkın Sultanı’’ başlıklı konserde, Mevlevî musikisinden örnekleri semazenler eşliğinde seslendirecek. Konser, 25 Temmuzda İstanbul Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda ücretsiz gerçekleştirilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kültür AŞ tarafından organize edilen Mevlânâ Yılı Etkinlikleri, Ağustos ayı boyunca Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenecek ‘’Hoşgörüye Davet’’ başlıklı ses ve lazer gösterisiyle devam edecek.

23.07.2007


 

İslâm tarihine dair kapsamlı bir eser

M. Asım Köksal’ın “İslâm Tarihi – Hz. Muhammed ve İslâmiyet” adlı eseri Işık yayınları tarafından yayınlandı. Eser, 1964’den 1998’e kadar devam eden bir serüven. Peygamberimizin hayatına dair Türkçe yazılmış en geniş kitap olarak biliniyor.

Okuyucuyu Asr-ı Saadet ikliminde dolaştıran, sahabilerle beraber yaşıyormuş gibi hissettiren bu eser, İslâm dininin ve tarihinin bütün ana kaynaklarına dayanılarak yazılmış. Kitap; Peygamberimizin en geniş hayatı olmasının yanında, İslâm dininin tamamlanması ve insanlığa gönderilen en mükemmel son din olmak üzere ikmal ediliş tarihi aynı zamanda.

Eser, 1983 yılında, Pakistan’da düzenlenen Siret kitapları yarışmasında dünya birinciliği aldı.

Müellif, bu çalışmasından dolayı Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı tarafından 1995 yılının kültür adamı seçildi.

1996 yılında, Kültür Bakanlığı tarafından “Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”ne lâyık görüldü. Eserin 18 ciltlik ilk baskısı üzerinde yeniden çalışan merhum yazar, ömrünün son yıllarını bu eserin yeniden yazımıyla geçirdi. Yeni kaynakları kullanmak, bazı hataları düzeltmek, uzun bölümleri toparlayıp kısaltmak böylece mümkün oldu. Eserin bu son şekli, ömrünün meyvesi oldu. 0(216) 318 60 11

23.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004