Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Peru’ya yardım eli

BM, Peru’da meydana gelen şiddetli deprem için ülkeye 1 milyon dolarlık yardımda bulunduğunu açıkladı. BM İnsanî Yardım Dairesi’nden (OCHA) yapılan ilk açıklamada, BM’nin, Peru’nun başkenti Lima’nın güneyinde meydana gelen depremde arama-kurtarma ve yeniden yapılanma çalışmalarında kullanılmak üzere BM Kalkınma Programı Dairesi (UNDP) ve OCHA’nın 200 bin dolarlık bağışta bulunduğu bildirildi.

Daha sonra gazetecilerin Peru’daki depremle ilgili sorularını yanıtlayan BM’nin insani işlerden sorumlu üst düzey yetkilisi Margareta Wahlström, bu rakamın 1 milyon dolara çıktığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da depremle ilgili bir açıklama yaparak, yakınlarını yitirenlere başsağlığı dileğinde bulundu. BM’nin Peru hükümetiyle yakın işbirliği yaptığını kaydeden Ban, BM’nin Peru’ya deprem dolâsıyla uzman gönderme dahil her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

ABD’DEN 100 BİN DOLAR

Peru’da meydana gelen şiddetli depremin ardından ABD, Peru’ya 100 bin dolarlık yardım yapacağını açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johnroe, bu yardımın depremin ardından ilkyardım çalışmalarında kullanılmak üzere verileceğini kaydetti.

Sözcü, ABD Başkanı George Bush’un tatilini geçirdiği Teksas’taki Crawford çiftliğinde yaptığı açıklamada, çeşitli Amerikan yardım kuruluşlarının da, istenmesi halinde, yardıma hazır olduklarını açıkladıklarını belirtti.

Bu arada, depremin ardından ilk acil yardım taşıyan uçağın Bolivya’dan gönderildiği bildirildi. Peru ajansı Andina’daki haberde, Bolivya’ya ait Herkül tipi kargo uçağının dün gece Peru’nun güneyindeki Pisco Havaalanı’na indiği belirtildi.

Uçakta 11 tonluk temel gıda malzemesi bulunduğu da kaydedildi. Peru’daki depremde ölü sayısı 500’ü aşmış, 1600 kişi de yaralanmıştı. BM, Peru’ya 1 milyon dolarlık yardımda bulunduğunu açıklamıştı.

ÖLÜ SAYISI 500’Ü AŞTI

Peru’da meydana gelen depremde ölü sayısı 500’ü aştı. Kurtarma ekiplerinin sözcüsü Roberto Ocano, depremde ölenlerin sayısının 500-510 arasında olduğunu, 1600 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bu arada Peru Devlet Başkanı Alan Garcia’nın, askeri bir uçakla depremin vurduğu kentlerden Pisko’ya gittiği bildirildi.

JAPONYA KIYILARINDA KÜÇÜK TSUNAMİ

Japonya Meteoroloji Ajansı, Peru’da Richter ölçeğine göre 8 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından yapılan tsunami uyarısından saatler sonra küçük tsunami dalgalarının ülke kıyılarına ulaştığını bildirdi. Ajans, tsunami uyarısının Japonya’nın Pasifik kıyıları için yapıldığını belirterek, bu kıyılarda 20 santimetre yüksekliğinde küçük tsunami dalgalarının belirlendiğini kaydetti.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

18.08.2007


 

K. Kore’de sel felâketi: 221 ölü

Uluslararası Kızılhaç yardım kuruluşu, Kuzey Kore’deki sel felaketinde 221 kişinin öldüğünü, 82 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

Kuzey Kore’deki Kızılhaç ekibinin lideri Terje Lysholm, bir haftadır devam eden yağışların sebep olduğu su baskınlarında ölü sayısının 300’e ulaşabileceğini söyledi.

Kıtlıkla boğuşan Kuzey Kore’de, Muson yağmurlarının ardından gelen sel felaketinin 80 bin kadar evi yerlebir ettiği, 300 bin kişiyi evsiz bıraktığı tahmin ediliyor. Yetkililer, yolların hasar görmesi sebebiyle yardım sağlamakta zorluk çekildiğini söylediler.

/ SEUL

18.08.2007


 

ABD’de aşırı sıcaklar: 37 ölü

ABD’nin ortabatı ve güney kesimlerinde son 10 gündür etkili olan aşırı sıcaklarda en az 37 kişinin öldüğü bildirildi.

Yetkililer, bu can kayıplarının sebebinin kesinlikle aşırı sıcağa bağlı olduğunun teyit edildiğini, bunun dışında 10 kişinin daha sıcaklar yüzünden hayatını kaybettiğinin tahmin edildiğini kaydetti.

Can kayıplarının hava sıcaklığının 40 dereceyi geçtiği Memphis şehrinde ve Missouri, Illinois, Arkansas, Georgia, Güney Carolina ile Mississippi eyaletlerinde olduğu belirtildi. Sıcak hava yüzünden rahatsızlanan çok sayıda kişinin de hastanelerde tedavi edildiği bildirildi.

/ NASHVILLE

18.08.2007


 

Silâhlı milisler bağımsızlığa engel

Filistin Başbakanı Selam Feyyaz, Filistinli ‘’silahlı milislerin’’ bağımsız bir devletin kurulmasının önünde engel oluşturduğunu söyledi.

Selam Feyyaz, Ramallah’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, herkesin bir yandan bağımsız bir devletin kurmanın diğer yandan da silahlı milislere hoşgörü göstermeyi sürdürmenin asla birarada olamayacağını kabul etmesi gerektiğini belirterek, ‘’Bunu deneyimlerimizden biliyoruz’’ diye konuştu.

Başbakan, ‘’Kimi şeylerin Filistin yönetiminin dışında hareket eden insanların elinde olduğu duruma geri dönemeyiz’’ dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert arasındaki görüşmeler konusundaysa Feyyaz, bunların ‘’cesaret verici bir başlangıç’’ olduğunu, iki liderin ‘’siyasal sorunları’’ görüşmeye başladıklarını bildirdi.

Feyyaz, Gazze Şeridi’nin kontrolünü 15 Haziran’da ele geçiren Hamas’ı da bir kez daha Gazze’de tek otorite olmaktan vazgeçmeye çağırdı.

15 Haziran’dan bu yana hükümetin çalışmalarını durdurduğunu ifade eden Feyyaz, ‘’Halkın önüne çıkmak için durumu istikrara kavuşturmaya çalışıyoruz. Mümkün olunca seçimleri yapacağız. Şimdi bu mümkün mü? Hiç kuşkusuz değil’’ diye konuştu.

/ RAMALLAH

18.08.2007


 

Başkan adayının oğlu Irak’a gidiyor

ABD’nin demokrat başkan adayı senatör Joe Biden’in oğlu, Irak’a gitmeye hazırlanıyor.

Delaware Ulusal Muhafız Alayı’nda askeri hukuk müşaviri ve Delaware eyaleti başsavcısı yüzbaşı Beau Biden’in, 2008’de Irak’taki göreve hazırlanması istenen 261’inci tugaya bağlı olduğu kaydedildi. Ancak tugayın Irak’a hangi tarihte konuşlanacağı konusunda bilgi verilmedi. Iowa radyosunun haberine göre, Başkan adayı Joe Biden önceki gün kampanya çalışmaları sırasında yaptığı açıklamada, oğlunun Irak’a gitmesini istemediğini söyledi.

Senato’da ABD’nin Irak’taki siyasetini eleştirmesiyle tanınan Biden, oğlunun ya da Irak’taki hiçkimsenin hayatından daha değerli siyasi bir amacın olamayacağını ifade etti.

/ WASHINGTON

18.08.2007


 

Rum gençler, başkanlık seçimlerine ilgisiz

Kıbrıs Rum kesiminde Şubat 2008’de yapılacak “başkanlık” seçimlerine, Rum gençlerin ilgisiz olduğu belirtildi.

Rum “Fileleftheros” gazetesine göre, 18 binden fazla Rum genci seçmen listelerine kayıtlarını yaptırmadı. Bu durumun oy kaybına yol açacak olması sebebiyle siyasi partilerin ve adayların rahatsızlık duyduklarını yazan gazete, seçmen listelerine 18-20 yaşlarındaki 18 bin 500 ve 21-30 yaşlarındaki 11 bin seçmenin kaydolmadığını bildirdi.

/ LEFKOŞA

18.08.2007


 

Endonezya da sallandı

Endonezya’da Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği ancak tsunamiye yol açmadığı bildirildi.

ABD Yer Araştırmalar Merkezi (USGS), depremin ülkenin doğusundaki Maluku eyaletindeki Ambon şehrinin 233 kilometre güneydoğusunda, denizin 10 kilometre altında meydana geldiğini açıkladı. Ancak Endonezya Meteoroloji ve Jeofizik Ajansı depremin denizin 64 kilometre altında oluştuğunu duyurdu. Depremde can ve mal kaybının olmadığı kaydedildi.

/ PEKİN

18.08.2007


 

ABD, Rusya’yı by-pass eden enerji projelerinde ısrarlı

ABD ve Azerbaycan Hazar denizinin altından geçecek boru hatları ile ilgili ön hazırlıkların başlatılması için anlaşma imzaladı.

Orta Asya enerji kaynaklarının Rusya’nın dışında alternatif projelerle de dünya piyasalarına ulaştırılması için çaba sarf eden ABD Hazar denizinin altından geçecek doğalgaz ve petrol boru hatları ile ilgili ön çalışmaların başlatılmasını istedi. Önceki gün Bişkek’te gerçekleşen Şangay İşbirliği Örgütü’nün bölge ülkeleri enerji kaynakları ile ilgili yeni ajans kurma çalışmaları ile eş zamanlı olarak ABD’nin projeler üretmesi enerji alanında bitmeyen mücadelenin devamı olarak yorumlanıyor.

ABD Ticaret ve Gelişme Ajansı (USTDA) konu ile ilgili çalışmalar yapması için Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’ne 1,7 milyon dolar ödenek ayırdı. Hazar’ın altından geçmesi planlanan petrol boru hattı Kazak petrollerini Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına ulaştırırken, doğalgaz boru hattı da Kazakistan doğalgazının Azerbaycan üzerinden Avrupa pazarlarına sevkıyatının yapılmasını öngörüyor.

/ MOSKOVA

18.08.2007


 

Her yıl 6 milyon çocuk kötü beslenmeden ölüyor

Dünyada her yıl yaklaşık 6 milyon çocuğun kötü beslenme yüzünden öldüğü bildirildi.

Merkezi Washington’da olan Nüfus Referans Bürosu adlı araştırma kuruluşunun yayımladığı “2007 Dünya Nüfusu Veri Belgesi” ve belgeye eşlik eden iki raporda, ölen çocukların çoğunun düşük ve orta gelir düzeylerine sahip ülkelerde olduğu, yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerde de kötü beslenmeden çocuk ölümlerine rastlandığı belirtildi. Raporda, son yıllarda sağlanan bazı önemli gelişmelere rağmen düşük ve orta gelirli ülkelerdeki çocukların yüzde 30 kadarının normal kilolarının altında olduğu, bu sorunun en ağır biçimde Güney Asya ve Sahra altı Afrika ülkelerinde yaşandığı kaydedildi. Hindistan’ın bazı eyaletlerinde çocukların yüzde 50’sinin normal kilonun altında olduğu belirtildi.

Raporda, annenin hamilelik dönemi ve bebeğin ilk yıllarındaki kötü beslenmenin ağır ve tedavi edilemez fiziksel ve zihinsel hastalıklara yol açtığı da bildirildi.

Kuruluşun başkanı Bill Butz, “çocuk ölümlerinin birçoğunun etkili olduğu bilinen ve çoğu zaman da maliyeti az olan beslenme tedbirleri ile engellenebileceğini” söyledi.

Raporda ayrıca şu bulgulara yer verildi:

- Şu anda 6.6 milyar olan dünya nüfusunun 2050’de 9,3 milyara ulaşması bekleniyor.

- Bazı Avrupa ülkelerinde şu anda azalmanın eşiğinde olan hamilelik oranı tekrar artabilir.

- HIV/AIDS’in yaygınlığı daha önceki tahminlerden az olabilir, ama hâlâ uluslar arası bir kriz olmaya devam edecek. 2006’da 4 milyondan fazla insana HIV bulaştı.

- Dünyadaki mülteci nüfusu geçen yıl 8,7 milyondan 9,9 milyona çıktı.

/ WASHINGTON

18.08.2007


 

YouTube’nin başı fena dertte

Viacom medya grubunun, telif hakkı ihlâli gerekçesiyle YouTube aleyhine açtığı 1 milyar dolarlık tazminat dâvâsı “komediye dönüşüyor.”

Astronomik tazminat talebinden kurtulmak isteyen YouTube mahkemeden, Viacom’a bağlı kanallarda program yapan dünyaca ünlü komedyenler Jon Stewart ve Stephen Colbert’in duruşmaya dâvet edilerek şahit olarak dinlenmesini istedi.

YouTube, iki komedyenin mahkemede, videolarının YouTube’da yayınlanmasından zarar görmediklerini, aksine videoların yayınlanmasından sonra izlenme oranlarının ve popülerliklerinin dünya çapında arttığını kabul etmelerini ümit ediyor. Her iki komedyen de, dâvâ açıldıktan sonra programlarında dâvâyı komik dille eleştiren yaklaşım sergilemişlerdi. YouTube ve Google’ın avukatlarının, 30 ünlü ismi daha mahkemeye çağırmayı planladığı belirtiliyor.

/ SANFRANCİSCO

18.08.2007


 

Tek yumurta dördüzü dünyaya geldi

Kanada’da 35 yaşındaki bir kadın, tek yumurta dördüzü dünyaya getirdi. Montana Great Falls’daki Benefis Hastanesi yetkililerinden Amy Astin, Karen Jepp adlı annenin Autumn, Brooke, Calissa ve Dahlia adı verilen kız bebekleri geçen Pazar günü sezaryenle dünyaya getirdiğini açıkladı.

Astin, 2 ay erken doğan kızların kendi başlarına nefes alabildiklerini ve sağlık durumlarının iyi olduğunu kaydetti. Tüp bebek olmayan bebeklerin 1.18 ile 0.98 kilo ağırlığında oldukları belirtildi. Tek yumurta dördüzünün normal bir hamilelikte dünyaya gelme ihtimalinin 13 milyonda bir olduğunu kaydeden yetkililer, bebeklerin bir süre daha hastanede kalacağını söylediler.

/ HELENA

18.08.2007


 

Endeavour sağlam

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Endeavour uzay mekiğindeki hasarın giderilmesine gerek olmadığına ve mekiğin Dünya’ya güven içinde dönebileceğine karar verdi.

NASA yetkililerinin, dün gece 5 saat süren toplantıdan sonra aldıkları bu kararı mekikte görevli 7 astronota uyumalarından önce bildirdiği kaydedildi. Astronotların hasarı gidermek için daha fazla riskli uzay yürüyüşüne çıkmamaları seçeneğinde karar kılan yetkililer, ellerindeki verilere dayanarak gelecek hafta Dünya’ya hareket edecek mekiğin, atmosfere girerken ciddî bir hasar görmeyeceği sonucuna vardı. Endeavour uzay mekiğinin fırlatılışında gövde ve yakıt tanklı yüzeylerinde bazı hasarlar meydana gelmişti.

/ CAPE CANAVERAL

18.08.2007


 

Arabada da sigara yasak olacak

ABD’nin New York şehrinde kapalı mekânların yanı sıra bar ve restoranlarda da uygulanan sigara yasağı, yakın bir gelecekte arabaların içlerine de girebilir.

New York Belediye Meclisi üyelerinin hazırladığı teklif kabul edilirse, 18 yaşından küçük yolcuların bulunduğu hiçbir özel araçta sigara içilemeyecek.

Teklifin en büyük destekçisi olan Belediye Meclisi Çevre Koruma Komisyonu Başkanı James Gennaro, sigara içmeyi anormalleştiren her türlü fırsatı kullanmaktan çekinmeyeceklerini ifade ederek, “Bu teklifle asıl amacımız da sigaranın, gençler ve çocuklar ile aynı ortamda bulunmasını engellemek.” dedi.

/ NEWYORK

18.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri