Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İki yüzlü İsrail

İsrail iki yüzlü tavrını devam ettiriyor. Bir yandan İsrail yargısı ordunun Lübnan’da misket türü bomba kullanmasını haklı bulurken, aynı anda hükümet Filistinli tutukluları serbest bırakma kriterlerini yumuşatma çalışmaları yürütüyor.

İsrail askeri savcıları, ordunun geçen yılki Lübnan savaşında misket bombası kullanmasını onaylayarak, konuyla ilgili yasal işlem başlatmayı gerekli görmediler. Yapılan soruşturma sonucunda, İsrail’in misket bombalarını kullanmasının ‘’açık bir askerî gereklilik’’ olduğunun belirlendiği ve uluslararası yasalara aykırı olmadığına karar verildiği belirtildi. Ordunun açıklamasında, başmüfettiş General Gershon HaCohen’in, ‘’Misketlerin çoğunun açık ve yerleşimin olmadığı, Hizbullah güçlerinin faaliyet gösterdiği, sivillerin bulunmadığı bölgelere atıldığının açık olduğunun’’ belirlendiği kaydedildi.

Açıklamada, misket bombalarının yerleşim alanlarına yalnızca ‘’Hizbullah’ın roket saldırılarına karşı acil savunma karşılığı olarak’’ atıldığı ve ordunun sivil kayıpları en aza indirmek için mümkün olan herşeyi yaptığı bildirildi.

2006 yazındaki savaşta, misket bombaları ve kara mayınları yüzünden 30’un üzerinde sivil ölmüştü.

Öte yandan İsrail, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasında uygulanan kriterlerini yumuşatma yoluna gidiyor. Kimi bakanların oluşturduğu bir komisyon, akşam saatlerinde bu kriterleri gözden geçirerek, yeniden değerlendirmek üzere toplandı. Başbakan Ehud Olmert’in, söz konusu toplantıya katılmadığı belirtildi.

Bakanların, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasında şimdiye dek gözetilen ‘’İsrailliler’e karşı cinayete karışmamış olanların serbest bırakılması’’ ilkesini yumuşatma yolunda karar almalarının beklendiği bildirildi.

İsrail medyası, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in geri dönüşünü sağlamaya yönelik çabalar çerçevesinde, Hamas’ın, Şalit karşılığında serbest bırakılmasını istediği tutukluların da salıverilmesine imkân vermek ve listeyi genişletebilmek amacıyla böyle bir düzenlemeye gidilebileceği yorumunu yaptı.

/ KUDÜS

26.12.2007


 

Sırbistan, Kosova konusunda lobi yapıyor

Sırbistan, Batılı ülkelerin Kosova’nın bağımsızlığını tanımaları halinde, ABD ve AB ülkeleriyle diplomatik ilişkileri azaltmak dahil bir dizi karşı tedbiri kabul etmeyi planlıyor.

Sırbistan meclisinde, Kosova’nın bağımsızlığının asla kabul edilmeyeceğine dair hükümetin sunduğu yasa tasarısı görüşmeye açılıyor.

Tasarıda Sırbistan’ın, Kosova’yı devlet olarak tanıyan Batılı ülkeler ile diplomatik ilişkilerini gözden geçirmesi, ayrıca Kosova’nın bağımsızlığına olan desteği sebebiyle NATO’nun dışında kalmayı sürdürmesi gerektiği görüşü yer alıyor.

Kosova’nın tartışmalı statüsü çözüme kavuşturuluncaya kadar buraya AB misyonu gönderilmesi fikrinin de reddedildiği tasarıda, önerilen AB misyonunun gönderilmesinin “Sırbistan Cumhuriyeti’nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve anayasasını tehlikeye atacak bir hareket olacağı” ifade ediliyor.

Kosovalı Arnavutlar, gelecek yıl başında bağımsız devlet ilân edeceklerini açıklıyor. ABD ile bazı AB ülkeleri, bağımsızlık ilânını tanıyacaklarına dair işaretler veriyor. Rusya’nın desteklediği Sırbistan ise Kosova’nın kendi parçası olduğu yaklaşımını sürdürüyor.

/ BELGRAD

26.12.2007


 

Jerusalem Post: Mısır, Gazze’den kaçak girişlere tedbir aldı

İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Mısır’ın sınırda kazılan tünellerin ortaya çıkarılmasına imkân sağlayan bir sistem satın aldığını yazdı.

Haberde, Mısır’ın bu sistemi, ABD’nin yıllık olarak yaptığı yardım kapsamındaki paralarla bir Amerikan şirketine milyonlarca dolar ödeyerek satın aldığı belirtilirken, adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Mısırlı yetkilinin, ‘’Gazze Şeridi’ndeki sınırın altında kazılan tüneller aracılığıyla yapılan kaçakçılığı durdurmak bizim çıkarımıza’’ dediği belirtildi.

Gazetede, aynı yetkilinin, haziran ayından beri Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde tutan Hamas’a atıfta bulunarak, ‘’sınır boyunca Mısır’daki Müslüman Kardeşler’e bağlı radikal dinci bir grubun güçlendiğini görmek istemeyiz. Kaçakçılık, Mısır ile İsrail arasındaki ilişkilere ve bu ilişkileri geliştirme çabalarımıza zarar veriyor” ifadesine de yer verildi.

Mısır’dan Gazze’ye kaçakçılığın, İsrail’in 2005’te Gazze’den çekilmesinden sonra arttığı belirtiliyor. İsrailli yetkililer, Hamas’ın, Gazze’nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra kaçakçılığa hız verdiğini düşünüyorlar.

/ KUDÜS

26.12.2007


 

Irak’ta bir intihar saldırısı daha

Irak’ta son haftalardaki en kanlı saldırılardan birinin düzenlendiği Beyci’den sonra, Bağdat’ın kuzeyindeki Bakuba’da Amerikan güçleriyle işbirliği yapan gönüllü güçlerden bir baba ile oğlunun cenazesinde intihar saldırısı düzenledi.

Polis açıklamasına göre, Bakuba’daki intihar saldırısında 4 kişi öldü, 21 kişi yaralandı. Irak’ın kuzeyindeki Beyci’de bir devlet petrol şirketi kompleksinin ana girişi önünde kamyonet içindeki intihar bombacısının düzenlediği saldırıda ölenlerin sayısı, polisin ardından yerel hastane ve Amerikan askerî yetkilileri tarafından da 22 olarak açıklandı. Amerikan ve Irak kaynakları yaralı sayısını da 80 olarak duyururken, ölü sayısının artmasından endişe edildiği bildiriliyor.

Yerel yetkililer, iki binanın yıkıldığı saldırıda enkaz altından hâlâ saldırı kurbanlarının çıkarılmasına çalışıldığını kaydetti.

/ BAĞDAT

26.12.2007


 

Kıbrıs’ta mayın temizliği

Kıbrıs’ta bulunan mayınlı alanların temizlenmesiyle ilgili olarak KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) ile BM Barış Gücü (UNCYP) arasında yeni bir mayın temizleme anlaşması imzalandı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, dün düzenlediği basın brifinginde, anlaşmanın GKK Komutanı Tümgeneral Mehmet Eröz ile BM Barış Gücü Komutanı Rafael Jose Barni arasında mektup teatisi yönetimiyle imzalanarak yürürlüğe konulduğunu açıkladı. Anlaşmanın esasının, temizlenecek mayınlı alanların biraz daha genişletilmesi olduğunu ifade eden Erçakıca, anlaşmanın, yeni temizlenecek alanlarda iki kuvvetin hengi esaslara göre işbirliği yapacağını da hükme bağladığını kaydetti.

/ LEFKOŞA

26.12.2007


 

Cezayir’de radikallere idam cezası

Cezayir’de terör örgütü üyesi olduğu belirtilen 27 radikal militana idam cezası verildi.

Adli kaynaklar, ülkenin doğusundaki Annaba ile güneyindeki Biskra’daki mahkemelerin, 25’i gıyabında olmak üzere 27 militanın idam cezasına çarptırıldığını belirtti. Cezayir’de idam cezası yürürlükte olmasına karşın, cezalar 1993’ten beri infaz edilmiyor.

/ CEZAYİR

26.12.2007


 

İngiltere’de ezan tartışması

İngiltere’nin Oxford şehrinde yer alan merkezi bir cami, ezanı sesli okumak isteyince İngilizlerin tepkisini çekti.

Şehri “Müslüman azınlık yeri”ne dönüştüreceklerini öne süren İngilizler, hoparlörle günde 3 defa okunacağı belirtilen ezanın bölgede bulunan kliselerin çan sesini bastıracağı endişesiyle belediyeye başvurdu. Cami adına konuşan bir yetkili ise Müslümanların ibadet için çevredeki Müslümanları camiye çağırma hakları olduğunu söyledi.

İngilizlerle görüşen cami yetkilisi Serdar Rana bu konuda endişe duyan kim olursa olsun camiye dâvet etmekten ve konuyu izah etmekten memnun olacağını söyledi. Rana ayrıca, “Burada kilise çanları çaldığı zaman biz buna saygı duyuyoruz. Bu da bir ibadete çağrıdır. Biz burdaki yerel halkı incitecek ya da onları rencide edecek hiçbir şey yapmak istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

/ LONDRA

26.12.2007


 

IMF, Irak’la stand-by anlaşması yaptı

Uluslararası Para Fonu (IMF) yönetim kurulunun Irak için toplam 744 milyon dolarlık stand-by anlaşmasını onayladı.

IMF’den yapılan yazılı açıklamaya göre yönetim kurulunun onayından önce Irak, IMF tarafından 23 Aralık 2005’te onaylanan ve bu yıl Mart ve Ağustos aylarında uzatılan mevcut stand-by anlaşmasını iptal etti. Yeni anlaşmanın ise Mart 2009’a kadar olan 15 aylık süre boyunca Irak ekonomik programını desteklemesi bekleniyor.

Onayın ardından IMF yardımcı idari müdür Takatoshi Kato, Irak yetkililerinin güvenlik ve siyasî konulardaki zorluklara rağmen 2006-07 boyunca ekonomik programı istikrarla takip ettiğini ve sıkı para politikası ve dinarın değer kazanmasıyla enflasyonda hızlı bir düşüş yaşandığını söyledi.

Irak’ın IMF’ye 27 Aralık 1945’te katıldığı ve kotasının da yaklaşık 1.860 milyar dolar olduğu öğrenildi.

/ DUBAİ

26.12.2007


 

İngiliz milletvekili sokakta geceledi

Muhafazakâr partili İngiliz milletvekili Grant Shapps, “evsizlerin” dramına dikkati çekebilmek için Noel arefesini sokakta geçirdi, ancak yattığı araç parkının özel mülk olduğu belirtilerek kendisinden buradan uzaklaşması istendi.

Muhafazakâr Partili milletvekili, hareketinin tümüyle “bir sorunun altını çizmeye yönelik sembolik bir anlam taşıdığını” belirterek, hükümete evsizler için daha fazla sosyal konut inşa edilmesi çağrısında bulundu. Geceyi kartonların üzerine koyduğu bir uyku tulumunda geçiren Hatfield milletvekili Shapps’e, geçmişte 14 yaşında evden atılıp bir yıl sokaklarda yaşamak zorunda kalan bir partili de eşlik etti.

Shapps yaptığı açıklamada, İngiltere’de son derece soğuk bir kış olduğunu, Noel döneminde herkesin sıcak evinde huzur içinde kutlamalar yaptığı sırada evsizlerin yaşadığı darama dikkati çekmek istediğini söyledi.

İngiltere’de halen 130,000 kişinin sokaklarda yaşadığını da belirten milletvekili, İşçi Partisi hükümetinin bu konuda koyduğu hiçbir hedefi yakalayamadığını savundu.

/ LONDRA

26.12.2007


 

Göstericilere kar temizlettiler

Kırgızistan’ın başşehri Bişkek’te polis, seçim sonuçlarını protesto eden öğrencileri gözaltına alarak, küreklerle kar temizlettirdi.

Bişkek’teki M. Gorkiy Parkı’nda ve Merkez Seçim Komisyonu (MSK) binası önünde, 16 Aralık’ta yapılan genel seçimlerin sonuçlarını protesto etmek üzere toplanan öğrenciler ve bazı sivil toplum örgütlerinin liderleri polis tarafından gözaltına alınarak, karakola götürüldü. Karakolda öğrencileri ziyaret eden Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Tursunbek Akun, gözaltı hücrelerinin çok soğuk olduğunu, ayrıca öğrencilere sokaklarda kar temizlettirildiğini söyledi.

/ BİŞKEK

26.12.2007


 

Tom Hanks’in filmi şahinleri kızdırdı

ABD eski Başkanı Ronald Reagan’ın döneminin bazı üst düzey yöneticileri, hafta sonunda gösterime giren “Charlie Wilson’s War (Charlie Wilson’ın Savaşı)” adlı filme tepki göstererek, filmin gerçekleri çarpıttığını iddia etiler.

Başrollerini Tom Hanks, Julia Roberts ve Philip Seymour Hoffman gibi tanınmış oyuncuların paylaştığı filmde, dönemin Demokrat Partili Texas milletvekili Charles Wilson’ın hatıralarından, Afganistan’da, Sovyet İşgaline karşı direnişe Amerikan desteği anlatılıyor.

Bin Ladin ve El Kaide’nin CIA tarafından kurulduğu tezini destekleyen bir bakış açısına sahip olan film, 11 Eylül saldırısına da Afganistan operasyonun sebep olduğunu ima ediyor. Washington Times gazetesine konuşan Reagan dönemi savunma bakanı yardımcısı Fred Ikle, Bin Ladin ve El Kaide’nin, savaşın bittiği 1989 yılından sonra Afganistan’da ortaya çıktığını savunarak, “Bin Ladin’in kesinlikle ABD silahları ve desteği almadığını” savundu.

/ NEWYORK

26.12.2007


 

Kuş pisliğine bastı milyonları kaptı

ABD’nin New York şehrinde, güvercin pisliğine basıp düşerek yaralanan kapıcı, 6 milyon dolar tazminat kazandı.

New York Post gazetesinin haberine göre, 1998 yılında metroya girerken güvercin pisliğine basıp yuvarlanan ve merdivenlerden düşerek boynunu ve burnunu kıran 56 yaşındaki kapıcı Shelton Stewart, tazminat dâvâsında haklı bulundu. Kapıcıya önce 7,67 milyon dolar tazminat ödenmesine karar veren mahkeme, önündeki pislikten sakınmadığı için yüzde 20 oranında kusurlu bulduğu kapıcıya 6 milyon dolar ödenmesine hükmetti

/ NEW YORK

26.12.2007


 

Dünyanın en uzun kardan adamı

Yılın önemli bir bölümünü kar altında geçiren ABD’nin Maine eyaletinin Bethel kasabası, 1999 yılında kırdığı dünyanın en uzun kardan adam rekorunu yenilemeye karar verdi.

Bethel Ticaret Odası, 22 Ocak günü kardan adamı yapmaya başlayacaklarını ve 20 günde tamamlamayı planladıklarını açıkladı.

1999 yılındaki kardan adam yaklaşık 36 metre boyunda olmuştu. Kardan adama, Maine eyaletinin efsanevi valilerinden Angus King’in hatırasına, “Angus, Dağların Kralı” adı verildi. Angus’un Haziran ortasına kadar erimeden kalacağı hesaplanıyor.

/ BETHEL

26.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri