Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Aşıklık geleneği can çekişiyor

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlgar İmamverdiyev, ''Eskiden düğünlerde, toplantılarda baş köşede oturtulan ve değer verilen aşıklara ilgi ve buna bağlı olarak da aşık sayısı gittikçe azalıyor'' dedi.

Doç. Dr. İmamverdiyev, uzun yıllar Azerbaycan'da görev yaptıktan sonra Türkiye'ye geldiğini ve Türk kültürünün yörelere göre değişkenlik gösteren zengin alt yapısının ve potansiyelinin kendisini çok şaşırttığını söyledi.

Azerbaycan'da ve İran'da halk kültürüne ilişkin araştırmalar yaptığını, Türkiye'deki kültürel zenginliği bu açıdan daha iyi gözlemleyebildiğini ifade eden İmamverdiyev, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin her yöresi zengin bir kültürel altyapıya sahip. Her yöre kültürel zenginlik açısından ayrı bir araştırma konusu. Her yörenin kendine özgü çalgıları, türküleri, yöresel kıyafetleri, gelenek ve görenekleri var. Ancak bunların yeterince araştırılmadığını düşünüyorum. Çeşitli şekillerde dinlediğim pek çok halk müziği parçası kayıtlarda anonim olarak geçiyor. Bu türküleri kim yazmış, nerede, ne zaman yazmış, nasıl günümüze kadar ulaşmış, bunlar bilinmiyor.''

İmamverdiyev, var olan zenginlikle birlikte Türk kültüründeki bazı unsurların yok olduğunu, bunların başında aşıklık geleneğinin geldiğini ifade etti.

Eskiden düğünlerde, toplantılarda baş köşede oturtulan ve değer verilen aşıklara ilginin ve buna bağlı olarak da aşıkların sayısının gittikçe azaldığını anlatan İmamverdiyev, geçmişte var olduğu bilinen ''aşıklar kahvehanesi''nin de bugün artık yok denecek kadar az olduğunu kaydetti.

18.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye'nin tarihî mirası dünya turunda

  Kaybolan Çeşmeler, Taksim Metrosunda

  Aşıklık geleneği can çekişiyor


 Son Dakika Haberleri