Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Önce Usame yaptılar, sonra da sarığını buldular

ABD’de başkanlık seçimlerinin güçlü adaylarından Barack Obama’nın internette dolaşan resmi, yeni bir tartışma başlattı. Drudge Report’un internet sitesine gönderilen resimde Obama, 2006’da Kenya’ya yaptığı ziyaret sırasında geleneksel Afrika kıyafeti beyaz sarık ve elbiseyle görülüyor.

Obama’nın seçim kampanyası yetkilileri, bu resmin diğer Demokrat aday Hillary Clinton’un personeli tarafından karalama kampanyası amacıyla internete verildiğini öne sürdü. Ancak Bayan Clinton, hakkındaki bu suçlamayı kabul etmedi.

Clinton’un kampanya sorumlusu Maggie Williams yaptığı açıklamada, “Obama’nın kampanya yetkililerinin geleneksel Somali kıyafetli resmi siyasî bölücülük olarak görüyorlarsa bundan utanmaları gerektiğini” belirterek, Hillary Clinton’un ziyaret ettiği ülkelerde giydiği geleneksel kıyafetlerle resimlerinin bulunduğuna dikkat çekti.

Karşılıklı suçlamaların, Teksas ve Ohio eyaletlerinde gelecek hafta yapılacak kritik öneme sahip ön seçimler öncesinde yapılmasına dikkat çekildi.

Uzmanlar, Bayan Clinton’un, gelecek kasımda yapılacak başkanlık seçimleri için Demokratik partinin adayı olarak yarışa devam edebilmesi için Teksas ve Ohio’daki ön seçimleri kazanması gerektiğini belirtiyor.

Daha önce de CNN gibi kanallar Obama’yı Üsame olarak yazmışlardı.

/ ANKARA

27.02.2008


 

Ermenistan durulmak bilmiyor

Ermenistan’da 19 Şubatta yapılan cumhurbaşkanı seçimleri sonrasında siyasî gerginlik devam ederken, bazı muhalefet liderleri tutuklandı, muhalefeti destekledikleri gerekçesiyle, aralarında büyükelçilerin de bulunduğu bazı diplomatlar işten çıkarıldı.

Tutuklananlar arasında, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan’ı destekleyen Yeni Zamanlar partisi lideri Aram Karapetyan da bulunuyor. Erivan’da seçim öncesi düzenlenen mitinglerden birinde yasalara karşı geldiği gerekçesiyle Ulusal Güvenlik Bakanlığı görevlileri tarafından tutuklanan Karapetyan hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Yeni Zamanlar partisinden yapılan açıklamada da pazar günü silâhlı ve maskeli özel güvenlik birimlerinin Karapetyan’ı aracından zorla çıkararak götürdüğü, yanındaki parti yöneticilerinden Samvel Kaçatryan ile korumalarının da tutuklandığı bildirildi.

Açıklamada, güvenlik güçlerinin parti binasında da arama yaptığı ve bazı bilgisayarları götürdüğü, ayrıca partinin kapısının mühürlendiği belirtildi. Ermeni kaynaklarına göre, muhalefet yanlısı “Anavatan ve Onur” partisine önceki gece baskın yapan güvenlik güçleri, parti başkanı Garnik Margaryan ile bölge belediye başkanlarından Samvel Harutyunyan’ı da gözaltına aldı.

Ülkede son üç günde tutuklanan muhalefet yanlısı isimler arasında, Demokratik Anavatan partisi lideri Petros Makeyan, bir süre önce görevinden ayrılan eski başsavcı yardımcısı Gagik Cangiryan, muhalefetteki Cumhuriyet partisi yöneticilerinden Suren Surenyan, eski Gelirler Bakanı Smbat Ayvazyan da bulunuyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDA İŞTEN ÇIKARMALAR

Öte yandan Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’ın, muhalefeti desteklemeleri sebebiyle 6 diplomatın işten çıkarılmasına yönelik kararı, Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan tarafından onaylandı.

Merkezi Erivan’da bulunan Mediamax ajansının haberine göre, diplomatik hizmetle ilgili yasaya aykırı davrandıkları gerekçesiyle işten çıkarılan diplomatlar arasında, bakanlık sözcüsü Vladimir Karapetyan, bakanlıktaki NATO, Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik bölümü şefi Marta Ayvazyan, Uluslararası Kurumlarla İşbirliği bölüm şefi Varsenik Bağdasaryan, Avrupa ülkeleriyle ilişkiler bölümü yöneticilerinden Arakel Semirciyan da bulunuyor.

/ ERİVAN

27.02.2008


 

Sarkozy’de ‘çekil lan dingil’ pişmanlığı

Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, Paris’teki tarım fuarında Cumartesi günü bir ziyaretçiyle ağız dalaşına girmesi konusunda, “Cevap vermeseydim daha iyi olurdu” dedi.

Le Parisien gazetesinin bugünkü sayısına göre, bazı gazete okurlarını kabul eden Sarkozy, onlarla konuşurken, “Devlet Başkanı bile olsanız bir hakareti cevapsız bırakmak çok zor. Bu, benim eksikliğim oldu. Cevap vermeseydim daha iyi olurdu” dedi. Bu arada, Sarkozy’nin, elini sıkmayı “beni kirletirsin...” diyerek reddeden fuar ziyaretçisine argo ifadeler kullanarak çıkışması, muhalefetin sert tepkisiyle karşılaştı.

Başkanlık seçimindeki sosyalist rakibi Segolene Royal, Sarkozy’ye itidal ve soğukkanlılık tavsiye etti.

Sosyalist Parti sözcüsü de Sarkozy’nin “burnundan soluduğunu” belirterek, “Devlet Başkanı öfkesine kapılıp sıradan insanlar gibi davranamaz. O, sıradan bir vatandaş değil...” dedi. SP lideri François Hollande da dün, Sarkozy’nin tavrını “tahammül edilemez” bulmuştu.

/ PARİS

27.02.2008


 

Hamaney’den Nejad’a nükleer övgü

İran’ın dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney, nükleer program konusundaki tutumu dolayısıyla Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı övdü

Ayetullah Hamaney, Uzmanlar Meclisi üyelerini kabulünde, Batılı ülkelerle krize sebep olan nükleer meseleye de değindi ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) geçen haftaki İran raporunun ardından ilk kez konuştu. “İran halkı nükleer konuda gerçekten büyük bir zafer kazanmıştır” diyen Hamaney, bunun İslâmî rejimin “göze çarpan” başarılarından biri olduğunu söyledi. Geçmişte İran’ın nükleer faaliyetlerinin ortadan kaldırılmasını isteyenlerin bugün nükleer ilerlemelerini kabul ettiğini öne süren Hamaney, “Bu gerçekten İran halkının direnişi sayesinde kazanılmış bir zaferdir” dedi.

Bu “zaferin” kazanılmasında Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın “rolü ve direnişinin de çok önemli olduğunu” kaydeden Hameney, nükleer meselede gösterdikleri direniş dolayısıyla halka, hükümete, meclise, din adamlarına ve ülkenin bütün kurumlarına teşekkür etti.

/ TAHRAN

27.02.2008


 

Straw: Kıbrıs'ta adil çözüm istiyoruz

İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw, Kıbrıs’ta adil ve eşit bir çözümü istediklerini belirtti.

İngiltere’de İşçi Partisi iktidarına mensup milletvekilleri ile Türk asıllı bazı belediye meclisi üyeleri, akademisyenler, işadamları ve gazetecilerin kurucuları arasında bulunduğu Türkiye’nin İşçi Partili Dostları lobi grubu kuruluşunun birinci yıl dönümünü İngiltere Avam Kamarası’nda düzenlenen bir toplantı ile kutladı. Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan’ın da katıldığı toplantıda konuşan Adalet Bakanı Straw Türkiye’nin İşçi Partili Dostları grubunun kuruluşunun birinci yıl dönümünü kutladığını belirtirken, her kademedeki İşçi Partililerin Türkiye’nin AB üyeliğine olan desteğinin süreceğini vurguladı. Geçen sonbaharda Türkiye’ye olan ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün kendisini ve eşini ağırladıklarını hatırlatan Straw, Türk halkının demokrasiye bağlılığı ve AB süreci konusundaki kararlılığının her türlü takdirin üzerinde olduğunu ifade etti.

Straw, Kıbrıs Rum kesiminde yapılan seçimlerin sonucunun önemine de dikkat çektiği konuşmasında, çözüm yolunda istekli bir yönetimin işbaşına gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Straw, Adada yaşayan Türklerin çözüm yolunda yaşadıkları sıkıntılara işaret ederken, ‘’Bizim de gerçek bir değişim isteyen bu iyi niyetli insanların arkasında olmamız ve onlara ihtiyaç duydukları desteği vermemiz gerekir’’ dedi.

Straw, Adada çözüme ulaşılmasıyla Türkiye’nin AB üyeliği önündeki önemli bir engelin de aşılmış olacağını söyledi. Straw sözlerini tamamlarken, Kıbrıs’ta adil ve eşit bir çözümü istediklerini de belirtti.

/ LONDRA

27.02.2008


 

Şaron berzahta 80 yaşına erdi

İsrail’in komadaki eski Başbakanı Ariel Şaron, 80 yaşına girdi. Tel Aviv’deki Şeba Tıp Merkezinde bitkisel hayatta olan Şaron, 4 Ocak 2006 tarihinde felç geçirmesinden bu yana tedavi altında bulunuyor.

Şaron, ilk olarak 2005 Aralık ayında kısmî felç geçirmesi üzerine hastaneye kaldırılarak tedavisi yapıldıktan sonra işinin başına döndü. Kısa bir süre sonra felç ve beyin kanaması geçirmesi üzerine 7 saat süren bir ameliyata alınan Şaron, o günden beri komadan çıkamadı. Önce Kudüs’teki Ein Kerem Hadasa Hastanesinde gözetim altına alınan Şaron, 5 ay burada kaldıktan sonra Tel Aviv’e nakledildi.

/ KUDÜS

27.02.2008


 

Sırplardan ilk Kosova ziyareti

Sırbistan’ın Kosova’dan sorumlu Bakanı Slobodan Samarciç’in, bağımsızlığını ilân eden Kosova’ya izinsiz gelerek Sırplar ve BM Geçici Misyonu (UNMIK) Başkanı Joachim Ruecker ile görüştü.

Kosova yetkilileri, BM yönetimince verilen kimlik belgesi olmayanların Kosova’ya girmelerine izin vermiyor. Sırpça yayın yapan Kontaktplus Radyosuna açıklama yapan Kosova ve Metohiya Sırp Ulusal Konseyi Başkanı Milan İvanoviç, başşehir Priştine’nin 5 kilometre batısındaki Kosova Ovası’nı ve Mitroviça’nın Sırp kesimini ziyaret eden Samarciç’in Sırpların temsilcileriyle görüştüğünü bildirdi.

/ PRİŞTİNE

27.02.2008


 

Amerika, PKK iddialarını reddetti

ABD Genelkurmay Başkanlığı Harekât Başkanı Korgeneral Carter Ham, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Irak’ın kuzeyinde düzenlediği operasyonlar için ABD ordusundan onay istemesinin söz konusu olmadığını, çünkü iki ülke arasındaki ilişkinin böyle bir nitelik taşımadığını bildirdi.

Korgeneral Ham, Pentagon’da düzenlediği brifingde, “TSK’nın sınır ötesi operasyonunun zamanlaması konusunda Türkiye ile ABD’nin hemfikir olup olmadığının’’ sorulması üzerine, “bu tip görevler için Türk ordusu onay istemez, ABD ordusu da onay vermez. İlişki böyle değil. Biz, Türk ordusunun harekatının, Irak’taki çok uluslu gücün operasyonlarıyla çakışmaması için onlardan bilgi istedik, Türk ordusu da bunu kabul etti. Dolayısıyla bu, onayın söz konusu olduğu bir durum değil’’ dedi.

/ WASHİNGTON

27.02.2008


 

Japonya ‘dijital tank’ üretti

Japonya’da bütün özellikleri dijital olduğu belirtilen 44 tonluk ana muhabere tankı üretildi.

120 milimetrelik silâhlar yerleştirilen TK-X isimli tankların her birinin 7 milyon dolar değerinde olduğu kaydedildi. Japon Savunma Bakanlığı, 1200 beygir gücünde motoru bulunan TK-X’lerin hidrolik suspansiyonlara sahip olduğunu ve 2010 yılında orduya katılacaklarını bildirdi. Uzmanlar, pek çok özelliği sır gibi saklanan TK-X’leri ‘gizemli’ diye niteliyor.

/ TOKYO

27.02.2008


 

Büyük kuleye büyük özür

İran’ın Başşehri Tahran’da yapımı süren ve bittiğinde dünyanın 4. yüksek kulesi olacağı bildirilen ‘’Milad Tower’’ inşaatının zamanında bitirilememesi sebebiyle yerel yönetim, dev boyutlu bir tabelayla Tahranlılardan özür diliyor.

Yapımına 1999 yılında başlanan ve 2007 yılında açılması planlanan 435 metre yüksekliğindeki ‘’Milad Tower’’ın inşaatının henüz tamamlanmaması üzerine Tahran yerel yönetimi tarafından kentin en işlek caddelerinden birinin üzerine yerleştirilen tabelâ, ilgi çekiyor. İnşaatın hedeflenen günden itibaren ne kadar geciktiğinin gösterildiği elektronik tabelâda, ayrıca vatandaşlardan yaşanan gecikme sebebiyle özür dileniyor. Tahran Uluslararası Ticaret ve Kongre Merkezi bünyesindeki komplekste, kule restoran, 5 yıldızlı otel ve teknolojik parkın yanı sıra 27 bin metrekarelik yeşil alan bulunuyor.

/ TAHRAN

27.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri