Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Merkez’den yavaşlama uyarısı

Küresel ekonomideki yavaşlamanın boyutuna yönelik belirsizliğin sürdüğünü vurgulayan Merkez Bankası, sert bir yavaşlama ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Para Politikası Kurulu’nun son toplantısının özet raporunda, küresel ekonomideki yavaşlamanın boyutu ve şiddetine ilişkin belirsizliklerin sürdüğü belirtildi. Merkez Bankası’nın orta vadeli enflasyon ve para politikasının, Türkiye’nin önemli bir portföy şoku yaşamayacağı varsayımıyla hazırlandığı belirtilirken, küresel ekonomide sert bir yavaşlama olma ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı.

MALÎ DİSİPLİNİN DEVAMI

KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

Türkiye ekonomisinin dünyadaki dalgalanmadan önemli ölçüde etkilenmediğine değinilen raporda, risk algılamalarının bozulmaya devam etmesi halinde ekonominin dayanıklılığının korunması için malî disiplin ve yapısal reformların devamlılığının kritik önem taşıdığı vurgulandı.

VERGİ ARTIRMAYIN, HARCAMALARI KISIN

Bütçe harcamalarının hedefle uyumlu olmasına yönelik uyarıların yer aldığı raporda, faiz dışı fazla hedefinin tutturulması için ek finansman gerekmesi halinde vergi artışı yapılmaması, harcamaların kısılması önerisi de yapıldı.

ENFLASYON ŞUBAT’TA ARTIŞA GEÇEBİLİR

Kurul, para politikasının kontrolü dışındaki olumsuz gelişmelerin sürmesi halinde enflasyonun geçici bir süre hedeften sapmasına izin verilebileceğine dikkati çekti. Kurul, bu bağlamda, enflasyonun hedefe ulaşma süresinin büyük oranda gıda ve enerji fiyatlarının seyrine bağlı olacağının belirtilmesi gerektiğini de bildirdi. Olumsuz hava şartları sebebiyle Şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatlarının geçen yıla göre yüksek bir artış gösterebileceğini ve bu artışın yıllık enflasyonda geçici bir yükselişe sebep olabileceğini açıklayan kurul, bununla birlikte, gıda ve enerji kalemleri dışlanarak hesaplanan enflasyonun yüzde 4 seviyesine yaklaşmaya devam etmesinin beklendiğini de kaydetti.

/ ANKARA

27.02.2008


 

Unakıtan: Bir vergiyi olduğu gibi kaldıracağız

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, önümüzdeki dönemde halen uygulamada olan bir vergiyi olduğu gibi kaldıracaklarını bildirdi.

Unakıtan, ‘’Çocuklarda Vergi Bilincini Geliştirme Eğitimi (VerGİBilir) Projesi’’nin tanıtım toplantısında, kaldıracak bu vergiye ilişkin açıklamanın daha sonra yapılacağını ifade etti. Toplantı çıkışında da gazetecilerin soruları cevaplayan Unakıtan, bir soru üzerine ‘’Vergiler olduğu gibi kalkacak değil tabii. Bir vergiyi tamamen kaldıracağız’’ dedi. Bu konudaki çalışmanın önce hükümete sunulacağını sonra da kamuoyuna duyurulacağını vurgulayan Unakıtan, söz konusu verginin zaman zaman alındığını belirtti.

/ ANKARA

27.02.2008


 

Prim indirimi süresiz teşvik olacak

İstihdam paketi, uzun süren tartışmaların ardından Bakanlar Kurulu’na sevk edildi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 5 puanlık SSK prim indiriminin süresiz teşvik olarak uygulanacağını açıkladı. Düzenlemenin yılın son çeyreğinde yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Uzun bir süredir hükümetin gündeminde olan istihdam paketi yol açacağı maliyet nedeniyle, bir türlü tamamlanamadı. Özellikle işverene ait 5 puanlık SSK prim indiriminin bütçeye getireceği yük IMF’nin uyarılarına sebeb oldu. Ancak hükümet bu konuda geri adım atmadı.

Çalışma Bakanı Çelik, istihdam paketini Bakanlar Kurulu’na sevk ettiklerini açıkladı. Çelik, “İstihdam paketinde 5 puan, indirim şeklinde değil, süresiz teşvik olarak yer alacak. Herkes süresiz olarak yararlanabilecek. Örneğin işverenin SSK prim payı 33 ise 28’e düşecek” dedi.

Asıl tartışma konusu olan prim teşviğinin ne zaman yürürlüğe gireceği ile ilgili takvim, Bakanlar Kurulu’nda karara bağlanacak. Ancak Çalışma Bakanlığı düzenlemenin, bu yılın son çeyreğinde uygulanmasını öneriyor.

Kıdem tazminatı yerine ‘İşsizlik Bankası’

Hükümet ‘kıdem tazminatı’ yerine yeni bir düzenlemeye gidiyor. Buna göre ‘kıdem tazminatı’ yerine her çalışan için çalışırken aldığı maaş tutarı üzerinden yapılacak kesintiye göre bir fon oluşturulacak ve işsiz kaldığında bu fondan para alması sağlanacak. Bir tür ‘işsizlik bankası’ oluşturulacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatının sağlıklı işlemediğini belirterek, ‘Kıdem tazminatı bir yerde varsa diğer yerde uygulanmıyor. Bu nedenle kıdem tazminatı yerine, işsizlik sigortasını artırma ya da işsizlik fonu oluşturma gibi çalışmalar yapıyoruz. Bu istihdam paketi içinde yer alacak’ dedi.

/ ANKARA

27.02.2008


 

Kimya sektöründen 11 milyar dolarlık ihracat

Türk kimya sektörünün, 2007’de bir önceki yıla göre ihracatını yüzde 19,24 oranında artırarak 10 milyar 452 milyon dolara çıkardığı bildirildi.

İstanbul Kimyevî Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sanayinin temel olarak deterjan, gübre, ilaç kimyasalları, boya, vernik, elyaf üretimi, tarım kimyasalları, yardımcı kimyasallar, birincil formdaki plastikler ve kauçuk tesisleri ile tüketici ürünleri ve hammaddelerin üretimini içerdiğini belirtti. Ülkelerin kalkınmasında önemli bir rol üstlenen sektörün Türkiye’de istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü ifade eden Akyüz, sektörün, 10,4 milyar dolar ihracat ve 56,1 milyar dolar ithalat ile 66,5 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahip olduğuna dikkati çekti. Geçen yıl ülke ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştirdiklerini kaydeden Akyüz, “2008 yılında ihracatımızı 12 milyar düzeyine çıkarmayı istiyoruz” dedi.

/ BURSA

27.02.2008


 

Rusların hobisi marka ve kalite

Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Turgut Gür, Türk işadamlarının Rusya’da pazar payını arttırmaları için kalite ve yüksek standarda önem vermesi gerektiğini söyledi.

Rusya ile ikili ilişkilerin her geçen yıl arttığını belirten Gür, Türk iş adamlarının bu ülkede 5,5 milyar dolar tutarında yatırımının bulunduğunu ifade etti. Bu firmaların pazar paylarını artırabilmeleri için kalite ve yüksek standarda önem vermesi gerektiğini vurgulayan Gür, şunları kaydetti: ‘’Rusya’daki mağazalarda 3 bin dolara ayakkabı, 7 bin dolara çanta satılıyor. Tüketim toplumu olduklarından markaya bakıyorlar. Halkın en büyük hobisi marka ve kalite. Markalı ürünleri fiyatı ne olursa olsun satın alıyorlar. Ceplerindeki parayı hemen harcıyorlar. Bu durumdan hareket ederek bizim iş adamlarımız ve firmalarımızda Rusya’da çok mal pazarlayabilirler. Bunun için de kaliteli ve markalı ürünler oluşturmalıyız’’

/ ADANA

27.02.2008


 

Otomobilde koruma sektör oluşturdu

Türkiye’de son dönemde yaygınlaşmaya başlayan araç koruma (car care) uygulamaları, özellikle genç kullanıcıların ilgisini çekiyor.

Otomotiv sektöründe ‘’oto koruma’’ sistemleri alanında faaliyet gösteren firmalar ve bazı otomotiv markalarının satış sonrası servis hizmetleri içinde bulunan ‘’araç korumu sistemleri’’ bölümleri, otomobillerine özen gösteren kullanıcılar için detaylı iç ve dış temizlik, boya ve motor koruma, pas önleme ve ses yalıtım sistemleri ile renkli cam filmi uygulamaları gibi hizmetleri bir arada sunuyor.

Genellikle gençlerden ilgi gören oto koruma sistemlerinin maliyeti ise yapılan uygulamaya göre değişmekle birlikte 100 YTL’den başlayarak 2 bin YTL’ye kadar çıkıyor.

/ İSTANBUL

27.02.2008


 

IMF'den sosyal güvenlik baskısı

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, mevcut Stand-by programının 7. gözden geçirmesinin tamamlanabilmesi için sosyal güvenlik reformunda ilerleme gerektiğini söyledi.

Lorenzo Giorgianni, geçen yıl Aralık ayında gözden geçirme çalışmalarını bitirmelerinin ardından Hükümetle, gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için gereken politika uygulamaları konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydetti. Hükümet ile varılan anlaşma uyarınca, bazı yapısal reformlar ve birtakım uygulamaların gerçekleştirilmesinden sonra gözden geçirmenin tamamlanabileceğini belirten Giorgianni, bu reformlar arasında sosyal güvenlik reformunun da bulunduğunu ifade etti.

IMF ile mevcut Stand-by anlaşması çerçevesinde, geriye yaklaşık olarak 3,4 milyar dolarlık bir kredi imkânı kalırken, bu kredi iki eşit parça halinde kullandırılacak. Kredinin ilk dilimi olan 1,7 milyar dolar, 7. Gözden Geçirmenin ardından, kalanı da, birleştirilecek olan son Gözden Geçirmede verilecek.

/ WASHINGTON/ANKARA

27.02.2008


 

Havalar ısındı sebze fiyatları ucuzladı

Antalya’da havaların ısınmasıyla birlikte Antalya Toptancı Haline ürün girişinde artış oldu ve sebze fiyatları geçen haftaya göre ucuzladı.

Antalya bölgesinde geçen hafta görülen soğuk havanın, yerini sıcak havaya bırakmasıyla seralarda ürün toplanmaya başlandı ve Antalya Toptancı Haline bol miktarda ürün girişi oldu. Bu sebeple sebze fiyatlarında geçen haftaya göre ucuzluk yaşandı. Taze fasulye 8 YTL, sivri biber 3 YTL, sarımsak 6 YTL, patlıcan 2,30 YTL’den işlem gördü.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’nde geçen haftaya göre, bakla 40 YKr, brokoli 50 YKr, ıspanak 50 YKr, karnabahar 10 YKr, marul 30 YKr, salatalık 50 YKr ucuzladı. Bunun yanı sıra dolmalık biberin fiyatı 20 YKr, Kaliforniya biber 50 YKr, kabak 10 YKr, patlıcan 20 YKr arttı.

/ ANTALYA

27.02.2008


 

Açlık sınırı 715 YTL’ye çıktı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) yaptığı hesaplamaya göre, bu ay dört kişilik ailenin açlık sınırı yaklaşık 715, yoksulluk sınırı yaklaşık 2 bin 329 YTL oldu.

Konfederasyondan yapılan açıklamaya göre, bir önceki ay 694 YTL 1 YKr olan 4 kişilik ailenin açlık sınırı, Şubat ayında 714 YTL 92 YKr’a yükseldi. Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgarî harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 3,01 arttı.

Verilere göre, 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgarî tutarı gösteren yoksulluk sınırında da artış görüldü. Geçen ay 2 bin 260 YTL 63 YKr olan yoksulluk sınırı, Şubat 2008’de 2 bin 328 YTL 73 YKr’ye çıktı. Türk-İş yaptığı değerlendirmede, gıda fiyatlarındaki artış eğiliminin devam etmesi halinde yoksulluğun daha da yaygınlaşacağı vurguladı.

/ ANKARA

27.02.2008


 

Helal sertifikalı ürünlere geçilmeli

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırma Derneği'nin (GİMDES) gerçekleştirdiği Uluslar arası Helal Gıda 2008 Konferansı’nın sonuç bildirisinde, “Dünya piyasasında helal sertifikalı ürün talebinin giderek artması sebebi ile Türkiye’deki üreticilerin de bir an evvel Helal sertifikalı ürünlere geçişi sağlanmalıdır” denildi.

Konferansın hedefine ulaştığını bildiren GİMDES yayınladığı sonuç bildirisinde şunları kaydetti: “ Helal Gıda Sertifikalandırmaya geçiş Türkiye ekonomisine de büyük katkılar sağlayacaktır. Dünya piyasasında helal sertifikalı ürün talebinin giderek artması sebebi ile Türkiye’deki üreticilerin de bir an evvel helal sertifikalı ürünlere geçişi sağlanmalıdır. Helal sertifikalı ürünlerin tüketimi konusunda tüketicinin bilinçlendirilmesi ve üreticiyi helal sertifika noktasında sorgulaması sağlanmalıdır. Helal sertifikalandırma işlemleri sadece gıda ürünleriyle sınırlı olmayıp; kozmetik, ilaç ve benzeri sektörleri de içerdiği vurgulanmıştır. Ülkemizdeki ilgili resmi makamlar, helal sertifikalandırma için yapılan başvuruları hızlı bir şekilde neticelendirmelidirler.”

Yeni Asya / İSTANBUL

27.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri