Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail'den yine katliam

İsrail özel timlerinin, Gazze Şeridinin kuzeyinden tank ve helikopterler eşliğinde başlattığı operasyonlarda yine onlarca kişi hayatını kaybetti. Gazze’de Hamas’ın El Aksa radyosu ise İzzeddin El Kassam Tugaylarının 3 İsrail askerini öldürdüğünü, bir buldozeri de havaya uçurduğunu duyurdu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’i “soykırım” yapmakla suçladı. “Gazze’de olan soykırımdan büyüktür” diyen Abbas, dünyaya da “gelin, gözlerinizle görün” çağrısı yaptı. Filistin Devlet Başkanı, Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Ulusal Konseyi hazırlık toplantısının başında, Gazze Şeridi’ndeki İsrail operasyonuna yönelik açıklamalar yaptı. İsrail’in saldırısını ve tehditlerini kınayan Abbas, İsrail Savunma Bakanı Matan Vilnai’nın Filistinliler için kullandığı “soykırım” sözcüğüne de atıfta bulunarak, “Maalesef, İsrail, 60 yıldan fazla süredir itilmiş ve nefretle söylenen bir sözcüğü yeniden kullanıyor” dedi.

"DEVLET TERÖRÜNÜ GELİN

ÖZLERİNİZLE GÖRÜN "

Abbas, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik operasyonlarında çocukların da öldüğünü hatırlatarak, uluslararası toplumu, Gazze Şeridi’nde yaşananları, devlet terörünü kimin yaptığını yerinde görmeye çağırdı ve “Gelin, gözlerinizle görün” dedi.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı, Gazze Şeridi’nden Filistinli militanlarca yapılan roket saldırılarını kendilerinin de kınadığını belirtti, İsrail’in bu roket saldırılarına “bu kadar ağır ve korkunç” bir yanıt vermesini de kınadığını söyledi.

Abbas, Filistinli fraksiyonlara, İsrail’e roket saldırılarını durdurmaları, geçici ateşkese gitmeleri ve saldırılar için İsrail’in eline koz vermekten kaçınmaları yolundaki çağrısını da yineledi.

"İSRAİL TANK VE F-16’LARLA SALDIRIYOR"

İsrail ordusu, önceki geceden itibaren bölgeye karadan tank ve buldozerler, havadan ise Apaçi helikopterleri ve F-16’lar ile saldırıyor saldırılarda ölü sayısı 31’e yükseldi. Son rakamlarla birlikte İsrail ordusunun hafta içinde Çarşamba günü bir İsraillinin öldürülmesinin ardından başlattığı saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 66’ya yükseldi. Ölenlerin en az yarısının sivil olduğu ve aralarında kadınlarla çocukların da bulunduğu belirtiliyor. Son 4 günde yaralananların sayısının ise 180’den fazla olduğu öğrenildi.

İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, “Kassam saldırıları yoğunlaştıkça ve roketler daha uzun menzillere ulaştıkça, (Filistinliler) büyük bir soykırıma (şoa) dâvet ediyorlar, çünkü kendimizi savunmak için tüm gücümüzü kullanacağız” diye konuşmuştu. Vilnai’nin kullandığı “Şoa” (soykırım) sözü, İsrail’de, Nazilerin Yahudilere İkinci Dünya Savaşı döneminde yaptıkları soykırımı anlatmak için kullanılan özel bir sözcük.

/ KUDÜS

02.03.2008


 

Ahmedinejad’dan tarihî ziyaret

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin 1980’li yıllarda 8 yıl boyunca savaştığı Irak’a yarın tarihî bir ziyarette bulunacak.

1979 İslâm devriminden bu yana Bağdat’ı ziyaret eden ilk İran cumhurbaşkanı olacak olan Mahmud Ahmedinejad, iki günlük resmî ziyareti sırasında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki ve Necef’teki Şiî din adamlarıyla görüşecek. Ziyaret sırasında, iki ülke arasında bazı işbirliği anlaşmaları da imzalanacak.

Ahmedinejad’ın ziyareti için teknik ayrıntıları görüşmek üzere Bağdat’a giden heyetin başkanı Dışişleri Bakan Vekili Ali Rıza Şeyhattar, ziyaretin hedefini, “iki ülke arasında kalıcı barış sınırlarını belirleme düşüncesinin hayata geçirilmesi” olarak açıkladı.

Ahmedinejad’ın Irak ziyaretinin, ABD’nin İran’ı izole etme ve BM Güvenlik Konseyi’nden yeni yaptırım kararı çıkarma girişimleri öncesine rastladığına dikkati çeken uzmanlar, İran’ın bu ziyaretle “Irak politikasında etkili bir aktör” olduğunu göstermek istediğini belirtiyor.

Uzmanlar, Ahmedinejad’ın ABD işgali altındaki Irak’a Amerikan askerlerinin gözü önünde gidip dönmesinin “politik bir başarı” olacağını ifade ediyor.

/ TAHRAN

02.03.2008


 

Irak’ta sivil can kayıpları arttı

Irak’taki şiddet olaylarının neden olduğu sivil ölümlerinin bir önceki aya göre yüzde 36 oranında arttığı belirtildi.

Irak İçişleri, Savunma ve Sağlık bakanlıkları verilerine göre, Ocak ayında 466 olan sivil can kaybı sayısı geçen ay 633’e yükseldi.

Bu yılın Şubat ayında, yalnızca iki adın intihar eylemcisinin düzenlediği intihar saldırısında 99 kişi, Şiileri hedef alan bir başka intihar saldırısında da 63 kişi ölmüştü. Şubat 2008’deki can kaybı sayısının, 1645 kişinin öldüğü 2007 Şubatına oranla hayli düşük olduğuna dikkat çekiliyor. Bu arada, bu yılın Şubat ayında 29, Ocak ayında 40 Amerikan askerinin öldüğü, ABD’nin Irak’a müdahale ettiği Mart 2003’ten beri ölen Amerikan askeri sayısınınsa 3 bin 973’e yükseldiği belirtiliyor.

/ BAĞDAT

02.03.2008


 

İsrail sistematik devlet terörü işliyor

İran Hükümeti, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik saldırılarını kınadı.

Hükümet Sözcüsü Gulamhüseyin Elham, başşehir Tahran’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Tel Aviv yönetimini Gazze Şeridi’nde soykırım yapmakla suçladı.

İsrail’in devlet terörünü sistemli bir şekilde sürdürdüğünü vurgulayan Elham, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni de İsrail zulmüne sessiz kalmakla itham etti. Elham, konseyin dünyada barış ve güvenliğin hakim olması konusundaki uluslar arası sorumluluğunu yerine getireceğine dair inancını dile getirdi.

/ TAHRAN

02.03.2008


 

İran'da 3 PKK’lı için ölüm cezası

PKK terör örgütünün üyesi olmakla suçlanan 3 İranlının Devrim mahkemesince idam cezasına çarptırıldıkları bildirildi.

BBC’nın Farsça servisinde yer alan habere göre, İran Devrim mahkemesinde yargılanan Ferzad Kemangar, Ali Heyderiyan ve Ferhat Vekili isimli Kürt asıllı 3 İranlı’nın, PKK terör örgütüne üye olmak suçundan idam cezasına çarptırıldı.

/ TAHRAN

02.03.2008


 

Pakistan'da intihar saldırısında ölü sayısı 40’a yükseldi

Pakistan’da bir cenaze töreninde önceki gün düzenlenen intihar saldırısında ölü sayısı 40’a yükseldi.

Taliban mensuplarının etkili olduğu bölgede gerçekleşen saldırıda 80’den fazla kişi de yaralandı. Bölgeye sevk edilen hükümet yanlısı güçler de bugün bir intihar saldırısının hedefi oldu. Bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 1 sivil ölürken, 17 kişi yaralandı. Saldırılar, Pakistan Ordusu’nun kontrol altına aldığını açıkladığı Svat bölgesinde düzenlendi. Bölgede son iki ayda 450 kişi şiddet olaylarında vefat etti.

/ PEŞAVER

02.03.2008


 

Talabani: Çekilmeden memnunum

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Türk Silahlı Kuvvetlerinin PKK usurlarına yönelik Irak’ın kuzeyine düzenlediği operasyondan sonra Türkiye’ye geri döndüklerine ilişkin haberleri memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Peyamner Haber Ajansı’nın dayandığı, Irak Devlet Başkanlığı Bürosu tarafından yapılan açıklamada, Talabani’nin, “Türk Hükümetinin askerî harekâtının sınırlı ve kısa süreli olduğunu söylediği” belirtilirken, “Türkiye’nin bu kararının, bu sorunla ilgili soğukkanlılığa dayalı ve akılcı siyaset izlemenin yararını doğruladığı” kaydedildi. Açıklamada ayrıca Talabani’nin, İki ülke arasındaki siyasî, iktisadî, kültürel ve güvenlik alanındaki ilişkileri güçlendirmek ve şiddet olaylarını ortadan kaldırmak amacıyla Türk yetkililerle görüşmek için hazır olduğunu söylediği ifade edildi.

/ BAĞDAT

02.03.2008


 

Kerküklü Türkmenlere saldırı: 2 ölü, 8 yaralı

Irak’ın Kerbelâ şehrindeki arbain törenlerinden dönen grubun, Kerkük karayolu üzerindeki Süleyman Bey kasabası yakınlarında silâhlı saldırıya uğraması sonucu 2 Türkmen öldü,

8 Türkmen de yaralandı. Hastane kaynakları, çeşitli araçlarla Kerkük’teki hastanelere sevkedilen yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğunu söyledi. Polis, saldırının Türkmenleri taşıyan otobüse yönelik gerçekleştirildiğini belirterek, otobüsün otomatik silâhlarla tarandığını kaydetti. Polis, saldırının hangi örgüt militanlarınca gerçekleştirildiğinin bilinmediğini belirtti.

/ KERKÜK

02.03.2008


 

Türkiye kıtalararası ‘uyuşturucu köprüsü’

ABD Dışişleri Bakanlığı yayınladığı yıllık ‘’Uyuşturucu Kaçakçılığı ve Malî Suçlarla Mücadele Raporu’’nda, Türkiye’nin Güneybatı Asya ile Avrupa arasında önemli bir geçiş yolu ve uyuşturucu kaçakçıları için faaliyet merkezi olmayı sürdürdüğü belirtildi.

Raporun Türkiye’ye ilişkin bölümünde, Türk güvenlik güçlerinin uyuşturucu kaçakçılığına karşı yoğun mücadele içinde olduğu ancak kısmi başarı kazanıldığı ifade edildi. Türkiye’de geçen yıl 9,2 ton eroin, 100 kg. kokain ve 1 milyon adet ecstasy hapının güvenlik güçlerince ele geçirildiği kaydedildi. Raporda, Türkiye üzerinden geçen uyuşturucunun büyük bölümünün Batı Avrupa’daki piyasalara iletildiği ve Türkiye üzerinden gelen eroinin ABD’de önemli bir etkisinin bulunmadığı dile getirildi. Raporda, Türkiye’nin yasal afyon üretimi dışındaki üretime izin vermemeyi sürdürdüğüne de işaret edildi. Raporun malî suçlara ilişkin bölümünde, Türkiye’de 2005 verilerine göre ekonominin yüzde 40 ila 50’sinin kayıt dışı olduğu tahmini yer aldı.

/ WASHINGTON

02.03.2008


 

Guatemala’da katliâm gibi kaza: 45 ölü

Guatemala’da dün akşam meydana gelen trafik kazasında en az 45 kişi öldü.

Guatemala radyosunun görgü şahitlerine dayandırdığı haberde, başkent Guatemala ile Jutiapa şehri arasında sefer yapan otobüsün vadiye uçması sonucu 45 kişinin öldüğü, 15 kişinin de yaralandığı belirtildi. Görgü şahitleri, aşırı sür'at yapan otobüsün virajı alamayarak 100 metrelik vadiye uçtuğunu anlattı.

/ GUATEMALA

02.03.2008


 

ETA’dan seçimleri boykot çağrısı

İspanya’nın kuzeyindeki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA, gelecek hafta Pazar günü yapılacak genel seçimler için boykot çağrısında bulundu.

ETA, Bask bölgesindeki yayın organı olan Gara adlı gazetede yayımladığı bildiride, genel seçimlerin “Bask bölgesine karşı yapılan yeni bir girişim” olduğunu ileri sürerek, Bask halkından seçimleri boykot etmelerini istedi

/ MADRİD

02.03.2008


 

Türkmenistan, kadınlara para dağıtacak

Türkmenistan, 8 Mart Kadınlar Günü’nde kadınlara 200 bin manat (10 Dolar) dağıtacak.

Türkmenistan’da daha önce 20-21- 22 Mart’ta Millî Bahar Bayramı ile beraber kutlanan Uluslararası Kadınlar Günü, bu yıldan itibaren 8 Mart’ta kutlanacak. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla daha önce de olduğu gibi kadınlara hediye olarak 10 dolar para verilmesini kararlaştırdı. Türkmen liderin onayladığı karara göre kamu ve özel kurumlarda çalışan ve emekli kadınlar ile temel eğitim ve üniversitede öğrenim gören kızlara bayram günün 10 dolar verilecek. Kadınlara bayram hediyesi her yıl olduğu gibi yine Devlet Başkanı’nın adına dağıtılacak.

8 Mart’ta kutlanacak Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir gün tatil yapılacak.

/ AŞKABAT

02.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri