Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Şener: Ekonomi yabancılaştı

Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisadî İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdüllatif Şener, cari açık sebebiyle büyük bir dalgalanma olmamasının ekonominin yabancılaştığının göstergesi olduğunu vurguladı.

Şener, Adana Ticaret Odası’nın Şubat ayı meclis toplantısındaki konuşmasında, paranın en fazla para kazandırdığı ülkenin Türkiye olduğunu cari açığın da büyüyerek devasa boyuta ulaştığını söyledi. Cari açığın 2006’da 32 milyar dolar, 2007’de ise 38 milyar dolara yükseldiğini ifade ederen Şener, şöyle konuştu: ‘’Bu açık nedeniyle büyük bir dalgalanma ortaya çıkmıyorsa, iyiye işaret değildir. Bu ekonominin gittikçe yabancılaştığını, yabancılaşmanın derinleştiğini gösterir. Son 3-4 aydır işsizlik trendi, işsizlik eğrisi, başını yukarı kaldırmış, artmaya başlamıştır. Enflasyon tek haneli rakama getirilmiştir. Ancak, enflasyon artık nedense bir daha aşağıya inmiyor. Her türlü baskı yapılmasına rağmen, indirmek için kemer sıkma yöntemleri uygulanmasına rağmen enflasyonda artık aşağıya inmez hale gelmiştir.’’

Şener, düşük gelir gruplarının büyük çoğunlukla gelirinin tamamını harcadığı ürünlerde enflasyon miktarının resmî enflasyon miktarının üstünde olduğunu söyledi. Geçim sıkıntısı açısından bunun son derece önemli olduğunu ifade eden Şener, ‘’Yıllık yüzde 8 enflasyon var diyorsunuz, ancak, gıda ürünlerinde enflasyon oranı yüzde 12.5’dir. Bu gözden kaçırılmamalı. Toplumun harcama düzeyinde düşüşler var bu nedenle piyasada sıkıntılar yaşanıyor’’ dedi. Şener, ‘’hükümet politikalarının kendi girişimcisini güçlendirmesi, özellikle özelleştirme konusunda dikkatli davranılması gerektiğini’’ vurgulayarak, “Özelleştirmeye tarafım, ancak, her şey sınırsız yabancı sermayeye açılmamalıdır’’ dedi.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINI DOĞRU BULMUYORUM

Şener, başörtüsüyle ilgili anayasal değişiklik hakkında bir soru yöneltilmesi üzerine de ‘’1991’e kadar üniversitede hocaydım, üniversite çağına gelmiş gençlerin kıyafeti sebebiyle içeri alınmamasını doğru bulmuyorum. 16 yıllık siyaset görevindeyken de bunu savundum, şuanda aynı görüşteyim. Ancak, her ülkenin öncelik sıralaması vardır. Bu ülkenin en temel önceliği birlik, beraberlik, kurumlar arası dayanışmayı sağlamaktır. Bunu sağlayamadığınız takdirde, bu ülkenin sorunları çözme kabiliyeti ortadan kalkar, ülke, sorunlar yumağı haline gelir’’ diye konuştu.

/ ADANA

02.03.2008


 

Şubat ihracatı 10.7 milyar dolar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, “Türkiye ekonomisi, bugün 106 milyar dolarlık ihracatı ile birlikte 275 milyar dolarlık dev bir dış ticaret hacmine ulaşmıştır” dedi.

Şubat ayı ihracat rakamlarını açıklayan Satıcı, Şubat ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40,84 artış kaydederek, 10 milyar 674 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. Satıcı, 2008 yılının ilk iki ayında ihracatın ise yüzde 44,79 artışla 20 milyar 499 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Geriye dönük 12 aylık ihracatın yüzde 26,37 artışla 112 milyar doları geride bıraktığını ifade eden TİM Başkanı, Şubat ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektörleri ise, “2 milyar 462 milyon dolarla taşıt araçları ve yan sanayii, 1 milyar 483 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 416 milyon dolarla da demir çelik sektörleri” olarak sıraladı. Toplam ihracat içerisinde yüzde 9,62’lik bir paya sahip olan tarım ve hayvancılık grubu sektörlerinin, 2008 Şubat ayında geçen yıla göre yüzde 22,84 artış kaydettiğini açıklayan Satıcı, “Tarım ve hayvancılık sektörlerimizde en fazla artış yüzde 54,54 ile kuru meyve ve mamulleri, yüzde 39,65 ile ağaç mamulleri ve orman ürünleri, yüzde 35,12 ile canlı hayvan su ürünleri ve mamulleri sektörlerimizde gerçekleşmiştir” dedi.

Satıcı, Şubat ayında Türkiye ihracatının yüzde 88,08’ini gerçekleştiren sanayi sektöründe aylık ihracatın yüzde 42,36 artışla 9 milyar 402 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, sanayi sektöründe iki aylık ihracatın da 17,8 milyar doları, son 12 aylık ihracatın ise 97,5 milyar doları geride bıraktığını bildirdi. Satıcı, “Sanayide en büyük ihracat artışı yüzde 91,37 ile demir çelik sektöründe kaydedilmiştir. Şubat ayında taşıt araçları ve yan sanayii sektörünün kaydettiği yüzde 55,75 oranındaki artışla çimento ve toprak ürünleri sektöründeki yüzde 43,96’lık artış dikkat çekmektedir” açıklamasında bulundu.

AB’nin kota faturası 5 milyar dolar

Satıcı, AB ülkelerinde uygulanan kotalar sebebiyle taşımacılıkta yaşadıkları gecikmelerin ve maliyet artışlarının ticaret hacmini son derece olumsuz etkilediğini belirterek, “ Türk sanayicisi, nakliyecisi ve ihracatçısı olarak hep birlikte ödediğimiz yaklaşık 5 milyar dolarlık bir fatura çıkarıyor” dedi. Bu konuda harekete geçmeyi teklif eden Satıcı, “Kota problemini en yoğun yaşadığımız 10 AB ülkesinde Adalet Divanı’na intikal etmesi amacıyla 40 dava açalım. Sesimizi duyuralım ve bizi destekleyen bir kamuoyu oluşturalım” diye konuştu.

/ İSTANBUL

02.03.2008


 

Riskler ve belirsizlik moral bozmasın

Sıkıntılı bir dönemden geçildiğine işaret eden Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, uzun vadede büyüme potansiyeline zarar vermeden kararlılığı devam ettirmenin yollarının aranması gerektiğini söyledi.

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu’nun (TÜGİK), Platin Dergisi işbirliğiyle düzenlediği “Genç Anadolu Yarışması ödül törenine katılan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, belirsizliğin arttığı bir noktada bulunulduğunu belirterek, “Artan risklere ve belirsizliğe rağmen bence moralimizi bozmanın hiçbir alemi yok. Moralimizi bozmayalım” dedi. Sıkıntıların hep birlikte yaşandığını ifade eden Durmuş Yılmaz, “Bu sıkıntılı, risklerin, belirsizliklerin arttığı ortamdan, ekonomimizin orta ve uzun vadede büyüme potansiyeline zarar vermeden, ‘kararlılıklarımızı nasıl devam ettirebiliriz?’ sorusunun cevabını arayarak, yolumuza devam edelim’’ şeklinde konuştu.

TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli de iç ve dış faktörler sebebiyle Türk ekonomisinin son aylarda durağan bir seyir izlediğini ifade ederek, ‘’İş adamları olarak bizler, yaşanan bu durgunluğu hissetmekte ve geliştirdiğimiz çözümlerle bu süreci en az hasarla atlatma çabası içerisindeyiz’’ dedi.

/ İSTANBUL

02.03.2008


 

İstanbul’da, Şubat enflasyonu yüzde 0,13

İstanbul’da Şubat ayında Perakende fiyatlarda yüzde 0,13, Toptan Fiyatlarda ise yüzde 0,99 artış yaşandı.

İstanbul Ticaret Odası’nca İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre, Şubat ayında perakende fiyatlarda yüzde 0,13, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlarda ise yüzde 0,99 artış kaydedildi. Fiyat İndekslerinde 2008 yılı Şubat ayının bir önceki yılın aynı ayı ile mukayesesinde perakende fiyatlarda yüzde 12,22, toptan fiyatlarda ise yüzde 8,91 artış gerçekleşti. Söz konusu indekslerde yirmi dört aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre 2008 yılı Şubat ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 11,40, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 8,37 oranında artış gösterdi.

Yeni Asya / İSTANBUL

02.03.2008


 

'Altın'a yatırım kazandırdı

Geçen hafta ve geçen ay yatırım araçları içerisinde en büyük getiriyi altın sağladı. Haftalık bazda 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 2,07, Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 2,67 yükseldi

Önceki hafta sonu 36,30 YTL olan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 37,05 YTL’den, 243,00 YTL olan Cumhuriyet altınının satış fiyatı da 249,50 YTL’den haftayı tamamladı.

Şubat ayında 24 ayar külçe altının satış fiyatı yüzde 7,39 oranında artarak 34,50 YTL’den 37,05 YTL’ye, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 8,01 oranında artarak 231,00 YTL’den 249,50 YTL’ye çıktı.

/ İSTANBUL

02.03.2008


 

“Esnaf mağdur ediliyor”

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ahmet Kuybu, ihtilaflı vergi ve cezalar için sınırlı uzlaşma kolaylığı getirilmesine tepki gösterdi. “Bizim suçumuz, vergimizi zamanında beyan etmek mi?” diyen Kuybu, “Eğer bir kolaylık sağlanacaksa enflasyonun yıllık yüzde 8,4 olduğu bir dönemde, geciken vergisine yıllık yüzde 30 zam eklenen esnaf ve sanatkâra da sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı (KMESOB) Ahmet Kuybu, Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu’nun TBMM’ye sunduğu kamu alacakları ile ilgili kanun tasarısıyla sadece ihtilaflı vergi ve cezalar için uzlaşma kolaylığı getirilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Esnafların her zaman mağdur bırakıldığını belirten Kuybu, “Bu uygulamanın diğer kamu alacaklarını da kapsayacak şekilde genişletilerek düzenlenmesi, yeni bir vergi barışı uygulanması daha kapsamlı olacaktır.” dedi. TBMM’ye gönderilen tasarıyı duyan ve birikmiş vergi borcu bulunan esnaf ve sanatkârın haklı olarak “Bizim suçumuz, vergimizi zamanında beyan etmek mi?” şeklinde sorduğunu kaydeden Kuybu, “Vergisini beyan edip ekonomik zorluklar ve piyasalarda yaşanan durgunluk yüzünden zamanında ödeyemeyen, bu nedenle de her ay işletilen yüzde 2,5 gecikme faiziyle borcu katlanan esnaf ve sanatkârın göz ardı edilmemesi gerekir. Eğer bir kolaylık sağlanacaksa enflasyonun yıllık yüzde 8,4 olduğu bir dönemde, geciken vergisine yıllık yüzde 30 zam eklenen esnaf ve sanatkâra da sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

/ K.MARAŞ

02.03.2008


 

İhracatın, ithalatı karşılama oranı yükseliyor

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatın ithalatı karşılama oranının Şubat’ta yüzde 70’e yükseldiğini söyledi.

TİM’in, ileride ihracat rakamları gibi ithalat rakamlarını da açıklayacağını ifade eden Tüzmen, Şubat ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 70’lere geldiğini bildirdi.

Bakan Tüzmen, “Bu son derece önemli. Geçen sene yüzde 61,9’du. Ocak ayında ise yüzde 65 oldu, bu ay bakıyoruz yaklaşık yüzde 70’lere geliyoruz. Genel ortalamamız yükseliyor. Yani ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesi demek, en önemli cari açık kalemi olan dış ticaret açığının biraz olsun aşağı çekilmesi anlamına gelir” diye konuştu.

35-40 MİLYAR DOLARLIK

ENERJİ İTHAL EDECEĞİZ

Toplam ithalatın üçte birinin enerji ithalatına gittiğini, Şubat ayında enerji ithalatına 3,5-4 milyar dolar ödendiğini anlatan Tüzmen, “Türkiye’nin bu sene yaklaşık 35-40 milyar dolarlık enerji ithalatı olacak” dedi. Tüzmen, ihracatı arttırabilmek için lojistik sektörü ile beraber çalışmanın ve sinerji oluşturmanın önemine dikkat çekti.

02.03.2008


 

Serbest Bölgelere KDV müjdesi

Gümrük Kanunu ile Serbest Bölgeler Kanunu arasındaki uyuşmazlık yüzünden Ocak ayında durma noktasına gelen serbest bölgelerdeki üretim, Maliye Bakanlığı’nın gümrüklere gönderdiği bir yazı ile yeniden hareketlenmeye başladı. Bakanlıktan gönderilen yazıda, serbest bölgelere teslim edilen eşyaların KDV ihracat istisnasından yararlanabileceği bildirildi.

Bakanlığın bu uygulamasıyla serbest bölgelerdeki KDV istisnası uygulaması eskiye oranla daha da kolaylaşmış oldu. Önceki uygulamada sadece gümrük beyannamesine bağlanan eşyaların istisnadan yararlanırken, yeni dönemde serbest bölge işlem formuyla da söz konusu eşyalar KDV istisnasından yararlanabilecek. Serbest bölgelerde yıllık işlem hacmi 24 milyar dolar civarında bulunuyor.

/ ANKARA

02.03.2008


 

Irak, petrol şirketlerini açıklıyor

Irak Hükümeti, bu ay içinde, ülke genelinde petrol arama ve çıkarma hakkını kazanan yabancı şirketleri açıklayacak.

Irak Petrol Bakanı Hüseyin el Şehristani, şu ana kadar 115 yabancı şirketin ihaleye katıldığını, yeterliliği kazanacak olan şirketlerin bu ay içinde açıklanacağını söyledi. Şehristani, yeterliliği kazanacak olan firmalar ile en geç bir ya da bir buçuk yıl içinde sözleşme imzalanacağını da vurguladı. Irak Hükümeti, ülkenin güneyinden, kuzeydeki Kerkük’e kadar petrol arama ve çıkarma işlerini, uluslararası petrol firmalarına, ihale yoluyla yaptıracak.

/ BAĞDAT

02.03.2008


 

Hazine, Mart’ta 3,8 milyar YTL borçlanacak

Hazine Mart ayında, piyasalara yapacağı 5,3 milyar YTL’lik itfaya karşılık, iç piyasalardan 3,8 milyar YTL tutarında borçlanma öngörüyor.

Hazine Müsteşarlığının Mart ayına ilişkin İç Borçlanma Stratejisine göre, Mart ayında toplam 5,5 milyar YTL’lik iç borç geri ödemesine karşılık, 4,1 milyar YTL toplam iç borçlanma gerçekleştirilmesi programlandı. Mart ayında yapılacak dış borç ödemesi ise 2,1 milyar YTL’si anapara, 700 milyon YTL’si de faiz olmak üzere toplam 2,8 milyar YTL olacak. Mart ayında toplam iç ve dış borç ödemesi de 8,3 milyar YTL olarak hesaplandı.

/ ANKARA

02.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri