Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yine yasaklı ÖSS mi?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal arımağan 3 Mart’ta başlayacak ÖSS başvurularında mevcut durumda “başı açıklık” şartı olduğunu, ancak yeni bir talimat gelmesi hâlinde değişiklik yapılabileceğini ifade etti.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, mevcut kılavuzun içeriğine göre, adayların fotoğraflarını başı açık şekilde çektirmeleri gerektiğini belirterek, ‘’Fakat, YÖK eğer bu Anayasa değişikliğinin Resmi Gazetede ilânından sonra değişiklik yapılması gerektiğine karar verirse, bu durumda bunu okullara duyuracağız ve uygulamanın farklı yapılmasına da imkân sağlayacağız’’ dedi.

Okan Üniversitesinde, ‘’Türkiye’de ÖSS’nin Dünü, Bugünü ve Yarını’’ konulu konferans veren Yarımağan, geçen yıl Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) için 1 milyon 775 bin kişinin başvurduğunu ve bunlardan 626 bininin bir programa yerleştirildiğini söyledi. Yarımağan, mevcut istatistiklere göre, öğrenim çağındaki her bin kişiden 457’sinin liseyi bitirdiğini, bunlardan 372’sinin yüksek öğretime yerleştirildiğini ve 246’sının da yüksek öğretim kurumlarından mezun olduğunu belirtti.

Son verilere göre, her yıl ilk kez ÖSS’ye başvuran öğrenci sayısının 750 bin olduğunu, bunlardan 250 bininin birkaç kez sınava girdikten sonra üniversiteye giremeden sistemden çıktığını kaydeden Yarımağan, 160 bininin de okuduğu bölümden memnun olmayarak sistemden çıkış yaptığını söyledi.

Yarımağan, ‘’Kabaca, sistemin yaklaşık yüzde 50 randımanla çalıştığını görüyorsunuz. Bunun içine açık öğretim de dahil. Veriler böyle kaldığı sürece, ÖSS’yi kaldırıp SBS, TMS getirin, ne getirirseniz getirin, nasıl bir sistem getirirseniz getirin, çok rasyonel bir çözüm olmayacaktır. Çünkü, okumak isteyen öğrenci çok, kontenjan sınırlı’’ diye konuştu.

Türkiye’nin 35 yıldır test usulü merkezi sınav yaptığını belirten Yarımağan, bu sistemin 10 yıl bile devam etmemesi, daha yeni arayışlar içinde olunması ve dünya ne yapıyor diye bakılması gerektiğini söyledi.

Dünyada, Türkiye’nin dışında her yere sınavla girilen bir başka ülke bulunmadığını ve her ülkede sınavsız girilen programlar olduğunu belirten Yarımağan, okumak isteyen öğrenci sayısının artmasının, Türkiye’yi bu sisteme mecbur kıldığını kaydetti. Yarımağan, ‘’Milli Eğitim Bakanlığı OKS’yi kaldırdı, yerine 3 tane çoktan seçmeli sınav koydu. Şimdi de ÖSS’nin kaldırılıp, yerine lisede veya lise sonrasında 4 tane daha sınav konulmak isteniyor. Ben şunu iddia ediyorum; Eğer böyle bir yola gidersek, yani ilkokuldan üniversiteye girinceye kadar öğrenci 6-7 tane çoktan seçmeli sınava girerse, bu öğrenciler hayatları boyunca robot gibi olurlar.’’ şeklinde konuştu.

Öğretmenin öğrenciyi kayırdığını, okulda kayırmalar olduğunu, Bakanlık düzeyinde de ‘’af’’ gibi popülist uygulamalar yapıldığını savunan Yarımağan, yüksek öğretim kontenjanlarının mutlaka artırılması ve öğretim elemanı yetiştirilmesine ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

KKTC dahil, mevcut kontenjanların 425 bin olduğunu ve bunlardan bir kısmının ilgi görmeyerek boş kaldığını, hatta kontenjanı 150 olan bir programa tek bir adayın kayıt yaptırdığını belirten Yarımağan, bu tür bölümlerin ayıklanıp, ilgi görenlerin kontenjanlarının artırılması gerektiğini anlattı. Yarımağan, açık öğretim başta olmak üzere, programların en az yarısına sınavsız girilmesi gerektiğini ifade etti. Yarımağan 2009'da ÖSS'de büyük değişiklik olmasını beklemediğini kaydetti.

/ İSTANBUL

02.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başörtülü kanser hastası memuriyetten çıkarıldı

  Gönül bağı ve köprüsü çok önemli

  Yine yasaklı ÖSS mi?

  İnanç özgürlüğü temel haktır

  Savcıları göreve çağırıyoruz

  Üskül: Üniversitelerde çalkantılı dönemin durulacağına inanıyorum

  Savcılar, hürriyetleri çiğneyenleri incelesin

  ÖSS başvuruları yarın başlıyor

  Bira uyarısı

  Sadece üniversiteler yetmez

  Ulaşıma sis engeli

  Bağış: Türkiye, PKK terörüne kararlılığını göstermiştir

  Erdoğan: Genelkurmay Başkanımla hep irtibat halindeydim

  Kutan: Millet soruların cevabını bekliyor

  Mahkeme delilleri CD olarak istiyor

  TBMM Tuzla Komisyonu titiz bir şekilde çalışıyor

  Süleyman Soylu: Silahlı Kuvvetler, Irak’ın kuzeyinde tampon bölge oluşturmalı

  “Özel ambulans şirketleri dernekleşmeli”

  Ege’de hafif şiddette deprem

  Yağışlı hava geliyor

  Aile içi şiddete sıkı tedbir

  Çocuklarımızın boyu uzadı


 Son Dakika Haberleri