Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Yahya Kemal’in hatırasını yaşatmak boynumuzun borcu

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Başkanı İhsan Işık, ölümünün 50. yılı sebebiyle bu yılın “Yahya Kemal Beyatlı Yılı” ilân edildiğini belirterek, “Büyük Türk şairi ve düşünürü Yahya Kemal Beyatlı’nın aziz hatırasını yaşatmak, boynumuzun borcudur” dedi.

Işık, İLESAM’da düzenlediği basın toplantısında, Yahya Kemal’in, Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biri olduğunu, Türk ve dünya edebiyatına ölümsüz eserler kazandırdığını ifade etti.

Makedonya’nın başşehri Üsküp’te 2 Aralık 1884’de doğan şairin on sekiz yaşında İstanbul’a göç ettiğini anlatan Işık, “Şiir ve yazılarında hem Türkiye’yi hem de Makedonya’yı yaşatan büyük Türk şairi ve düşünürü Yahya Kemal Beyatlı’nın aziz hatırasını yaşatmak, boynumuzun borcudur” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının, Yahya Kemal’in ölümünün 50. yılı sebebiyle bu yılın “Yahya Kemal Beyatlı Yılı” ilân etmesinin “sevindirici” olduğunu belirten Işık, şunları kaydetti:

“Yahya Kemal Beyatlı’nın doğduğu ev yıkılmıştır. Üsküp’te bugün, Yahya Kemal’in dünyaya geldiği evin yerinde sadece bir otopark vardır. Ancak çocukluğunu geçirdiği Kumbaracılar Konağı halen boştur ve yıkılmayı beklemektedir. Yakında bu kültür mirasımızı da kaybedeceğimizin endişesi içindeyiz.”

“Yahya Kemal’e ve onun Üsküp’teki hatırasına sahip çıkmanın her şeyden önce bir insanlık borcu olduğunu” ifade eden Işık, şöyle konuştu:

“Türk edebiyatı ve düşüncesinin bu seçkin temsilcisine reva görülen bu ilgisizliğin artık son bulmasını, bu sorumluluğu şimdi sırtında taşıyan yetkililerin, konuya sahip çıkması gereken sivil toplum kuruluşlarının mutlaka harekete geçmesini istiyoruz. Bu evin, ‘Yahya Kemal Beyatlı Kültür Sanat ve Dostluk Evi’ olarak satın alınıp düzenlenmesi tarihi bir görevdir. Bu tarihi görevin ihmal edilmesi, Yahya Kemal Yılı’nın sadece nutuklarla geçiştirilmesi ise tarihimize tarifi zor bir ihmal olarak geçecektir.”

02.03.2008


 

“Ruhun renkleri resim sergisi

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi hastalarının eserlerinden oluşan, ‘’Ruhun Renkleri’’ sergisi açıldı.

İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ndeki serginin açılışında konuşan Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Ahmet Ayer, daha önce iki kez Manisa’da açtıkları sergi ile Manisa’yı İzmir’de temsil etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Hastanenin son yıllarda bir gelişim içinde olduğunu anlatan Ayer sözlerini şöyle sürdürdü: “Son 2 yıldır daha nitelikli olmak üzere resim, el işi, nakış ve müzik alanlarında hastalarımıza yönelik çalışmalarımız var. Gelecekte sera, seramik san’atlar ve plâstik san’atlar konularında bu tür uygulamalar devam edecek. Bu tür çalışmalar hastalarımızı daha iyi bir yaşam döngüsüne getiriyor.’’

Türkiye’de psikiyatri alanında en ağır hastalık olarak kabul edilen şizofreni hastası sayısının 700 bin civarında olduğunu ifade eden Ayer, bu hastalığın iyileştirilmesinde toplumun da büyük bir önemi bulunduğunu sözlerine ekledi.

Sergide resimleri bulunan Erhan Bilge Uyar, gazetecilere yaptığı açıklamada, resim yapmaya başladıktan sonra kendisini geliştirdiğini belirterek, resimlerinde içindeki duyguları aktardığını ifade etti.

/ İZMİR

02.03.2008


 

“Bozkırda Deniz Kabuğu”

Yönetmen Ahmet Uluçay’ın ‘’Bozkırda Deniz Kabuğu’’ filminin kış çekimleri tamamlandı.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, filmin kış çekimlerinin Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik Köyü’nde, Aralık ayında başladığı ve zor kış şartlarında gerçekleştirildiği belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde kış çekimleri tamamlanan filmin yaz çekimlerine Mayıs ayında başlanacağı kaydedildi.

Açıklamada, filmin, 60’lı yılların ilk yarısında yoksul bir Anadolu köyünde çobanlık yapan Yakup’un, köyün yakınından geçen trende gördüğü bir kızın kendisine mendilini vermesiyle başlayan hayatını konu aldığı ifade edildi.

Cinlere ve hayaletlere de yer verilecek filmin çekimlerinde, sinema teknolojisinin son imkânlarının kullanılacağı ve yapımda yer alan imgelerin bilgisayar ortamında hazırlanan görsel efektlerle perdeye aktarılacağı kaydedildi.

Açıklamada, yıl sonunda gösterime girmesi hedeflenen filmin görsel efektlerinin, çekimler sürerken İstanbul ve New York’ta hazırlanacağı dile getirildi.

/ İSTANBUL

02.03.2008


 

Karikatürle zabıtanın 100 yılı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, ‘’Osmanlı’dan Günümüze Karikatürlerde Belediye Zabıtası’’ isimli karikatür kitabı hazırladı.

Zabıta Teşkilâtının Osmanlı’dan günümüze karikatürlere yansıyan 100 yıllık serüveninin aktarıldığı 144 sayfalık kitapta, tanınmış gazete ve dergilerden alınma karikatürler yer alıyor.

Kitaptaki karikatürlerde ağırlıklı olarak, ‘’seyyar satıcılar, dilenciler, fiyat kontrolü, suiistimaller ve yıkım’’ konuları işleniyor.

Karagöz, Papağan, Akbaba, Çarşaf, Fırt gibi mizah dergilerinden alıntıların da yapıldığı kitapta, ayrıca büyük mizah ustası Semih Balcıoğlu’nun çizdiği ve Akbaba’ya kapak olan ‘’Bereketli Kaldırımlar’’ başlıklı karikatür de dikkat çekiyor.

/ İSTANBUL

02.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri