Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

“Mugniye’yi İsrail öldürdü”

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Gassam, Mugniye cinayetini İsrail’in işlediğinden yüzde 100 emin olduklarını söyledi. Şam’da yaptığı konuşmadan İsrail basınına yansıyan haberlere göre, Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı, 12 Şubatta Şam’da arabasına bomba konularak öldürülen Mugniye’ye yönelik saldırıyı İsrail’in düzenlediğine ilişkin “şüpheye yer bırakmayacak yüzde 100 delillere” sahip olduklarını belirtti.

Gassam, “İsrail’in sorumlu olduğunu biliyoruz ve İsrail, bütün sorumluluğa katlanmalıdır” diye konuştu. Hizbullah bugün, İmad Mugniye’nin ölümünün 40 günlük yas süresinin tamamlanması sebebiyle, Mugniye anısına Beyrut’un güney kesimlerindeki Rveys’de gösteri düzenleyecek. Gösteride Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın da konuşma yapması bekleniyor. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de bir süre önce yaptığı açıklamada, İsrail’in Mugniye’nin öldürülmesinden en fazla kazancı olanların başında geldiğini söylemişti.

İsrail’de ise Mugniye’nin ölümünün 40’ıncı gününün sona ermesi sebebiyle Hizbullah’ın İsrail’e karşı saldırıda bulunacağı ihtimali dolayısıyla, perşembe akşamı başlayan Purim bayramı öncesinde güvenlik tedbirleri arttırılmıştı. İsrail’in Yediot Ahranot gazetesi, bu konudaki istihbarat bilgilerinin kısmî ve henüz kesin olmamasına rağmen, İsrail Savunma Kuvvetlerinin bazı acil durum birliklerinin kuzey sınırına gönderilmesine yettiğini ifade etti.

/ BEYRUT

24.03.2008


 

Cheney: İsrail’e asla baskı yapmayız

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Washington yönetiminin, İsrail’in varlığını tehlikeye düşürecek adımlar atması için İsrail’e asla baskı yapmayacağını söyledi. Cheney, “Gazze, Lübnan, İran ve Suriye’de giderek kötüleşen durumun ve bu bölgelerin İsrail için oluşturduğu tehdidi de gözardı edemeyeceklerini” vurguladı.

İsrail ve Filistinliler ile barış görüşmeleri ve güvenlik konularında görüşmeler yapmak amacıyla İsrail’e gelen Dick Cheney, Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’nda, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni tarafından karşılandı. Cheney, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşmek üzere doğrudan Kudüs’e geçti. Olmert’in Kudüs’teki resmî ikametgâhındaki görüşme öncesi Cheney, basın mensuplarına, ‘’ABD, hiçbir zaman İsrail’in güvenliğini tehlikeye düşürecek adımlar için baskı yapmayacaktır’’ dedi. Cheney, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve muhalefet lideri olan Likud Partisi Genel Başkanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Cheney, bugün de Batı Şeria’ya geçerek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile biraraya gelecek.

/ KUDÜS

24.03.2008


 

Tayvan’ın yeni lideri Çin’le barış istiyor

Tayvan'ın yeni Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou, ülkesinin bölge barışını tehdit eden bir güç olmayacağını, Çin’le barış anlaşması imzalamak istediğini söyledi.

Ma Ying-jeou seçimlerin ardından dün basının karşısına çıktı. Yapılan seçimleri büyük oy farkıyla kazanan Ma, özellikle Tayvan-Çin ilişkileriyle ilgili önemli açıklamar yaptı. Göreve başladıktan sonra bir barış ortamı tesis etmek istediğini belirten Ma, bunun için de Çin’le barış anlaşması imzalamaya çalışacaklarını kaydetti. Ma, Çin’e karşı askerî olarak hazırlık yapmanın yanı sıra barışı korumak için görüşmeler yapmak istediklerini belirtti. Çin’in barış anlaşması fikrine sıcak baktığını vurgulayan Ma, “Önemli olan görüşmelerin ne zaman ve nasıl olacağı” diye konuştu. Tayvanlı lider, önceki gün yapılan seçimlerde geçerli oyların yüzde 58,45’ini alarak cumhurbaşkanı seçildi. Siew ekonomi dehası olarak tanınıyor. İkili 20 Mayıs’ta resmen göreve başlayacaklar.

/ TAİPEİ

24.03.2008


 

Kıbrıs’ta yeni süreç başlıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın vardıkları mutabakat çerçevesinde, Kıbrıs’ta yeni süreç, bugün liderlerin temsilcileri Erdil Nami ve Yorgos Yakovu görüşmesiyle başlıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın BM ve AB ile Müzakerelerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami ile Rum yönetimi başkanlık komiseri Yorgos Yakovu, yeni süreç çerçevesinde bugün saat 15.00’te ilk kez bir araya gelecek. Görüşme, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller’in ara bölgedeki ikametgâhında yapılacak. KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca’nın verdiği bilgiye göre, Nami ile Yakovu, Çalışma Grupları ve Teknik Komitelerin oluşturulması üzerinde duracak ve liderler zirvesinde konuşulduğu şekilde Çalışma Grupları ve Teknik Komitelerin sayılarını ve görev alanlarını belirlemeye çalışacak.

/ LEFKOŞA

24.03.2008


 

Müşerref: Pakistan’da ‘demokrasi çağı’ başladı

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, seçimden zaferle çıkan muhalif partinin, yeni başbakanı belirlemesinden sonra “ülkede demokrasi çağının başladığını” belirtti.

Müşerref, Pakistan Ulusal Günü dolayısıyla yapılan bir askerî geçit töreninde yaptığı konuşmada, ülkeyi “kalkınma ve ilerleme yoluna” soktuğunu iddia etti. Pakistan’da 18 Şubatta yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan eski Başbakan Benazir Butto’nun Pakistan Halk Partisi, eski Meclis Başkanı Yusuf Rıza Gilani’yi önceki gün başbakan olarak belirlemişti.

/ İSLAMABAD

24.03.2008


 

Yemen görüşmeleri devam ediyor

Daha önceki görüşmeden bir sonuca ulaşamayan Filistin’deki El Fetih ve Hamas yetkilileri, uzlaşmaya yönelik görüşmeler için Yemen’de yeniden bir araya geldi.

Bir Yemenli yetkili, Hamaslı arabulucu Musa Ebu Marzuk ile üst düzey El Fetih yetkilisi Azzam El Ahmed’in, Gazze ve Batı Şeria’nın geleceğine ilişkin uzlaşma çabaları için başşehir Sana’da bir araya geldiğini söyledi. Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in girişimiyle başlatılan görüşmelerden daha önce sonuç elde edilememişti. Salih, geçen hafta içinde tarafların temsilcileriyle tek tek ve birlikte görüşmeler yapmıştı.

/ SANA

24.03.2008


 

Cuntayı protesto için kendini yaktı

Myanmar'da bir kişi, iktidardaki askerî cuntayı protesto etmek için kendini yaktı.

Baskıdan korktukları için adlarının açıklanmasını istemeyen görgü şahitlerinin ifadesine göre, olay, cuma günü Budist bayramı için başşehir Yangon’un meşhur Shwedagon tapınağında toplanan binlerce kişinin önünde meydana geldi. Adı belirlenemeyen 26 yaşındaki kişi, “Kahrolsun diktatörlük rejimi” diye bağırdıktan sonra üzerine gaz yağı dökerek kendini ateşe verdi. Ağır biçimde yanan ve hastaneye kaldırılan protestocunun durumunun ciddi olduğu bildirildi.

/ YANGON

24.03.2008


 

Afganistan’da Taliban avı

Afganistan'ın güneyinde NATO öncülüğündeki güçlerle Afgan güçlerinin düzenlediği ortak hava ve kara operasyonlarında 50’ye yakın Taliban militanı öldürüldü.

Afganistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Uruzgan vilayetinin Deh Ravud bölgesi yakınındaki çatışmalarda onlarca militanın öldürüldüğü ya da yaralandığı bildirilirken, ölenler arasında Taliban’ın önde gelen komutanlarından Molla Haşim’in de bulunduğu ifade edildi. Uruzgan’daki NATO güçleri Hollanda’nın komutasında bulunuyor.

/ URUZGAN

24.03.2008


 

Musul’da askerî binaya bombalı saldırı

Irak'ın başşehri Bağdat’ın kuzeyindeki Musul şehrinde orduya ait bir binaya bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda 10 Irak askerî öldü.

Nineva vilayeti askeri sözcüsü Tuğgeneral Halid Abdüssettar, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, saldırıda 5’i sivil 30 kişinin de yaralandığını belirtti.

/ MUSUL

24.03.2008


 

Sri Lanka’da kan oluk oluk akıyor: 85 ölü

Sri Lanka’da güvenlik güçleriyle ayrılıkçı Tamil militanları arasındaki son çatışmalarda 85 kişinin öldüğü bildirildi.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyinde önceki gün çıkan çatışmalarda 80 militan ve 5 askerin öldüğü belirtildi. “Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları” yanlısı internet sitesi ise 55 askerin öldürüldüğünü, 120’sinin yaralandığını öne sürdü. Sri Lanka’da 1983 yılında başlayan çatışmalarda şimdiye kadar 70 binden fazla kişinin öldüğü belirtiliyor.

/ KOLOMBO

24.03.2008


 

İki gemi çarpıştı, denizciler kayıp

Hong Kong açıklarında bir Ukrayna römorkörü ile Çin kargo gemisi önceki gece çarpıştı, 18 Ukraynalı denizci kayboldu.

Hong Kong denizcilik kurumu başkanı Roger Tupper, kayıp denizcilerin batan römorkörün içinde kalmış ve hayatta olabileceklerini, dalgıçların işaret verdiklerini, ancak cevap alamadıklarını belirtti. Çarpışmadan sonra 6 Ukraynalı ve 1 Çinlinin kurtarıldığı kaydedildi.

/ HONG KONG

24.03.2008


 

Moskova’da mevlid töreni

Hazreti Muhammed'in (asm.) doğumu münasebeti ile Moskova'da düzenlenen "Mevlid-i Nebi" programında İsmailovski Konser Salonunu dolduran binlerce kişi duygulu anlar yaşadı.

Rusya Müftüler Konseyi ve Nadejda (Umut) Vakfı işbirliği ile düzenlenen organizasyona Hz. Muhammed’in (asm) sevgi ve barış çağrısına cevap veren Rus, Türk, Tatar, Kazak, Kırgız, Dağıstan, Çeçen, Azeri, İnguşet, Tacik ve Türkmen onlarca milletten insan katıldı. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’dan parlamenterler, büyükelçiler ve akademisyenlerin yer aldığı geceye Duma Din İşleri Komitesi, Moskova Belediyesi Dini Organizeler Birliği, Moskova Devlet Üniversitesi, Moskova İslâm Üniversitesi ve Tatar Kültür Merkezi destek verdi. Dağıstanlı ‘Naşidül İslâmiya’ adlı ilâhi grubunun ‘Ya Allah’ ilahisi ile başlayan programdan sonra, Topkapı sarayında sergilenen Kutsal Emanetler’in fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezme fırsatı bulan misafirler güllerle uğurlandı.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin de yaptığı açıklamada Sovyetler’in dağılmasının ardından oluşan Rusya Federasyonu’nda Müslümanlar’a karşı çok toleranslı ve saygılı davranıldığını kaydederek, “Sovyet döneminde böyle büyük salonlarda toplanıp Efendimizi anacağımızı hayâl bile edemezdik. Onu bırakın salavat okunmaz, Efendimiz hakkında konuşma bile yapılmazdı.” dedi. Rusya’da artık mescitlerde, okullarda, konferans salonlarında rahatlıkla Allah’a ve rasulü Hz. Muhammed’e (asm) sevgiyi rahatlıkla ifade edilebildiğini söyleyen Gaynuddin, “Bugün burada annelerimiz, bacılarımız, çocuklarımız ve büyüklerimizle birlikte Kutlu Doğum Haftasını kutlayabiliyorsak, bu büyük bir nimet. Bunun farkında olmak gerekiyor. Rusya’da yüzden fazla millet ve semavî din ehilleri kardeş gibi yaşıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“İSLÂM BARIŞ DİNİ”

Gece münasebeti ile açıklamada bulunan filolog Valeriya Porohovaya, İslâm’ın barış dini olduğunu, inançlı insanlardan müteşekkil toplumların da daha huzurlu ve istikrarlı olduğunu söyledi. Porohovaya, Hz. Muhammed’in (asm) doğruyu getirdiğini, Hz. Musa (as) ve Hz. İsa (as) peygamberlerin de geldikleri döneme hitap ettiklerini ve bütün dünyayı son mesaja hazırladıklarını kaydetti. Rus filolog, “Bütün dinler barışı emretmesine karşın dünyada çatışmalar devam ediyor. Bunların temelinde ekonomik ve siyasî sebepler var. Asla dinler, medeniyetler ve kültürler çatışma istemez.” dedi.

“DÜŞMANLIK NEDEN ?”

Hiçbir dinin kötülüğü emretmesinin mümkün olmadığına işaret eden Moskova Devlet Üniversitesi Matematik Profesörü İdcad Sabitov, bu tür organizasyonlarla dinler ve kültürler arasında da bir kaynaşma vesilesi elde edildiğine işaret ederek, “Başta İslâmiyet, Hristiyanlık ve diğer dinler hiçbir zaman kötülüğü emretmez. İslâmiyet ve Hristiyanlık arasında kavga yok. Politikacılar arasında kavgalar var. Kendi çıkarları için bazen dinleri de kullanıyorlar. Bunu anlayamıyorum. Ben neden bir Hristiyan’a düşmanlık besleyeyim ki?” sorusunu sordu.

/ MOSKOVA

24.03.2008


 

Müslüman mahkûmlara helâl gıda servisi

ABD'de New York kentine bağlı Westchester ilçesindeki cezaevinde Müslüman mahkûmlara “helâl gıda” verilecek.

Journal News’ın haberine göre, Manhattan federal yargıcı, Müslüman mahkûmların 3 yıldır süren hukuk savaşını sonuçlandırdı. Yargıç, cezaevindeki Müslümanlara haftada 4 gün helâl et yemekleri verilmesine karar verdi. 2005 yılında davayı açan ilçe cezaevindeki 9 Müslüman mahkûmun avukatı Richard Cohen de Yahudi mahkumlara, onlar için helâl olan etlerin verildiğini, ancak Müslümanlara dinî bayramlar dışında daha çok vejetaryen yemekleri verilerek, dinî taraflılık uygulandığı gerekçesiyle dâvâ açtıklarını hatırlattı.

/ NEW YORK

24.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri