Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sosyal güvenlikte pürüzler sürüyor

Sosyal güvenlik tasarısıyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sendikalar arasındaki pürüzler devam ediyor. Bakanlığın tasarıya ilişkin önerilerini değerlendiren konfederasyonların uzmanları, yaptıkları çalışmayı bugünkü Emek Platformu toplantısına sunacaklar.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na ilişkin, Emek Platformu’nun işçi kesimiyle yapılan görüşmedeki talep ve önerilere ilişkin değerlendirmelerini konfederasyonlara bildirdi.

Alınan bilgiye göre, Bakanlığın önerilerini değerlendiren konfederasyonların uzmanları, yaptıkları çalışmayı bugünkü Emek Platformu toplantısına sunacaklar. Platformda yapılacak değerlendirmenin ardından da nihayi karar için saat 15.00’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bir araya gelinecek.

Emek Platformu, mevcut yasalar uyarınca, fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu haklardan yararlanmayı sürdürmelerini talep ediyor. Bakanlığın, değerlendirmelerinde bu öneriye ilişkin düzenleme yer almıyor. Bu arada Emek Platformu Başkanlar Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nda öngörülen değişikliklerle ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan görüşmeleri değerlendirmek üzere bugün saat 10.00’da Türk-İş Genel Merkezi’nde toplanacak. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun başkanlığında yapılacak toplantıda, konfederasyonların uzmanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yasa tasarısına ilişkin değişiklik önerileri üzerinde yaptıkları çalışmaları sunacaklar. Platformda yapılacak değerlendirmenin ardından sosyal taraflar saat 15.00’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bakanlıkta bir araya gelecekler. Bakanlıktaki toplantıda, yasa tasarısında öngörülen değişikliklere ilişkin nihai kararın çıkması bekleniyor.

/ ANKARA

24.03.2008


 

IMF heyeti, son gözden geçirme için gelecek

Uluslararası Para Fonu heyetinin, mevcut stand-by anlaşması çerçevesinde son gözden geçirme çalışmaları için önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Alınan bilgiye göre, IMF Türkiye Masası uzmanlarından oluşan heyetin, birleştirilmesi öngörülen son iki gözden geçirmenin tamamlanmasına yönelik çalışmalar yapacağı belirtiliyor. Mevcut gözden geçirmenin alt şartlarının hemen hemen tamamlandığını, niyet mektubunun da hazır olduğunu, bir tek Sosyal Güvenlik Reformu gibi yapısal reformun kaldığını bildiren yetkililer, IMF uzmanlarıyla, daha çok, son gözden geçirmeye ilişkin çalışmaların gerçekleştirileceğini vurguluyorlar. IMF ile mevcut stand-by anlaşması çerçevesinde, geriye yaklaşık olarak 3,4 milyar dolarlık bir kredi imkânı kalırken, bu kredi, tek parça halinde, iki gözden geçirmenin birleştirilmesiyle kullandırılacak. Verginin tabana yayılmasını sağlayacak ve gelir idaresini daha da etkinleştirecek adımların da önemli olduğunun altını çizen yetkililer, ancak IMF’nin, şu aşamada, Sosyal Güvenlikteki ilerlemeye daha öncelik verdiğini vurguluyorlar. IMF, gözden geçirmelerin tamamlanabilmesi için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasında değişiklik öngören tasarının yasalaşması şartını öne sürüyor.

/ ANKARA

24.03.2008


 

AR-GE faaliyetlerine teşvikler arttırılacak

Nisan ayının 1'inde yürürlüğe girecek kanun ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerine sağlanan destek ve teşviklerin arttırılacağı bildirildi.

Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, 1 Nisan’da yürürlüğe girecek olan Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun, 31 Aralık 2023 tarihine kadar uygulanacak.

Kanun ile, Ar-Ge ve yenilik yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için teknolojik bilgi üretilmesi, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılması, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesi, verimliliğin artırılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, teknolojik bilginin ticarileştirilmesi, teknoloji yoğun üretim, girişimcilik ve bu alanlara yönelik yatırımlar ile Ar-Ge’ye ve yeniliğe yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılması için destek sağlanması amaçlanıyor.

/ KAYSERİ

24.03.2008


 

Köprü ve otoyollara büyük gruplar talip

İşletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilecek köprü ve otoyollara yerli ve yabancı firmaların ilgisi sürüyor. Otoyol işletmecisi yabancı firmaların yerli firmalarla konsorsiyum şeklinde ihalede yer alması bekleniyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından köprü ve otoyolların özelleştirilmesinde danışman seçilen Türkiye Sınai Kalkınma Bankasının (TSKB) Genel Müdürü Halil Eroğlu, yaptığı açıklamada, Haziran 2007’den bugüne kadar yapılan yoğun çalışmalar sonucunda strateji raporunun hazırlanarak ÖİB’ye sunulduğunu hatırlattı. Halil Eroğlu, otoyol ve köprü özelleştirmelerine ilginin olanca hızıyla devam ettiğini belirterek, ‘’Yerli bildiğiniz bütün müteahhit gruplarımız ve bütün büyük gruplarımız bu işle ilgili. Mutlaka know how’ı olan bir yabancının bu işte olup yerlilerimizin onunla beraber ortak, konsorsiyum şeklinde olabileceğini düşünüyoruz’’ dedi. Eroğlu, ÖİB’nin, şu anda söz konusu strateji raporu üzerinde çalışmalarına devam ettiğini, mayıs ayı içinde ihaleye çıkmak amacında olduklarını söyledi.

/ İSTANBUL

24.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri