Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Barış ve yolsuzluk

Önceki yıl İsrail Cumhurbaşkanı Katsav Türkiye’yi ziyaret ederek Türkleri çok sevdiğini ve Türkiye ile her alanda ilişkileri geliştirmek istediklerini söylemişti. Bu ziyaretten kısa bir süre sonra Katsav yanında çalışan genç kız ve kadınlara sarkıntılık ve tecavüzden suçlanarak görevden alındı .

Önceki hafta Başbakan Erdoğan Şam’a giderek İsrail Başbakanı Olmert’in ‘Barışa hazırım’ mesajını Başkan Esad’a iletti.

Bundan bir hafta sonra Olmert çeşitli yolsuzluk suçlamaları ile sorgulandı. Temmuz 2006’daki Lübnan yenilgisinden sonra bir türlü kendine gelemeyen Olmert’in her an görevden alınabileceği söyleniyor.

Bu durumda Başbakan Erdoğan’ın Suriye ile İsrail’i barıştırma çabası askıya alınabilir. Çünkü erken seçim sürecinde ve İsraillilerin % 75’inin barışa karşı olduğu bir ortamda hiçbir parti kendisinin bile inanmadığı barıştan söz edemez.

Başbakan Erdoğan yine geçen yıl iki komşu ülke Pakistan ve Afganistan liderlerini Ankara’da bir araya getirerek aralarını bulmuştu. ABD’nin birini askeri darbe diğerini işgal ile işbaşına getirdiği iki lider Taliban’dan dolayı kavga ediyor.

Müşerref Taliban ve radikal İslam’a karşı kullanılmak üzere ABD tarafından kendisine ve yandaşlarına verilen 10 milyar doları cebine indirmekle suçlanıyor. Karzai ise yıllık cirosu 80 milyar dolar olan afyon kaçakçılığından kazandığı ile yetiniyor.

Suudi Arabistan ve Katar ise krallık ile yönetildiği için bu ve benzeri ülkelerde ne tür yolsuzlukların döndüğünü kimse tam olarak bilmiyor.

Geçen yıl İngiliz medyası, Suudi Kral ailesinin silah alımlarından milyarlarca komisyon aldığını yazdığında iki ülke ilişkileri neredeyse kopma noktasına gelmişti. İngiltere çıkarlarını tercih ederek olayı örtbas etti.

Gelelim Irak’a...

Son günlerde ABD’nin de tavsiyesi ile Irak ile her alanda çok yoğun ilişkiler sürdürülüyor.

Bu ülke 5 yıldır ABD işgali altında.

ABD Kongresi raporlarına göre bu 5 yıl içinde en az 25 milyar doların yolsuzluklarda kaybolduğu belirlendi. Yolsuzlukların en önemli gerekçesi ise her parti ve grubun kendine bağlı binlerce silahlı militanı beslemesi. Şii, Kürt ve Sünni parti ve grupların liderleri, kendi adamlarını beslemek için ABD ilişkilerinden ve iktidarda olmanın nimetlerinden yararlanıyor. ABD ise bu parti ve gruplara gereksinim duyduğu için yolsuzluklarına göz yumuyor.

Bölgede ABD yanlısı diğer ülkelerin durumu bundan farklı değil.

Örneğin Mısır...

27 yıldır iktidarda olan Mübarek doğum gününde halkın tepki ve nefretini azaltmak için çalışanlara % 30 zam yaptı.

Şimdi de kendisi gibi 27 yıldır iktidarda olan Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih gibi koltuğunu oğluna bırakmaya hazırlanıyor.

Yani ABD bu ve benzeri ülkelerle Büyük Ortadoğu Projesi’ni gerçekleştirecek.

Yani ABD bölgeye barış, demokrasi, insan hakları, şeffaflık, eşitlik ve benzeri sloganlarla aslında yolsuzluk alışkanlığını egemen kılmak istiyor. Çünkü yolsuzluğun batağına saplanmış yönetimlerin sağlıklı plan yapıp uygulaması, halkına hizmet etmesi ve başkaları ile dürüst ilişki kurup geliştirmesi çok zorlaşır.

Şimdi tüm bunlardan yolsuzlukların yalnızca bizim bölgemizde yaygın olduğu sonucu çıkmasın. Çünkü başta ABD olmak üzere Batı’nın birçok ülkesinde de yönetimler farklı düzey ve şekilde yolsuzluklarla suçlanmaktadır.

Ama yine de Batı kendi durumunu unutarak ve unutturarak bizlere hep ‘şeffaflık, erdemlik, dürüstlük’ dersleri vermeye kalkışıyor.

Oysa Batı desteği olmasydı belki bizim coğrafyamızda bu yolsuzluk ve pislikler olmayacaktı.

Çünkü yolsuzlukları yapanların hemen hemen tümü ABD ve Batı destekli yönetimlerdir.

Radikal İslam’la savaşmak için ülkeleri işgal eden ve bu yolda milyarlarca dolar harcayan ABD ve yandaşı ülkeler zahmet edip yolsuzluklarla mücadele etseydi belki de Afganistan ve Irak’ın işgaline gerek kalmaz hem onlar hem bizler rahat ederdik.

Akşam, 6.5.2008

Hüsnü MAHALLİ

07.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AKP kimi, nereye dönüştürdü?

  Militarist polis devleti

  Yol haritası ve çağdaş reformlar

  Tayyip Erdoğan yine gömlek mi değiştiriyor!

  Barış ve yolsuzluk