Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Etiyopya askerlerinin vahşeti tescillendi

Uluslararası Af Örgütü, Somali’deki hükümeti destekleyen Etiyopyalı askerlerin sivilleri hedef aldığını, insanları vahşi yöntemlerle katlettiğini ve kadınlara tecavüz ettiğini açıkladı.

Örgüt konuyla ilgili kamuoyuna duyurduğu raporunda, Birleşmiş Milletler’in desteğindeki Somali hükümetine yardım için ülkede bulunan Etiyopyalı askerlerin sivillere yönelik giriştiği öldürme, sindirme ve tecavüz olaylarını görgü şahitlerine dayandırarak anlattı.

Etiyopya hükümeti, 2006’in sonlarında Somali’nin başkenti Mogadişu’da kontrolü eline alan İslam Mahkemeleri Birliği’ne (İMB) karşı harekete geçmişti. Etiyopya askerleri, geçici hükümet ile birlikte hareket ederek İMB’yi ülkeden uzaklaştırmıştı. Af Örgütü’nün bu olaylara ilişkin yayınladığı rapor, Etiyopya askerlerinin sivilleri hedef aldığını gösteriyor. Örgütün raporunda, askerlerin sivilleri koyun gibi kestiği belirtiliyor.

Örgüt, bu suistimallerin ortaya çıkmaması için uluslararası yardım örgütlerinin “ağır tehditler” altında olduğunu ve yerel gazetecilerin de tehditlerle susturulduğunu belirtiyor. Etiyopya hükümeti ile yerel hükümet, İMB ile mücadelede suistimaller yapmadıklarını ileri sürüyor. Somali Başbakanı Nur Hasan Hüseyin ise, askerlerin kendini korumaya hakkı olduğunu savunurken, Somali’de sadece geçen yıl 6 bin 500 sivil vefat etti.

/ Nairobi

07.05.2008


 

RAHİPLERİ DAĞITAN ASKERLER ŞİMDİ NEREDE?

Kasırga sebebiyle on binlerce kişinin öldüğü veya kaybolduğu ülkede askerî yönetimin yardım çalışmalarındaki hantallığına halkın tepkisi giderek artıyor. İnsanlar “Geçen yıl sokaklarda protesto gösterileri varken çok hızlı ve saldırgandılar” dedikleri asker ve polislerin felâket sonrası nerede olduklarını soruyorlar.

Askeri yönetimin Dışişleri Bakanı Nyan Win, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, tek bir kentte ölenlerin sayısının 20 bini aştığı, kayıpların da 40 bini bulduğunu belirterek ulusalararası camiadan yardım istedi.

Yetkililerin en fazla hasar gören bölgelerle iletişime geçmeye başladığını ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini belirten Win, sadece Bogalay şehrinde ölü sayısının 20 bini geçtiğini, kayıp sayısının da yaklaşık 40 bin civarında olduğunu söyledi.

Nyan Win, hükümetin kasırganın en şiddetli vurduğu Irravaddi deltasındaki uzak köylerde hasar tesbpit çalışmalarına devam ettiğini kaydetti. BM yardım yetkililerinin verilerine göre, Myanmar’ı cumartesi günü saatteki hızı 190 kilometreyi bulan rüzgârla vuran kasırgada, yüzbinlerce kişi de evsiz kaldı.

Güneydoğu Asya ülkesi, 46 yıldır askerî yönetim altındaki Myanmar’daki kasırga felâketi kurbanlarına, BM ve Myanmar’ın komşuları tarafından acil gıda, temiz su ve barınma yardımları gönderiliyor. Myanmar’ın en büyük şehri olan ve kasırgadan en fazla etkilenen delta içinde yer alan 5 milyon nüfuslu Yangon’da 4 gündür elektrik olmadığı halkın şişe suyu almak için sıraya girdiği bildiriliyor.

Felâket, tsunami’nin boyutlarını aşabilir

Myanmar’ı vuran ve şimdiye dek en az 20 bini aşkın kişinin öldüğü kasırga felâketindeki yıkımın 2004’te Hint Okyanusu’nda meydana gelen ve bölge ülkelerini vuran tsunamininkinden daha büyük olabileceği bildirildi. Uluslararası yardım kuruluşu World Vision’dan Kyi Minn, sınırlı yardımların ulaştırılmasındaki zorluklar sebebiyle felâketin sonuçlarının tsunamininkinden daha büyük olabileceğini belirtti. Minn, ülkede faaliyet göstermesine izin verilen ender kuruluşlardan biri olan World Vision’a ait helikopterlerin kasırganın vurduğu bölgeler üzerinde uçtuğunu ve bu yükseklikten bile cesetlerin ve yıkımın büyüklüğünün görülebildiğini söyledi. Endonezya’nın Sumatra adasının batı sahili açıklarında, 26 Aralık 2004’te meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve meydana getirdiği dev dalgalar sebebiyle 168 bini Endonezya’da olmak üzere yaklaşık 220 bin kişi ölmüştü.

/ Yangon

07.05.2008


 

Türkiye, füze savunma sistemi alıyor

ABD’de savunma çevrelerinin dergisi Defense News, Türkiye’nin, karadan karaya atılan füzelere karşı kritik hedeflerinin savunmasını güçlendirmek amacıyla füze savunma sistemleri satın almaya hazırlandığını ve bu konuda dört ülkeyle öngörüşmeler yaptığını yazdı.

Dergi, Türk yetkililerinin ABD, Rusya, İsrail ve Çin’den füze savunma sistemlerine ilişkin fiyat ve üretim bilgilerini istediğini ve gelen cevapların ilk değerlendirmesinin yapılmakta olduğunu kaydetti.

/ Washington

07.05.2008


 

ABD, Irak’tan asker çekecek

Amerikan ordusu, geçen yıl şubat ayında alınan takviye kararı uyarınca birliklere destek olmaları için Irak’a gönderilen 3500 askerini yakında çekecek.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, 3. piyade tugayı askerlerinin birkaç hafta içinde ABD’nin Georgia eyaletinde bulunan üsleri Fort Benning’e dönecekleri belirtildi. Askerlerin dönüşü, Irak’ta artan mezhep çatışmalarıyla mücadele edebilmek amacıyla Şubat 2007’de bu ülkeye konuşlandırılan 30 bin kadar askerin geri çekilmesi kapsamında yer alıyor.

/ Bağdat

07.05.2008


 

Schröder: “Kosova’nın bağımsızlık ilân etmesi hataydı”

Almanya Eski Başbakanı Gerhard Schröder, Kosova’nın Sırbistan’dan tek yanlı bağımsızlık ilân etmesinin hata olduğunu ileri sürdü.

Rus haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Schröder, bağımsızlık ilanının erken yapıldığını ve bu sebeple hata olduğunu savundu.

/ Berlin

07.05.2008


 

Kapalı devre kamera, suçu önlemiyor

Kapalı devre kamera sistemlerinin en çok kullandığı ülke olan İngiltere’de Başmüfettiş Mick Neville, bu sistemlerin suçu engellemediğini ve tamamen bir fiyasko olduğunu söyledi.

İngiltere’de 4.2 milyon kadar kapalı devre kamerası olduğu tahmin ediliyor. Kameralar bina, dükkân, yol ve tren garlarını gibi yerlere yerleştirilmiş durumda. İngiliz Guardian gazetesi, Londra polisinden Başmüfettiş Neville’in, sokaklarda meydana gelen hırsızlık olaylarının sadece yüzde 3’nün kameralar aracığıyla çözüme kavuştuğunu söylediğini yazdı.

/ Londra

07.05.2008


 

Kiliseden sanal âlemde duâ hizmeti

Rusya Ortodoks Kilisesi modern teknolojiyi hizmete sokarak e-mail ve mesajla talepte bulunulması hâlinde duâda bulunuyor.

Yaşayan ya da ölenler için yapılacak duâların bedeli olan 150 ruble de (6,3 dolar) yine sanal dünyada ödenebiliyor. İzvestiya gazetesinin haberine göre, Rusya’nın kuzey bölgesinde bulunan Valaam Manastırı’nın başlattığı uygulamaya göre sabah ayinlerinde duâ isteyen ölü ya da diri şahıs için 40 gün boyunca duâ edilecek. Duânın bedeli olan 150 ruble de yine kilisenin internet sayfasından kredi kartı ile ödenebilecek. Ödemenin onaylanmasının ardından talep edilen duâ da işleme konuyor.

/ Moskova

07.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler