Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Cunta: Yardım almaya hazır değiliz

Myanmar’daki askerî cuntanın Dışişleri Bakanlığı, ülkenin “yabancı yardım ekiplerini ve gazetecileri kabul etmeye hazır olmadığını” bildirdi. BM ise yardım taleplerinin geri çevrilmesini “insanî yardım çabaları tarihinde eşi görülmedik bir şey” olarak değerlendirdi.

BM, Myanmar’da binlerce kişinin ölümüne sebep olan kasırga felâketinin ardından hükümetin yardım uzmanlarına vize vermeyi reddetmesinin, ‘’insanî yardım çabaları tarihinde eşi görülmedik bir şey’’ olduğunu belirtti. BM Dünya Gıda Programı Sözcüsü Paul Risley, örgütün 6’sı komşu Tayland olmak üzere 10 vize başvurusunda bulunduğunu ancak hiç bir başvuruya cevap alamadıklarını söyledi. Risley, ‘’Myanmar hükümetine hafta sonu çalışılarak vize başvurularını mümkün olduğunca çabuk işleme koyması çağrısında bulunuyoruz’’ dedi. Bu arada, Katar’dan Yangon’a gelen ve içinde kurtarma ekibinin yer aldığı uçak, cunta yönetimi tarafından geri çevrildi. Cunta yönetimi, gerekçe olarak uçağın sadece yardım malzemesi getirme izni olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Myanmar’daki kasırga felâketinin ardından hükümetten anayasa referandumunu ertelemesini istedi. BM Sözcü Yardımcısı Marie Okabe’nin yaptığı açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, Myanmar halkının içinde bulunduğu ulusal trajediden son derece endişeli olduğunu belirterek, 10 Mayıs’ta yapılması öngörülen anayasa referandumunun ertelenmesinin daha iyi olacağını söyledi. Öte yandan Myanmar Dışişleri Bakanlığı, ülkenin “yabancı yardım ekiplerini ve gazetecileri kabul etmeye hazır olmadığını” bildirdi. Nergis kasırgasının vurduğu Myanmar’da muhalif lider Aung San Suu Kyi’nin Ulusal Demokrasi Birliği Partisi, askeri yönetimden bugün yapılması planlanan anayasa referandumunu ertelemesini istedi. Parti sözcüsü Nyan Win, “bu durumda referandum yapmanın uygun olmadığını” belirtti. Myanmar’da yeni anayasa için 10 Mayısta yapılacak referandum, 47 yerleşim biriminde ertelenmişti, ancak askerî yönetim, kasırga felaketine rağmen yeni anayasayla ilgili referandumu cumartesi günü diğer bölgelerde yapmakta ısrar ediyor. Askerî yönetim, anayasa referandumunun ardından 2010 yılında genel seçimlerin yapılacağını açıklamıştı. Bu arada BM, gelecek hafta beklenen şiddetli yağışların afetzedelerin durumunu daha da zora sokabileceğinden endişe ediyor.

10.05.2008


 

Beyrut’un batısı Hizbullah’ın

Lübnan’da Şiî Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah’ın uydudan yayımlanan basın toplantısından sonra başşehir Beyrut’un batısında çıkan kanlı çatışmaların sona erdiği bildirildi.

Lübnanlı güvenlik yetkilisi, Nasrallah’ın konuşmasından sonra silâhlı çatışmaların patlak verdiği Beyrut’un batısının Hizbullah’ın kontrolüne geçtiğini belirtti.

Sokak savaşlarının üç gündür devam ettiği ve 11 kişinin öldüğü Lübnan’da Dürzi lider Velid Canbolad, askerlerin koruması altında olduğunu açıkladı. Canbolad, LBC televizyonuna kuşatılan evinden verdiği demeçte, “Lübnan ordusunun koruması altında kalacağını” söyledi. Muhalefetle diyaloğa hazır olduğunu belirten Canbolad, ayrıca Hizbullah’ın Beyrut’u ele geçirmemesi konusunda uyarıda bulunmuştu. Hizbullah lideri Nasrallah’ın Perşembe akşamı yaptığı konuşmada, Batı yanlısı hükümetin kendilerine savaş ilân ettiğini söylemiş, bunun üzerine olaylar başlamıştı. Nasrallah’ın konuşmasından birkaç dakika sonra Hizbullah yandaşları ile parlamentodaki çoğunluk yandaşları arasında başlayan çatışmalarda şimdiye kadar 11 kişi öldü.

ARAP ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Suudi Arabistan, Lübnan’daki son durumun görüşülmesi amacıyla Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının toplanması çağrısında bulundu. Suudi Arabistan’ın El Arabiya televizyonu, Suudi hükümetinin, Lübnan konusunu bir an önce görüşmek üzere Arap ülkelerine çağrıda bulunduğunu duyurdu.

SURİYE: LÜBNAN’IN İÇ İŞİ

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Lübnan’daki derin siyasî krizin, bu ülkenin iç işi olduğunu ve Lübnanlıların buna diyalog yoluyla çözüm bulacaklarına inandığını söyledi. Resmî Sana ajansının haberine göre, Esad bu sözleri, Lübnan krizinde arabuluculuk rolü üstlenen Katar Emiri Hamad bin Halife el Tani ile görüşmesinde sarf etti.

İSRAİL, İRAN’I SUÇLUYOR

Bu arada İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Lübnan’da çıkan çatışmalarla ilgili olarak İran’ı suçladı. Peres, devlet radyosundan yayımlanan konuşmasında, İran’ı “bütün Orta Doğu’ya hükmetmek amacıyla Lübnan’da karışıklık çıkarmakla” suçladı ve Lübnan’da olan bitenlerin “hiç de şaşırtıcı olmadığını” kaydetti. Bunun yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Lübnan’daki son gelişmelerden ciddî endişe duyduğunu belirtti. Abbas, yazılı açıklamada bulunarak, Hizbullah önderliğindeki muhalefetle batı yanlısı çoğunluk yandaşları arasında anlaşmazlığın çözülmesi için tarafların diyalog başlatmasını istedi ve Lübnan’daki üzücü olaylarla ilgili derin endişe duyduğunu vurguladı.

HARİRİ’NİN TELEVİZYONUNA BASKIN

Lübnan’da çatışmaların üçüncü gününde Hizbullah’a bağlı silâhlı kişilerin Beyrut’un büyük bölümünü ele geçirdiği ve hükümete ait medya kuruluşlarına baskınlar düzenlediği de gelen haberler arasında. Yetkililer, silâhlı kişilerin, suikasta kurban giden eski Başbakan Refik Hariri’nin oğlu ve koalisyon lideri Saad Hariri’ye ait “Future News” televizyonunun yayınına son verdirdiklerini söyledi. Kaynaklar, ayrıca Hariri’ye ait “El Müstakbel” gazetesinin bürolarının denetiminin de silahlı kişilere geçtiğini, binanın pencerelerinden duman çıktığını kaydetti.

10.05.2008


 

İspanyollardan, Türkiye'nin AB’ye katılımına destek

İspanya’da tek başına iktidarda olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, AB’nin genişlemesinin devam etmesini istedi.

PSOE, “gerekli olan bütün şartları yerine getirmesi halinde Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya’nın AB üyeliğine destek verdiğini” belirterek, Avrupa’nın istikrarı için gelecekte Balkan ülkelerinin de AB’ye katılımının gerekli olduğunu vurguladı. Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun liderliğindeki İspanyol sosyalistler, Avrupa Anayasası’nın “insan hakları, güvenlik, dayanışma ve barış değerlerinin temellerine dayandığını” ifade ederek, AB’nin ekonomik anlamda dünya çapında rekabetini artırması için Lizbon Stratejisi’nin teşvik edilmesi ve AB içinde ortak göçmen politikası oluşturulması gerektiğini bildirdi. Mesajda ayrıca 2008 yılının kültürler arası diyalog yılı olduğu hatırlatılarak, “Avrupa vatandaşlığı ve kimliğini teşvik etmekte kültürler arası diyaloğun gerekli bir unsur olduğu” kaydedildi.

/ Madrid

10.05.2008


 

Ehud Olmert’e istifa çağrısı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert hakkındaki son yolsuzluk suçlaması, Başbakan’a yönelik istifa çağrılarını arttırdı.

Son soruşturmayla ilgili yayın yasağının kısmen kaldırılması ve Olmert’in Amerikalı Yahudi bir iş adamından binlerce dolar bağış aldığı iddialarının ortaya çıkmasıyla birlikte, koalisyonun büyük ortağı İşçi Partililer dahil birçok kişi Olmert’e yüklendi. İşçi Partili milletvekillerinden Eytan Cabel, son soruşturma çerçevesinde, partisinin koalisyonda devam edip etmemeyi yeniden değerlendirmesi gerekeceğini söyledi. Cabel, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Olmert’in mevcut durumda hükümete başkanlık etmeyi sürdürmesini mümkün görmediğini de vurguladı. İşçi partisinde, Olmert’e sert eleştirileriyle bilinen milletvekili Şeli Yahimovitç de “Olmert’te bir nebze dürüstlük kaldıysa, derhal istifa etmelidir” dedi.

/ Kudüs

10.05.2008


 

Hollandalı Müslümanlar ‘Fitneye’ yüz vermedi

Hollanda’da İslâm karşıtı filmin yapımcısı aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders ile film üzerine ilk kez yapılacak tartışmaya, Müslümanlar ilgi göstermedi.

Müslümanlar ilgi göstermeyince, 16 mayısta Waddinxveen kasabasında yapılması planlanan toplantı iptal edildi. Geert Wilders, Lahey’de yaptığı açıklamada, ülkedeki Müslüman toplumun kendisini bugüne kadar tartışmalardan hep kaçmakla eleştirdiğini, ancak bu kez kabul ettiği toplantıya ilgi gösterilmemesini üzüntüyle karşıladığını söyledi. Wilders, başlangıçta 175 kişinin toplantıya geleceğini bildirmesine karşılık, kesin sayının bir elin parmaklarını geçmediğini, tartışmaya katılacak imamların çoğunun da vazgeçmesiyle toplantıdan vazgeçildiğini belirtti.

/ Amsterdam

10.05.2008


 

Rusya ile Gürcistan arasında gerginlik

ABD’nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Daniel Fried, Rusya ile Gürcistan arasındaki gerginliğin silâhlı çatışmaya dönüşmesinden korktuklarını söyledi.

Fried, bir Kongre üyesinin, bölgede savaş çıkma olasılığını sorması üzerine, Rusya’nın, Gürcistan’dan bağımsızlığını ilân eden Abhazya ve Güney Osetya ile ilişkilerini geliştirme kararının Tiflis ile Moskova arasındaki gerginliği arttırmasından endişe ettiklerini belirtti.

/ Washington

10.05.2008


 

Irak, El Kaide lideri yakalanmadı

Irak güçlerinin önceki gün Musul’da ele geçirdiği kişinin Irak’taki El Kaide örgütünün lideri Ebu Eyyub el Mısri olmadığı bildirildi. ABD Ordusu’ndan üst düzey bir yetkili, Ebu Hamza el Muhacir adıyla da bilinen Mısırlı teröristin yakalanmadığını açıkladı.

Yakalanan kişinin Iraklı olduğu bildirildi. Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Abdulkerim Halaf, yakaladıkları kişinin el Mısri olduğunu itiraf ettiğini söylemişti. El Mısri, Ebu Musab el Zerkavi’nin 2006’da hava saldırısında ölmesinin ardından örgütün başına geçmişti. ABD, el Mısri’nin başına 5 milyon dolar ödül koymuştu.

/ Bağdat

10.05.2008


 

Belkıs’ın sarayı bulundu!

Alman arkeologlar, Etiyopya’da (Eski Habeşistan) Aksum’da efsanevi Sebe Melikesi Belkıs’ın sarayının kalıntılarını ortaya çıkarmayı başardı.

Almanya’daki Hamburg Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Alman arkeologlardan oluşan ekip, M.Ö. 10. yüzyıldan kalma sarayın kalıntılarını bir Hristiyan krala ait sarayın kalıntılarının altında buldu. Sebe Melikesi’nin sarayının, Hazreti Süleyman’dan (as) olan oğlu Kral Menelik (İbnu’l Melik) tarafından yıkıldığı ve yeniden inşa edildiği sanılıyor. Etiyopya’nın batısındaki Aksum şehrinde kazılar ve araştırmalar 1999’da başlamıştı.

/ Berlin

10.05.2008


 

ABD gazeteleri boyut küçültüyor

ABD’nin New York şehrinde en çok okunan gazetelerden New York Post, boyutlarını küçülttü. Medya devi Rupert Murdoch’a ait olan ve Amerikan basınının içinde bulunduğu zorluklar karşısında ekonomik tedbir almaya karar verdiği düşünülen gazete, Nisan sonundan bu yana 4 santimetre daha küçüldü ve yeni boyutlarıyla kare biçimine yaklaştı.

Henüz bütün baskılarında yeni boyutlar uygulanmayan gazetenin sözcüsü Suzanne Halpin, 21 Nisan’da açıklama yaparak New York Post’un da New York Times ve Wall Street Journal gazeteleri gibi boyutlarını küçülteceğini duyurmuştu. Sektör uzmanları, bu tür bir tedbirle baskı maliyetlerinde milyonlarca dolar tasarruf sağlanabileceğini belirtiyor.

/ New York

10.05.2008


 

Evde otomobil yakıtı üretin!

ABD’de bir firma, dünyanın evde otomobil yakıtı olarak kullanılan etanolü üreten ilk makinesini tanıttı.

Biyoyakıt teknolojisi alanında faaliyet gösteren E-Fuel şirketi, “MicroFueler” adını verdiği kişisel rafineri sisteminin maya ve şeker gibi çeşitli hammaddeyi fermante edip işlemden geçirdikten sonra, otomobillerde yakıt olarak kullanmaya hazır hale getirdiğini açıkladı. 10 bin dolara satılacak makine için şimdiden sipariş verilebileceğini belirten yetkililer, makinenin bu yılın sonuna doğru teslimine başlanacağını kaydettiler. Bir galon (3,8 litre) etanolü yaklaşık 1 dolara (1,26 YTL) mal eden dünyanın ilk ev etanol üretim makinesi, mini bir benzin pompasını andırıyor.

/ Washington

10.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler