Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush halkı kandırdı

Amerikan Senatosu’nun Demokrat ve cumhuriyetçi üyeleri tarafından hazırlanan ve uzun süredir ertelenen Irak Savaşı raporu açıklandı.

ABD Başkanı George Bush’a darbe olarak nitelendirilebilecek raporda Irak Savaşı için kamuoyunun desteğini kazanmak amacıyla Bush’un ve yardımcılarının, bazı istihbarat bilgilerini abarttığı belirtiliyor. Raporda ayrıca Saddam Hüseyin’in silâh programları ve El Kaide ile olan bağlantıları hakkında istihbarat kurumları arasında yaşanan anlaşmazlıkların görmezden gelindiği dile getiriliyor. Rapora göre Bush ve yardımcıları, savaşı haklı çıkarmak için “yanlış olduklarını veya tam doğru olmadıklarını bile bile “kamuoyuna bu bilgileri aktarmış. Önceki gün açıklanan rapor, 8’i Demokrat 2’si Cumhuriyetçi üyeden oluşan 10 kişilik Senato İstihbarat Seçim Komitesi tarafından istihbarat üzerine yapılan 5 yıllık çalışmaları içeriyor. Raporda Irak Savaşı’na yol açan istihbaratların kullanımı, suistimal edilmesi ve yanlış değerlendirilmeleri yer alıyor. Bush yönetimini Irak’ın bir tehdit olduğu yönündeki iddialarının yanlış olduğu artık yeni bir bulgu olmasa da Bush ve diğer yetkililer tarafından yapılan açıklamaların detaylıca değerlendirildiği raporda, yetkililerin Irak konusunda istihbarat tarafından doğrulanmış bir Irak yerine daha korkunç bir Irak portresi çizdikleri belirtiliyor. 170 sayfalık raporda Bush, Yardımcısı Dick Cheney ve diğer üst düzey isimler, 11 Eylül’ün ardından defalarca Irak’ın konumunu abartan açıklamalar yapmakla suçlanıyor. Raporla birlikte bir açıklama yapan Komite’nin Başkanı Senatör John D. Rockfeller, “Başkan ve danışmanları, saldırıların ardından (11 Eylül) El Kaide ile yürütülen savaşı Saddam Hüseyin’i devirmek için bir delil olarak sunarak insafsız bir kampanya yürütmüşler” dedi. Beyaz Saray sözcüsü Dan Perino ise raporun açıklanmasının ardından kararı “seçici görüş” olarak gördüklerini belirtti. Perino, Başkan Bush’un yaptığı açıklamaların Kongre’ye sunulan aynı yanlış raporları ve yabancı gizli servislerin istihbaratlarını temel aldığını savundu.

SAVAŞ HAKKINDAKİ GERÇEK

Amerika’da yayınlanan New York Times gazetesi, bugünkü editoryal yazısını da bu konuya ayırmdı. Yazıda “Dünyanın Saddam Hüseyin’in nükleer ve biyolojik silâhları terk ettiğini öğrenmesi, ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından birkaç ay aldı. Saddam, El Kaide teröristlerini yetiştirmiyordu. Saddam’ın oluşturduğu tek tehdit, kendi vatandaşlarına yönelikti” deniliyor.

BİLE BİLE GİZLEDİLER

NY Times, bütün bunların ötesinde raporun açıkça gösterdiği acı gerçeğin ise Bush, Cheney ve Rumsfeld’in savaşı ikna için kamuoyuna tam ve doğru bilgi aktarmadıklarını bilmeleri olduğunu vurguluyor.

/ Washington

07.06.2008


 

ABD, İsrail için F-22 yasağını kaldırabilir

ABD’nin, İsrail’e F-22 savaş uçakları satışında koyduğu yasağı kaldırabileceği öne sürüldü.

İsrail’de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, bugüne kadar bu uçakların satışını engelleyen ABD Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Howard Berman’ın, İsrail’in caydırıcılığını artırmak amacıyla, satış sınırlamalarını kaldırmaya açık olduğunu söylediğini bildirdi. ABD’nin yeni nesil hava üstünlüklü savaş uçakları olarak bilinen F-22 Raptor savaş uçakları, dünyanın radar görünürlüğü en düşük uçağı olarak biliniyor. En gelişmiş radar ve öteki savunma sistemlerini delme yetenekleriyle F-22 “Raptor” uçaklarının, öteden beri İran’ın nükleer tesislerine bir saldırıda İsrail için büyük bir koz olacağı düşünülüyordu. Uçakların satışındaki yasağın kaldırılması imkânının, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Washington temasları sırasında, Beyaz Saray’da yapılan bir toplantıda gündeme geldiği belirtildi. Ancak Olmert’in yardımcılarının doğrulama yapmaktan ve ayrıntı vermekten kaçındığı belirtildi. Öte yandan eskiden savunma bakanlığı yapan İsrail Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, “nükleer silah programına devam etmesi halinde İsrail’in İran’ı vurabileceği” tehdidinde bulundu. Mofaz’ın İran’a yönelik ekonomik yaptırımların etkili olmadığı uyarısında bulunduğu belirtilen haberde, bakanın, İsrail’in İran’a saldırısına ABD’nin destek vereceğini söylediği de kaydedildi.

/ Washington

07.06.2008


 

ABD’de üst düzey görevden almalar

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Hava Kuvvetleri Komutanı ve Hava Kuvvetleri Bakanını görevden aldı.

Bir Amerikalı üst düzey askerî yetkili, Bakan Michael Wyanne ve Komutan Orgeneral Michael Moseley’in görevlerinden ayrılacağını belirtti. Görevden almalar, Hava Kuvvetleriyle Pentagon arasında bütçeyle ilgili öncelikler ve diğer konular yüzünden giderek gerginleşen bir dönemin ardından geldi. Ancak konuyla ilgili bilgi veren üst düzey askerî yetkili, Gates’in kararının, Amerikan ordusunun Tayvan’a yanlışlıkla nükleer füze parçası göndermesiyle doğrudan ilgili olduğunu söyledi.

/ Pentagon

07.06.2008


 

Ankara büyükelçiliğine kıdemli diplomat aday

ABD Başkanı George Bush, ülkesinin Ankara büyükelçiliği görevine kıdemli bir diplomat olan Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı James Jeffrey’i aday gösterdi.

Bu konudaki açıklama, Beyaz Saray tarafından yapıldı. Jeffrey’in görevine başlayabilmesi için Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Jeffrey, bu onayı alması durumunda, ABD’nin Ankara Büyükelçiliğini Ross Wilson’dan devralacak. Daha önce üç defa Türkiye’de görev yapan ve Türkçe bilen Jeffrey, Türkiye’yi çok yakından tanıyan bir diplomat olarak biliniyor. Asker kökenli olan ve ordudan ayrılmadan önce Vietnam ve Almanya’da da görev yapan Jeffrey, 1977’de ABD Dışişleri Bakanlığına girmişti.

/ Washington

07.06.2008


 

Çin’de ölü sayısı 70 bine yaklaştı

ÇİN’İ 12 Mayıs’ta vuran 8.0 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 69 bin 130’a yükseldi.

17 bin 824 kişi ise kayıp. Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi’nin açıklamasında 374 bin 31 kişinin de yaralandığı depremin 46 milyon kişiyi etkilediği kaydedildi. Dış yardımların ise 6.3 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

/ Pekin

07.06.2008


 

BM’nin K. Irak teklifleri açıklandı

Birleşmiş Milletler, Irak’ın kuzeyindeki Kürt yönetimini hak iddia ettiği 4 bölge konusundaki önerilerini Cumhurbaşkanı Celal Talabani’ye iletti.

BM Irak Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından teslim edilen ön raporda, eski rejimde Erbil vilayetine bağlı olan Mahmur’un Bölgesel Kürt Yönetimi sınırları içerisine alınması teklif ediliyor. BM, Hamdaniye’nin Musul’la güçlü idari ve ekonomik bağları olduğunu gerekçe göstererek bölgenin merkeze bağlanmasını önerdi. BM, Türkmen ve Kürtlerin yaşadığı Mandali için ise iki toplumun eşit şekilde temsil edilmesini önerdi ve bölgenin merkezi hükümete bağlanması gerektiğini vurguladı.

/ Bağdat

07.06.2008


 

ABD, Robert Kennedy’i andı

Amerika’da Demokrat Parti’nin başkan adayı iken 40 yıl önce bugün suikast sonucu ölen Robert Kennedy anılıyor.

Başkanlığı sırasında 22 Kasım 1963’te uğradığı suikast ile ölen John F. Kennedy’nin kardeşi olan Robert Kennedy, 1968 seçiminde Demokratların adayı olmak için önseçim yarışına katıldı. Ancak bu hedefi trajik bir sonla nihayet buldu. Ağabeyi John F. Kennedy’nin ABD başkanı seçilmesinden sonra 1964 yılına kadar Adalet bakanı olan Robert Kennedy, 24 yaşında Hıristiyan bir Filistinli olan Sirhan Sirhan adlı bir kişinin yakın mesafeden kafasına sıktığı kurşunla ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Kennedy, ertesi gün 6 Haziran 1968 tarihinde hayatını kaybetti.

/ New York

07.06.2008


 

Obama ile Clinton ittifak için görüşüyor

ABD’de Demokrat Partinin başkan adaylığını garantileyen senatör Barack Obama ile yarışta Obama’ya yenilen senator Hillary Clinton’ın, önseçimlerin sona ermesinin ardından ilk defa “partiyi birleştirecek tedbirleri görüşmek üzere” bir araya geldiği bildirildi.

Obama ve Clinton’ın kampanyalarından yapılan açıklamalarda, “senatörler Clinton ve Obama, bu gece verimli bir toplantı yaparak, Kasımdaki başkanlık seçiminde başarıya ulaşmak için yapılması gereken önemli işleri ele aldı” denildi, ancak içerik ve görüşmenin nerede olduğu gibi başka bilgiler verilmedi. Toplantıda, Hillary’nin kasımdaki başkanlık seçimine Obama’nın yardımcısı olarak girmesi durumunun ele alınılıp alınmadığı öğrenilemedi.

/ Washington

07.06.2008


 

Suudi Arabistan’da diyalog toplantısı yapıldı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in himayesinde Mekke’de yapılan Uluslararası İslâmî Diyalog Toplantısı, dün yapılan kapanış oturumuyla sona erdi.

Toplantıya katılanlar arasında İslâm Konferansı Teşkilâtı (iKT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yanı sıra Türkiye’den Diyanet İşleri Genel Başkan yardımcısı Mehmet Görmez, Prof. Ali Özek, Prof. Ahmet Akgündüz ve gazeteci Ali Bulaç yer alıyor. Toplantıyı değerlendiren Prof. Akgündüz, Suudi Arabistan’da on yıl önce böyle bir toplantının düzenlenmesinin düşünülemeyeceğini dile getirdi. Akgünüz, diyalog toplantısının Suudi Kralı’nın himayesinde gerçekleşmesini müthiş bir olay diye niteledi. Yazar Ali Bulaç ise bu önemli organizasyona Türkiye’den üst düzey katılım olmamasını eksiklik olarak nitelendirdi.

/ Mekke

07.06.2008


 

İnsanoğlu alışkanlıklarına oldukça bağlı

On binlerce insanın cep telefonu verilerinin değerlendirildiği bir araştırma, insanların sürekli benzer kalıplar içinde yer değiştirdiklerini ve “alışkanlıklarına bağlı” canlılar olduklarını ortaya koydu.

İnsanların büyük bölümünün, işe veya okula giderken ve evlerine dönerken sürpriz bir biçimde “tahmin edilebilir davranış kalıplarını” tekrarladıkları, bu bilginin şehirsel planlama ve acil durum hazırlığı için faydalı olabileceği belirtildi.

/ Washington

07.06.2008


 

Phoenix Mars’ı kazıyor

Mars’taki Phoenix uzay aracına, toprağı kazarak ilk örnekleri alma ve inceleme komutu verildi.

Projede yer alan araştırmacı Peter Smith, düzenlediği basın toplantısında, araştırma yapılan yerdeki tabakanın ya tuz ya da buz tabakası olduğunu, bunun, analizin tamamlanmasıyla anlaşılacağını söyledi. Smith, örneklerin başarıyla alınarak araçtaki yerlerine konacağını ve ne olduklarının anlaşılacağını umduklarını kaydetti.

/ Pasadena

07.06.2008


 

Google, NASA’ya ‘bilim şehri’ inşa edecek

İnternetin dev arama motoru Google, NASA için ileri teknoloji araştırmalarını yürütebileceği bir bilim şehri inşa edecek.

California eyaletinde NASA’ya ait 170 bin metrekarelik bir alanı kiralayan Google, yüzlerce laboratuvar, araştırma merkezleri, evler, sığınaklar ve koruma karakolllarının bulunacağı muazzam bir bilim yerleşkesini kurmaya hazırlanıyor. İşbirliği 2005’te başlayan Google ve NASA’nın bu yeni bilim şehrinde süper bilgisayarlar, nükleer teknoloji, bilgi teknolojisi, nano teknoloji, uzay araştırmaları gibi konular üzerinde çalışacağı bildirildi. Google, Eylül 2013’de başlayacak olan inşaatın 2018 veya 2022’de bitirileceğini duyurdu.

/ San Fransisco

07.06.2008


 

Depremler sesten daha hızlı dalga yayıyor

BAZI depremlerin sesten daha hızlı dalgalar yaydığı bildirildi.

Fransa’nın Grenoble Joseph Fourier Üniversitesinden Michel Bouchon ve ekibinin yaptığı araştırma, bazı depremlerin 21 bin 600 km/saate ulaşılabilen dalgalar yaydığını, bu depremlerde artçı sarsıntıların ana fayda meydana gelmediğini gösterdi. Michel Bouchon, Kandilli Rasathanesinden Hayrullah Karabulut ile fay zonunun özellikle depremden sonra sakin olduğunu ve artçı sarsıntıların bu bölgeden uzakta, kırılmayla faal hale gelen artçı oluşumlar üzerinde meydana geldiğini gördüklerini belirtti. Araştırma, Amerikan Science dergisinde yer alıyor.

/ Paris

07.06.2008


 

O kadar da açık büfe değilmiş!

İsveç’İn Boras şehrindeki bir restoranda açık büfede çok yemek yiyen kilolu müşteri restoran sahibi tarafından kovuldu.

Müşteri bu durumu gazetelere şikâyet etti. Aslen Polonyalı olan 2 metre boyunda ve 120 kilo ağırlığında iri yarı bir inşaat işçisi Jaroslaw Sarzynski, kovulmasıyla ilgili olarak gazetelere “Bu tavır çok aşağılayıcıydı, şok oldum. Bunu da arkadaşlarım ve diğer müşterilerimin arasında söyledi. Genelde 4 veya 5 porsiyon yiyorum, problem nedir?” şeklinde konuştu. Öğrenildiğine göre Jaroslaw’un rekoru bir seferde 9 porsiyon yemek. Buna gerekçe olarak Jaroslaw: “Çok çalıştığım için çok yemek zorundayım. Yemek yemesini de seviyorum.” dedi.

/ İsveç

07.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır