Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak’tan ABD’ye sömürgeci suçlaması

Amerikan askerinin Irak’taki geleceğine ilişkin Bağdat’tan muhalif sesler yükselmeye başladı. Irak hükümeti Washington’ın kalıcı askerî üs taleplerine artık daha yüksek sesle karşı çıkıyor. Bazı Iraklı yetkililere göre ABD’nin istekleri sömürgeciliğe varıyor.

Amerİkan askerinin Irak’taki geleceğine ilişkin Bağdat’tan muhalif sesler yükselmeye başladı. Irak hükümeti Washington’ın kalıcı askeri üs taleplerine artık daha yüksek sesle karşı çıkıyor. Bazı Iraklı yetkililere göre ABD’nin istekleri sömürgeciliğe varıyor. Irak’a 2003 yılının Mart ayında giren Amerikan ordusu ülkeyi ne zaman terk edecek? Ya da aslında hiç böyle bir niyeti yok mu? Irak ve bölgede şimdi bu tartışılıyor. İşgalle birlikte başlayan Birleşmiş Milletler (BM) mandası yıl sonunda sona eriyor. Bağdat bu tarihten sonra Amerikan askerlerinin de önemli oranda çekilmesini istiyor. Hatta ülkede tek bir Amerikan askeri kalmasını istemeyenler de var. Washington ve Bağdat arasında bir süredir basına kapalı olarak ülkedeki Amerikan varlığının geleceği konusunda görüşmeler yürütülüyor. Amerikan tarafı müzakerelere ilişkin bilgi vermekten kaçınıyor. Ancak Bağdat’tan muhalif sesler yükselmeye başladı. Güvenlik güçlerinin ilerleme kaydettiğini vurgulayan Iraklı yetkililer Irak askerinin ülkeye yeteceğini savunuyor. Washington ise ülkede 58 kalıcı askeri üs bırakma niyetinde.

“TALEPLER SÖMÜRGECİLİĞE VARDI”

Irak hükümetinin Şiî kanadından Sami El Askeri Amerikan yönetiminin taleplerinin sömürgeciliğe vardığını savundu. Aynı kanattan Haydar El Abadi de müzakere edilen anlaşmaya karşı. El Abadi Washington’ın mevcut taleplerini karşılayan anlaşmaya imza atmanın Irak’ın egemenliğinden vazgeçilmesi anlamına geleceğini söyledi. Yükselmeye başlayan Amerikan karşıtı sesler Bağdat’ın politikasında önemli bir değişiklik olarak yorumlanıyor. Bunda Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin geçen hafta sonunda İran’a yaptığı ziyaretin etkili olduğu belirtiliyor. Amerikan yönetimi ise taleplerinde yumuşama eğiliminde. Anlaşma sağlanamazsa Amerikan askerinin Irak’taki varlığı yasal zeminini yitirecek. Washington’ın bu yüzden görüşmelerde daha esnek davranmaya başladığı belirtiliyor.

12.06.2008


 

Obama McCain’e fark atmaya başladı

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı olan Barack Obama, adaylığını garantilemesinden sonra yapılan anketlerde rakibi John McCain ile arasındaki farkı da giderek açıyor. Gallup ve muhafazakâr eğilimli Rasmussen anket şirketlerinin aynı gün açıkladıkları iki ankete göre de Obama’nın McCain’e ülke genelinde 6 puan fark attığı görüldü.

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı olan Barack Obama, adaylığını garantilemesinden sonra yapılan anketlerde rakibi John McCain ile arasındaki farkı da giderek açıyor. Gallup ve muhafazakâr eğilimli Rasmussen anket şirketlerinin aynı gün açıkladıkları her iki ankette de Obama’nın McCain’e ülke genelinde 6 puan fark attığı görüldü. Gallup anketine göre Obama yüzde 48 destek görürken, John McCain’in oy oranı yüzde 42 oldu. Rasmussen anketinde ise Barack Obama’nın oy oranı yüzde 50 ve John McCain’in yüzde 44 oldu. Demokrat Partilileri sevindiren bir başka gelişme ise Hispanik oylarda yaşanıyor. Uzun süredir haklarında, bir siyahî adaya oy vermeyecekleri iddiaları dile getirilen Hispanik seçmenlerin çoğunluğunun da Obama’yı McCain’e tercih ettikleri belirlendi. Gallup anketine göre, Obama Hispanik seçmenlerin yüzde 62’sinin oyunu alıyor. John McCain ise Hispanik seçmenlerin yüzde 29’unun desteğine sahip.

/ Washington

12.06.2008


 

SUDAN’DA UÇAK DÜŞTÜ: EN AZ 33 ÖLÜ

Sudan Havayolları’na ait yolcu uçağının dün Hartum Havaalanı’nda geçirdiği kazada, uçaktaki 217 yolcu ve mürettebattan ilk belirlemelere göre 33 kişi yaşamını yitirdi, 114 kişi kurtuldu.

Sudan polis sözcüsü Muhammed Abdülmecid El Tayyip, kazanın ardındanu çakta çıkan yangının bu sabah tamamen söndürüldüğünü, sivil savunma yetkililerinin artık kazanın nedenini saptamaya çalıştıklarını söyledi. Yetkililer, öncek gece yarısına kadar hastane morguna 28 ceset getirildiğini, arama ve kurtarma ekiplerinin gün ağardıktan sonra uçağın enkazından 5 ceset daha çıkardığını kaydetti. Enkaz kaldırma ve arama çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.

/ Hartum

12.06.2008


 

Californiya’daki yangında onlarca ev zarar gördü

ABD’de, Californiya eyaletinin başkenti Sacramento’nun kuzeyi ile güneyinde çıkan yangınlarda onlarca ev zarar gördü.

Yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Palermo kentinde, rüzgarın etkisiyle 6.5 kilometrekarelik alana yayılan yangın, 21 ev ile farklı amaçlarla kullanılan 30 yapının kül olmasına neden oldu, yangını söndürme çalışmalarına katılan bir itfaiye çalışanı yaralandı. Şehirdeki yüzlerce evin daha yanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, bölge halkının tahliye edildiği, yangını söndürme çalışmalarına yaklaşık 350 iffaiyecinin katıldığı belirtildi. Sacramento’nun güneyinde çıkan bir başka yangında da 30 kadar evin zarar gördüğü kaydedildi. Yetkililer, saatte 64 kilometre hızla esen rüzgarın, 3.88 kilometrekareye yayılan yangını körüklediğini söylediler.

/ Sacramento

12.06.2008


 

“Düşman ülkeleri ziyaret edenler vekil olamayacak”

İsrail'in ‘’düşman’’ saydığı ülkeleri ziyaret edenlerin milletvekili olamamalarını öngören yasa teklifi, İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) ilk okunuşunda büyük çoğunlukla kabul edildi.

Teklifin yasalaşması halinde, İsrail’deki Arap nüfusu temsil eden siyasi partilerin üst düzey yetkililerine milletvekili olma yolu kapanmış olacak. Teklifin 63’e karşı 16 gibi yüksek bir destekle ön görüşmeden geçmesi, Knesset’in yaz döneminin sonuna kadar yasalaşması ve böylece önümüzdeki genel seçimlerde milletvekili adaylarına uygulanması olasılığını güçlendiriyor. Söz konusu teklifi İsrail Evimiz partisi milletvekili Esterina Tartman ile birlikte sunan Ulusal Dinci Parti’nin lideri Zevulun Orlev, “Truva atlarının İsrail Parlamentosu’na sızmasını önlemeyi hedeflediklerini” söyledi.

12.06.2008


 

Bush’tan İran’a yine gözdağı

ABD Başkanı George Bush, İran’la yaşanan nükleer kriz konusunda diplomasiye öncelik verdiklerini, ancak diğer tüm seçeneklerin de gündemde olduğunu söyledi.

Bush, Berlin yakınlarındaki Meseberg sarayında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, İran halkı için izolasyondan daha iyi bir çözüm yolunun bulunduğunu belirterek, “İran’la krizde diplomasiye öncelik veriyoruz, ancak tüm seçenekler masada” dedi. Irak savaşını bir hata olarak görüp görmediği şeklindeki soruya karşılık da Bush, “Hayır, Saddam Hüseyin artık iktidarda değil. Dünya şimdi daha güvenli. Ben savaşı istemiyorum, ancak Saddam Hüseyin’i düşürmek doğru bir karardı” diye konuştu. Bush, Irak’ta ekonomik ve demokratik gelişmeler sağlanıncaya kadar güvenliğin de şart olduğunu, bu ülkede bunun için çaba harcadıklarını kaydederek, beklenen gelişmeler sağlandığı takdirde bu ülkedeki askerlerin çekileceğini, şimdiye kadarki gelişmelerden de memnun olduğunu sözlerine ekledi. Merkel ise İran’la yaşanan krizin sadece diplomatik yollardan çözülmesinden yana olduğunu tekrarlayarak, bugüne kadar başarılar da sağladıklarını, İran’a kapının açık olduğunu, ancak önerileri kabul etmediği takdirde yaptırımları artırabileceklerini söyledi.

/ Berlin

12.06.2008


 

Ahmedinejad: Bush, artık İran’a saldıramaz

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD Başkanı Geroge Bush’un görev süresinin Kasım ayında sona ereceğini, dolayısıyla ‘’artık İran’a saldıramayacağını’’ söyledi.

Ülkenin güneyinde yer alan Çaharmahal Bahtiyari eyaletinde halka hitap eden Ahmedinejad, ABD Başkanı Bush’u İran’a saldırı planı yapmak ve mevcut hükümeti düşürmeye çalışmakla suçladı. İslam Devriminden sonra iktidara gelen ABD başkanlarının hepsinin, özellikle de George W. Bush’un ‘’İran’a darbe vurmak’’ niyetinde olduğunu söyleyen Ahmedinejad, bunun için planlar yapıldığını, İran’ın komşuları Afganistan ve Irak’ın işgal edildiğini belirtti. ‘’Afganistan ve Irak’tan sonra üçüncü hedef olarak İran’ı belirlediler’’ diyen Ahmedinejad, şöyle konuştu: ‘’Onların baştan beri hedefleri İran’dı. Önce İran’ın doğusunu, batısını işgal edip, oradan da İran halkına darbe vurmayı düşünüyorlardı. Çok doğru bilgilere dayanarak konuşuyorum: (ABD Başkanı Bush) Geçen yıl İran’a saldırmak için komutanlarını teşvik etti, uzun uzun tartıştı. Füzelerle saldırmayı düşündü, ama komutanları buna karşı çıktı. Hava saldırısı istedi, yine komutanları İran’a saldırmanın mümkün olmadığını ifade ederek saldırıyı kabul etmediler. Artık senin dönemin bitti, İran halkına karşı hiçbir şey yapamazsın. İran topraklarının bir santimetre karesine dahi zarar veremezsin.’’

/ Tahran

12.06.2008


 

“Obama’nın başkanlığı Carter’ın ikinci dönemi olur”

Amerika’da Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain, rakibi Barack Obama’nın başkanlığının, 39’ncu ABD başkanı Jimmy Carter’ın ikinci dönemi olacağını iddia etti.

NBC televizyonunda Brian Williams’ın yönettiği programa konuk olan McCain, Obama’nın kendisinin başkanlığını sıklıkla, “Bush’un üçüncü dönemi olur” diye eleştirdiğini hatırlatarak, Obama’nın başkanlığının da “Carter’ın ikinci dönemi olacağını” savundu. Brian Williams’ın, “Halen Beyaz Saray’ı elinde tutan partinin adayı olarak böylesi bir ekonomik tabloda seçime girmek zorlu olmalı” şeklindeki sözlerini, “Evet, zor. Ancak, Amerikalıların beni ve farklılıklarımı iyi bildiklerini düşünüyorum.” diye karşılık verdi.

/ New York

12.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır