Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Aile

Gözlüğünüz güneşten de koruyor mu?

Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi Göz Polikliniği Bölüm Şefi Doç. Dr. Osman Oram, güneş gözlüklerinin şık bir aksesuar olarak kullanıldığını, ancak güneş gözlüklerinin asıl görevinin gözleri güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarından korumak olduğunu bildirdi.

Oram, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle son yıllarda ozon tabakasındaki incelmeyle birlikte ultraviyole ışınlarının gözler üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerin giderek arttığını belirtti.

Güneş gözlüklerinin görevinin gözü, güneşin yaydığı ultraviyole ışınlardan ve sebep olabileceği ciddî göz hastalıklarından korumak olduğunu vurgulayan Oram şunları kaydetti:

‘’Ultraviyole ışınları güneş ışınlarının gözle görülmeyen dalga boyunda yer alırlar ve ultraviyole A (UVA), ultraviyole B (UVB) ve ultraviyole C (UVC) olarak 3 gruba ayrılırlar. Bu ışınlardan ultraviyole C ışınları atmosfer tabakaları tarafından emildiği ve yeryüzüne önemli derecede ulaşamadıkları için göz için herhangi bir problem oluşturmamaktadırlar. Buna karşın ultraviyole A ve özellikle de ultraviyole B ışınları göze verebilecekleri zararlar açısından önemlidir.’’

Ultraviyole ışınlarının göz üzerindeki olumsuz etkilerinin kısa dönemde ve uzun dönemde oluşmalarına göre iki gruba ayrıldığını aktaran Oram şöyle devam etti:

‘’Güneşli bir günde, gün boyunca uzun süre ultraviyole ışınlarının etkisinde kalınması nedeniyle, kısa dönem olumsuz etkilere örnek olarak, gözlerde derideki güneş yanığı benzeri zedelenmeler oluşabilmektedir. Bu zedelenmeler genellikle birkaç gün içerisinde iyileşebilmekte, bununla birlikte ağrılı olmakta ve gözde bazı ciddî enfeksiyonların oluşmasına ortam hazırlayabilmektedir. Ultraviyolenin göz üzerindeki esas ciddî olumsuz etkileri ise uzun dönemde sürekli ultraviyoleye maruz kalmayla ortaya çıkan makula (sarı nokta) dejenerasyonu ve katarakt gibi dünyadaki en önemli ve en çok görülen iki görme kaybı nedenidir.’’

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN...

Güneşin göz üzerinde oluşturduğu sözü edilen zararlarından dolayı, bugün artık küçük yaşlardan itibaren bütün bireylerin güneşli ve özellikle de ultraviyole açısından riskli ortamlarda sürekli güneş gözlüğü kullanmasını öneren Oram, güneş gözlüklerinin seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle sıraladı:

‘’Güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99’un üzerinde UV blokajı yapabilen camlar seçilmeli, hatta yüzde 100 blokaj oranı tercih edilmelidir.

Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli faktör cam rengi ve koyuluğudur. Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin kişisel zevke bağlı olmasına karşın her cam renginin farklı özellikleri vardır. Yeşil ve gri renkli camlar görüntü kontrastını etkilemez ve renk bozulmasına sebep olmazken, kahverengi cam, kontrastı ve derinlik hissini arttırırken bir miktar renk bozulmasına sebep olur. Mavi renk camlar karda en iyi görmeyi sağlarken diğer renklerde bozulmaya yol açar, kırmızı ve pembe renkli camlar bilgisayarda en iyi görmeyi sağlarken yine renk bozulmalarına yol açarlar. Göze zararlı olabileceği iddia edilen mavi renkli ışınları bloke eden ve uzaktaki cisimlerin daha net görülebilmesini sağlayan amber renkli camlar özellikle pilotlar, kayakçılar ve gemiciler tarafından tercih edilir.

Yukarıdan aşağıya rengi açılan gradyent şeklindeki camlar özellikle otomobil kullanırken rahatsız edici yansımaları engellemeleri dolayısıyla tercih edilebilir. Işık miktarına göre rengi açılıp koyulaşabilen fotokromik ya da kolormatik camlar iç ve dış ortamlarda kullanılabilmeleri dolayısıyla avantajlıdır. Bu camların yüksek ultraviyole blokajına sahip olanları güneş gözlüğü olarak kullanılabilmekle birlikte özellikle ışıklı ortamdan karanlık ortama geçildiğinde cam renginin açılmasının yaklaşık beş dakika kadar zaman aldığı akılda tutulmalıdır. Polarize camlar özellikle su ya da kar yüzeyinden yansıyan ışınları etkili olarak azalttıkları için özellikle denizde, kayakta ve otomobil kullanırken tercih edilmektedir. Polarize cam özelliğinin normalde ultraviyole blokajıyla ilişkisi olmamakla birlikte hem polarize olan hem de etkili ultraviyole blokajı yapabilen camlar bulunabilmektedir. Büyük ve gözleri çevreleyen güneş gözlük çerçeveleri göze kenarlardan gelen ışınları azaltmaları nedeniyle seçilebilir.’’

/ İstanbul

11.06.2008


Toprak TV yayına başladı

GIDA, tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık, su ürünleri, enerji ve çevre ve ilgili bütün konularda Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Toprak TV, yayına başladı.

Ankara merkezli Toprak TV, toprağın, çiftçinin sesi olmak üzere yola çıkarken, tarım sektörüne katkı sağlamayı hedefliyor.

Aykut Onur Kalaycı’nın Medya Grup Başkanlığını yürüttüğü Toprak TV Genel Müdürlüğü görevine TRT’nin başarılı isimlerinden Rahmi Aygün getirildi. Genel Yayın Koordinatörlüğü görevini Kenan Macit, Haber Editörlüğü görevini Celal Çetin üstlendi.

Toprak TV’den yapılan açıklamada, bu topraklarda filizlenen umutların, hüzünlerin, mutlulukların, sevdaların kısaca Anadolu’nun televizyonu olmaktan başka kaygı taşımayacağı belirtilirken, “Kimi gün ölen bir ağaç için gözyaşı dökecek, kimi gün sürgün veren bir filizle umutlanacak, kimi gün bir kuzunun doğumu, yumurtalarını döken bir alabalıkla mutlu olacak. Gün gelecek eli nasır tutmuş dedelerin, ninelerin gözünden dünü yad edecek. Toprak TV, Türkiye’nin yer altı ve yer üstü zenginliklerinin Türk insanının refahı için kullanılmasına destek olacaktır” denildi.

Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünün hâlâ tarım kesiminde çalıştığı, Türkiye’deki toprakların önemli bir bölümünün ekilebilir arazi olduğu düşünüldüğünde, tarımın ülke ekonomisindeki yeri de ortaya çıktığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Toprak TV tarımda kalitenin ve eğitimin arttırılması açısından da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek üzere yola çıktı. Türk çiftçisinin ve köylüsünün gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarılmasını kendine hedef olarak belirledi.Toprak TV, tarlasında çapa sallayanından sofra başında aşına kaşık sallayanına kadar Türk insanının kanalı olacak.”

Toprak TV yayın koordinatları:

Uydu: TürkSat 2A, Frekans No: 12,647, Polarizasyon Şekli: Vertikal Dikey, Sembol No: 3600

Recep GÖREN / Ankara

11.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf
© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır