Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yüksek büyüme beklemeyin

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Büyüme hızımız yavaşladı yüzde 7-8’li büyümeler bir kaç yıl olmayacak fakat yüzde 4 civarındaki büyümemiz, Avrupa ekonomisinin üzerinde” dedi.

2008 Ocak-Mayıs Bütçe Gerçekleşmeleri’ni düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi. Bütçe rakamları hakkında bilgi veren Unakıtan, Mayıs’ta merkezi bütçe fazlasının 3 milyar 389 milyon YTL olduğunu açıkladı. 2008 Mayıs ayında Faiz Dışı Fazla’nın (FDF) 5 milyar 7 milyon YTL olarak açıklayan Unakıtan, Mayıs’ta giderlerin 15 milyar 823 milyon YTL, geliri ise 19 milyar 252 milyon YTL olarak duyurdu. Ocak-Mayıs döneminde bütçe açığının 2 milyar 6 milyon olduğunu bildiren Bakan Unakıtan, ilk 5 ayda FDF’nin 17 milyar 538 milyon olduğunu açıkladı.

"MB'NİN KARARINI TAKDİR EDİYORUZ"

Öte yandan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Merkez Bankası’nın enflasyona yönelik hedefi revize etmesinin gerçekçi bir tutum olduğunu ve takdir ettiklerini belirtti. Enflasyonu tek haneye indirmeyi en büyük hedef olarak gördüklerini kaydeden Unakıtan, “Enflasyonda üçüncü, belki dördüncü çeyrekte bazı iyileşmeler görmek mümkün” dedi. Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını desteklediklerini dile getiren Unakıtan, “Sıkı bütçe politikalarına devam edeceğiz” diye konuştu. Öte yandan dışarıdaki belirsizliklerin yanında ülke içindeki belirsizliklerin ekonomiyi etkilediğini belirten Unakıtan, “Büyüme hızımız yavaşladı yüzde 7-8’li büyümeler bir kaç yıl olmayacak fakat yüzde 4 civarındaki büyümemiz, Avrupa ekonomisinin üzerinde” şeklinde konuştu.

Beklentilerde dramatik bozulma

EKONOMİDE girilen olumsuz trend ile iç siyasi istikrarsızlığın giderek artması, yılın başında var olan ekonomide ileriye yönelik görece iyimser bekleyişlerde dramatik bir değişime yol açtı. Mali ve reel sektörün, son aylarda üst üste kötü sonuçlar alınan büyüme, enflasyon, cari açık gibi makro ekonomik göstergelerde uzun dönem bekleyişleri beş aylık dönemde tam tersine çevirdi. Mali ve reel sektördeki karar alıcı ve uzmanların Merkez Bankası’nın her ay iki kez yaptığı beklenti anketi, piyasaların gelecek umudundaki kırılmayı gözlen önüne serdi. Piyasaların ileriye yönelik bekleyişlerindeki bozulmada, küresel ekonomide süreğenleşen olumsuz trend, Türkiye ekonomisine ilişkin göstergelerdeki kötüleşmenin giderek artması, IMF ile stand-by’ın sona ermesinin verdiği rahatlık yanında hükümetin seçim ve olası diğer siyasi gelişleri gözeterek “mali gevşeme” eğilimine girmesi, yargı-hükümet gerginliği ve AKP’ye açılan kapatma davasının oluşturduğu stresle siyasal istikrarsızlık algısının büyümesi gibi gelişmeler etkili oldu. Piyasaların, yılın başında yüzde 6.4 düzeyinde bulunan yıllık enflasyon beklentisi Haziran başında yüzde 10.5’e, cari açık beklentisi 39.6 milyar dolardan 46.8 milyar dolara çıkarken, büyüme beklentisi yüzde 5’ten yüzde 3.8’e geriledi. Ocak ayında yüzde 15’ler düzeyinde bulunan ileriye yönelik bileşik faiz beklentisi yüzde 20’ye yaklaştı.

/ Ankara

12.06.2008


 

Biltronik Yarışması’na başvurular başlıyor

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), tarafından bilgi teknolojileri (BT) sektörünü teşvik etmek üzere düzenlediği “Biltronik - Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması”nın ikincisine başvurular 16 Haziran 2008 Pazartesi günü başlıyor.

“Biltronik 2008” - Proje Yarışması’na üniversitelere devam eden lisans veya lisans üstü öğrenciler ile yeni mezun olmuş olan üniversite öğrencileri başvuruda bulunabilecekler. Toplam 50 bin YTL’lik parasal ödül ve dizüstü bilgisayarlar dağıtılacağı yarışma için son başvuru tarihi 28 Kasım 2008 olarak belirlendi. Yarışma ile ilgili tüm bilgiler ve katılım şartları “Biltronik - BT Proje Yarışması”nın resmi sitesi http://www.biltronik.org adresinden temin edilebiliyor.

Yeni Asya / İstanbul

12.06.2008


 

Kredi kartlarında azamı faiz oranları indirildi

KREDİ kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami faiz oranı YTL için yüzde 4,39’a, gecikme faiz oranı da yüzde 5,14’e indirildi.

Merkez Bankasının, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik içeren tebliği, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı ve 2 Temmuz 2008 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, YTL için yüzde 4,54’den yüzde 4,39’a, ABD Doları için ise yüzde 2,59’dan yüzde 2,54’e indirildi. Avro için ise yüzde 2,30 olan oran değişmedi. Aylık azami gecikme faizi oranı ise YTL için yüzde 5,29’dan yüzde 5,14’e düştü. Oran, ABD Doları için yüzde 3,12’den yüzde 3,11’e, avro için ise yüzde 2,86’dan yüzde 2,82’e geriledi.

/ Ankara

12.06.2008


 

Elektrik toptan satış tarifeleri belli oldu

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik enerjisinin alım-satımından sorumlu kamu şirketi Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş’nin (TETAŞ), dağıtımdan sorumlu kamu şirketi Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (TEDAŞ) bağlı 20 elektrik dağıtım şirketine, 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren satacağı aktif enerjinin toptan bedelinin 10,74 YKr/kWh olarak uygulanmasına karar verdi.

EPDK’nın konuya ilişkin Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre, TETAŞ tarafından Dicle, Vangölü, Aras, Çoruh, Fırat, Çamlıbel, Toroslar, Meram, Başkent, Akdeniz, Gediz, Uludağ, Trakya, İstanbul Anadolu Yakası, Sakarya, Osmangazi, Boğaziçi, Menderes, Göksu ve Yeşilırmak elektrik dağıtım anonim şirketlerine satılacak aktif enerjinin toptan bedeli 10,74 YKr/kWh olarak uygulanacak.

12.06.2008


 

Yabancılar Borsa’da satışa geçti

YABANCILAR yılın ilk beş ayında Borsa’da 35 milyar 13.5 milyon dolar alım, 36 milyar 234.3 milyon dolar satış yaparak, 1 milyar 220.8 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdiler.

İMKB, yabancı işlemlerine ilişkin Mayıs ayı verilerini açıkladı. Buna göre yabancı yatırımcılar geçen ay Borsa’da 6 milyar 898.2 milyon dolarlık hisse senedi alımına karşılık 7 milyar 85.4 milyon dolarlık satış yaptılar. Böylece Borsa’da geçen ay toplam hacmi 13 milyar 983.6 milyon dolara ulaşan yabancı işlemleri net 187.2 milyon dolar satışla sonuçlandı. Yabancı yatırımcıların İMKB’de Ocak-Mayıs dönemindeki toplam alım işlemlerinin hacmi 35 milyar 13.5 milyon, satışları ise 36 milyar 234.3 milyon dolara ulaştı. Buna göre yabancıların anılan dönemde İMKB’deki hisse senedi işlemlerinin neti 1 milyar 220.8 milyon dolarlık satışla sonuçlandı. Yabancı yatırımcıların İMKB’de beş aylık işlem hacmi 71 milyar 247.8 milyon dolara ulaştı. Beş aylık dönemlere göre yabancıların Borsa’daki alımları yüzde 33.1, satışları ise yüzde 59.8 arttı. Toplam işlem hacminde yüzde 45.4’lük bir artış yaşanırken, yabancılar yüksek tutardaki net alımdan, net satıcı konumuna geçtiler.

12.06.2008


 

İGDAŞ’ın hedefi 4 milyon abone

İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, hedeflerinin 4 milyon doğalgaz abonesine ulaşmak olduğunu söyledi.

Doğalgazda avantajlı abonelik kampanyasını 11 Haziran’da başladıklarını hatırlatan Aslan, kampanya ile ilgili şunları söyledi; “25 Ağustos 2008 tarihine kadar devam edecek kampanya ile İstanbullu’lara abonelik bedelini taksitle ödeme kolaylığı sunuyoruz. İstanbullu’lar kampanya süresince abonelik bedelini kredi kartı ile 8 taksitte, nakitte ise 4 taksitte ödeyebilecekler.” İstanbul’un yüzde 95’inin doğalgaza kavuştuğunu belirten Aslan sözlerine şöyle devam etti: “Yatırımlarımız 13 bin kilometreyi geçti. Şehrin yüzde 95’inde doğalgaz hattımız mevcut. Artık şehrin dışına, uç noktalara, İstanbul’un köylerine kadar götürüyoruz doğalgaz şebekesini. Hedefimiz İstanbul il sınırları içersinde doğalgazsız bir tek sokak bırakmamak. Yatırımlarımızla birlikte doğalgaz ailemize her geçen gün yeni üyeler katılıyor. Abone sayımız 3 milyon 765 rakamına ulaştı. Bu rakam birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan bile fazla. Biz bu gibi kampanyalarla yıl sonunda 4 milyona ulaşmayı hedefliyoruz.”

Yeni Asya / İstanbul

12.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır