Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Gün olur, asra bedel Gün olur, bir yazar ölür

Dünyaca ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov, böbrek yetmezliği sonucu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Kırgızistan Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Dosalı Esenaliyev, yaptığı açıklamada, Almanya’nın Nünberg kentinde tedavi gören Cengiz Aytmatov’un hayatını kaybettiğini bildirdi.

Esenaliyev, yazarın ölümü ile ilgili olarak Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in bilgilendirildiğini söyledi.

Solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakımda tutulan yazarın sağlık durumunun bu sabah kritik durumuna geldiği ifade edilmişti. Aytmatov, bir Rus televizyon kanalının belgesel çekimleri için gittiği Tataristan’ın başkenti Kazan’da 16 Mayıs’ta ani böbrek rahatsızlığı geçirmesi üzerine hastaneye kaldırılmıştı. 79 yaşındaki yazar, 18 Mayıs’ta ambulans uçakla Almanya’ya nakledilmişti.

Yazar Aytmatov, Kırgızistan’daki Talas eyaletinin Şeker köyünde 12 Aralık 1928 yılında dünyaya gelmişti. Kırgızistan’da 2008 yılı, Cengiz Aytmatov yılı ilân edilmişti.

AYTMATOV VE ESERLERİ

Kırgızistan’ın Talas eyaletinin Şeker köyünde 12 Aralık 1928’de dünyaya gelen, adı Cengiz Han’dan esinlenilerek konulan Aytmatov, Kazakistan Cambul Veterinerlik Teknik Okulu’nda okudu. Daha sonra Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Tarım Enstitüsü’nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü’ne gitti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova’da eğitimini sürdürdü.

Edebiyat hayatı Moskova’da başlayan Aytmatov, bu yıllarda Pravda gazetesinde çalıştı. Ardından, yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği’ne üye kabul edildi.

Aytmatov, 1963’te Lenin Ödülü’nü aldı. 1970’de yazdığı “Selvi Boylu Al Yazmalım” eseri Türkiye’de filme alındı. Bazı eserleri de Rusya’da sinema filmi oldu.

Kitapları yüz ellinin üstünde dile çevrilen Aytmatov’un eserleri arasında Zorlu Geçit (1956), Yüzyüze (1957), Cemile (1958), İlk Öğretmenim (1962), Dağlar ve Steplerden Masallar (1963), Elveda, Gülsarı (1966), Beyaz Gemi, Selvi Boylum Al Yazmalım (1970), Fuji Dağının Tepesi (1973), Gün Olur Asra Bedel (1980), Darağacı - Dişi Kurdun Rüyaları (1988), Toprak Ana, Cengiz Han’a Küsen Bulut, Çocukluğum, Kırmızı Elma ve Rusya ve Kırgızistan’da pek çok ödül alan Dağlar Devrildiğinde-Ebedi Nişanlı bulunmaktadır.

Ünlü Fransız şairi Louis Aragon, üne kavuştuğu eseri “Cemile” için “en güzel aşk romanı” demişti.

Sovyetler Birliği’nin dağılması ve Kırgızistan’ın bağımsızlığına kavuşmasından sonra, edebi çalışmalarının yanı sıra ülkesini Lüksemburg, Belçika ve Hollanda’da büyükelçi olarak temsil eden Aytmatov, AB, NATO, UNESCO ve Benelüks ülkelerinin Kırgız delegeliğini de üstlendi.

Eşi hayatta olan Aytmatov’un 3 oğlu ve bir kızı bulunuyor. Aytmatov’un cenazesinin perşembe günü Almanya’dan ülkesine götürülmesi ve cenaze töreninin Cumartesi günü yapılması bekleniyor.

12.06.2008


 

Cumhurbaşkanı Gül: Bütün dünya için büyük bir kayıp

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un vefatı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül’ün mesajı şöyle:

‘’ Türk dünyasının büyük yazarlarından Kırgız romancı Cengiz Aytmatov’un vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Usta kalem Cengiz Aytmatov’un vefatı sadece Türk dünyası için değil, tüm dünya için büyük bir kayıp olmuştur.

Türkçe’yi en güzel bir şekilde kullanan Cengiz Aytmatov, geride bıraktığı ve pek çok dile çevrilen seçkin eserleriyle gönülleri fethetmiştir.

Türk kültürünün tanıtılmasına ve gelişmesine önemli hizmetlerde bulunan Cengiz Aytmatov, Türk dünyasını oluşturan ülke ve topluluklar arasında adeta bir köprü görevi üstlenmiştir. Edebiyat dünyasının en önemli isimlerinden biri olarak çağımıza damgasını vuran Cengiz Aytmatov, her zaman saygı ve sevgiyle hatırlanacak, unutulmaz eserleriyle yaşayacaktır.

Değerli yazar Cengiz Aytmatov’a Allah’tan rahmet diler, ailesine, kardeş Kırgız halkına ve tüm sevenlerine başsağlığı dileklerimi iletirim.’’

12.06.2008


 

TBMM Başkanı Toptan: Eser ve fikirleriyle yaşayacak

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ‘’ Türkçe’yi konuşan ülkeler arasında bir dostluk köprüsü olan Cengiz Aytmatov’un vefatının, edebiyat dünyası için çok büyük bir kayıp olduğunu’’ belirtti.

Toptan, Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’un vefatı nedeniyle yayımladığı başsağlığı mesajında şunları kaydetti: ‘’Dünya edebiyatına önemli eserler kazandıran ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un vefatından derin bir üzüntü duydum.

Eserleri pek çok dile çevrilen Aytmatov, Türk Dünyası’nın en büyük edebiyatçılarından biriydi.

Türkçe’yi konuşan ülkeler arasında bir dostluk köprüsü olan Cengiz Aytmatov’un vefatı edebiyat dünyası için çok büyük kayıptır.

Kültürüne, tarihine sıkı sıkıya bağlı Aytmatov, dilimizin yetkin kullanıcılarından biriydi.

Ortak kültürümüzün dev çınarını asla unutmayacağız. O, yazdığı eserler ve fikirleriyle kalbimizde yaşamaya devam edecektir.

Değerli Yazar Cengiz Aytmatov’a Allah’tan rahmet, başta Kırgızistan halkı olmak üzere, tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.’’

12.06.2008


 

Başbakan Erdoğan: Türkçe konuşan toplulukların kültür köprüsüydü

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, ‘’eserleriyle dünyanın pekçok ülkesinde gönüllerde taht kuran ve Türk dilimizin en büyük edebiyatçılarından olan Cengiz Aytmatov’un aynı zamanda Türkçe konuşan topluluklar arasında da önemli bir kültür köprüsü misyonu üstlendiğini’’ belirtti.

Başbakan Erdoğan, Kırgız Yazar Cengiz Aymatov’un vefatı nedeniyle yayımladığı başsağlığı mesajında şunları kaydetti:

‘’Türk yazı dünyası ve dünla edebiyatına unutulmaz eserler kazandıran değerli yazar Cengiz Aymatov’un vefatını derin bir tessürle öğrendim.

Eserleriyle dünyanın pekçok ülkesinde gönüllerde taht kuran ve dilimizin en büyük edebiyatçılarından olan Cengiz Aytmatov aynı zamanda Türkçe konuşan topluluklar arasında da önemli bir kültür köprüsü misyonu üstlenmişti.

Değerli yazarımız Cengiz Aytmatov’a Allah’tan rahmet, başta kerdeş Kırgızistan halkı olmak üzere tüm okur camiasına başsağlığı diliyorum.’’

12.06.2008


 

Cemil Meriç anılıyor

ÜSKÜDAR Belediyesi, “Muhteşem bir maziyi daha muhteşem bir istikbale bağlayan bir köprü olmak” uğruna, ömrünü bu ülkeye adamış değerli bir entelektüeli, Cemil Meriç’i vefatının 21. yıl dönümünde anmak üzere özel bir program düzenliyor.

Yarın gerçekleşecek bu program Cemil Meriç’in Karacaahmet’teki mezarı ve Fethi Paşa Korusu’ndaki evinin ziyaretiyle başlayacak. Etkinlik, Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde sergi, kokteyl ve konferansla devam edecek. Dücane Cündioğlu’nun danışmanlığında hazırlanan etkinlikte açılacak sergide; Cemil Meriç’in fotoğrafları, özel eşyaları ve kitapları yel alacak. Cemil Meriç: Tefekkül ve Tahayyül adını taşıyan konferansa Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Mete Tunçay, Adalet Ağaoğlu ve Dücane Cündioğlu konuşmacı olarak katılacak.

Kültür Sanat Servisi / İstanbul

12.06.2008


 

DERGİLER

Birdirbir’den çocuklara tatil hediyesi TÜRKİYE’NİN ilk din eğitimi ve kültürü dergisi olma özelliği taşıyan Birdirbir dergisi, Haziran ayında çocuklara tatil hediyesi veriyor. 21. sayısına ulaşan Birdirbir’in bu sayısını alan herkes bir Elifba sahibi olacak. 0 (216) 481 30 23

Balkanlarda yeni bir devlet: Kosova

AYLIK kültür ve aktüalite dergisi Mostar, Haziran sayısında, geçtiğimiz aylarda Balkanlarda, yıllar süren mücadelenin ardından bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kapağına taşıyor. Mostar, yoğun ülke gündemi arasında perde ardında kalan bu konuyu gündeme getiriyor. Dosya konusu ile ilgili olarak ayrıca Yeni Şafak yazarı Akif Emre ile bir röportaj gerçekleştirilmiş.

0 (216) 311 13 35

Zafer’de “Kişisel gelişim virisü”

ZAFER Haziran sayısında kişisel gelişim konusunu ele alıyor. Ömer Baldık’ın konuyla ilgili kapsamlı makalesinin yanı sıra dergide, psikiyatrist Mehmet Tüzün’le yapılan röportaja, ilahiyatçı Veli Karataş’ın yazısına da yer veriliyor. İbrahim Erdinç Şumnu, “Saklı Tarih Sohbetleri”nde bu ay, “Bir Rumeli Türküsü” başlığıyla kendi zengin geçmiş tecrübesinden de istifade ile Rumeli’deki tarihimizi çok katmanlı, ama kendisine has üslubuyla anlatıyor. 0 (212) 512 80 80

12.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır