Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Gençler okumuş, ama işsiz

ATO’nun, hazırladığı ‘’İş’te yüksek öğretim’’ başlıklı rapora göre, her 100 yüksek okul mezunu gencin 36’sının atıl durumda bulunduğunu, bunların yüzde 72’sinin de işsiz ve iş aramaktan ümidini kesmiş gençlerden oluştuğunu bildirdi. Gençlerde en yüksek işsizlik oranı ise yüzde 28 ile yüksek okul mezunlarında.

Ankara Ticaret Odası (ATO), her 100 yüksekokul mezunu gencin 36’sının atıl durumda bulunduğunu, bunların yüzde 72’sinin de işsiz ve iş aramaktan ümidini kesmiş gençlerden oluştuğunu açıkladı. ATO’nun, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yararlanarak hazırladığı “İş’te Yüksek Öğretim” başlıklı rapora göre, Türkiye’de 20-24 yaş grubunda, askerlik görevini yapmakta olanlar ile hastane ve cezaevinde bulunanlar hariç, 510 bin yüksekokul mezunu genç bulunuyor. Sadece 281 bini çalışan bu gençlerin 44 bini yüksek lisans, dil ve mesleki eğitim gibi çeşitli kurslarla eğitim ve öğretim hayatına devam ederken, geri kalan 185 bin genç ise atıl durumda bekliyor. Yüksekokul mezunu atıl gençler içinde en büyük grubu işsizler oluştururken, bu 185 bin gençten 109 bini günlerini iş arayarak geçiriyor. Bu da her 100 yüksekokul mezunu gençten 21’inin işsiz olduğu anlamına geliyor. 24 bin yüksek okul mezunu genç ise iş bulmaktan ümidini kestiği için iş aramıyor. Atıl yüksekokul mezunu gençlerin yüzde 72’si, işsiz ve iş aramaktan ümidini kesmişlerden oluşuyor. Yüksekokul mezunu gençlerin sadece yüzde 55’i iş bulabiliyor.

ATO’nun raporuna göre, yıllardan beri gençlerin işsizlik oranları toplam işsizlik oranlarının çok üzerinde seyrederken, işsizlikten en fazla bunalan gençler de yüksekokul mezunları oluyor. 2007 yılı sonuçlarına göre, yüzde 19,9 ile toplam işsizlik oranının 10 puan üzerinde olan 20-24 yaş arası genç işsizlik oranları yüksekokul mezunlarında yüzde 28’e yükseliyor. Yüksekokul mezunu genç kızlarda işsizlik oranı yüzde 30,4 ile en yüksek seviyeye ulaşıyor. Tüm gençlerin üçte ikiye yakını (yüzde 65) daha önce bir işte çalışırken işsiz kalanlardan oluşuyor. Bu oran, yüksek eğitimlilerde tersine dönüyor ve yüksekokul mezunu işsizlerin üçte ikisini ilk kez iş arayanlar teşkil ederken, bu gençlerin yüzde 27,5’i bir yıl ve daha uzun süredir iş arıyor. Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, yüksekokul mezunu genç işsizlerin durumunun içler acısı olduğunu belirterek, “Okul sıralarında 13-15 yıl dirsek çürütüyor, gelecek hayalleri kuruyor, mezun olduktan sonra iş bulamadığı için tüm hayalleri suya düşüyor. Gençlerin hayalleri ile birlikte Türkiye’nin geleceği de suya düşüyor” dedi.

/ Ankara

15.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Kaçağın faturası büyük

  ASLAN: EKONOMİDE GİDİŞAT İYİ DEĞİL

  Gençler okumuş, ama işsiz

  KEY, memurun sabrını taşırıyor

  Kurşunsuz benzinin litre fiyatı 5 YKr arttı

  Çağrı, babaların yüzünü güldürecek

  Alman yatırımcının tercihi: Türkiye

  Dolaylı vergi yükü düşüyor

  Gıda ve tarım stratejimiz değişmeli

  SSK prim borçlularının ilânı yıl sonuna sarkıtılıyor

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır