"Gerçekten" haber verir 03 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Spor

 

Türk sporcular AB statüsünde

AVRUPA Toplulukları Mahkemesi’nin aldığı bir karar gereği, Avrupa Ekonomik Topluluğu (CEE) ile Türkiye arasındaki ortaklık anlaşması gerekçe gösterilerek, AB ülkelerinde oynayan profesyonel Türk sporcuların, ‘’AB statüsünde oyuncu’’ olmalarına tam hak verildiği belirtildi.

Avukat Juan de Dios Crespo, Avrupa Toplulukları Mahkemesi’nin aldığı kararla, Nihat’ın AB statüsünde oyuncu statüsünün kesinleştiğini açıkladı. Madrid’deki Üst Mahkeme’nin 2004 ocak ayında aldığı kararla İspanya’da AB statüsünde oyuncu olarak tanınan Nihat’ın artık tüm AB ülkelerinde aynı statüyü değişmez olarak elde ettiği kaydedildi. Avukat Crespo, AB ülkelerindeki bir spor kulübü tarafından sözleşme yapılan Türk vatandaşı tüm profesyonel sporcuların, artık hangi AB ülkesinde olurlarsa olsun AB statüsünde oynayacaklarını, Nihat’ın durumunda olan tüm sporcuların mahkemenin bu kararından yararlanacağını ifade etti. Yazılı açıklama yapan Crespo, mahkemenin kararının sadece Türk sporcuları kapsamadığını, CEE ile anlaşması olan tüm ülkeleri içerdiğini bildirdi.

İspanya’nın Villarreal kulübünde oynayan Türk futbolcu Nihat Kahveci, profesyonel Türk sporcuların, tüm AB ülkelerinde AB statüsünde oyuncu olarak tanındığı haberiyle ilgili olarak, ‘’Türk futbolu açısından çok önemli’’ yorumunda bulundu. İspanyol basınına yazılı açıklama yaparak kararı duyuran avukat Juan de Dios Crespo’nun söylenildiği gibi kendi avukatı olmadığını belirten Nihat, yine de haberin sevindirici olduğunu söyledi.

Nihat, İspanya’da 2004 yılından bu yana AB statüsünde oyuncu olarak oynadığını hatırlatarak, ‘’İspanyol takımlarında AB dışından sadece 3 futbolcu oynatma hakkı var. Bu da tabii Türk futbolcuları için zorluk. Belki bu kararla Türk futbolcuların önü daha da açılacak ama önemli olan birşey daha var, o da Türk futbolcuların yurt dışında oynamaya karar vermesi ve bunu istemesi’’ dedi. Bu arada yazılı açıklama yapan avukat Juan de Dios Crespo’nun sporcu hukuku davalarına bakan İspanya’daki ünlü bir avukat olduğu ve 2001-2002 sezonunda Nihat Kahveci’nin eski takımı olan Real Sociedad’ın Türk futbolcuya AB statüsü verilmesi yönündeki davayı açan kişi olduğu öğrenildi. Davayı Avrupa Toplulukları Mahkemesi’ne de taşıdığı ve sürekli takip ettiği belirtilen avukat Crespo’nun, İspanya Profesyonel Futbol Ligi kurumunun ve birçok futbol kulübünün de avukatlığını yaptığı bildirildi.

/ Madrid

03.08.2008


 

Olimpiyatlar 3. kez Asya kıt'asında

Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de, 8-24 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’yla birlikte, bu en büyük spor organizasyonu 3. kez Asya kıtasında gerçekleştirilmiş olacak.

Modern olimpiyatların başladığı 1896 yılından bu yana gerçekleştirilen 25 olimpiyat oyunları organizasyonundan 16’sı Avrupa, 6’sı Amerika, 2’si Asya ve 1’i de Avustralya kıtasında düzenlendi. Japonya’nın başkenti Tokyo (1964) ve Güney Kore’nin başkenti Seul’den (1988) sonra, Asya kıtasında olimpiyatlara evsahipliği yapacak üçüncü kent, Çin’in başkenti Pekin olacak. 17 ÜLKENİN 20 ŞANSLI ŞEHRİ

Düzenlendiği şehrin adıyla anılan olimpiyat oyunları, bugüne kadar 17 ülkenin toplam 20 şehrinde gerçekleştirildi.

1904 yılında Saint Louis, 1932 ve 1984’te Los Angeles, 1996 yılında da Atlanta şehrinde olimpiyat oyunları düzenlenen ABD, toplam 4 organizasyonla, bugüne kadar olimpiyat heyecanının en fazla yaşandığı ülke oldu.

ABD’den sonra olimpiyat oyunlarına en fazla evsahipliği yapan ülke, 3 organizasyonla Yunanistan olurken, İngiltere, Fransa ve Almanya da 2’şer kez olimpiyat oyunlarının organizasyonunu üstlendi.

Yunanistan’daki olimpiyat oyunlarının tamamı başkent Atina’da (1896, 1906, 2004), Fransa’daki olimpiyatlar başkent Paris’te (1900, 1924) İngiltere’deki olimpiyatlar başkent Londra’da (1908, 1948) yapılırken, Almanya’daki olimpiyatlar ise Berlin (1936) ve Münih’te (1972) gerçekleştirildi.

ATİNA 3 OLİMPİYATA EVSAHİPLİĞİ YAPTI

Olimpiyat oyunlarına bugüne kadar en fazla evsahipliği yapan şehir, Yunanistan’ın başkenti Atina (1’i ara olimpiyatlar olmak üzere 3 kez) oldu. Antik olimpiyatların doğduğu yer olan Atina, 1896 yılında düzenlenen ilk uluslararası modern olimpiyat oyunlarının organizasyonunu da üstlendi. 1906 yılında, Olimpiyat Oyunları’nın 10. yılını doldurması anısına düzenlenen ‘’ara olimpiyatlar’’ da bu şehirde gerçekleştirildi. Atina ayrıca 2004 yılında düzenlenen son olimpiyat oyunlarına da evsahipliği yaptı.

Fransa’nın başşehri Paris, İngiltere’nin başkenti Londra ve ABD’nin Los Angeles kentinde de 2’şer kez olimpiyat oyunları düzenlendi.

03.08.2008


 

YAPILAMAYANLARLA BİRLİKTE 29. YAZ OLİMPİYAT OYUNLARI

PEKİN Olimpiyatları, ‘’29. Yaz Olimpiyat Oyunları’’ olarak anılacak olmasına karşın, bugüne kadar gerçekleştirilecek 26. olimpiyatlar olarak tarihe geçecek.

1916 yılında Almanya’nın Berlin şehrinde yapılması planlanan olimpiyat oyunları, Birinci Dünya Savaşı sebebiyle gerçekleştirilemedi. 1940 yılında Japonya’nın başşehri Tokyo’ya verilen olimpiyat oyunlarının organizasyonu, Japonya ile Çin arasında çıkan savaş sebebiyle bu şehirden alınarak Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye verildi. Fakat İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi üzerine bu şehir de organizasyonu gerçekleştiremedi. 1944’te Londra’da düzenlenmesi planlanan olimpiyat oyunları da yine İkinci Dünya Savaşı yüzünden yapılamadı. Bu arada olimpiyat oyunları 4 yılda bir düzenlenmesine rağmen, 1904 Saint Louis ve 1908 Londra Olimpiyatları’nın arasında 1906 yılında da Atina’da gayrı resmi olarak ‘’ara olimpiyatlar’’ organize edildi.

03.08.2008


 

ABD’li atletlere doping cezası

SON8 ay içinde doping kullanımı sebebiyle Sydney Olimpiyatları’nda kazanılan 5 madalyası geri alınan ABD Atletizm Takımı, şimdi de yine aynı olimpiyatlarda 4x100 bayrak yarışında aldığı altın madalyadan oldu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2000 Sydney Olimpiyatları’nda 4x100 bayrak yarışında altın madalya alarak olimpiyat şampiyonu olan takımın, atletlerden Antonio Pettigrew’in 2 ay önce sonuçlanan doping davası sebebiyle bu madalyası geri alındı. Daha önce de 3’ü altın 2’si altın olmak üzere Sydney Olimpiyatları’nda alınan 5 madalyasını doping sebebiyle kaybeden atletizm takımının, Sydney Olimpiyatları’ndan tamamen diskalifiye edildiği kaydedildi. 5 altın madalya, ünlü ABD’li atlet Marion Jones’un, performans artırıcı madde kullandığını itiraf etmesiyle geri alınmıştı.

/ Washington

03.08.2008


 

Beşiktaş yeni formalarına kavuşuyor

BEŞİKTAŞ Futbol Takımı’nın 2008-2009 sezonunda giyeceği yeni formalar 8 Ağustos Cuma günü düzenlenecek defileyle tanıtılacak.

Siyah-beyazlı kulüpten yapılan açıklamaya göre, Çırağan Sarayı’nda saat 20.00’de düzenlenecek defileyle formaların tanıtımı gerçekleştirilecek. Formaların tanıtılacağı defilede yeni transferler başta olmak üzere (A) takım futbolcularının da yer alacağı duyuruldu.

/ İstanbul

03.08.2008


 

Sakat Aslanlar İstanbul’da çalışıyor

GALATASARAY’DA akatlığı süren futbolcular çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.

Sarı-kırmızılı takımın Almanya’daki kamp çalışmalarına sakatlıkları sebebiyle götürülmeyen Lincoln, Kewell, Servet, Uğur Uçar, Emre Güngör, Linderoth, Semih Kaya ve Fırat Kocaoğlu, İstanbul’da çalışıyor. Bu futbolcular, Florya Metin Oktay Tesisleri Sağlık Merkezi’nde devam eden tedavilerinin ardından antrenör Cevat Güler yönetiminde ve fizyoterapistlerinin eşliğinde, salonda ve sahada özel antrenman programları dahilinde günde çift seans çalışmalarını sürdürüyorlar.

/ İstanbul

03.08.2008


 

Dünya Gençler Satranç Şampiyonası Gaziantep’te

GAZİANTEP'TE yapılacak olan Dünya Gençler Satranç Şampiyonası’na 60 ülkeden toplam 195 sporcu katılacak.

Türkiye Satranç Federasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, 3 Ağustos’ta başlayıp 15 Ağustos’ta sona erecek olan şampiyonaya 195 sporcunun yanı sıra 19 refakatçi, 30 antrenör, 13 delege ve 8 hakem katılacak. 20 yaş altı sporcuların katılacağı turnuva kapsamında açılış töreni bugün akşam gerçekleştirilecek. Turnuva maçlarının olmadığı 9 Ağustos’ta sporcular Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Dülük Antik Kenti ve Zeugma’yı gezecek. Şehitkamil Belediyesi Atatürk Spor ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek turnuvaya Kübra Öztürk ve Betül Cemre Yıldız gibi satranç şampiyonları da katılacak. Ayrıca Türkiye İş Bankası Atatürk Uluslararası Kadın Ustalar Satranç Turnuvası’nda birinci olan Çinli sporcu Hou Yifan da turnuvada genel kategoride yarışacak.

03.08.2008


 

Kocasinan’da Yağlı Güreş heyecanı

BAHÇELİEVLER Belediye Başkanlığı’nca düzenlenen 15. Kocasinan Yağlı Güreşleri bugün İstanbul’da yapılıyor.

Bahçelievler Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu bahçesindeki güreş çayırında gerçekleştirilecek organizasyonda Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde de güreşen başpehlivanların yanı sıra, 400’ü aşkın pehlivan, minik 1, minik 2, teşvik, tozkoparan, deste, küçük orta, büyük orta, baş altı ve başpehlivan kategorilerinde kispet giyecek. Güreşler saat 12.00’den itibaren başlayacak.

Yeni Asya / İstanbul

03.08.2008


 

Olimpiyat kafilemizle Çin Seddi’ne dayandık

2008 Pekin Olimpiyatları için Pekin’e giden milli olimpiyat kafilemiz Çin Seddi’ni gezdi.

Gezi sırasında demeç veren Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, “Pekin Olimpiyatları’nda 205 ülke yarışacak. Bu ülkeler arasında ilk 20’ye gireceğimize inanıyoruz. Bu açıdan da Türkiye olarak her yıl biraz daha yükseliş içindeyiz. Bugün tarihi bir mekandayız. Atalarımızın gelip dayandığı, Çinlilerin de onların gücünü kırmak için bu seddi inşa etmek zorunda kaldığı, atalarımızın kahramanlığını ifade eden bir yerdeyiz. Sporcularımız, sportif figürlerin, sportif anlayışın, fair play anlayışının dışına çıkmadan Türkiye’nin prestiji, milletimizin beklentisi olduğunu bilerek en iyi sonuçları alacaktır” diye konuştu.

03.08.2008


 

Wenger'den transfer sistemine eleştiri

ARSENAL’DE Fransız menajer Arsene Wenger ekonomik gücü yüksek kulüplere avantaj sağlayan transfer sistemini eleştirdi.

Wenger oyuncuyu bulup yetiştirmenin sportif anlamda çok daha büyük bir başarı olduğunu dile getirdi. Wenger şu ifadeleri kullandı: “Arsenal gibi kulüplerin aleyhine işleyen bir transfer yapısı var, acil olarak önlem alınmalı. Büyük kulüpler hiç de etik davranmıyor ve bu hareketleri transfer piyasasının doğal hamleleri olarak değerlendiriliyor.” Togolu Emmanuel Adebayor konusunda uzun süre AC Milan’la mücadele eden ve sonunda oyuncusunu kadrosunda tutmayı başaran Arsenal’de Fransız menajer Arsene Wenger ekonomik gücü yüksek kulüplere avantaj sağlayan transfer sistemini eleştirdi.

Spor Servisi / İstanbul

03.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır