"Gerçekten" haber verir 29 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Myanmar'da Cuntaya Karşı Rahipler sessiz yürüdü

Myanmar’da Budist rahipler, askerlerin müdahalesiyle kanlı biten demokrasi yanlısı gösterilerin yıldönümünde şiddetli yağmur altında sessiz yürüyüş yaptı. Geçen yıl 26 Eylül'de başlayan gösterileri askerler kanla bastırmış, 34 kişinin öldüğü olaylarda binlerce kişi de gözaltına alınmıştı.

Budist rahipler yine sessiz

yürüyüşte

MYANMAR'DA Budist rahipler, askerlerin müdahalesiyle kanlı biten demokrasi yanlısı gösterilerin yıl dönümünde sessiz yürüyüş yaptı. Geçen yıl askerî yönetimin şiddet kullanarak bastırdığı ve en az 34 kişinin öldüğü gösterilerin yıl dönümünde, Sittwe şehrinde 100 kadar rahip, şiddetli yağmur altında yürüdü. Ülkenin en büyük şehri Yangon’da da muhalif lider Aung San Suu Kyi’nin partisinin kuruluşunun 20. yılında kutlamalar yapıldı. Ulusal Demokrasi Birliği Partisinden yapılan açıklamada, Suu Kyi ve diğer siyasî tutukluların en kısa sürede salıverilmesi ve gözaltındaki tutuklu Budist rahiplerin ve etnik liderlerin de serbest bırakılması istendi. 1988 yılında kurulan parti, 1990 genel seçimlerinden zaferle çıkmış, ancak askerî yönetim iktidarı devretmeyi reddetmişti. Budist rahiplerin öncülüğünde geçen yıl 26 Eylülde başlayan gösterileri askerler kanla bastırmış, 34 kişinin öldüğü olaylarda binlerce kişi de gözaltına alınmıştı. Myanmar, 1962’deki darbeden bu yana askerî diktatörlükle yönetiliyor.

/ Yangon

29.09.2008


 

İran’a karşı ABD-İsrail işbirliği

ABD’NİN savunma konularıyla ilgili haftalık “Defence News” dergisinin haberi İsrail basınında da yayımlandı. Haberde, böylece ilk kez İsrail topraklarına Amerikan askeri personelinin de yerleşmiş olduğu belirtildi.

Sistemin İran’dan yönelebilecek karadan karaya füzelere karşı İsrail savunmasını arttırmayı amaçladığı kaydedildi. Habere göre, erken uyarı radar sistemi, ekipman ve personelle birlikte Necef’teki Nevatim Hava Kuvvetleri Üssüne onun üzerinde askerî nakliye uçağıyla taşıdı. Sistem henüz çalışır duruma getirilmedi. Aynı sistemin Kuzey Kore’den yönelebilecek füze saldırısına karşı, geçen iki yıl içinde Japonya’ya da kurulduğu belirtildi. Sistemle ilgili anlaşma, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’nin geçen Temmuz ayında ABD’ye yaptıkları resmî ziyarette sonuçlandırılmıştı.

Yeni erken uyarı radar sisteminin, halen kullanılmakla olan sistemle karşılaştırıldığında, İsrail’e, füze saldırılarına karşılık vermede dakikalar kazandırdığı belirtiliyor. ABD uydularından gönderilecek verilerle, sistem, fırlatılmasından kısa bir süre sonra füzeleri belirleyebilecek.

İsrail’in Haaretz gazetesi, “Radar sisteminin yerleştirilme sebebi çelişkili görünen iki biçimde açıklanabilir: Birincisi, İsrail’in İran’a karşı ABD’nin geçen aylarda muhalefetini açıkça belli ettiği bağımsız bir harekâta girişmesini engelliyor. Radar sistemi ve tesiste görevli Amerikalıların varlığı, İsrail’i temkinli davranmak zorunda bırakacak; çünkü İsrail, Amerikalı personeli tehlikeye atacak bir saldırıdan çekinecek. Öte yandan, radar sisteminin kurulması, İsrail veya ABD, İran’ın nükleer tesislerine bir saldırıda bulunursa, İsrail’in füzelere karşı savunmasını güçlendirecek. Savunma sistemi, İran veya müttefiklerinden gelebilecek bir karşı saldırıda da muhtemel zayiatı ve zararı azaltabilecek” diye yazdı.

Haaretz, Savunma yetkililerine dayanarak, bunun karar sahiplerine İran’ın nükleer tesislerine saldırı için daha fazla serbesti vereceğini de vurguladı. İsrailli savunma yetkililerinin, ilk başta, ülkenin hareket özgürlüğünü kısıtlayabileceği endişesiyle karşı çıktıkları radar sisteminin yerleştirilmesini, sistemin ABD erken uyarı uydularından verilerle desteklenmesi kararından sonra kabul ettikleri belirtiliyor.

Radar sisteminin İsrail’e kurulması planının öncülüğünü yapan Amerikalı Cumhuriyetçi Kongre üyesi Mark Kirk, her iki ülkenin hükümetlerini planın uygulanması konusunda ikna etmişti.

/ Kudüs

29.09.2008


 

Japon Bakan gaf yüzünden istifa etti

JAPONYA'DA, 4 gün önce göreve gelen Ulaştırma Bakanı Nariaki Nakayama, yaptığı ‘’gaflara’’ gelen eleştiriler sebebiyle istifa etti.

Kyodo Haber Ajansı, Nakayama’nın istifasını Başbakan Taro Aso’ya sunduğunu, Başbakanın istifayı kabul ettiğini bildirdi. Nakayama, önceki gün yaptığı konuşmada, Japonya’nın en büyük öğretmenler sendikasının, eğitim sisteminin ‘’kanseri’’ olduğunu söylemiş, Japonya’nın etnik olarak ‘’homojen’’ bir toplum olduğunu öne sürmüştü.

/ Tokyo

29.09.2008


 

Talabani, İran’ı ziyaret edecek

IRAK Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin yakın bir gelecekte İran’ı ziyaret edeceği bildirildi.

İran medyasının Iraklı kaynaklara dayanarak verdiği habere göre Talabani, resmî temaslarda bulunmak üzere üst düzeyde bir heyetle birlikte Tahran’a gelecek. Talabani’nin Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad başta olmak üzere üst düzey İranlı makamlarla bir araya geleceği belirtildi. Ağırlıklı olarak iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinin ele alınacağı görüşmelerde, bölgesel ve uluslar arası gelişmelerin de masaya yatırılması bekleniyor. Talabani, 21 Kasım 2005’teki tarihî ziyaretiyle 40 yıl aradan sonra İran’a gelen ilk Irak cumhurbaşkanı olmuştu.

/ Tahran

29.09.2008


 

Kurtarma planı kongrede

ABD Kongresindeki liderler, ülkede malî açıdan zor durumdaki şirketlerin iflastan kurtarılması için öngörülen planın ana hatları konusunda anlaşmaya vardı.

ABD’nin “üç numaralı ismi” Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, gece boyunca süren görüşmelerde “büyük ilerleme” kaydedildiğini, planının ayrıntılarıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Pelosi, anlaşmanın, Kongre liderleri tarafından resmen kabul edilmeden önce yazıya dökülmesi gerektiğini belirtti. Görüşmelere katılan Hazine Bakanı Henry Paulson da düzenlediği basın toplantısında, Kongre liderlerinin plan üzerinde “çok çalıştığını” ifade ederek, “İşleyecek ve piyasada geçerli olacak anlaşma yolunda büyük ilerleme kaydettik” dedi. ABD Başkanı George Bush yönetimi, söz konusu şirketleri iflâstan kurtarmak için Kongreye 700 milyar dolar para ayrılması teklifinde bulunmuştu.

/ Washington

29.09.2008


 

Kiliseler ayine adam arıyor

NGİLTERE'DE Anglikan Kilisesine mensup kiliselerin pazar ayinlerine katılımı arttırmak için, evlerden futbol sahalarına, dükkânlardan madenlere kadar her yeri ziyaret ederek vatandaşları ayinlere katılmaya ikna etmeye çalışacağı bildirildi.

Anglikan Kilisesinin ilk hedefinin, en az 30 bin kişinin kiliselerdeki pazar ayinlerine katılmasını sağlamak olduğu ifade edildi. “Back to Church Sunday” (Kiliselerdeki Pazar Ayinlerine Dönüş) programı çerçevesinde 3 bin Protestan kilisesinin vatandaş ziyaretlerine yakın zamanda başlayacağı belirtildi. Rahiplerin günlük yaşamda vatandaşların bulunduğu her yeri ziyaret edeceği programın amacı, 1979 yılında 1,7 milyon kişinin katıldığı, 2006’da ise bu sayının 850 bin kişiye gerilediği pazar ayinlerine katılımı arttırmak olarak açıklandı. Halkı kiliseye çekmeye yönelik programın İngiltere’deki Anglikan Kilisesinin yanı sıra Yeni Zelanda ve Kanada’daki Anglikan Kiliseleri tarafından da uygulanacağı belirtildi.

/ Londra

29.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır